ΣΠΟΡ

Ο Τσιτσιπάς έχει βενζίνη απέναντι σε αήττητο αντίπαλο

Μετά τη νίκη του επί του Αντρέι Ρουμπλιόφ με 3-0 σετ (5-7, 2-6, 3-6), ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα παίξει στον 2ο ημιτελικό της καριέρας του σε Major, στο Παρίσι, απέναντι στον αήττητο τενίστα του 2020: τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Τσιτσιπάς έχει βενζίνη απέναντι σε αήττητο αντίπαλο
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Αντρέι Ρούμπλεφ για τον 4ο γύρο του Ρολάν Γκαρός 2020, Παρίσι | Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 AP Photo/Christophe Ena

Κάτω από το δημαρχείο του Βελιγραδίου, αρχές προς μέσα Ιουλίου του 2007, είχε συρρεύσει κατά χιλιάδες κόσμος. Ήταν, κλασικά, μια γιορτή για τους αθλητές της Σερβίας-Μαυροβούνιο (και για… καμία παράσταση ακόμα, αφού οι δύο χώρες χώρισαν τα τσανάκια τους). Περιέργως πώς, δεν αφορούσε σε ένα από τα σπορ που οι Γιουγκοσλάβοι μπορούν να περηφανεύονται. Στο μπαλκόνι είχαν βγει 3… τενίστες. Η Άνα Ιβάνοβιτς, που είχε φτάσει στον ημιτελικό του απλού Γυναικών στο Γουίμπλεντον, αλλά είχε κατακτήσει το Ρολάν Γκαρός λιγότερο από έναν μήνα πριν, η Γελένα Γιάνκοβιτς, νικήτρια του μεικτού διπλού με παρτενέρ τον αδελφό του Άντι αλλά όχι… ακόμη, Τζέιμι Μάρεϊ, και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που είχε πάρει σετ στον ημιτελικό από τον Ράφα Ναδάλ, πριν αποσυρθεί, με το 3ο να είναι στο 4-1 υπέρ του Ισπανού.

Ήταν απίθανο ότι 3 Σέρβοι τενίστες χαιρετούσαν από το μπαλκόνι. Η Σερβία δεν είχε οποιαδήποτε παράδοση στο σπορ και ο μόνος με τη γνώριμη κατάληξη που στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία θυμούνταν να έχει κάνει κάτι στο τένις, ήταν ο Γκόραν Ιβανίτσεβιτς, που είχε κατακτήσει το Γουίμπλεντον του 2001, ο μόνος με wild card που τα είχε καταφέρει. Πόσες πιθανότητες είχαν να βγάλουν πρωταθλητή στα Major; Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνους σε αυτό το επίπεδο. Λιγότερους από 7 μήνες μετά, ο Τζόκοβιτς είχε παίξει στον τελικό του US Open και κατέκτησε το Αυστραλιανό, νικώντας στον ημιτελικό τον Ρότζερ Φέντερερ. Η Ιβάνοβιτς είχε αφήσει ήδη την υπογραφή της, αλλά με Φέντερερ και Ναδάλ στο προσκήνιο τότε, η παρείσφρηση ενός τενίστα που ‘περπατούσε’ το 21ο έτος της ζωής του ήταν κάτι μοναδικό.

Έχουν περάσει πάνω από 13 χρόνια, κι αν οι πιθανότητες να πάρει ένας Σέρβος το βαρύτιμο τρόπαιο ενός εκ των 4 μεγαλύτερων γεγονότων της χρονιάς ήταν συγκεντρωτικά πολύ λίγες, το να παίξει απέναντι σε έναν Έλληνα στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός θα έπρεπε να κάνει τον στατιστικολόγο να καγχάσει. Κάποια στιγμή, ο πατέρας του Γουέιν Ρούνεϊ έβαλε σε στοίχημα ότι ο γιος του θα έπαιζε σε Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Αγγλίας, αλλά τον ημιτελικό απέναντι σε δύο Βαλκάνιους στο Παρίσι πιθανότατα δεν τον είχε δει κάποιος, ώστε να ποντάρει σε αυτόν. Πώς να φτάσεις σε μια τέτοια… νοσηρή σκέψη; Θυμίζει μπάσκετ ή πόλο, αλλά την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στο κεντρικό κορτ ‘Φιλίπ Σατριέ’, όπου ο Ναδάλ θα αντιμετωπίσει τον παίκτη που τον νίκησε πριν φτάσει στο Παρίσι, τον δαιμόνιο Ντιέγκο Σβάρτσμαν, έναν τενίστα της… τσέπης, που επικράτησε σε 5 ώρες και 8 λεπτά του Αυστριακού (νικητή του πρόσφατου US Open) Ντόμινικ Τιμ στον προημιτελικό, ο Στέφανος Τσιτσιπάς πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Τζόκοβιτς.

Το Ρολάν Γκαρός, άλλωστε, συνήθιζε να δείχνει η δημόσια τηλεόραση τη δεκαετία του ’90 και μέχρι και τις μέρες μας, αφού το Γουίμπλεντον ήταν μάλλον περισσότερο τσουχτερό. Σε μια χρονική προσομοίωση, ένας τέτοιος ημιτελικός θα είχε κερδίσει όλο το εγχώριο ενδιαφέρον. Ο Τσιτσιπάς μπορεί να άργησε πάνω από 20 χρόνια προκειμένου να εντυπωθεί στη συλλογική συνείδηση, κι όταν το έκανε οι πληροφορίες να ήταν άφθονες, πάντως παραμένει απίθανο αυτό το κατόρθωμα και ο 2ος ημιτελικός Major στην καριέρα του, πριν καν κλείσει τα 23.

Ο προημιτελικός του Τσιτσιπά με τον Αντρέι Ρουμπλιόφ, πέρα από την αίσθηση για τις ικανότητες του Έλληνα τενίστα που απλώς επαναλήφθηκε, έδειξε κι έναν χαρακτήρα. Το έκανε στο 3ο σετ του παιχνιδιού στο Αμβούργο, όταν επέστρεψε από το 2-5 για να ισοφαρίσει σε 5-5, πριν ο Ρώσος του το πάρει με 7-5. Εκείνη η συμφωνία ήταν ημιτελής, αλλά τώρα ο Τσιτσιπάς αποφάσισε να φτιάξει με τις διπλές αρμονίες το τέλος της, για το δικό του 7-5. Το μπάκχαντ του πάνω στο σώμα του Ρουμπλιόφ ήταν καταλύτης για να το καταφέρει. Τη συντριπτική πλειονότητα από τα 8 αβίαστα λάθη που το χρεώθηκαν στο 1ο σετ, ο Ρουμπλιόφ την έκανε επειδή ο Τσιτσιπάς τον εξώθησε, παίζοντας ένα βαρύ χτύπημα, να επιστρέφει το μπαλάκι στο βάθος του κορτ, ως επί το πλείστον εκτός εξωτερικής γραμμής. Ο Ρώσος, από εκεί και ύστερα, έχασε τον προσανατολισμό του, αφού πιέστηκε από τον αντίπαλό του με τα μακριά άκρα, που ανέβηκε και στο φιλέ. Ο Τσιτσιπάς τελείωσε με το εκπληκτικό 16 στα 17 τους πόντους του στο μπροστινό μέρος του κορτ, αλλά οι 9 εξ αυτών προήλθαν στο 3ο σετ, στο οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είχε και το εξωπραγματικό 95% σε κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς του. Ανάγκασε δε τον Ρουμπλιόφ, έναν τενίστα πειθαρχημένο και υπολογιστή, σε 9 αβίαστα λάθη.

Αυτή η δουλειά απέναντι σε έναν παίκτη που τον περνά 10 μήνες, έχει τη σημασία της για το μέλλον, αφού ο Τσιτσιπάς θα απασχολεί σε κάθε Major που θα πηγαίνει, ζωή να έχει, καθώς θα φέρνουν μονοτονία οι προκρίσεις του σε 4ους γύρους και προημιτελικά των εν λόγω τουρνουά. Τα 5 συνεχόμενα γκέιμ, από το 2-2 του 2ου σετ ως το 1-0 του 3ου, αποτελούν ασφαλώς μια παρακαταθήκη, όπως άλλωστε κι ο εγγύς γαρ ημιτελικός με τον Τζόκοβιτς.

Απέναντι σε εκείνον που δεν έχει ηττηθεί

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Όπεν Αυστραλίας έπειτα από τη νίκη του επί του Ντόμινικ Τιμ στον τελικό, Μελβούρνη, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 AP Photo/Andy Wong)=


Σε τελικό Ρολάν Γκαρός, ο ‘Νόλε’ έχει να παίξει από το 2016, όταν το κατέκτησε. Από τότε, βρίσκει διαρκώς τον μπελά του. Ο Τιμ τον έβγαλε εκτός στα προημιτελικά του 2017, νικώντας τον στο 3ο σετ με bagel (6-0), ο Μάρκο Τσεκινάτο έκανε το ίδιο με το επικό 13-11 στο τάι μπρέικ του 4ου σετ το 2018, όταν ο Τζόκοβιτς τελείωνε την περίοδο ντεφορμαρίσματός του, το 2019 ήταν ο Τιμ που τον απέκλεισε σε ένα five-setter στον ημιτελικό.

Τη διαφορά, βεβαίως, κάνει η λεπτομέρεια κι αυτή υποδεικνύει ότι ο Τζόκοβιτς δεν έχει χάσει φέτος. Είναι, ασφαλώς, μία χρονιά πολύ ιδιαίτερη και το 36-1 κανονικά είναι ρεκόρ για έναν τενίστα που πάει να παίξει τα τέλη Ιουνίου στο Γουίμπλεντον, παρ’ όλα αυτά είναι εξωφρενικό. Ας μην μπερδευτεί ο αναγνώστης με τη μονάδα στο παθητικό, καθώς ήρθε με το χτύπημα στην επόπτη γραμμών κατά τη διάρκεια του 4ου γύρου του US Open με τον Πάμπλο Καρένιο Μπούστα, ο οποίος προηγούταν 6-5 στο 1ο σετ. Μάλιστα, οι δυο τους αναμετρήθηκαν στον προημιτελικό του Μουσκέτου, έπειτα απ’ το ματς του Τσιτσιπά με τον Ρουμπλιόφ, και σκιές από εκείνο το ματς ήρθαν να απλωθούν στο 1ο σετ, το οποίο ο Σέρβος έχασε. Ο Τζόκοβιτς βρήκε, φυσικά, τον τρόπο να αντεπεξέλθει και, βάζοντας το τρένο στις ράγες, ήρθε η πρόκριση στον ημιτελικό και το ραντεβού με τον… γείτονά του, ο οποίος, με τη σειρά του, έχει πάρει τα 4 προηγούμενα παιχνίδια του δίχως να χάσει σετ.

Σε αυτήν την 7η αναμέτρηση των δύο τενιστών, ο Τσιτσιπάς μπορεί να νιώθει ασφάλεια για το ρεκόρ του απέναντι στον 33χρονο Σέρβο. Τα 6 παιχνίδια μεταξύ τους είναι ένα καλό δείγμα για να πεις ότι η ισοπαλία (3-3) μπορεί να προκαλέσει εντύπωση. Από τους Big 3, ο 22χρονος δεξιόχειρας επικράτησε πρώτα του τωρινού νούμερου 1 στον κόσμο στις 9 Αυγούστου 2018 στο Μόντρεαλ για το Rogers Cup, το οποίο μάλιστα είναι από τα χιλιάρια της ΑΤΡ. Και η 2η νίκη του, στη Σαγκάη το 2019, ήρθε για ΑΤΡ1000 τουρνουά. Ο Τζόκοβιτς, από τη μεριά του, έχει πάρει το μόνο ματς των δύο στο χώμα, στον τελικό της Μαδρίτης, στις 12 Μαΐου του 2019, που είναι το τουρνουά που ο Τσιτσιπάς νίκησε για πρώτη φορά τον Ναδάλ.

Η συγκυρία είναι πολύ διαφορετική κι ένα τουρνουά όπως το Ρολάν Γκαρός απέχει των υπολοίπων παρασάγγας. Ο Τσιτσιπάς πρέπει να έχει την υπομονή για να επιστρέφει σωστά το χτύπημα που δεν θα χρειαζόταν με το 98% των τενιστών στο τουρ, το οποίο ο Τζόκοβιτς θα έχει βγάλει τέλεια. Ίσως χρειαστεί να εμμείνει με κάποιο σχέδιό του να ανέβει δυνατά στο φιλέ, που φαίνεται ότι στην αρχή θα επιδιώξει να το κάνει, ιδίως όταν βλέπει να τον προσπερνούν διαγώνιοι winners. Σε σχέση με την προηγούμενη διετία, όπως είναι αναμενόμενο, ο Τσιτσιπάς έχει κάνει δουλειά στην ανθεκτικότητά του, αλλά παίζει με έναν από τους πιο ατσάλινους τενίστες όλων των εποχών, ένα αστείο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι στις αρχές της καριέρας του επικαλούταν τραυματισμό για αρκετά ματς που πήγαιναν στραβά.

Όπως και να έχει, ως γνήσιος περιηγητής και εξερευνητής, ο Έλληνας τενίστας ανακαλύπτει συνεχώς τα όριά του. Με την τριάδα σε Major ολοκληρώνει τις αναμετρήσεις, μια και στο Αυστραλιανό Όπεν του 2019 είχε παίξει με τον Φέντερερ στον 4ο γύρο και τον Ναδάλ στον ημιτελικό. Τότε, για τον Ισπανό ήταν εύκολο θύμα, αφού είχε φτάσει εκεί όπου ουδείς θεωρούσε ότι θα μπορούσε, τουλάχιστον εκείνη την εποχή. Τώρα, με την πρώτη ανάγνωση είναι φανερό ότι έχει ακόμα κάτι στο ρεζερβουάρ του και πως δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτό το ματς λες και είναι το ‘ταβάνι’ του. Γι’ αυτό και δικαιωματικά αναμένεται μάχη και όχι ένα εύκολο απόγευμα πριν από ακόμα ένα Τζόκοβιτς-Ναδάλ, το οποίο, αν γίνει, θα είναι η 56η αναμέτρησή τους και 8η στο Ρολάν Γκαρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK