Ο Τσιτσιπάς έχασε στο China Open από πλεόνασμα... τεστοστερόνης
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν τα κατάφερε στον τελικό του China Open κόντρα στον Ντόμινικ Τιμ. Ο εκνευρισμός του στο 3ο σετ ήταν καθοριστικός.
Σε ένα παιχνίδι που είχε στα μέτρα του, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να επικρατήσει του Ντόμινικ Τιμ, ηττήθηκε 1-2 (6-3, 4-6, 1-6) και έχασε την ευκαιρία να πάρει τον πρώτο τίτλο του σε τουρνουά ΑΤΡ500, δηλαδή το τρόπαιο του China Open στο Πεκίνο.
Με χτυπήματα προσέγγισης, ο Τσιτσιπάς προσπαθούσε να κλειδώσει τους πόντους του απέναντι στον Αυστριακό. Το διαγώνιο forehand που άνοιγε το κορτ και έστελνε τον Τιμ παράλληλα στο χώρο ανάμεσα στην εξωτερική γραμμή του διπλού κι εκείνη του μονού, έδινε στον Έλληνα τενίστα το χρόνο που ήθελε για να παίρνει το πάνω χέρι στον πόντο. Βρισκόταν σε θέση η οποία περιποιεί προνόμιο για έναν τενίστα, ακόμα κι αν αυτή δεν ήταν πάντα κοντά στο φιλέ.
Έστω κι αν υπήρξαν κάποιες στιγμές που το top spin στα χτυπήματα του Αυστριακού έφερνε περιπέτειες, όπως στο 15-30 του 5ου game, το οποίο συνόδεψε την ηθελημένη και έντονη πτώση της ρακέτας του, το νούμερο 7 της παγκόσμιας κατάταξης βρισκόταν με αυτόν τον τρόπο να προηγείται στα ράλι. Η ικανότητά του να τεντώνει το κορμί διασχίζοντας το κορτ έφερε αποτελέσματα. Ο Τσιτσιπάς κατάφερε να κάνει break στο break στα δύο πρώτα games και να συντηρεί το προβάδισμά του, παίζοντας ορισμένους εκπληκτικούς πόντους, όπως εκείνον με τις δύο απόπειρες winner με το backhand και τελικά το πέρασμά του με το forehand για το 30-15 στο 7ο game.
Ο Τιμ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όποιο πλεονέκτημα έχει εκείνος στο δικό του οπλοστάσιο, άλλωστε αυτό ήταν αρκετό για να τον οδηγήσει φέτος στη νίκη επί του Νόβακ Τζόκοβιτς στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός. Ο Αυστριακός προσπάθησε να είναι εξ αρχής επιθετικός και κυρίως να κρατά τον Τσιτσιπά απασχολημένο με χτυπήματα που θα έφερναν τα 193 εκατοστά του σε ανισορροπία. Σε αντίθεση με τον... φυσιολογικό άνθρωπο, αυτό γίνεται όταν το μπαλάκι είναι πολύ κοντά στα πόδια του. Ακόμα κι αν ο Τσιτσιπάς βγήκε εκτός κορτ για να γυρίσει μια μπάλα, ο διασκελισμός του είναι τέτοιος που του επιτρέπει, όχι απλώς να γυρίζει γρήγορα στη θέση του, αλλά να προλαβαίνει να βρίσκει αστραπιαία τη σωστή φορά στο σώμα του.
Κάπως έτσι, με τον Τιμ να φαίνεται ότι τρέχει πολύ περισσότερο και τον Τσιτσιπά να δείχνει να έχει τον έλεγχο των μακριών ράλι, βρέθηκε να σερβίρει για το σετ. Ο Αυστριακός έσωσε δύο break points στο σερβίς του με το σκορ στο 4-3, ο δεύτερος δε ήταν μία λόμπα με τους δύο τενίστες να έχουν ανέβει στο μπροστινό μέρος του κορτ για να λύσουν τους λογαριασμούς τους σε έναν πόντο που δεν θα... τελείωνε από την εξωτερική γραμμή, αλλά ο Τσιτσιπάς απάντησε με ένα μπρουτάλ forehand στην ευθεία, που έκανε τον Τιμ να λυγίσει.
Επιπροσθέτως, ο Έλληνας τενίστας επέδειξε χαρακτήρα και στο δικό του σέρβις game, με το οποίο έπρεπε να κλείσει το σετ στο 6-3. Σερβίροντας στο 30-30 και στο αβαντάζ του Τιμ για να κάνει το break, εξαπέλυσε δύο αστραπιαίους άσους και έκλεισε το σετ με ένα ωραίο forehand στην εξωτερική γραμμή, για να βρεθεί ένα βήμα κοντύτερα στον πιο σημαντικό τίτλο της καριέρας του.
Ο Τσιτσιπάς δεν είχε την απόλυτη σταθερότητα στο βόλεϊ, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ο θεατής γινόταν να θαυμάσει την αρτιότητα της κίνησης σε συνδυασμό με την οξύνοια. Για να κρατήσει, παραδείγματος χάρη, το σερβίς του στο 1ο game του 2ου σετ, προέβη σε ένα χτύπημα προσέγγισης πάνω στον Αυστριακό, ο οποίος έπαιξε πάλι το μπαλάκι στα πόδια του, μόνο για να την περάσει ίσα ίσα πάνω από το φιλέ με ένα slice volley.
Τα λάθη που έκανε πυροδοτούνταν, ως επί το πλείστον, από την επιθυμία του να χαλάσει τη θέση του Τιμ στο δεύτερο σερβίς του. Το ανορθόδοξον της υπόθεσης, δε, ήταν ότι ο Αυστριακός δεν έπαιζε καθόλου άσχημα. Το δικό του 40-30 στο 3ο game του 2ου σετ προήλθε από ένα εντυπωσιακό forehand volley που κατέστησε το passing backhand του Τσιτσιπά σε απλό backhand.
Ούτε τότε, όμως, μπόρεσε να αποφύγει ό,τι είναι η απλή εξίσωση που του έβγαζε έλλειμμα σε προσόντα. Σε μια σκληρή επιφάνεια, ο Τσιτσιπάς μπορούσε να έχει την ταχύτητα για σύμμαχό του. Ο Τιμ έβλεπε τον αντίπαλό του να βρίσκεται παντού, το μπαλάκι εκτός της εμβέλειάς του. Τα games γίνονταν όλο και περισσότερο κουραστικά και αυτό φαινόταν από την ποσότητα της λόμπας εξ ανάγκης που έπαιζε ο Τιμ, βασιζόμενος ενδεχομένως και στην αστάθεια του Τσιτσιπά να παίξει το καρφί σωστά. Αλλά ο τενίστας με την καταγωγή από το προάστιο Καρδίτσας δεν λάθεψε. Με ένα smash, πήρε το break, το οποίο φάνηκε ότι του έδινε προβάδισμα για τη νίκη.
Εκεί ακριβώς ο Τιμ αντέδρασε. Κι ο Τσιτσιπάς φάνηκε να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. Το σερβίς, που τον έσωζε από τις κακοτοπιές μέχρι τότε, ήταν εκείνο που έβγαλε... πύον. Με double fault, ακριβώς όπως ο Αυστριακός στο 1-1 του 1ου σετ, άφησε να γίνει το break στο break. Ο Τσιτσιπάς ακαριαία, όμως, μπήκε ξανά στη διάθεση να δημιουργήσει προβλήματα στον Τιμ. Το μόνο που δεν είχε κάνει, δηλαδή άσο, το κατάφερε για να σώσει τον πρώτο break point στο 5ο game και τελικά, παρά το double fault, που προέκυψε από challenge του Καρδιτσιώτη, μάλιστα, να το κρατήσει.
Το μοτίβο ήταν το ίδιο ως το 5-4 στο 2ο σετ. Στο τελευταίο game, όμως, ο Τιμ βρήκε 3 break points. Ο Τσιτσιπάς, που έμοιαζε να στέκεται πιο δυνατά εν τω συνόλω, βρήκε τον τρόπο να βγάλει δύο από αυτούς. Όταν, ωστόσο, ο Τιμ μπόρεσε να πάρει τον τρίτο και το σετ, ο Έλληνας τενίστας έπεσε σε μαύρη τρύπα. Υπολόγιζε το 2ο σετ, για να μην μπει σε do or die κατάσταση, και η έκκριση τεστοστερόνης δεν τον άφησε να παραμείνει ψύχραιμος στο 3ο σετ και να βρει τον τρόπο να επικρατήσει ενός τενίστα ο οποίος δεν έσβησε τη φλόγα από το ηθικό του, όταν ενώ ο ίδιος έπαιζε τα... πόδια του, το παιχνίδι δεν πήγαινε όπως ήθελε. Στο τέλος, αφού το 3ο σετ συνολικά ήταν μια εύκολη υπόθεση για τον Τιμ κι ένα βασανιστήριο για τον Τσιτσιπά, που ξαφνικά έδινε την αίσθηση ότι δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί, νίκησε ο τενίστας που είχε πνευματική διαύγεια τις κρίσιμες στιγμές. Αναδεικνύοντας, εν προκειμένω, τη διαφορά που κάνει η ηλικία, σε πρώτη φάση.
Το κέρδος για τον Τσιτσιπά αυτό το φθινόπωρο είναι, όμως, σίγουρο. Ακόμα κι αν βγάλεις απ' έξω τα μαθήματα που πήρε από αυτό το ματς και τη δουλειά που έχει να κάνει σε κομμάτια, όπως η ισορροπία και ο αυτοέλεγχος, έφτασε στον τελικό ενός σχετικά σημαντικού τουρνουά. Η χρονιά έκανε καμπή για τον ίδιο, ειδικά μετά το σπουδαίο ματς με τον Σταν Βαβρίνκα στο Ρολάν Γκαρός και μέχρι και το US Open. Ο Έλληνας τενίστας, μετά τη συμμετοχή του στο Laver Cup και τη συνεργασία με τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ, φαίνεται ότι έχει ξεμπλοκάρει κυρίως στο πνευματικό κομμάτι, αφού το US Open ολοκλήρωσε έναν κύκλο τουρνουά που δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών.
Κι αυτές, οι προσδοκίες δηλαδή, είναι η λέξη που ξεκλειδώνει το μυστήριο. Όπως κάθε τενίστας που βρίσκεται στην κατηγορία κάτω των 3 μεγάλων, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξασφάλιση για το πού φτάνεις, ουδέν δεδομένο. Σημαντικό είναι ότι ο 21χρονος τενίστας βρίσκεται στα κορτ με ανανεωμένη επιθυμία και έπαιξε στον τελικό ενός τουρνουά που αντιμετώπισε και νίκησε τενίστες κλάσης, όπως ο Τζον Ίσνερ και ο Σάσα Ζβέρεφ.
Ο Τσιτσιπάς είχε την ευκαιρία να βάλει τον Τιμ από κάτω την Κυριακή, αφού μπορούσε να τον νικήσει στην καλύτερη μέρα του και να τον κάνει να νιώσει περίπου όπως αισθανόταν ο Άντι Ρόντικ από τον Φέντερερ. Προδόθηκε από τον θυμό και τη σύγχυσή του, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει σοφότερος.