ΣΠΟΡ

Οι Σαουδάραβες χρησιμοποίησαν τους Nadal και Djokovic για να ‘κρύψουν’ δολοφονία

Την επομένη της είδησης για την εξαφάνιση δημοσιογράφου που κατέκρινε τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, οι αθλητικές αρχές της χώρας ενημέρωσαν ότι το Δεκέμβρη θα φιλοξενηθεί στη χώρα αγώνας μεταξύ των Rafa Nadal και Nole Djokovic. Όχι. Ακόμα δεν έχει ακυρωθεί.

Οι Σαουδάραβες χρησιμοποίησαν τους Nadal και Djokovic για να ‘κρύψουν’ δολοφονία

Τα απολυταρχικά καθεστώτα είχαν ανέκαθεν την τακτική να χρησιμοποιούν τον αθλητισμό ως εργαλείο για να γίνονται αρεστά και να κάνουν πολιτικές χάρες. Η Σαουδική Αραβία άρχισε από τον Γενάρη του 2018 να δίνει καράβια με λεφτά σε ένα πρόγραμμα που ονόμασε “Sports Development Fund” και το δημιούργησε το 2016. Έχει ως στόχο να αυξήσει τα αθλητικά γεγονότα και να τα χρησιμοποιήσει για να κερδίσει θετικές κριτικές από τον παγκόσμιο Τύπο. Αυτός όμως, εστιάζει αλλού, όπως ‘κλείνει’ τα γραφεία που υπήρχαν εντός των συγκεκριμένων συνόρων.

Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν ασχοληθεί εδώ και χρόνια με την άρνηση των Σαουδάραβων να κάνουν την παραμικρή μεταρρύθμιση για να αποκτήσουν βασικές ελευθερίες οι κάτοικοι του έθνους (ή να σταματήσει η εξόντωση των πολιτών της Υεμένης). Από τις αρχές του μήνα η επικριτική στάση έχει φτάσει στο πικ της. Και ο λόγος έχει όνομα: Jamal Khashoggi. Είναι ο δημοσιογράφος που το Reuters μας ενημέρωσε στις 7/10 ότι αγνοείται, στην Κωνσταντινούπολη. Την επομένη έγινε γνωστό πως οι Rafa Nadal και Nole Djokovic θα παίξουν στη Σαουδική Αραβία, το Δεκέμβρη. Αλλά μην σε μπερδεύω. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Πριν δυο εβδομάδες και για την ακρίβεια την Τρίτη 2/10, ο Khashoggi, δημοσιογράφος από τη Σαουδική Αραβία που ζούσε στις ΗΠΑ, εξαφανίστηκε. Είχε πάει στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης για να καταθέσει τα χαρτιά του διαζυγίου για τον πρώτο γάμο του, ώστε να μπορεί να παντρευτεί την Τουρκάλα σύντροφο του, Hatice Cengiz. Εκείνη ήταν μαζί του. Τον συνόδευσε μέχρι την είσοδο. Τον είδε να προχωρά στα ενδότερα και περίμενε απ’ έξω, έως ότου να τελειώσει. Δεν τον είδε να βγαίνει ποτέ από το κτήριο. Άρχισε να τον αναζητά.

Δυο ημέρες μετά και ενώ ο Khashoggi ήταν αγνοούμενος, το Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας -στην Τουρκία- δήλωσε επισήμως πως ο ρεπόρτερ είχε βγει από το κτήριο και μετά εξαφανίστηκε. Οι αρχές της Τουρκίας έσπευσαν να απαντήσουν ότι “έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο αρθρογράφος είναι ακόμα μέσα στο κτήριο”.

6/10: Τούρκοι αξιωματούχοι επανήλθαν για να πουν ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, ο δημοσιογράφος που συνήθιζε να κατακρίνει τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας (και δη εναντίον του Prince Mohammad bin Salman, ο οποίος δεν θέλει να ακούει για ανθρώπινα δικαιώματα -ή γενικά για δικαιώματα άλλων), είχε δολοφονηθεί εντός της πρεσβείας. “Πιστεύουμε πως η δολοφονία ήταν προμελετημένη και το πτώμα μεταφέρθηκε εκτός προξενείου” δήλωσε εκπρόσωπος των τουρκικών αρχών, που διατήρησε την ανωνυμία του, στο Reuters, που αποκάλυψε πως ο Khashoggi αγνοείτο ήδη τέσσερις ημέρες.

Το τελευταίο του άρθρο, στην Washington Post δημοσιεύτηκε δυο εβδομάδες νωρίτερα. Είχε τίτλο ” Αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο αραβικός κόσμος είναι η ελεύθερη έκφραση“.

8/10: Οι τουρκικές αρχές κλήτευσαν τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας, εξηγώντας πως οι Σαουδάραβες ήταν πια υποχρεωμένοι να παρέχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Khashoggi βγήκε από το κτήριο. Ο Recep Tayyip Erdogan είχε δηλώσει από την Ουγγαρία όπου βρισκόταν πως “πρέπει να αποδείξουν, με οπτικό υλικό την έξοδο του. Αυτοί που ρωτούν τις τουρκικές αρχές πού είναι ο δημοσιογράφος, θα έπρεπε να ρωτούν “πώς έγινε αυτό;”.

9/10: Με τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την εξαφάνιση, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν ότι θα προχωρήσουν σε έρευνες, εντός του προξενείου. Ενημέρωσαν ότι οι Σαουδάραβες εμφανίστηκαν συνεργάσιμοι. Η αρραβωνιαστικιά του αγνοουμένου έγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Washington Post, με το οποίο ζήτησε από τον Πλανητάρχη να βοηθήσει και προέτρεψε τους Σαουδάραβες να δημοσιεύσουν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας. Αυτό έδειχνε τον Khashoggi να μπαίνει στο κτήριο. Δεν υπήρχε πλάνο από την έξοδο.

10/10: Ο Donald Trump ασχολήθηκε με το θέμα και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι είχε μιλήσει με τους Σαουδάραβες, για αυτό που εκείνος χαρακτήρισε ως “μια άσχημη κατάσταση”. Δεν έδωσε λεπτομέρειες της συζήτησης. Στάθηκε στο ότι οι ΗΠΑ δούλευαν πολύ στενά με την Τουρκία “και θα μάθουμε τι έχει γίνει”. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση φωτογραφιών, από τουρκικά μέσα, στις οποίες εμφανιζόταν “ομάδα δολοφονίας”, η οποία είχε προσγειωθεί στη χώρα.

11/10: Με νέες δηλώσεις του, στο… δίκτυο του, ο Trump τόνισε ότι η κυβέρνηση του έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση. Πρόσθεσε πως “οι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, ένα στενό συνεργάτη των ΗΠΑ που έχει συμφωνήσει να αγοράσει οπλοστάσιο αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από την Αμερική, θα μας ζημιώσουν”.

12/10: Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Thudeau τοποθετήθηκε επισήμως, εξηγώντας ότι “η υπόθεση είναι ανησυχητική και εμείς, μαζί με τους συμμάχους μας σε όλον τον κόσμο, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για αυτές τις αναφορές”. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του θα σεβαστεί τη συμφωνία που είχε κάνει ο προκάτοχος της θέσης και επέτρεπε την πώληση ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων στους Σαουδάραβες.

13/10: Τουρκική εφημερίδα ( Yeni Safak) δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο βασανισμός και η δολοφονία του Khashoggi είχε βιντεοσκοπηθεί από το Apple Watch που φορούσε. Αρχικά του έκοψαν τα δάχτυλα και μετά το κεφάλι. Το βασανιστήριο του κράτησε επτά λεπτά.

Στο πρώτο άρθρο υπήρχαν λίγες λεπτομέρειες, με την εφημερίδα να δίνει όλο το ακουστικό υλικό που είχε στη διάθεση της (και προερχόταν από το iPhone του αγνοουμένου, το οποίο είχε δώσει στη σύντροφο του πριν μπει στην πρεσβεία), στην αστυνομία.

14/10: Οι Σαουδάραβες προειδοποίησαν τα άλλα έθνη πως θα ήταν χρήσιμο να μην εκτοξεύουν απειλές ή να επιβάλουν κυρώσεις, εξηγώντας ότι αν στοχοποιηθούν, θα αντιδράσουν.

Λίγη ώρα μετά, ο Trump δήλωσε ότι “θα υπάρχουν σκληρές επιπτώσεις αν αποδειχθεί πως η Σαουδική Αραβία έχει εμπλοκή στη δολοφονία του δημοσιογράφου, που ζούσε στην Αμερική”. Πρόσθεσε πως ακόμα δεν υπήρχαν στοιχεία πέραν πάσης αμφιβολίας.

15/10: Έγινε πραγματικότητα η έρευνα των τουρκικών αρχών, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η διαδικασία κράτησε εννέα ώρες. Χρησιμοποιήθηκε και drone. Στοιχεία είχαν “πειραχθεί”. Προέκυψαν ωστόσο, αρκετά που ενίσχυαν την άποψη ότι ο δημοσιογράφος είχε δολοφονηθεί.

Η Sabah έγραψε ότι είχαν αναγνωριστεί 15 άτομα των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, να προσγειώνονται στην Κωνσταντινούπολη μια μέρα πριν την εξαφάνιση του δημοσιογράφου. Η The Independent ρώτησε υπεύθυνους ασφαλείας δυτικής χώρας και έμαθε πως όλοι όσοι ταυτοποιήθηκαν, είχαν σχέσεις με το Βασιλιά Mohammed (τέσσερις ήταν μέλη της προσωπικής του φρουράς).

16/10: Δυο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Khashoggi, ο Trump καταδίκασε την έντονη αγανάκτηση προς την Σαουδική Αραβία, σε συνέντευξη του στο Associated Press. “Πρέπει πρώτα να βρούμε τι έγινε” θύμισε. Μετά πόσταρε στο Twitter ότι σε επικοινωνία που είχε με τη βασιλική οικογένεια, τα μέλη της διέψευσαν πως είχαν την όποια γνώση για το συμβάν (σοκ). Α, και ότι θα κάνουν τη δική τους έρευνα.

17/10: Διέρρευσε υλικό από κάμερες ασφαλείας που έδειχνε όχημα της πρεσβείας να φεύγει από το κτήριο με προορισμό το σπίτι του Πρέσβη (2 χιλιόμετρα μακριά), δυο ώρες μετά την άφιξη του δημοσιογράφου.

Η τουρκική αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του Σαουδάραβα Πρέσβη, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη χώρα λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφου. Βρέθηκε δείγμα DNA που εξετάζεται για να φανεί αν ανήκει στον Khashoggi. Προέκυψαν νέες πληροφορίες, για εξεύρεση στοιχείων που αποδείκνυαν πως ο αρθρογράφος είχε βασανιστεί και δολοφονηθεί.

18/10: Ο Πλανητάρχης άλλαξε ρότα. Ομολόγησε σε δημοσιογράφους πως “όλα δείχνουν ότι ο Khashoggi είναι νεκρός” και απείλησε εκ νέου, για πολύ σοβαρές συνέπειες “αν αποδειχθεί πως οι Σαουδάραβες τον δολοφόνησαν”. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pompeo διέψευσε ότι άκουσε το ηχητικό από το έξυπνο ρολόι του αγνοουμένου. Οι New York Times έγραψαν ότι οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας σκέφτονται να ρίξουν το φταίξιμο σε υψηλά ιστάμενο των μυστικών υπηρεσιών, που είναι κοντά στον Prince Mohammed.

19/10: Η τουρκική αστυνομία ανοίγει το πεδίο των ερευνών και φτάνει μέχρι τα δάση που είναι κοντά στο προξενείο, όπου πιστεύει πως βρίσκεται το πτώμα.

Αν έφτασες έως εδώ και αναρωτιέσαι τι δουλειά έχει όλο αυτό στο Contra.gr, δες την ημερομηνία στο tweet που ακολουθεί. Αντίστοιχο έκανε και ο Nadal.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, έκρινε πως ήταν μια υπέροχη ιδέα να ανακοινώσει τον αγώνα του Δεκέμβρη, μεταξύ του Rafa Nadal και του Nole Djokovic στο Sports Hall King Abdullah Sports City της Jeddah -παράκτια πόλη στην Κόκκινη Θάλασσα-, στις 7/10. Ήταν η επομένη της ημέρας που ο πλανήτης έμαθε για την εξαφάνιση του Khashoggi, μέσω του Reuters.

Το τένις ανήκει στο πλαίσιο της προπαγάνδας που κάνει η χώρα, μέσω των σπορ, από το 2016. Σε αυτήν ανήκει η πρώτη των μηχανοκίνητων, στη χώρα, τον περασμένο Γενάρη (με το Race of Champions). Aκολούθησε ο πρώτος διεθνής αγώνας πυγμαχίας, μεταξύ του Callum Smith και του George Groves, για το World Boxing Cup Series.

Για το Νοέμβρη έχουν προγραμματισμένο αγώνα WWE (παρ’ ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τον κόσμο, δεν έχει ακυρωθεί), ενώ έκλεισαν φιλικά παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, με το Ιράκ, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, για να διεκδικήσουν το επικείμενο Asian Cup.

Γενικά κάνουν ό,τι μπορούν για να φτιάχνουν την εικόνα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή, μέσω του ‘όπιου’ του λαού που είναι ο αθλητισμός. Όπως έγραψε η Guardian σε ειδικό θέμα που έκανε, για τον αγώνα τένις “οι Rafael Nadal και Novak Djokovic έχουν συνείδηση και αξιοπρέπεια” γεγονός που ‘χουν αποδείξει από τις ουκ ολίγες ενέργειες που ‘χουν κάνει μέσα στα χρόνια, προς συμπαράσταση σε ανθρώπους που ‘χουν ανάγκες. “Συνεχίζουν να ρισκάρουν το καλό τους όνομα, αποδεχόμενοι την πρόσκληση να παίξουν σε ένα άνευ ουσίας αγώνα στη Σαουδική Αραβία, καθεστώς που βρίσκεται υπό το φως των εξελίξεων για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Κωφεύουν στην αυξανόμενη οργή που εκφράζεται για την φαινομενική στήριξη τους στη Σαουδική Αραβία, για κάτι που δεν σημαίνει τίποτα για τον υπόλοιπο κόσμο: ένα exhibition game, τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε ‘νεκρή’ περίοδο για το σπορ. Την ίδια ώρα, μεγαλώνει το μυστήριο για τη μοίρα του Khashoggi, γνωστού επικριτή της βασιλικής οικογένειας και γίνεται δύσκολο για όποιον παρατηρητή έχει τις πληροφορίες του να αγνοήσει το βάρος της εμπλοκής των social media”. Οπότε περιμένουμε πως οι δύο τεράστιοι αθλητές, που δεν χρειάζεται να συμβουλευτούν κάποιον για να πάρουν μια απόφαση, θα κάνουν κάτι που θα τιμά κατ’ αρχάς τον εαυτό τους και μετά την ανθρωπότητα.

Το Deadspin επίσης ασχολήθηκε με το θέμα, καταλήγοντας στο “το ερώτημα για αυτούς τους απίστευτα δημοφιλείς αθλητές είναι αν τους ενδιαφέρει να είναι λαμπερά στολίδια, που κουνιούνται μπροστά σε μια χώρα, όπως αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την προσοχή από το δολοφονικό καθεστώς ή όχι”.

Photos: Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK