X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Όταν δύο 15χρονες καταργούν τους νόμους της βαρύτητας

Η Άνα Σερμπακόβα έγινε η πρώτη πατινέζ στην ιστορία που έκανε δύο τετραπλά λουτζ σε ένα πρόγραμμα και που συνδύασε τετραπλό και τριπλό άλμα.

Η Άνα Σερμπακόβα σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του Grand Prix καλλιτεχνικού πατινάζ στο Λας Βέγκας, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/DAVID BECKER

Όσο κι αν αισθανόταν το σοφό κορίτσι του καλλιτεχνικού πατινάζ πριν από 3 χρόνια, η φυσική διάδοχος της Γιούλιγια Λιπνίτσκαγια, αλλά και μία πατινέζ που ήταν το βελτιωμένο είδος του πρώτου τάλαντου της Ετιέρι Τουτμπιερίτζε, η Ζένια Μιεντβιέντιεβα ήταν μόνη. Ωστόσο, αρχής γενομένης της έναρξης του 2018, η ρωσική θύελλα από λεπίδες και νόστιμα φουστανάκια κατέκλυσε τη Μόσχα και καλύπτει όλον τον πλανήτη. Τα μικρά της Τουτμπιερίτζε κατακτούν τον κόσμο και απλώνουν πέπλο τρόμου σε όλα τα παγοδρόμια του πλανήτη.

Εν πρώτοις, η Αλίνα Ζαγκίταβα. Πρωταθλήτρια Ευρώπης, 'χρυσή' ολυμπιονίκης στην Πιονγκτσάνγκ τον περυσινό Φλεβάρη και πρωταθλήτρια κόσμου στις αρχές του έτους, με ευελιξία που σάστιζε. Η τακτική της Τουτμπιερίτζε και των έτερων προπονητών που στελεχώνουν την τρομακτική ομάδα της αφορούσε σε παιδιά που μπορούν να φέρουν δυνατά επιχειρήματα έναντι στη σιγουριά που έχουμε για το τι είναι και τι αποτελεί βαρύτητα. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, έχοντας κλείσει τα 17 της, η Ζαγκίταβα μοιάζει περισσότερο με μια αθλήτρια στο λυκόφως της καριέρας της. Δεν είναι υπερβολή, γι' αυτό και προκαλεί δέος.

Τα μωρά της Τουτμπιερίτζε είναι απίστευτα. Το πρόγραμμα με τα πολλά άλματα στο τέλος, που δίνουν αξία σε πόντους, έχει πια αντικατασταθεί. Στο Παγκόσμιο τζούνιορ του 2018, στη Σόφια, η Αλιεκσάντρα Τρουσόβα έκανε δύο τετραπλά άλματα, η πρώτη που τα καταφέρνει σε μια μεγάλη διοργάνωση. Είναι η πρώτη που έκανε το τετραπλό λουτζ και το τετραπλό τόλουπ. Μπόρεσε να κάνει και το τετραπλό σάλτσοου, αλλά την είχε προλάβει το 2002 η Μίκι Άντο. Το έκανε ξανά, τα δύο τετραπλά σε ένα πρόγραμμα, στο ρωσικό πρωτάθλημα τζούνιορ, στις αρχές αυτού του έτους. Στο Παγκόσμιο της Σαϊτάμα, που η Ζαγκίταβα πέτυχε να πάρει το χρυσό μετάλλιο και από τα 16 της να έχει κατακτήσει όλους τους στόχους της, η Ελιζαμπιέτα Τουρσινμπάιεβα έγινε η πρώτη που κάνει τετραπλό σε μεγάλη διοργάνωση, σε επίπεδο Γυναικών.

Η Αλιεκσάντρα Τρουσόβα (δεξιά) πανηγυρίζει το χρυσό μετάλλιο με την Άνα Σερμπακόβα (αριστερά) που πανηγυρίζει το αργυρό μετάλλιο στο ελεύθερο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τζούνιορ καλλιτεχνικού πατινάζ, Ζάγκρεμπ, Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 AP PHOTO/DARKO BANDIC

Η Τρουσόβα είχε κάνει στη Σόφια το πρώτο τετραπλό τόλουπ, το οποίο συνόδευσε το τετραπλό σάλτσοου. Σε έναν αγώνα στην Μπρατισλάβα, το 'Nepela Trophy', στα τέλη Σεπτέμβρη, έγινε η πρώτη πατινέζ στην ιστορία που έκανε 3 τετραπλά άλματα. Ήταν ο πρώτος αγώνας της σε επίπεδο Γυναικών. Πήρε 238.69 στη βαθμολόγηση, παγκόσμιο ρεκόρ. Μαζί του, ήρθαν ακόμα δύο: αυτό για το ελεύθερο πρόγραμμα (163.78) κι εκείνο για το τεχνικό μέρος του (98.34). Με ανάλογη, εννοείται ότι θα είναι πρώτη στο τουρνουά που θα γίνει στον Καναδά, όταν τεθεί αντιμέτωπη με την κορυφαία Γιαπωνέζα Ρίκα Κιχάρα και την ξενιτεμένη και αθλήτρια του Μπράιαν Όρσερ, Γεβγκένιγια Μιεντβιέντιεβα. Συν τοις άλλοις, κρατάει ακόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ: για την καλύτερη βαθμολόγηση σε τζούνιορ, το 150.40 που έκανε στο Παγκόσμιο της Σόφια. Αλλά δεν είναι μόνη εκείνη που μπορεί να απολαμβάνει πρωτιές.

Συνομήλική της, για την ακρίβεια γεννημένη σχεδόν 3 μήνες πριν από εκείνη, είναι η Άνα Σερμπακόβα. Ο Αλέξης Κωστάλας θα την πρόφερε με το πηχτό 'σ', το ένα από τα δύο που περιέχει η ρωσική αλφάβητος. Η νεράιδα από τη Μόσχα είδε το πρώτο φως στις 28 Μαρτίου 2004. Η Τρουσόβα, δύο μέρες πριν η Ελλάδα νικήσει τη Γαλλία στον προημιτελικό του Euro 2004, στις 23 Ιουνίου εκείνου του έτους.

Η Σερμπακόβα έκανε τον πρώτο αγώνα της σε επίπεδο Γυναικών την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Και ήταν αξιομνημόνευτος. Στο America Skate, στο Λας Βέγκας, η Άνια, όπως τη φωνάζουν, έκανε δύο τετραπλά λουτζ, η πρώτη που καταφέρνει να κάνει δύο τέτοια άλματα. Επιπροσθέτως, κι αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό, κατάφερε, στο πρώτο λουτζ της, να συνδυάσει άλμα. Δηλαδή, κάνοντας το τετραπλό, να πέσει και να κάνει κατευθείαν τριπλό. Μαζί, έκανε ένα καταπληκτικό τριπλό άξελ και δύο τριπλά σε στάση Ρίπον, με τα δύο χέρια στον αέρα. Το αισθητικό κερασάκι ήταν ότι γύρισε το μπλε ελεκτρίκ φουστανάκι της κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μόνο για να το μετατρέψει σε κόκκινο, με μικρές πέρλες στο μέρος του στήθους.

Στο ντοκιμαντέρ που βγήκε στις αρχές του 2018, η Μιεντβιέντιεβα περιέγραφε τις δύσκολες ώρες που ζούσε για να μάθει να σηκώνει το ένα χέρι της και, κοιτάζοντας εντυπωσιασμένη τα κορίτσια, δήλωσε πως ένιωθε μεγάλη. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, πριν καν κλείσει τα 20, είναι κυριολεκτικά βετεράνος.

Τα δύο κορίτσια της Τουτμπιερίτζε, που πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους σε αγώνες επιπέδου Γυναικών, έκαναν τις κορυφαίες βαθμολογίες στον κόσμο. Στο ελεύθερο στο Λας Βέγκας, που ακολούθησε ένα κακό σύντομο πρόγραμμα, η Σερμπακόβα βαθμολογήθηκε με 160.16 και νίκησε. Στο Finlandia Cup, δε, η 16χρονη Αλένα Καστόρναια, επίσης της Τουτμπιερίτζε, έκανε δύο τριπλά άξελ και βαθμολογήθηκε με 157.59. Το συνολικό 234.84, πολύ κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ της Τρουσόβα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2022, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν από τις 4 έως τις 20 Φλεβάρη στο Πεκίνο, θα είναι το πικ των τωρινών 15χρονων της Τουτμπιερίτζε, αν είναι όλες μαζί. Η ανωτερότητά τους με βάση το βαθμολογικό σύστημα είναι πασιφανέστατη, χωρίς να σημαίνει ότι στη διάσταση της χορογραφίας υστερούν.

Τι απομένει; Ποιος ξέρει; Ίσως η προπονήτρια που πήρε το μετάλλιο Τιμής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία να βρει την πατινέζ που θα κάνει δύο τετραπλά στη σειρά, κάτι που δεν θα έχει γίνει από άντρα. Το βέβαιο είναι ότι η κατάργηση των βαρυτικών νόμων είναι η διατριβή της Τουτμπιερίτζε. Και οι έφηβες της ομάδας της κάνουν τα πάντα για να δημιουργήσουν ένα νέο φυσικό νόμο.

24MEDIA NETWORK