Ο Χάμιλτον δεν ξέφυγε ποτέ του από την ‘παραγκούπολη’ του Στιβενέιτζ
Άνοιξε τρύπα κι έπεσε μέσα ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Το λεκτικό ολίσθημα του Λιούις Χάμιλτον, παρά το autocorrection, προκάλεσε αντιδράσεις που είχαν επίκεντρο το χαρακτήρα του.
Η προηγούμενη Κυριακή δεν ήταν μια καλή μέρα για τον Λιούις Χάμιλτον. Θα έπρεπε, διότι ήταν η ημέρα της βράβευσής του ως ο δεύτερος κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στη Μεγάλη Βρετανία κατά τον ετήσιο διαγωνισμό του BBC. Έχασε μονάχα από τον Τζεράιντ Τόμας, τον πρώτο Ουαλό ποδηλάτη, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο κέρδισε τον 22ημερών μαραθώνιο του Γύρου Γαλλίας.
Ο Λούις Χάμιλτον ήταν χαρούμενος. Και παράλληλα περήφανος για τον εαυτό του. Ως τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα και πήρε το μικρόφωνο. ” Ήταν ένα όνειρο για όλους μας ως οικογένεια να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Να ξεφύγουμε από τις παραγκουπόλεις“. Oops. Η λέξη ‘slums’ που είχε χρησιμοποιήσει ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 για να συγκρίνει το τότε οικογενειακό status του με την τωρινή κατάστασή του υπήρξε (εξ όσων ακολούθησαν) τρομερά ατυχής.
Το αντιλήφθηκε ευθύς εξ αρχής, λέγοντας -σε μια μορφή άμεσης αυτοδιόρθωσης- πως ” όχι ακριβώς τις παραγκουπόλεις, αλλά να βγούμε από κάπου και να καταφέρουμε κάτι. Βάλαμε πολύ υψηλούς στόχους και το κάναμε ως ομάδα“. Το κακό είχε γίνει ήδη.
Η ‘διασπορά’ της ατάκας στο διαδίκτυο υπήρξε σχεδόν ταυτόχρονη. ” Δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να δείχνει ασέβεια στο μέρος που κατάγεται, έκανε εμένα αυτό που είμαι“, δήλωσε ο 20χρονος Τζορτζ, κάτοικος της περιοχής. Ένας άλλος, ο 27χρονος Τσάρλι, προσέθεσε πως ” είναι ένα πρότυπο και θα έπρεπε να σκέφτεται τι λέει και πώς θα κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν. Η πόλη είναι περήφανη γι’ αυτόν, όχι αυτός για την πόλη“.
” Το Στιβενέιτζ δεν είναι το καλύτερο, αλλά όχι το χειρότερο“, συμπλήρωσε η 26χρονη Άνι, πριν από από ένας χρήστης του twitter γράψει πως ” μάλλον χαρακτηρίζει παραγκούπολη το Στιβενέιτζ γιατί το συγκρίνει με το Μονακό“. Εκεί που πλέον ο Βρετανός πιλότος έχει επιλέξει να έχει τη τη βάση του, γλιτώνοντας την υψηλή φορολογία.
Μέχρι και ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου χαρακτήρισε απογοητευτικά τα λόγια του Λιούις Χάμιλτον.
Ο ‘χάρτης’ του Στιβενέιτζ
Αλήθεια, τόσο άσχημες ήταν οι γειτονιές που μεγάλωσε ο Χάμιλτον;
Το Στιβενέιτζ εκτείνεται σε μια γεωγραφική περιοχή 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Χερτφορντσάιντ, η οποία άρχισε να πυκνοκατοικείται ως κομμάτι του προγράμματος ‘New Towns Act’ του 1946, με την υπογραφή του σερ Λέζλι Αμπερκρόμπι, προκειμένου να φιλοξενηθούν κάτοικοι των βομβαρδισμένων γειτονιών, του Λονδίνου κυρίως, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τότε ήταν μια κτηνοτροφική πόλη 6.000 κατοίκων. Βρίσκεται 46 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου και πλέον διαθέτει πληθυσμό 87.700. Την εποχή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα θεωρείτο πρότυπο ρυμοτομίας και αρχιτεκτονικής. Με το πέρασμα των ετών, η ίδια η πόλη ‘μεγάλωσε’ κι άρχισε να χάνει ως ένα σημείο το χαρακτήρα της, αφού αφέθηκε.
Εκεί γεννήθηκε ο Λιούις Χάμιλτον την 7η Ιανουαρίου του 1985. Γόνος μιας μεσοαστικής οικογένειας, από τα 2 του μεγάλωσε με τη μητέρα του Κάρμεν, αφού οι γονείς του πήραν την απόφαση να ζήσουν δύο διαφορετικές ζωές, παίρνοντας διαζύγιο. Προτού, εν τέλει, στα 12 εγκατασταθεί στο σπίτι του πατέρα του Άντονι και της νέας συζύγου του.
Ο τότε ταχυδρόμος της περιοχής και γείτοντας δήλωσε πως τον θυμάται ως ένα “στρουμπουλό αγόρι με πυκνά μαλλιά που κέντριζε τα βλέμματα”, ενώ η κυρία που τον πρόσεχε ενόσω ήταν μικρός γιατί η μητέρα δούλευε ανέφερε πως “ήταν πάντα χαρούμενο και χαμογελαστό παιδί”.
Έκθετος γιατί…
Ο ντόρος που προκλήθηκε ανάγκασε τον Λιούις Χάμιλτον να επανατοποθετηθεί. Το instagram ήταν ο τόπος που επέλεξε ν’ απολογηθεί.
” Είμαι παραπάνω από περήφανος για τον τόπο καταγωγής μου και το εκπροσωπώ με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ. Ουδείς τέλειος όμως. Προφανώς και κάνω λάθη, αρκετά συχνά, ιδίως όταν είσαι μπροστά σ’ ένα κοινό προσπαθώντας να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσεις ένα μακρύ ταξίδι της ζωής. Επέλεξα τις λάθος λέξεις, αλλά δεν εννοούσα τίποτα μ’ αυτό“.
Πολλοί δεν πείστηκαν. Θυμίζοντας την αλαζονική συμπεριφορά του. Το πώς που είχε φερθεί στον ίδιο τον πατέρα – μάνατζέρ του, τον οποίο είχε απολύσει γιατί “κουράστηκα να σε ακούω”, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα δικαστήρια. Το πώς επήλθε ο χωρισμός με την επί χρόνια μνηστή του Νικόλ Σέρτζινγκερ όταν εκείνη διέρρευσε πως θέλει να κάνει μαζί του μια μεγάλη οικογένεια. Εκείνος απάντησε κάποια στιγμή αργότερα πως “μωρά είναι τ’ αυτοκίνητα μου”. Το πώς έχει συμπεριφερθεί σε διάφορες σχέσεις του θέτοντας πάντα τον εαυτό του υπεράνω όλων.
Ίσως γιατί ο Χάμιλτον δεν έχει μάθει ποτέ να χάνει…