Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βίωσε την απόλυτη πρόκληση και δεν δείλιασε
Απέναντι στον πιο φορμαρισμένο τενίστα του 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς άγγιξε τα όρια του ρεπερτορίου του. Στη Σανγκάη έχασε την πρόκριση στον τελικό γιατί πίστεψε ότι Μεντβέντεφ είναι τρωτός.
Το προσωπικό φινάλε στο ATP Masters 1000 Rolex Shanghai άφησε στο στόμα του Στέφανου Τσιτσιπά μια γλυκόπικρη γεύση. Η αδιανόητη νίκη επί του Νόβακ Τζόκοβιτς και συγχρόνως η εξασφάλιση της συμμετοχής στο ATP Finals του Λονδίνου - του τουρνουά των κορυφαίων οκτώ τενιστών της χρονιάς - δεν συνοδεύτηκε από μια φρέσκια υπέρβαση και τη συμμετοχή σε άλλον ένα τελικό. Το 7-6, 7-5 από τον Ρώσο Ντανίλ Μεντβέντεφ έφραξε το δρόμο για τη διεκδίκηση του τροπαίου στην κινεζική πόλη, τουλάχιστον όμως κατέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο πως ο 21χρονος Έλληνας (και 'απόγονος' του Στάλιου) δεν αποκοιμιέται στις δάφνες μιας πρόσφατης επιτυχίας. Συγκεντρώνεται στην επόμενη πρόκληση, δημιουργεί -μέσα του πάνω απ' όλα- τις προϋποθέσεις για νέες υπερβάσεις, αναζητά το τέλειο.
Ο 23χρονος Ρώσος ήταν ο κατάλληλος αντίπαλος για να μετρήσει ο Τσιτσιπάς το μέγεθός του. Ο Μεντβέντεφ είναι ο πιο αποτελεσματικός τενίστας του 2019, ένας υπερμοντέρνος υπολογιστής σεταρισμένος να αναζητά σε κλάσματα του δευτερολέπτου και να βρίσκει λύσεις σε δυσεπίλυτα προβλήματα, έχοντας τη δυνατότητα να επεξεργάζεται ταυτόχρονα αναρίθμητα δεδομένα. Είναι ενστικτώδης, μα ταυτόχρονα κυνικός. Ξέρει που και πώς να χτυπήσει. Είναι το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά ανταποκρίνεται ως το Νο1. Είχε ήδη 8 τελικούς μέσα στο 2019 και έφτασε τους 9. Επίτευγμα ξεχωριστό, καθώς ουδείς άλλος είχε περισσότερους από 5, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Τριάδας των κορτς (Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ).
Τόσους, πέντε, μετρούσε και ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά το τουρνουά στο Πεκίνο (όπου έχασε από τον Τιμ) και πριν από το πρώτο σέρβις, κυνηγώντας να γίνει ο δεύτερος που θα έπιανε τους έξι. Το παιχνίδι με τον Ρώσο απαιτούσε ακρίβεια: χτυπημάτων, παράλληλης ή κάθετης κίνησης και πνευματικής διαύγειας. Ειδάλλως ήταν χαμένος από χέρι. Μετρούσε ήδη τέσσερις ήττες από τον κατά 2.5 χρόνια μεγαλύτερο αντίπαλό του. Από το Μαϊάμι το 2018 ως το Μόντε Κάρλο του 2019 στα σετ που έχανε δεν είχε συλλέξει περισσότερα από 4 games. Το τένις έχει τους νόμους του και η παράδοση προσμετράται πάντα στα προγνωστικά. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο Τσιτσιπάς ήταν αντιμέτωπος με τον τύπο που στα πέντε προηγούμενα τουρνουά του είχε ισάριθμες συμμετοχές σε τελικούς.
Στα 96 λεπτά που διήρκεσε η μάχη των δύο σετ στη Σανγκάη, ο Τσιτσιπάς μάζεψε 11 γκέιμς. Δεν αρκούσαν όταν είχε 13 περισσότερα λάθη (31 έναντι 18). Όχι γιατί ήταν ασυγκέντρωτος. Όχι γιατί παρασυρόταν, αλλά διότι όφειλε να σκέφτεται μια και δύο κινήσεις μπροστά για να βγάλει τον Μεντβέντεφ από την άνεσή του. Ενδεχομένως είχε πετύχει περισσότερα, αν είχε τελειώσει το 9ο game του πρώτου σετ. Στο σέρβις του Ρώσου προηγήθηκε 40-0. Ήθελε ένα νικηφόρο χτύπημα σε τρεις απόπειρες. Δεν βρήκε το τέλειο και οι πέντε σερί πόντοι του κοντρολαρισμένου Ρώσου απέτρεψαν το 'σπάσιμο' του Έλληνα. Κατόπιν λύγισε στο tie break. Η ορμή του Μεντβέντεφ έφερε και το 3-1 στο δεύτερο σετ που με σύνεση έγινε 5-3.
Ο Τσιτσιπάς δεν ήθελε να φύγει με υποταγή από το κορτ. Ενεργοποίησε τις άμυνές του, έπαιξε τένις που άρμοζε στην περίσταση, ξεβόλεψε τον Μεντβέντεφ και τον έστελνε στις γωνίες, ισοφάρισε 5-5. Σέρβιρε μάλιστα για το προβάδισμα. Δεν πρόλαβε να προσπεράσει, ολοκληρώνοντας την ανατροπή. Το format στο μυαλό του Μεντβέντεφ ανανέωσε τις πληροφορίες, απέδωσε δύο διαδοχικά games και κατ' επέκταση το 7-5 που άφησε τον Στέφανο εκτός νυμφώνος. Το γεγονός πως απογοητεύτηκε έχοντας αποκλείσει τον Τζόκοβιτς και αποκλειστεί από τον τενίστα με τις περισσότερες νίκες μέσα στη χρονιά (ρεκόρ 58-17) αντανακλά το μέγεθός του. Η εικόνα των δύο να αλληλοσυγχαίρονται στο φιλέ ανήκει στα πολύ προσεχώς του σπορ. Πιθανότατα από έναν τελικό σε τουρνουά major ή την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη. Δεν είναι μακριά εκείνη η ημέρα. Όπως και η στιγμή που ο Τσιτσιπάς θα χακάρει το λογισμικό του Ρώσου, είναι - δεν είναι "βαρετό να παίζεις μαζί του".