X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Ο λόγος που η ΔΟΕ έπρεπε να ανακοινώσει άμεσα πότε θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Το Learn Bonds ενημέρωσε πως η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα χρόνο αργότερα του προγραμματισμένου θα στοιχίσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ζημιά αυτή είναι μικρή, μπροστά στο τι θα γινόταν αν η ΔΟΕ δεν έδινε άμεσα νέα ημερομηνία.

H ΔΟΕ είχε δισεκατομμύρια λόγους να ανακοινώσει, το συντομότερο, τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. AP PHOTO/JAE C. HONG

Η ΔΟΕ είχε βάλει deadline... στον εαυτό της, για να δει τι θα κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο -εξαιτίας του κορονοϊού- τον ένα μήνα, από τις 22/3 που έγινε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των 'αθανάτων'. Δεν είχε υπολογίσει στο 'δεν πάμε' του Καναδά και το 'πρέπει να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη αναβολή' του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, στο Κοινοβούλιο. Κάπως έτσι, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγκάστηκε τις διαδικασίες και να προχωρήσει σε άμεση αναβολή και την ενημέρωση πως οι Ολυμπιακοί θα μετατεθούν στο 2021. Στην ανακοίνωση αναφερόταν πως 'ο επαναπρογραμματισμός πρέπει να γίνει μετά το 2020, όχι όμως αργότερα από το καλοκαίρι του 2012, για να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών και όσων εμπλέκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη διεθνή κοινότητα'. Η Επιτροπή έκανε ξεκάθαρο, στους χορηγούς, πως δεν θα χαθούν οι επενδύσεις των χορηγών, με τη μετάθεση των Αγώνων σε νέα ημερομηνία. Δώσε βάση σε αυτό και συνεχίζουμε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε μέρα αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 και ο αριθμός των θανάτων που έχουν να κάνουν με αυτόν τον ιό. Θεωρείται τρεις φορές πιο μεταδοτικός και δέκα φορές πιο θανατηφόρος, από έναν κοινό ιό. Οι έρευνες αναφέρουν πως το 80% των ασθενών να είναι ή ασυμπτωματικοί ή να φέρουν σχετικά ελαφρά συμπτώματα, το υπόλοιπο 20% αντιμετωπίζει συνθήκη που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

H νέα αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στα ρολόγια που έχουν στηθεί στην πόλη. AP PHOTO/JAE C. HONG

Τη Δευτέρα 30/3 ανακοινώθηκε πως η μεγαλύτερη αθλητική 'γιορτή' του πλανήτη θα αρχίσει στις 23/8 του 2021 και τώρα περιμένουμε το νέο κείμενο του Γιάννη Φιλέρη, για το ντόμινο που θα προκληθεί σε διοργανώσεις όλων των σπορ που έχουν προγραμματιστεί για το 2021.

Μέχρι τότε, ας δούμε γιατί η ΔΟΕ είχε δισεκατομμύρια λόγους να αποφασίσει άμεσα τη νέα ημερομηνία τέλεσης των Αγώνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της LearnBonds η μετάθεση των ΟΑ στο 2021 'αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα, με τις συνολικές απώλειες να φτάνουν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, φέτος'.

Πώς προκύπτει αυτός ο αριθμός

Το 2013, όταν η ΔΟΕ αποφάσισε πως ο προορισμός των Αγώνων, για το 2020 θα ήταν το Τόκιο, οι διοργανωτές είχαν αναφέρει ως κόστος διεξαγωγής τους τα 730 δισεκατομμύρια γεν. Που αν τα θες σε ευρώ είναι 6.120.000.000. Παρ' όλα αυτά, προς το τέλος εκείνου του έτους, οι διοργανωτές επανήλθαν με τη σημείωση πως τελικά, το κόστος μάλλον θα είναι διπλάσιο από το αρχικά εκτιμώμενο.

✔ Κράτα λοιπόν, ως συνολικό ποσό τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

✔ Η οργανωτική επιτροπή της Ιαπωνίας είχε δεσμευθεί να επενδύσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

✔ Η πόλη του Τόκιο θα έβαζε 4.547.000 ευρώ λιγότερα από την Επιτροπή.

✔ Επιχειρηματίες της Ιαπωνίας επένδυσαν 2.18.840.000 ευρώ. Έχε πρόχειρη την πληροφορία πως αυτό το ποσό είναι ρεκόρ στη συγκεκριμένη κατηγορία. Χαρακτηριστικά, στο Λονδίνο (το 2012) και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο (το 2016), τοπικοί επιχειρηματίες είχαν δώσει τρεις φορές μικρότερα ποσά.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ δεν περιλαμβάνονται οι συνεργασίες που 'χουν υπογραφεί με τους τρεις 'μεγάλους σπόνσορες', δηλαδή την Panasonic, την Toyota και την Bridgestone -για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η τιμή υπολογίζεται από τη διαφήμιση που λαμβάνουν, μέσω της έκθεσης των logo παντού -και ποικιλοτρόπως.

✔ Η κεντρική κυβέρνηση 1.246.000.000 ευρώ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ είχαν δαπανηθεί ήδη, μέχρι να μπει το 2020. Σημείωσε σε παρακαλώ και ότι οι καθ' ύλην αρμόδιοι είχαν εκτιμήσει πως θα 'βγάλουν' από τους Αγώνες 1.831.320.402 ευρώ, κυρίως από τους τουρίστες και όσα θα ξόδευαν αυτοί κατά την παραμονή τους στο Τόκιο. Παρεμπιπτόντως, οι διοργανωτές έκαναν και λεπτομερή πλάνα, για το πώς θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται όσα δημιούργησαν για τους Αγώνες (ακούει κανείς;).

Ας δούμε τώρα, τη 'ζημιά' (τα ποσά είναι σε ευρώ).

Show more

Το πρόγραμμα του μάρκετινγκ των αγώνων στηρίχθηκε κατά βάση στους τοπικούς χορηγούς, που κάλυψαν το 55.56% του συνολικού ποσού. Για να καταλάβεις, από τις πωλήσεις των εισιτηρίων προέκυψε το 14.4% και από τα δικαιώματα μετάδοσης το 2.02%. Α, η ΔΟΕ κάλυψε το 13.13%. Τα στοιχεία ανήκουν στο Statista και το Kansai University. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το NBC έθεσε νέο ρεκόρ, πουλώντας διαφημιστικό χρόνο, για ποσό μεγαλύτερο του 1.137.000.000 ευρώ.

Τo NBC είχε δώσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τα δικαιώματα των Αγώνων έως και το 2020 και ένα χρόνο μετά πλήρωσε 7 δισεκατομμύρια για να επεκτείνει τη συνεργασία έως το 2032. Τα ποσά αυτά βασίστηκαν στην έρευνα του κολοσσού, επί της τηλεθέασης, της προώθησης, της διαφήμισης και άλλων σχετικών παραγόντων που επηρεάζουν την αξία μιας τέτοιας συμφωνίας. Και φυσικά έχουν να κάνουν με τα πόσα δίνει, σε συνάρτηση με το πόσα θα πάρει. Η νέα ημερομηνία θα επιφέρει αλλαγές στο συμβόλαιο.

Όλες οι επιχειρήσεις που διάβασες έως εδώ έχουν κάνει και ασφάλειες, για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να πλήξει τις επενδύσεις τους. Εάν δεν 'έβγαζε' η ΔΟΕ το συντομότερο, τη νέα ημερομηνία των Αγώνων, όλοι οι χορηγοί και τα τηλεοπτικά δίκτυα θα μπορούσαν να αρνηθούν τις πληρωμές, επικαλούμενοι όρους που όλοι έχουν βάλει στις συμβάσεις τους, ώστε να είναι καλυμμένοι, σε παν ενδεχόμενο. Αυτοί οι όροι τους επιτρέπουν να μην τηρήσουν τα συμφωνηθέντα -τα αναγραφόμενα στα συμβόλαια-, σε σειρά ιδιόρρυθμων, απρόβλεπτων και ανεξέλεγκτων καταστάσεων “που ξεπερνούν τον έλεγχο των εμπλεκομένων”. Μια τέτοια κατάσταση αναφέρεται ως 'act of God'. Και η πανδημία ανήκει σε αυτήν τη λίστα, όπου έχουν γραφτεί και τα 'ηφαιστειακή έκρηξη, ανεμοστρόβιλοι, χημικοί πόλεμοι και τρομοκρατικές επιθέσεις'. Όπως είχε γράψει το Sports Illustrated 'oι χορηγοί και τα δίκτυα απολαμβάνουν την προστασία, σε καταστάσεις απίθανες, αδυναμία εκτέλεσης της εμπορικής συμφωνίας ή ματαίωσης των συμφωνηθέντων. Αυτές οι κατηγορίες δίνουν, στην ουσία στους χορηγούς και τα δίκτυα το δικαίωμα να απαλλαχθούν από την εκτέλεση της σύμβασης, αν προκύψει απρόβλεπτη κατάσταση που διαμορφώνει ουσιαστικά τα συμφωνηθέντα'. Προφανώς και όλα αυτά ανταποκρίνονται στα όσα ζούμε. Οι πληροφορίες ήθελαν πολλές εταιρίες να σκέφτονται να 'προσβάλουν' τα συμβόλαια -για να καλύψουν τη δική τους 'χασούρα', όπως και ότι κάποιοι εκ των μεγαλύτερων χορηγών επέμεναν, μέχρι τέλους, να γίνουν φέτος οι Αγώνες. Αυτός μάλιστα, φέρεται να είναι ο λόγος που η ΔΟΕ αρνείτο να ανακοινώσει οτιδήποτε, ώσπου δεν είχε -πια- άλλη επιλογή.

24MEDIA NETWORK