Ο Τσιτσιπάς έχει ξεκινήσει να 'καταπίνει' αντιπάλους
Η επικράτηση του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ με 3-0 σετ (3-6, 6-7 {9}, 2-6) στον 4ο γύρο του Ρολάν Γκαρός σηματοδοτεί τον 2ο προημιτελικό Major της καριέρας του, αλλά έχει και μελλοντικά οφέλη.
Πρώτα, τα τρέχοντα. Στον 2ο προημιτελικό της καριέρας του σε Major, μετά το Αυστραλιανό Όπεν το 2019, όταν απέκλεισε στον 4ο γύρο τον Ρότζερ Φέντερερ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπορεί να παίρνει ανάσες και να είναι χαρούμενος. Ό,τι έχει κάνει στην προπόνηση, ό,τι έχει ακούσει κι έχει ακολουθήσει, ακόμα και δίχως να το κατανοεί απολύτως, από τον πατέρα του και τον Πατρίκ Μουράτογλου, πιάνει τόπο. Το βλέπει, το νιώθει. Έμεινε στους 8 κορυφαίους τενίστες του τουρνουά και μπορεί να 'πιάσει' το καλύτερο ρεκόρ του. Συν τοις άλλοις, να πάρει 'εκδίκηση' από τον Αντρέι Ρουμπλιόφ, ο οποίος τον νίκησε στον τελικό του Αμβούργου. Δηλαδή το ματς πριν βρεθεί ο 22χρονος Έλληνας τενίστας στο Παρίσι.
Αυτό το Ρολάν Γκαρός είναι γεμάτο με γοητευτικές ιστορίες, που δεν τους φαίνεται. Ο Γιανίκ Σίνερ, παραδείγματος χάρη, έγινε ο νεότερος τενίστας από τον Ράφα Ναδάλ το 2005 που φτάνει στα προημιτελικά του 'Μουσκέτου'. Έγινε την ίδια μέρα που η Μαρτίνα Τρεβιζάν, η θύτης του ματς του 3ου γύρου με τη Μαρία Σάκκαρη, μακέλεψε την Κίκι Μπέρτενς και μπήκε στα προημιτελικά του θεσμού από το νούμερο 159 της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο Τσιτσιπάς είναι μία εξ αυτών. Ο 2ος προημιτελικός του σε Major σε δύο χρόνια ήρθε μία χρονιά η οποία είχε πολλά ερωτήματα. Το τένις, ένα σπορ με έκδηλη τη μηχανική κίνηση όσο εφευρετικός και να είναι ο αθλητής του, πολλές φορές επαναλαμβάνεται. Ο τενίστας δεν επηρεάζεται απλώς από οτιδήποτε, φαίνεται κιόλας. Ο Τσιτσιπάς 'έβαλε' τον Ντιμιτρόφ στο παιχνίδι όταν για ελάχιστα έχασε την ψυχραιμία του σε ένα μπάκχαντ στην ευθεία του τελευταίου στο 1ο σετ, με το σκορ στο 5-2. Ο Βούλγαρος έφερε το σέρβις γκέιμ του στο αβαντάζ, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι ο Τσιτσιπάς χαλάρωσε για δύο πόντους στο τελευταίο γκέιμ. Μπορεί να έσωσε 3 μπρέικ πόιντ και να πήρε το σετ, όμως μοιάζει δεδομένο ότι η αντίδρασή του στο φόρχαντ του Ντιμιτρόφ, που το κοίταζε, πεπεισμένος ότι θα έβγαινε έξω, θα του επισημανθεί σε κάποια προπόνηση σύντομα. Ως τότε είχε μόλις 3 αβίαστα λάθη.
Αυτά τα κενά, που είναι απολύτως φυσιολογικά, είναι μία σημείωση στο excel του τεχνικού επιτελείου. Από τη στιγμή που υπάρχει μία υποψία ότι γίνεται να εξαλειφθούν, μπορούν να το κάνουν. Όπως, βέβαια, έχουν κάνει δουλειά στο χαρακτήρα του και, μαζί με τις δικές του ικανότητες, μπορούν να απολαμβάνουν να σώζει στο τάι μπρέικ 2 σετ πόιντ του Ντιμιτρόφ, αν και απεμπόλησε ισάριθμους δικούς του.
Στο Παρίσι, λίγο περισσότερο από τις Μελβούρνη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, μοιάζει να φτιάχνει τον μύθο του. Μετά το περυσινό έπος με τον Σταν Βαβρίνκα στις 2 Ιουνίου και τον αποκλεισμό ύστερα από ένα ματς 5 ωρών και ενός 5ου σετ που κρίθηκε στα 8 κατακτημένα γκέιμ από τον Ελβετό, ο Τσιτσιπάς έπαιξε ένα εκπληκτικό τάι μπρέικ με τον αντίπαλό του, ο οποίος δεν μπορεί παρά να έφυγε από το κορτ γνωρίζοντας ότι δοκίμασε τα πάντα και, παρά τις ευκαιρίες που είχε, δεν μπόρεσε να μπει ξανά στο ματς.
Αυτό είναι το δεύτερο κέρδος του Τσιτσιπά. Ο Ντιμιτρόφ, ένας τενίστας με ασύλληπτες τεχνικές ικανότητες και την κοψιά του... πρίγκιπα, πρέπει να ένιωσε όπως ο Τζον ΜάκΕνρο, τότε 31, απέναντι στο 19χρονο Πιτ Σάμπρας στον ημιτελικό του US Open το 1990. Η λατινική έκδοση είναι πλήρης: outplayed. Ο Ντιμιτρόφ έμοιαζε ένας συμβατικός τενίστας -και δεν είναι καθόλου τέτοιος. Σε αθλητικό πλαίσιο, έκρηξη, δύναμη και ταχύτητα, ο Βούλγαρος υστερούσε τόσο, που παρά την εξυπνάδα στο παιχνίδι του και τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε το χαλαρό διάστημα του αντιπάλου του, δεν ήταν δυνατόν να καλύψει το χάντικαπ.
Δεν είναι ματς που φαίνεται, αλλά ίσως ο Τσιτσιπάς τον έβαλε από κάτω οριστικά -και ο Ντιμιτρόφ δεν είναι μεγάλος: είναι 29 και έπαιξε μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τον τελευταίο ημιτελικό της καριέρας του στο US Open, αποκλείοντας, μάλιστα, τον Φέντερερ στον ημιτελικό. Σε ό,τι αφορά χαρακτήρα και προσωπικότητα, δεν είναι συζητήσιμο. Όμως απέναντι στον Τσιτσιπά, έμοιαζε να μην μπορεί να το κάνει. Κάποτε, ο Άντι Ρόντικ ρωτούσε τον προπονητή του τι έπρεπε να κάνει απέναντι στον Φέντερερ και στο τέλος, ο Μπραντ Γκίλμπερτ, έχοντας απαυδήσει, του απάντησε "τότε, δεν γίνεται". Μια παρόμοια κατάσταση διαφάνηκε ανάμεσα στους δύο τενίστες, που μελλοντικά μπορεί να αναχθεί σε μείζον πλεονέκτημα του νούμερου 6 στην παγκόσμια κατάταξη, αφού ο Βούλγαρος θα μπορεί να πάρει παιχνίδια απέναντι σε αθλητές που ο 22χρονος Έλληνας θα δυσκολεύεται.
Προέχει ο προημιτελικός με το βιονικό Ρουμπλιόφ. Είναι παράξενο, αν σκεφτείς ότι στο πρώτο παιχνίδι του ο Τσιτσιπάς βρέθηκε ένα σετ από τον αποκλεισμό. Σε 3 διαδοχικά παιχνίδια ύστερα από τον Χάουμε Μουνάρ, δεν απειλήθηκε ούτε απελπίστηκε, αλλά αυτά τα δύο χαμένα σετ είναι η μόνη ζημία του στο τουρνουά. Μοιάζει, πια, να συνέβη στο μακρινό παρελθόν.