ΣΠΟΡ

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πρέπει να νικήσει

Η κρίσιμη ώρα έφτασε. Ο Λευτέρης Πετρούνιας δίνει το Σάββατο τον 1ο από τους τρεις... προσωπικούς τελικούς του, στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν χάσει στη Μελβούρνη, θα αποχαιρετήσει -μάλλον- τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν νικήσει, έχει ακόμα δύο 'τελικούς' και έναν μεγάλο αντίπαλο.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πρέπει να νικήσει
Ο Λευτέρης Πετρούνιας σε προσπάθεια του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκώβης τον Αύγουστο του 2018 AP Photo/Darko Bandic

Σε ένα μήνα από τώρα ο Λευτέρης Πετρούνιας θα ξέρει αν προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μέσω της διαδικασίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων γυμναστικής. Είναι δίκαιο, αναμένεται να γίνει και πράξη. Χρειάζεται 3 νίκες και ο μέσος όρος της βαθμολογίας του να ξεπερνά τους 15.166 βαθμούς. Η Ελλάδα δεν είναι αθλητική υπερδύναμη, δεν της περισσεύουν τέτοιοι ‘θησαυροί’ στον αθλητισμό και η παρουσία του Πετρούνια στο Τόκιο στη συνείδηση όλων ισοδυναμεί (δικαίως) με Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο 29χρονος χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο, που έζησε το μεγαλύτερο εφιάλτη ενός αθλητή, τον τραυματισμό και το σοβαρό χειρουργείο, είναι καλά, πλέον. Το καλοκαίρι -αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο- θα είναι σε ακόμη καλύτερη κατάσταση.

Ο Λευτέρης θα νικήσει

Η αρχή για την πρώτη από τις 3 νίκες, στις οποίες στοχεύει γίνεται τώρα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μελβούρνης. Θα αγωνιστεί στον τελικό του Σαββάτου (22/02, 09.00-12.00 ώρα Ελλάδας, COSMOTE SPORT 9HD). Είναι ο 5ος -κατά σειρά- αθλητής που θα ανέβει στους κρίκους, μεταξύ των 8 φιναλίστ και ο καλύτερος όλων.

Ο Πετρούνιας θα νικήσει. Εκτός, αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα. Ήταν 1ος στον προκριματικό με 15.058β. και αυτή η βαθμολογία είναι ορόσημο για την καριέρα του. Σηματοδοτεί την ‘κανονική’ επιστροφή του. Είναι εγκεφαλικός αθλητής. Πρώτα σχηματίζει τη νίκη στο μυαλό του κι έπειτα της δίνει μορφή πάνω στους κρίκους. Για να μπορέσει να τη σχεδιάσει και να της βάλει τα χρώματα που θέλει χρειαζόταν αυτόν το βαθμό, ο οποίος διώχνει τις φοβίες και τις ανασφάλειες των τελευταίων μηνών. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος: “1η θέση μετά τον προκριματικό και πετάμε για τελικό!! Ήθελα καιρό να το γράψω αυτό…”.

Για πρώτη φορά έπειτα από την επέμβασή του, από τους φρικτούς πόνους, από τότε που οδηγούσε με ένα χέρι, που έκλαιγε στον ύπνο του και δεν μπορούσε να ενώσει τις παλάμες του, η επίδοσή του υπερβαίνει τους 15 βαθμούς. Όλο αυτό το διάστημα ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, ήταν και μασέρ. Δεν αντικαθιστούσε την Ιβάνα Τζούριτς, πρώην αθλήτρια του βόλεϊ και αδελφή του Δημήτρη Τζούριτς. Η 27χρονη -που μεταξύ άλλων έχει αγωνιστεί στο Μαρκόπουλο και στον Ολυμπιακό- είναι η φυσικοθεραπεύτρια του Πετρούνια και βρίσκεται δίπλα του ασταμάτητα σε αυτόν τον Γολγοθά. Είναι μαζί του και στη Μελβούρνη. Έκανε στροφή στην καριέρα της, έπειτα από το σοβαρό τραυματισμό της στο χιαστό. “Με αφορμή τον τραυματισμό μου (σ.σ. 2011) γνώρισα τη φυσικοθεραπεία καλύτερα και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτή”, είπε στο Contra.gr.

Το μασάζ του Ράφτη ήταν ψυχολογικό. “Μπαίνεις στους αγώνες, κάνεις 3 νίκες και τελείωσες”. ‘Μάλλιασε’ η γλώσσα του κόουτς να τον πείσει ότι παραμένει ο… Πετρούνιας, αυτός που τους νικάει όλους και κυρίως τους σκελετούς στην ντουλάπα του. Ναι, οι σκελετοί ήταν οι δύσκολοι αντίπαλοι. Όχι, οι Ζανέτ-ηδες, Σαΐντ-ηδες και Λιού-ηδες!

Ένα μεγάλο βάρος έφυγε από τους ώμους του (κυρίως από τον χειρουργημένο) και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και για τους άλλους, τους αντιπάλους του. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους βαθμούς του, διότι αν πάρει τις 3 νίκες που απαιτούνται η πρόκρισή του θα κριθεί στο μέσο όρο της βαθμολογίας του. Στο εξής θα παρακολουθούμε τους επόμενους αγώνες του με τεφτέρι στο χέρι και θα κάνουμε σούμες και διαιρέσεις.

Αντίπαλός του στη μάχη της πρόκρισης είναι ο Κινέζος Γιανγκ Λιου που έχει 3 αγώνες και ισάριθμες πρωτιές. Πέτυχε, δηλαδή, το προαπαιτούμενο. Μέσω των Παγκοσμίων Κυπέλλων θα προκριθούν 6 αθλητές. Ο 1ος της κατάταξης από κάθε όργανο (ασκήσεις εδάφους, πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα, παράλληλοι ζυγοί, μονόζυγο).

Οι νίκες του Κινέζου που έχει μέσο όρο 15.166 β. είναι οι εξής:

  • Κότμπους 2018: Προκριματικός: 15.041 / Τελικός: 15.200
  • Μελβούρνη 2019: Προκριματικός: 15.000 / Τελικός: 15.166
  • Κότμπους 2019: Προκριματικός: 15.100 / Τελικός: 15.133

Ο Πετρούνιας έχει μια 2η θέση σε μόνο έναν αγώνα:

  • Κότμπους 2019: Προκριματικός: 14.933 / Τελικός: 14.866

Στα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα δεν μπορούσε να λάβει μέρος, καθώς ακολουθούσε μετεγχειρητική αποκατάσταση. Αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης (Σεπτέμβριος 2019) που επίσης έδινε πρόκριση στο Τόκιο, αλλά ήταν 4ος με 14.733 βαθμούς. Σε αυτήν τη διοργάνωση, τα μετάλλια κρίθηκαν κάτω από τους 15 βαθμούς (Ιμπραχίμ Τσολάκ-Τουρκία 14.933, Μάρκο Λοντάντιο-Ιταλία 14.900, Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ-Γαλλία 14.800). Τα 14άρια μπορεί να είναι καλά για άλλους, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν τον Πετρούνια, που κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με 16.000! Αυτό το 16άρι το πήρε με τον προηγούμενο κώδικα ασκήσεων, ο οποίος αλλάζει σε κάθε ολυμπιακό κύκλο. Αλλά και με τον καινούργιο κώδικα έχει δείξει ότι είναι καλύτερος του Κινέζου αντιπάλου του. Ο κώδικας -με απλά λόγια- είναι ένα πακέτο ασκήσεων με διαβαθμίσεις. Οι δύσκολες δίνουν περισσότερους βαθμούς, οι εύκολες λιγότερους και υπάρχουν και αυτές που λειτουργούν ως συνδέσεις. Οι αθλητές επιλέγουν από το εν λόγω πακέτο τις ασκήσεις τους και συνθέτουν το πρόγραμμά τους. Γι’ αυτό τα προγράμματα έχουν διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.

Ο Πετρούνιας -του οποίου το σερί των νικών άρχισε το 2015- και ο 25χρονος Λιου έχουν αναμετρηθεί επίσης σε 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ VS. ΛΙΟΥ

Πόλη Διοργάνωση Έτος Φάση Πετρούνιας Λιου
Αμβέρσα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2013 Προκριματικά 15.466 15.866
Τελικός – (9ος) 15.633 (4ος)
Νανίνγκ Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2014 Προκριματικά 15.733 15.933
Τελικός 15.400 (6ος) 15.933 (1ος)
Γλασκώβη Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015 Προκριματικά 15.900 15.866
Τελικός 15.800 (1ος) 15.700 (3ος)
Ρίο Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 Προκριματικά 15.833 15.900
Τελικός 16.000 (1ος) 15.600 (4ος)
Μόντρεαλ Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2017 Προκριματικά 15.400 14.800
Τελικός 15.433 (1ος) 15.266 (3ος)

Ο Πετρούνιας έχει αγωνιστεί σε επιπλέον δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα από τον Λιου, με τον καινούργιο κώδικα στις ασκήσεις. Το ένα ήταν αυτό που αναφέρθηκε νωρίτερα, στη Στουτγκάρδη -όταν δεν ήταν απολύτως καλά- και το άλλο το 2018 στην Ντόχα, ακριβώς πριν χειρουργηθεί στον ώμο του. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 15.366 βαθμούς, ενώ στον προκριματικό είχε 15.266. Σε τέτοιες βαθμολογίες δεν έχει φτάσει ο Λιου με το νέο ασκησιολόγιο.

“Έχω πίστη ότι το Σάββατο -στον τελικό των κρίκων- θα ανέβω στο βάθρο του νικητή και όλοι μαζί θα τραγουδήσουμε τον Εθνικό Ύμνο της πατρίδας μας. Περιμένω από τον ελληνισμό της Μελβούρνης να δώσει δυνατό ‘παρών’ στη ‘Melbourne Arena’. Είμαι σε καλή κατάσταση και πιστεύω ότι θα καταφέρω να πάρω την πρωτιά στη Μελβούρνη και στη συνέχεια στα υπόλοιπα δύο Παγκόσμια Κύπελλα, στο Μπακού (12-15 Μαρτίου) και στην Ντόχα (18-21 Μαρτίου), ώστε να κερδίσω την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες”. Με αυτές τις δηλώσεις στην ομογενειακή εφημερίδα Κήρυκας προσκάλεσε τους Έλληνες της Αυστραλίας να τον στηρίξουν. Θέλει να αγωνίζεται με κοινό. Τους χρειάζεται, για να γίνει η αρχή στις νίκες.

Οκτώ αγώνες από 3 σειρές Παγκοσμίων Κυπέλλων έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Από την 1η σειρά (2018) προσμετράται μόνο η βαθμολογία του Κότμπους, υπολογίζεται όλη η 2η σειρά του 2019 (Μελβούρνη, Μπακού, Ντόχα, Κότμπους) και τα Παγκόσμια Κύπελλα μέχρι και το Μάρτιο 2020 (Μελβούρνη, Μπακού, Ντόχα).

Ο κορωνοϊός είναι η αιτία

Ο Λιου κι ακόμη 11 αθλητές της Κίνας δεν θα αγωνιστούν στη Μελβούρνη, παρόλο που είχαν βγάλει εισιτήρια και είχαν προπληρώσει το ξενοδοχείο τους. Ο κορωνοϊός είναι η αιτία. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας παράτεινε την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα σε ταξιδιώτες από την Κίνα λόγω του ιού και οι διοργανωτές ζήτησαν συγγνώμη από τους Κινέζους αθλητές, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι δεν έχουν νοσήσει. Θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Αυστραλία μόνο εάν είχαν προβλέψει να πάνε νωρίτερα σε άλλη χώρα. Εκεί, θα έπρεπε να μείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες. Δηλαδή, το διάστημα που απαιτείται για να επωαστεί ο ιός. Κανείς δεν χάνει προπόνηση δύο εβδομάδων σε αυτή τη φάση. Η χώρα της Ωκεανίας έχει πολύ αυστηρούς κανόνες, πιο αυστηρούς και από τις ευρωπαϊκές ακόμη και στην εισαγωγή ζωικών παραγώγων που προορίζονται για προσωπική κατανάλωση. Η γκάμα των προϊόντων που κατάσχονται είναι μεγαλύτερη.

Η είδηση της απουσίας των Κινέζων από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει θετική για τον Πετρούνια, καθώς θα απουσιάζει ο μεγάλος αντίπαλός του, αλλά στην πραγματικότητα μάλλον βάζει μικρά εμπόδια.

Απομακρύνονται από το στόχο των 3 νικών ο Χάο Γιου στους παράλληλους ζυγούς (έχει μία 1η θέση, μια 2η και μία 3η) και ο Χάο Γουένγκ που έχει μία νίκη, δυο 2ες θέσεις και μία 3η στον πλάγιο ίππο. Τρεις νίκες στον πλάγιο ίππο έχει πετύχει ο Λι Τσι Κάι από την Κινεζική Ταϊπέι, η οποία ναι μεν έχει προκρίνει ομάδα στο Τόκιο (όπως και η Κίνα), αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα στείλει επιπλέον αθλητή πέραν αυτών του ομαδικού. Η Κίνα -όπως και κάθε άλλη χώρα- μπορεί να στείλει μόνο έναν αθλητή στο Τόκιο μέσω αυτής της διαδικασίας κι αν τα καταφέρουν ο Γιου και Γουένγκ στην Ντόχα και στο Μπακού, τότε είναι πολύ πιθανό η κινεζική ομοσπονδία να διαλέξει έναν εκ των δύο κι όχι τον Λιου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πετρούνιας θα είναι ο πρώτος επιλαχών για τους κρίκους, αν κι εφόσον δεν υποσκελίσει με τη βαθμολογία του τον Λιου.

Ο Μανιάτης πρωταθλητής θέλει να τελειώσει με την πρόκρισή του με 3 νίκες τον Μάρτιο (αν δεν πετύχει 3 νίκες δεν προκρίνεται). Πρώτον, για να είναι ξέγνοιαστος και να μην εξαρτάται από τρίτους και δεύτερον, για να προλάβει να δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα για το Τόκιο. Η ελληνική γυμναστική ομοσπονδία δεν έχει αφήσει το θέμα της συμμετοχής μέσω wild card που θα μπορέσει να διεκδικήσει υπό συνθήκες. Αλλά αυτό είναι θέμα που χειρίζεται αποκλειστικά ο πρόεδρος της ΕΓΟ, Σάκης Βασιλειάδης. Η συμμετοχή του Πετρούνια στα Παγκόσμια Κύπελλα θα χρησιμεύσει ως ατού σε μια ενδεχόμενη διαπράγματευση για τη wild card, την οποία προς το παρόν δεν δικαιούται η Ελλάδα.

Οι εξασφαλισμένες παρουσίες στο Τόκιο

Ομάδες: Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Μ. Βρετανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Κινεζική Ταϊπέι, Ν. Κορέα, Βραζιλία, Ισπανία, Γερμανία

Σύνθετο ατομικό: Κάρλος Γιούλο (Φιλιππίνες), Μανρίκε Λαρδουέτ (Κούβα), Λουντοβίκο Εντάλι (Iταλία), Μιλάντ Καρίμι (Καζακστάν), Λορίς Φρασκά (Γαλλία), Ρόμπερτ Tβόρογκαλ (Λιθουανία), Aλεξάντερ Σατίλοβ (Iσραήλ), Φεράτ Aρικάν (Tουρκία), Aτούρ Νταβτιάν (Aρμενία), Ντέβιντ Χάντλεστον (Bουλγαρία), Μπαρτ Ντόρλοο (Ολλανδία), Ντάνιελ Κοράλ (Mεξικό)

Ασκήσεις εδάφους: Aρτέμ Ντολγκοπιάτ (Iσραήλ)

Πλάγιος Ίππος: Ρις ΜακΚλίναγκαν (Iρλανδία), Σιρίλ Τομασόν (Γαλλία)

Κρίκοι: Ιμπραχίμ Τσολάκ (Tουρκία), Mάρκο Λοντάντιο (Iταλία), Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία)

Άλμα: Σεκ Γουάι Χουνγκ (Χονγκ Κονγκ), Λε Ταν Τουνγκ (Βιετνάμ), Μάριαν Ντραγκουλέσκου (Ρουμανία)

Παράλληλοι ζυγοί: Αχμέτ Οντέρ (Τουρκία)

Μονόζυγο: Tιν Σρμπιτς (Κροατία), Τάισον Μπουλ (Aυστραλία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK