ΣΠΟΡ

Οι ακριτικοί Λειψοί βρίσκουν την άκρη στο νήμα της ανάπτυξης

ΜιαομάδαΕπιστημόνωνΚαθηγητών/τριωναπό ταΠανεπιστήμια, Πάντειο, Αριστοτέλειο, Πελοποννήσου, νέων ερευνητών/τριώνκαι υποψήφιων διδακτόρων, έμπειρων δημοσιογράφων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) βρέθηκαν στους ακριτικούς Λειψούς την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018.

Οι ακριτικοί Λειψοί βρίσκουν την άκρη στο νήμα της ανάπτυξης

Εκεί με τον συντονισμό της κ. Τέσσας Δουλκέρη, Καθηγήτριας Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. και Προέδρου της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ και του Δήμου Λειψών, πραγματοποιήθηκε το 7ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΩΝ». Συνδιοργανωτές ήταν το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.), η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) και o Δήμος Λειψών.Το συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου [ Δ/νση Τουρισμού].

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στη σημασία του Αθλητικού Τουρισμού και την προβολή του που βοηθά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, παίρνοντας ως παράδειγμα την αλματώδη ανάπτυξη του στα άλλα νησιά και ιδιαίτερα στη Ρόδο [από την κ. Τ. Δουλκέρη, τον δημοσιογράφο κ. Σ. Τριανταφύλλου και τον Πρόεδρο του Π.Σ.Α.Τ. κ. Γ. Θεοδωρακόπουλο].

Έγινε αναφορά στη δημιουργία και στην προβολή ενός ονόματος-μάρκας [brand-branding] επωνυμίας τόπου [από την κ. Γ.Αντωνοπούλου], στη δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου στους Λειψούς [από τον κ. Γ. Κυπραίο], στη σημασία της τοπικότητας ως συνιστώσας της πολιτισμικής ανάπτυξης του τόπου [από την κ. Μ.Ψύλλα], στις βιωματικές εμπειρίες των επισκεπτών [από τον δημοσιογράφο, υπ. Δρ. του Παντείου κ. Δ.Γκαρτζώνη], ενώ παρουσιάστηκαν και άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Τέλος προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της κ. Τέσσας Δουλκέρη «ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΚΙΝΗΣΗ».

Τις εργασίες του Συνεδρίου ολοκλήρωσε το στρογγυλό τραπέζι σε Αίθουσα του Ξενοδοχείου Nefeli Hotel, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με επαγγελματίες του Τουρισμού και τους Τοπικούς Φορείς. Συζητήθηκαν συγκεκριμένα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λειψοί ως ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων με σημαντικότερο την συγκοινωνία και την ανεπαρκή και κοστοβόρα ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και την νησιωτική που επεσήμανε ο πρώην Δήμαρχος του νησιού κ. Σπύρου Μπενέτος. Η συνεργασία όλων, η συλλογικότητα τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μανώλης Μαθιουδάκης είναι απαραίτητη και τέλος ο Δήμαρχος των Λειψων κ. Φώτης Μάγγος υπογράμμισε τις δράσεις του νησιού.

Ο Δήμος Λειψών είναι ο πρώτος σε όλη τη χώρα σε ποσοστά ανακύκλωσης ενώ έχει βραβευθεί επανειλημμένα για την ανακύκλωση. Στο νησί λειτουργεί ΧΥΤΑ και βιολογικός καθαρισμός ενώ γίνονται κινήσεις για την δημιουργία σταθμού αφαλάτωσης. Το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει Κέντρο Θαλάσσιας Προστασίας σε συνεργασία με το αρμόδιο Ινστιτούτο.

Ο κ. Μάγγος αναφέρθηκε στη δημιουργία από τον Δήμο μίας σύγχρονης εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα με όλες τις διαδρομές και μονοπάτια και μιας δεύτερης με γενικές πληροφορίες που αφορούν στο νησί. Επιπλέον, εναρμονιζόμενος με τις νέες τεχνολογίες ο Δήμος διατηρεί σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους δημότες και τους επισκέπτες. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα εκστρατεία προβολής του Δήμου με κεντρικό σύνθημα «ΛΕΙΨΟΙ-Στάση Ζωής».

Οι τρεις καθηγήτριες κ. Τέσσα Δουλκέρη Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, η Αν. Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου κ Μαριάννα Ψύλλα, η κ. Γιώτα Αντωνοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Λέρο στις 25 Ιουνίου συζήτησαν με τους τοπικούς φορείς του Τουρισμού τα ζητήματα που απασχολούν το νησί. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο κ. Κώστας Κουβάς ιδιοκτήτης θαλάσσιου καταδυτικού κέντρου Λέρου και Πρόεδρος των εστιατόρων, ο κ. Γιάννης Σιφουνιός, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λέρου, ο κ. Γιώργος Ζουμπούλης Αντιδήμαρχος Δήμου Λέρου, ο κ. Μανώλης Μαθιουδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων που είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και άλλοι.

Επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα οφέλη από την προβολή του αθλητικού τουρισμού και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού τον οποίο βοηθά και η γεωγραφική θέση του νησιού με τις 4 μαρίνες, αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν στο νησί για την καθιέρωση του γαστρονομικού τουρισμού. Ιδιαίτερα όμως τονίσθηκε η σημασία της Λέρου στην Νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας με την δημιουργία ενός αντίστοιχου Μουσείου, με τα Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα ιδιαίτερα στο Λακκί αλλά και η συμβολή του νησιού στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK