Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να παίρνει πρωταθλήματα στο βόλεϊ κάθε δεκαετία
Από τη δεκαετία του '20 μέχρι τη δεκαετία του '10, σχεδόν επί έναν αιώνα, ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής στο βόλεϊ. Η τρέχουσα δεκαετία δεν ήταν εξαίρεση, με την επιβλητική νίκη του επί του Ολυμπιακού στον τελικό της Volleyleague.
Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Προ ετών, ήταν βέβαιο ότι θα συνέβαινε, ωστόσο φέτος, την ύστατη στιγμή, υπήρχε μια ελπίδα ότι ίσως ο Παναθηναϊκός θα προλάβαινε. Η κατάκτηση του League Cup επί του Ολυμπιακού άφηνε αισιοδοξία να μη συμβεί κάτι που τελευταία φορά συνέβη τη δεκαετία του ’30. Αυτή ήταν πρώτη (και έσχατη) δεκαετία κατά την οποία ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε πρωτάθλημα στο βόλεϊ, σύμφωνα με τη μέτρησή του. Και θα παραμείνει.
Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου διπλασίασε τις νίκες του στον τελικό της Volleyleague με αντίπαλο τον πρωταθλητή των τελευταίων δύο σεζόν, στο κλειστό του ‘Αγίου Θωμά’. Αν το 1ο σετ υποδήλωνε την παρουσία… ζωής στους ‘ερυθρολεύκους’, ήρθαν τα επόμενα 3 που θύμισαν τον 1ο τελικό στο κλειστό του Ρέντη. Από το 25-22 του Ολυμπιακού, οι γηπεδούχοι έφτασαν στη νίκη παίρνοντας τα επόμενα σετ με 25-22, 25-15 και 25-13.
Καμία αμφιβολία για το ποια ήταν η καλύτερη ομάδα των τελικών. Μπορεί ο Παναγιώτης Πελεκούδας να έδινε 60%-40% πιθανότητες στους Πειραιώτες, μιλώντας στο Contra.gr, ωστόσο ήταν ένα έξυπνο mindgame, βγαλμένο από τα ‘τεφτέρια’ του Ζοζέ Μουρίνιο και του Άλεξ Φέργκιουσον. Γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση τη δική του και των συμπαικτών του, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Αντιστοίχως, οι παίκτες του Φερνάντο Μουνιόθ Μπενίτεθ, ή τουλάχιστον όσοι απέμειναν για να προσφέρουν πραγματικά κάτι, δεν απέδειξαν την ανωτερότητα που είχαν στη διάρκεια της κανονικής περιόδου.
Η ‘σκούπα’ έγινε με μόλις δύο νίκες, στην προσπάθεια να μειωθεί η αγωνιστική δραστηριότητα λόγω κορονοϊού. Δίχως κόσμο στις κερκίδες και με τη φόρα του ‘τριφυλλιού’, ακόμα και στις 5 νίκες να κρινόταν ο τελικός, μοιάζει βέβαιο ότι το τρόπαιο θα βαφόταν πράσινο. Το 19ο σύμφωνα με την καταμέτρηση των πανελληνίων πρωταθλημάτων από την ομοσπονδία και τη λίγκα, το 25ο σύμφωνα με την καταμέτρηση του Παναθηναϊκού, που προσμετρά και ορισμένα τουρνουά για τα οποία υπάρχει διχογνωμία για τον χαρακτήρα τους.
Η απόλυτη συμφωνία αφορά το ποια ομάδα στέφθηκε δίκαια πρωταθλήτρια Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρώτο πρωτάθλημά του από το 2006, μία τελείως διαφορετική εποχή, όταν ήταν κι εκείνος ανταγωνιστικός με παίκτες όπως ο Αμαράλ Ντάντε, ο Χάρι Γκόμες, ο Θόδωρος Μπάεφ και ο… Σωτήρης Πανταλέων. Ο εμβληματικός αρχηγός των ‘πρασίνων’, παρών από το 1996 στην πρώτη ομάδα, με μικρό διετές… διάλειμμα (2012-2014) για Λατίνα, Παμβοχαϊκό και Κάννες, είναι ο συνδετικός κρίκος με εκείνη την ομάδα, ο συνδετικός κρίκος δύο δεκαετιών, δύο… αιώνων: του 20ού όπου ο Παναθηναϊκός κατακτούσε πρωταθλήματα (σχεδόν) σε κάθε δεκαετία και του 21ου που συνεχίζει την παράδοση.