ΣΠΟΡ

Ο πιο ταχύς νέος του κόσμου δεν χρειάζεται να γίνει Μπολτ. Έχει πετύχει ήδη

Προτού κλείσει τα 19 ένας 400άρης τρέχει τα 100μ. κάτω από τα 10'', έχει χρόνους Μπολτ στα 200μ, πηδάει μήκος και ύψος όπως θρύλοι των αγωνισμάτων! Ο Μάθιου Μπόλινγκ δεν είναι μόνο ένα wonderkid του στίβου!

Ο πιο ταχύς νέος του κόσμου δεν χρειάζεται να γίνει Μπολτ. Έχει πετύχει ήδη

Ο 18χρονος Μάθιου Μπόλινγκ θα ήταν άλλο ένα παιδί της ηλικίας του που ασχολείται -από μικρό- με το στίβο και έχει γίνει (από του χρόνου) δεκτός σ’ ένα καλό κολέγιο προκειμένου μέσα από την εξελιγκτική διαδικασία να τεστάρει τα όριά του.

Ο τελειόφοιτος του Στρέικ Τζέσουιτ, εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Χιούστον προπαρασκευαστικής βαθμίδας για τα παιδιά του λυκείου που ετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο, είναι κάτι περισσότερο από ένα χαμογελαστό ξανθό αγόρι με πυκνές μπούκλες που αθλείται στο ταρτάν του σταδίου.

Μοιάζει να είναι ένα ομογενοποιημένο ‘κράμα’ από την έκρηξη του Καρλ Λιούις, την αρχοντιά του Μάικλ Τζόνσον, τη φόρμα του Μάικ Πάουελ και την ευλυγισία του Τσαρλς Όστιν. Μια απροσδιόριστη συμβίωση των εγγενών στοιχείων που στο ίδιο κορμί αλληλοσυμπληρώνονται, δεν λειτουργούν αυτόνομα και διασπαστικά, αποδίδοντας στο φινάλε ένα εκρηκτικό μείγμα αναπάντεχων για τα χρόνια του Μπόλινγκ επιδόσεων. Μια ‘λευκή αστραπή’, το προσωνύμιο που του κόλλησαν ήδη, σε κοντράστ με τον μαύρο superhero της DC.

Δεν είναι μονάχα το 9.97 στα 100μ. που (με ευνοϊκό άνεμο) πέτυχε προ ημερών (27 Απριλίου) σε τοπικούς σχολικούς αγώνες του Τέξας – αν δεν του έδωσες σημασία ήταν γιατί στην Ελλάδα ξημέρωνε Πάσχα. Ιστορικά ουδείς άλλος σπρίντερ κάτω των 20 ετών είχε καλύψει την απόσταση σε τέτοιο χρόνο, ανανεώνοντας το ρεκόρ του 23χρονου πια (και τρίτου Παγκόσμιου Πρωταθλητή το 2015) Τρέιβον Μπρόμελ. Ο οποίος θα τον συμβούλευε “να το αντιμετωπίσει σαν να είναι ένας απλός χρόνος, ότι είναι μόνο το ξύσιμο του ταβανιού για το τι μπορεί να κάνει”.

Κάθε άλλο παρά πανικοβλημένος ή υπέρμετρα χαρούμενος φάνηκε ο νεαρός. “Σίγουρα ένιωσα καλά”. Ξεκάθαρα, θα προσθέταμε εμείς.

Είναι το συνολικό αθλητικό προφίλ του νεαρού Αμερικανού που του χαρίζει μια ιδιάζουσα, σχεδόν ‘φτερωτή’ μορφή. Ένας σύγχρονος Ερμής. Διότι με την ίδια ακριβώς ευχέρεια που τρέχει το 100άρι γκρεμίζοντας το φράγμα των 10 δευτερολέπτων, ‘σαρώνει’ τα 200 / 400 μέτρα και τις αντίστοιχες σκυταλοδρομίες, ενώ παράλληλα ‘απογειώνεται’ για να πηδήξει είτε στο αμμώδες σκάμμα του μήκους είτε πάνω από τον πήχη του ύψους για να προσγειωθεί στο μαλακό στρώμα.

Υπερβαίνοντας τα 8 μέτρα στο μήκος, είναι ήδη μεταξύ των κορυφαίων επτά των ΗΠΑ.

Το γράφημα είναι από την ιστοσελίδα milesplit.tx

Προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένος ν’ απαγκιστρωθεί από κάποιο για ν’ αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου σε κάποιο άλλο. Εκτιμάται πάντως ότι πηγαίνοντας στο Τζόρτζια, ένα από τα κολέγια που ειδικεύονται στα στιβικά αγωνίσματα ταχύτητας και αλμάτων, θα κληθεί ν’ απαντήσει σ’ ένα δίλημμα με πολλαπλές διακλαδώσεις: ποιο εξ αυτών θ’ αποτελέσει την προτεραιότητά του.

Από τον Αύγουστο του 2017 βοηθός προπονητή στο Τζόρτζια είναι η 38χρονη Άλθια Τόμας. Μια πρώην 400άρα, είτε χωρίς είτε με εμπόδια, που ανακάλυψε τον Μπόλινγκ, εισηγήθηκε για την υποτροφία που του δόθηκε το καλοκαίρι του 2018, και τον περιμένει στο δικό της χώρο για εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή που ο Μπόλινγκ έριχνε το τελευταίο κάστρο, η Τόμας οδηγούσε. Κατάλαβε ότι κάτι σπουδαίο είχε συμβεί ακούγοντας το κινητό της να δονείται από τον αδιάκοπο ήχο των διαδοχικών μηνυμάτων. “Φίλοι βρίσκονται στις κερκίδες, προπονητές από άλλα σχολεία, όλοι θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα μου πουν πως ‘το αγόρι σου έκανε αυτό'”, ανέφερε στο Sports.yahoo μετά την κατάρριψη του ρεκόρ.

Ήταν περήφανη για το καμάρι της η Αμερικανίδα προπονήτρια. Ούτε η ίδια πάντως παρείχε διευκρινιστικές λεπτομέρειες για το μέλλον ενός αθλητή που μέχρι πέρυσι δεν είχε στο ρεπερτόριό του τα 100 μέτρα, αλλά ήδη τον χαρακτηρίζουν ως το διάδοχο του Γιουσέιν Μπολτ στο θρόνο των σπριντ, τον αθλητή που δύναται να καταρρίψει τα ισχύοντα παγκόσμια ρεκόρ. Έχει διαρρεύσει βέβαια πως τον προορίζουν για 100μ. και άλμα εις μήκος.

Ο παλαίμαχος σπρίντερ Άτο Μπόλτον από το Τρίνινταντ – τρεις φορές μεταλλιούχος σε Ολυμπιακούς και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1997 στην Αθήνα – δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του σε σχόλιό του στο NBC. “Είναι ένας πολύπλευρος αθλητής, καλός σε τέσσερα διαφορετικά αγωνίσματα. Τα νεαρά ταλέντα δεν έχουν την ανάλογη εξέλιξη στην πορεία. Ο λόγος που νομίζω ότι θα ανατρέψει τις πιθανότητες είναι ότι είναι καλύτερος αθλητής από τους περισσότερους ταλαντούχους που δεν έφτασαν ως το τέλος της διαδρομής”.

Αν ψάξεις το στοιχείο που κάνει τον Μπόλινγκ να διαφοροποιείται και να ξεχωρίζει από τους αθλητές της ηλικίας του είναι η σχεδόν τελειοποιημένη μηχανική του. Αναλυτές που μελέτησαν διεξοδικά τις κούρσες του διαπίστωσαν πως όντως τρέχει όπως ο Μπολτ στην ακμή του. Με το ένα πόδι να καρφώνεται κάθετα στο ταρτάν, χωρίς να λυγίζει ούτε στο ελάχιστο, δημιουργώντας μια ορθή γωνία με το άλλο που ακολουθεί.

Προφανώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται μεγαλύτερες δρασκελιές και αντίστοιχη κάλυψη απόσταση. Ο χρόνος από τη στιγμή που το ένα πόδι ακουμπά το έδαφος ως τη στιγμή που το άλλο έρθει στην αντίστοιχη θέση έχει μετρηθεί στα 0.8 του δευτερολέπτου. Υστερεί μονάχα, σε σύγκριση πάντα με τον θρυλικό Τζαμαϊκανό, στο transition time, τη μετάβαση από τη μία φάση της ταχύτητας στην άλλη.

Την υποτροφία ο Μπόλινγκ την έλαβε ο 400άρης. Ορισμένοι τον βλέπουν ως τον επόμενο μεγάλο δεκαθλητή, αφού μόνο οι τωρινές επιδόσεις του θα του χάριζαν μια ισχυρή βάση, χωρίς να προβλέπει βέβαια κανείς ποια θα ήταν η ανταπόκρισή του στις ρίψεις. Κατά το περιβάλλον του είναι ‘χτισμένος’ για τα 200μ. Στο τέλος αυτός θ’ αποφασίσει.

Τουλάχιστον, κατά την Άλθια Τόμας, ξέρει πως παρότι μοιάζει “να τρέχει στην πίσω αυλή με τον αδερφό του” βγάζοντας μια παιδικότητα ταυτόχρονα δεν συμπεριφέρεται “σαν έφηβος που δεν έχει βγει ποτέ στο παρελθόν έξω από το Τέξας”.

Ούτως ή άλλως πάντως έχει προλάβει να καταφέρει κάτι πολύ ισχυρότερο από τα ρεκόρ. Διαβάζοντας την έξοχα διατυπωμένη τοποθέτηση του Άτο Μπόλτον θα καταλάβεις.

“Έχοντας ένα λευκό Αμερικανό σπρίντερ κάνει μόνο καλό στο σπορ. Μ’ αρέσει όταν οι άνθρωποι υποχρεούνται να σκεφτούν έξω από τις πάγιες πεποιθήσεις τους. Μ’αρέσει να συνθλίβονται τα στερεότυπα! Δεν τον λατρεύω εξαιτίας του χρώματός του, αλλά εξαιτίας της ικανότητάς του”.

Photo credits: Matthew Boling instagram account (matthew_boling1)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK