Ο Τσιτσιπάς του 1.5 εκατομμυρίου με τένις 3 μηνών
Έναν τίτλο, δύο τελικούς, περισσότερους από 2.500 βαθμούς, αλλά και 1.409.804 δολάρια μετράει ήδη ο Στέφανος Τσιτσιπάς από τη χειμαρρώδη πορεία του στο πρώτο τρίτο του 2021. Τα συνολικά χρηματικά έπαθλα αγγίζουν πια τα 14 εκατομμύρια.
Ποτέ η ήττα δεν θα γίνει αποδεκτή από έναν αθλητή παγκόσμιας κλάσης. Πόσο μάλλον σ’ ένα τελικό. Ν’ αποτελεί εξαίρεση ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όσο προσγειωμένος κι αν είναι, θα ήταν εκτός πραγματικότητας. Μην αγνοούμε πως έχουμε να κάνουμε με τον καλύτερο τενίστα του 2021, άρα οποιοδήποτε εμπόδιο που διακόπτει την πορεία του προς την (επόμενη) κορυφή προκαλεί αναπόφευκτα μύχιες σκέψεις ή και φανερές εκδηλώσεις αμφισβήτησης του εαυτού του, ‘πασπαλισμένες’ από εκείνες τις δόσεις άπλετου χιούμορ που καλύπτουν τεχνηέντως την αμηχανία της στιγμής.
Ομολογουμένως ο 22χρονος Έλληνας θα ήθελε πολύ να έχει επικρατήσει του Ραφαέλ Ναδάλ στο χωμάτινο τουρνουά της Βαρκελώνης. Μέσα στο σπίτι του, υπ’ όποιο πρίσμα κι αν το δει κανείς. Έφτασε τόσο κοντά που το 6–4, 6–7 (6–8), 7–5 από τον εξαντλημένο αντίπαλο του (Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης) επικύρωσε την τρομερή αγωνιστική κατάστασή του μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το δεύτερο μεγάλο ραντεβού της χρονιάς, το περίφημο Ρολάν Γκαρός του Παρισιού, στην 91η έκδοσή του. Εκεί που το περασμένο φθινόπωρο έφερνε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στα όριά του.
Από τις πρώτες ημέρες του Φλεβάρη και ως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απρίλη ο ακαταπόνητος Στέφανος Τσιτσιπάς έχει συμμετάσχει ήδη σε οκτώ τουρνουά και μ’ έναν αξιοπρόσεκτο απολογισμό 26 νικών – 6 ηττών (συν μία απόσυρση αντιπάλου του πριν από την έναρξη του αγώνα) έχει φτάσει αισίως τους 2.840 βαθμούς. Στο μεσοδιάστημα πέτυχε να ‘αυγατίσει’ τη συλλογή των προσωπικών τίτλων του, παίζοντας επίσης σε ακόμη δύο τελικούς και άλλους δύο ημιτελικούς. Κυρίως εξέλισσε διαρκώς το παιχνίδι του και παρουσίασε έναν τενιστικό χαρακτήρα που είναι δυνατόν ν’ ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε συνθήκη καταστεί αναγκαία.
Φυσικά για όλη αυτήν τη σχεδόν αψεγάδιαστη πορεία του σε διάστημα συντομότερο των 90 ημερών υπήρξε η κατάλληλη υλική ανταμοιβή. Παίζοντας από ικανοποιητικά έως υπέροχα σε αυτές τις αναγνωρισμένες συναντήσεις ο Τσιτσιπάς κατάφερε να συγκεντρώσει κοντά στο 1.5 εκατομμύριο δολάρια, παρά το γεγονός πως τα χρηματικά έπαθλα έχουν υποστεί ‘καθίζηση’ σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 50% εξαιτίας της αναπόφευκτης έλλειψης πόρων (εισιτήρια, χορηγοί, δικαιώματα) που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση των τελευταίων 14 μηνών.
Μόνο από την τρανταχτή επιτυχία του στο Αυστραλιανό Όπεν όντας ένας από τους τέσσερις ημιφιναλίστ μετά την επική πρόκρισή του επί του Ναδάλ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκόμισε 660.875 δολάρια. Ποσό που ανέρχεται στο 47% των συνολικών κερδών του. Είχε κιόλας στην άλλη τσέπη ακόμη 102.000 δολάρια από τη συμμετοχή του στο ATP Cup, με το οποίο επανήλθε στην επίσημη δράση αμέσως μετά το χειμερινό διάλειμμα, καθώς πριμοδοτούνταν με καλά χρήματα όλα τα ‘πρώτα ονόματα’ ανάλογα με τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη – τότε ο Έλληνας ήταν έκτος.
Όλα αυτά προτού αναχωρήσει από τη χώρα των καγκουρό και αρχίσει το τουρ σε Ευρώπη και Αμερική. Η πρώτη στάση του έκτοτε ήταν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, απ’ όπου έφυγε με 68.202 δολάρια καθώς έχασε στον ημιτελικό από τον Ρώσο Ρούμπλεφ. Ακολούθησε το Open 13 στη Μασσαλία, όπου πήγε ως κάτοχος του τίτλου, αλλά αποκλείστηκε στα προημιτελικά και δεν καρπώθηκε περισσότερα από 19.350 δολάρια. Σε αντίθεση δηλαδή με την ευτυχής τροπή των πραγμάτων στο μεξικάνικο όπεν του Ακαπούλκο, στα μέσα του Μάρτη, στο φινάλε του οποίου διεκδίκησε τον τίτλο απέναντι στον Γερμανό Ζβέρεφ και παρά την ήττα του έλαβε μια επιταγή της τάξεως των 65.760 δολαρίων.
Λίγο βορειοανατολικότερα, στο παραδοσιακό Masters του Μαϊάμι η πορεία του Τσιτσιπά διακόπηκε στον γύρο των ‘8’, χάνοντας από τον μετέπειτα νικητή, τον φορμαρισμένο Πολωνό Χούρκατζ, αλλά επειδή επρόκειτο για 1000άρι των 4.3 εκατομμυρίων δολαρίων έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 61.000 δολαρίων. Εννοείται πως το γεγονός ότι στο Μόντε Κάρλο διένυσε όλη τη διαδρομή και έφτασε στο τέλος του προορισμού στο δεύτερο σερί 1000άρι τού χάρισε το μάξιμουμ (300.0009 δολάρια) που προέβλεπε η προκήρυξη. Όσο για την τελευταία συμμετοχή του στη Βαρκελώνη, τον έκανε… πλουσιότερο κατά 124.302 δολάρια. Ανεβάζοντας τον δε στα μάτια των Ισπανών φανς. Καθόλου άσχημα δηλαδή για την ακέραιη προσπάθεια που κατέβαλε.
Συνολικά ο Τσιτσιπάς έχει ‘αποταμιεύσει’ μέχρι τώρα 1.409.804 δολάρια από τα μονά κι άλλες 33.987 δολάρια από τις περιστασιακές παρουσίες του στα διπλά, προσεγγίζοντας πια τα 14 εκατομμύρια! Μέσα στο 2021 είναι ο τρίτος σε κέρδη από χρηματικά έπαθλα, υστερώντας μονάχα του Νόβακ Τζόκοβιτς (2.163.858) και του Ντανίλ Μεντβέντεφ (1.747.638). Ο τέταρτος της παρέας του εκατομμυρίου είναι ο Αντρέι Ρούμπλεφ (1.426.444).
Σε Μαδρίτη και Ρώμη οι επικείμενες εμφανίσεις του Έλληνα τενίστα πριν πέσει εκ νέου στη μάχη για την απόλυτη υπέρβαση: την κατάκτηση ενός τουρνουά major.