ΣΠΟΡ

Οι επιστήμονες ‘πρόδωσαν’ τη ΔΟΕ και οι transgenders ακόμα περιμένουν

Οι επιστήμονες, στους οποίους ανέθεσε η ΔΟΕ να αποφασίσουν για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των transgenders στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο συμφώνησαν ότι διαφωνούν και σταμάτησαν τις συσκέψεις. Η Επιτροπή πετά το μπαλάκι στις αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες αρνούνται να το σηκώσουν.

Οι επιστήμονες ‘πρόδωσαν’ τη ΔΟΕ και οι transgenders ακόμα περιμένουν
Έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η ΔΟΕ αδυνατεί να παρουσιάσει τα 'πρέπει' της συμμετοχής των transgenders AP Photo/Eugene Hoshiko

Μετά το “το φαινόμενο παρακολουθείται” των σεισμολόγων, έπειτα από κάθε σεισμό -κι ενώ εσύ θες να μάθεις αν θα υπάρξει συνέχεια σε δονήσεις, έρχεται το “το σώμα είναι το πιο πολύπλοκο μηχάνημα” των γιατρών, για ζητήματα που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε έπειτα από χρόνια ερευνών. Η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος είναι ο λόγος που οι transgenders δεν έχουν ιδέα αν θα μπορούν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή τους, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν κάπου.

Aπό τον Φλεβάρη του 2016 είχε γίνει γνωστό πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες για να αλλάξει τους κανονισμούς, προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέπει τη συμμετοχή στους transgenders, χωρίς να πλήττεται ο θεμιτός ανταγωνισμός. Όπου ‘transgender’, οι άνθρωποι που αλλάζουν ταυτότητα φύλου, με μετάβαση από αυτό που γεννήθηκαν σε αυτό στο οποίο νιώθουν πώς ανήκουν. Ο όρος δεν έχει σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Έχει να κάνει με τα εξωτερικά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, αυτά που προσδιορίζονται ως τυπική ανδρική ή γυναικεία συμπεριφορά. Η ελληνική λέξη είναι ‘διεμφυλικός’.

Όταν ο Ολυμπιονίκης Μπρους Τζένερ (ευρύτερα γνωστός ως πατριός της Κιμ Καρντάσιαν) έγινε Κέιτλιν, οι απανταχού διεμφυλικοί αθλητές ένιωσαν πως είχε έλθει η ώρα της αλλαγής. Η πρώτη κίνηση που είχε κάνει η ΔΟΕ ήταν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όταν για πρώτη φορά επέτρεψε τη συμμετοχή διεμφυλικών αθλητών σε Αγώνες. Υπό κάποιες προϋποθέσεις που δεν βρήκαν σύμφωνη τη διεθνή κοινότητα. Αυτές ήθελαν α) να έχει προχωρήσει ο αθλητής σε αλλαγή φύλου, νομικά και ανατομικά και β) στην περίπτωση των γυναικών να ‘χει προηγηθεί διετής ορμονοθεραπεία. Το β) ουσιαστικά δεν επέτρεπε τη συμμετοχή κανενός, αφού η απόφαση εκδόθηκε στις 14/5 του 2004 και οι προκρίσεις είχαν κριθεί ήδη. Φανταστικό;

Ο Arne Ljungqvist, Ελβετός ιατρικός ερευνητής και πρώην αθλητής του άλματος εις ύψους, με την ιδιότητα του προέδρου της Ιατρικής Επιτροπής στη ΔΟΕ και του αντιπροέδρου της WADA (World Anti-Doping Agency), είχε εξηγήσει -σε επιστολή- πως έως τότε οι περιπτώσεις αλλαγής φύλου σε Ολυμπιακά αθλήματα ήταν σπάνιες και είχαν αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από την αρμόδια αρχή. Αυτό το ‘κατά περίπτωση’ είχε κριθεί ανεπαρκές, από τον ειδικό.

Δεν θέλουν να αποκλείσουν κάποιον, θέλουν όμως και θεμιτό ανταγωνισμό

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των αθλητών που υποβάλλονταν σε επέμβαση αλλαγής φύλου είχε αυξηθεί, μαζί και “η πιθανή επιρροή των ασθενών στον αθλητισμό. Μολονότι τα άτομα που υποβάλλονται σε επαναπροσδιορισμό του φύλου τους συνήθως έχουν προσωπικά προβλήματα που κάνουν τις αθλητικές διοργανώσεις μια απίθανη δραστηριότητα γι’ αυτούς, υπάρχουν κάποιοι των οποίων η συμμετοχή στα σπορ είναι σημαντική“. Τα μέλη της ΔΟΕ είχαν συμφωνήσει ότι δεν γινόταν να είναι αποκλεισμένη από τους Αγώνες ομάδα ανθρώπων, ενώ την ίδια ώρα έπρεπε να βρουν τρόπο να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός.

Υπήρχαν, βλέπεις, πρόχειρα τα συμπεράσματα του σεμιναρίου της IAAF, το 1990, όταν οι γιατροί είχαν διευκρινίσει πως “όσοι κάνουν τη σχετική επέμβαση μετά την εφηβεία, ανήκουν σε μια περισσότερο προβληματική περίπτωση, από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους έχουν επηρεαστεί από ορμόνες του προηγούμενου φύλου τους. Πιο συγκεκριμένα, η ανδρική εφηβεία επηρεάζει το επίπεδο της τεστοστερόνης, πράγμα που θεωρητικά επηρεάζει τις επιδόσεις και μετά τη μετάβαση από το αρσενικό στο θηλυκό φύλο”.

Μια στάση εδώ, για να πούμε και τι είναι η τεστοστερόνη: είναι η κύρια αρσενική φυλετική ορμόνη, υπεύθυνη για τα αντρικά χαρακτηριστικά του φύλου και την ανάπτυξη αυτών στην εφηβεία. Ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων ορμονών (στεροειδείς ορμόνες που επιφέρουν την ανδροποίηση του ατόμου). Παράγεται και στα δυο φύλα, στους όρχεις των ανδρών και στις ωοθήκες των γυναικών. Στον ανδρικό οργανισμό η παραγωγή είναι 40 με 60 φορές μεγαλύτερη και είναι σημαντική για την ανάπτυξη στην εφηβεία, τη δημιουργία σπερματοζωαρίων, την ενίσχυση των μυών και των οστών και τη σεξουαλική πράξη. Στις γυναίκες είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση των επιπέδων άλλων ορμονών, τη σεξουαλική ορμή και γονιμότητα και τη δημιουργία νέων αιμοσφαιρίων.

Μια φυσιολογική τιμή για τους άνδρες ηλικίας 19 και άνω είναι 240 με 950 ng/dl (μετριέται σε νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο). Στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ γυναικών είναι 8 με 60 ng/dl.

Η ομάδα συμβούλων της ΔΟΕ συνέστησε οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε εγχειρήσεις αλλαγής φύλου, μετά την εφηβεία, να μπορούν να διαγωνιστούν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές ήταν οι εξής:

➔ Οι χειρουργικές επεμβάσεις της αλλαγής θα έπρεπε να ‘χουν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και της αφαίρεσης των σπερματικών αδένων.

➔ Η νομική αναγνώριση του νέου σεξουαλικού φύλου να έχει γίνει από τις αρμόδιες επίσημες αρχές.

➔ Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης να έχει ακολουθηθεί για χρονικό διάστημα ικανό να μειώσει τα όποια πλεονεκτήματα σχετίζονται με το κάθε φύλο και αφορούν τις αθλητικές διοργανώσεις. Αυτή η περίοδος έπρεπε να είναι τουλάχιστον δυο χρόνων, μετά τη γοναδεκτομή.

Κράτα πως από το 2005, η ΔΟΕ δούλευε επί της δημιουργίας νομικού πλαισίου που θα επέτρεπε στους transgenders τη συμμετοχή, διασφαλίζοντας πως δεν θα ‘χουν κάποιο προβάδισμα που θα έδινε το φύλο με το οποίο διαγωνίζονται. Το 2011, το NCAA πήγε ένα βήμα πιο πέρα και επέτρεψε τη συμμετοχή διεμφυλικών, χωρίς να έχει ως must την επέμβαση αλλαγής φύλου. Ήταν αρκετός ο ένας χρόνος ορμονοθεραπείας, για να δώσει το ‘ΟΚ’.

Δέκα χρόνια αφότου άρχισε η μελέτη, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποτίθεται πως είχε καταλήξει σε μια προτεινόμενη κατεύθυνση. Της έδωσε την ονομασία ‘Συναινετική Συνάντηση για τον Επαναπροσδιορισμό του Φύλου και του Υπερανδρογονισμού’. Επειδή δεν είσαι υποχρεωμένος να γνωρίζεις, ο υπερανδρογισμός (αναφέρεται και ως η κλινική υπερανδρογοναιμία) έχει να κάνει με τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων ορμονών και ιδιαίτερα της τεστοστερόνης στο σώμα. Πρόκειται για κατάσταση που επηρεάζει και τα δυο φύλα, αλλά είναι αισθητή στις γυναίκες, καθώς μπορεί να προκαλέσει σειρά από σωματικά συμπτώματα (υπερβολική ανάπτυξη τριχών, εμβάθυνση της φωνής και ακμή. Επιπροσθέτως, οι γυναίκες έχουν συχνά ακανόνιστο έμμηνο κύκλο και ενδέχεται να μην μπορούν να συλλάβουν.

Τον Νοέμβριο του 2015, μετά τη συνάντηση των μελών της ΔΟΕ στη Λοζάνη, ο κόσμος ενημερώθηκε για τις κατευθυντήριες γραμμές για τους διεμφυλικούς

∎ Εκείνοι που κάνουν τη μετάβαση από το θηλυκό στο αρσενικό, έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν στην ανδρική κατηγορία

∎ Εκείνοι που κάνουν τη μετάβαση από το αρσενικό στο θηλυκό, έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν στη γυναικεία κατηγορία, εφόσον πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) η αθλήτρια πρέπει να έχει δηλώσει πως η φυλετική ταυτότητα είναι θηλυκή. Η δήλωση δεν μπορεί να αλλάξει, για αθλητικούς σκοπούς, για τουλάχιστον 4 χρόνια.

β) η αθλήτρια πρέπει να παρουσιάσει ότι το συνολικό επίπεδο της τεστοστερόνης, στον ορό ήταν κάτω από τα 10 nmol/L για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τη διοργάνωση (με την απαίτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να στηρίζεται σε εμπιστευτική αξιολόγηση περίπτωσης, ανά περίπτωσης, που θα αφορά το αν οι 12 μήνες είναι ένα επαρκές χρονικό διάστημα, για να μειωθεί στο ελάχιστο κάθε πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό γυναικών).

γ) το συνολικό επίπεδο τεστοστερόνης στον ορό πρέπει να παραμένει κάτω από 10 nmol/L καθ’ όλη τη διάρκεια της επιθυμητής περιόδου που έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναικεία κατηγορία.

δ) Η συμμόρφωση με αυτούς τους όρους ενδεχομένως να ελέγχεται με τεστ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το δικαίωμα της αθλήτριας να πάρει μέρος σε γυναικεία κατηγορία θα αναστέλλεται για 12 μήνες.

Οι περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες υιοθέτησαν αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά μέσα στα χρόνια αποδείχθηκαν αμφιλεγόμενες, δεδομένου ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες ήταν 0.38 με 5.7 nmol/l και στους άνδρες 24.4 με 93.5.

Η ΔΟΕ λοιπόν, επανήλθε στο θέμα, ώστε να καταλήξει κάπου πιο αυστηρά, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Guardian αποκάλυψε σήμερα πως αυτό μάλλον δεν θα συμβεί, καθώς οι επιστήμονες που ‘χουν κληθεί να συμφωνήσουν κάπου, αδυνατούν να τα βρουν μεταξύ τους. Οι πληροφορίες ήθελαν τους ειδικούς να προτείνουν τη μείωση στο μισό του επιτρεπτού ορίου στις γυναίκες. Κάποιοι τόνισαν ότι αυτή η τιμή θα σήμαινε πως οι trans γυναίκες θα μπορούν να μετέχουν στην κατηγορία των γυναικών, απαλλαγμένες από τα περισσότερα πλεονεκτήματα του περάσματός τους από την ανδρική εφηβεία. Ως προς αυτό, υπήρχαν αυτοί που ανέφεραν ότι η καταστολή της τεστοστερόνης στις transgender γυναίκες έχει μικρή επιρροή στη μείωση της δύναμης των μυών, ακόμα κι έναν χρόνο μετά τη θεραπεία. Δηλαδή, πως διατηρούνται τα οφέλη της ανδρικής εφηβείας.

Αυτό που γίνεται εδώ και μήνες είναι το “πες εσύ, να πω εγώ” και σύμφωνα με την Guardian, οι ειδικοί συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν, με το θέμα να είναι πολιτικά δύσκολο και έντονα συναισθηματικό. Εξ ου και σταμάτησαν οι συσκέψεις, με την κάθε αθλητική ομοσπονδία να καλείται να δημιουργήσει τη δική της πολιτική, τη στιγμή που ουδείς μπαίνει στη διαδικασία, χωρίς την έγκριση της ΔΟΕ. Και την ίδια ώρα υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να μάθουν την τύχη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ