ΣΠΟΡ

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει ενδιάμεσο σταθμό δόξας τη Στουτγάρδη

Ο Λευτέρης Πετρούνιας δοκιμάζεται ξανά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έχοντας την πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του. Μαζί και η ελληνική γυμναστική, που ψάχνει εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει ενδιάμεσο σταθμό δόξας τη Στουτγάρδη
Ο Λευτέρης Πετρούνιας σε προσπάθειά του στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος γυμναστικής 2018, Γλασκόβη, Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 AP Photo/Darko Bandic

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, που αρχίζει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο γυμναστήριο ‘Χανς Μάρτιν Σλάιερ’ της Στουτγάρδης, έχει για την ελληνική αποστολή μόνο μία σημασία: είναι ο ενδιάμεσος σταθμός για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έξι αθλητές, τρεις Άνδρες και άλλες τόσες Γυναίκες, θα διεκδικήσουν τα πολυπόθητα εισιτήρια που αφειδώς δίνει η διοργάνωση. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες που μόνο προς όφελος των αθλητών είναι, ιδιαιτέρως αν προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα είτε να στελεχώσουν το ομαδικό είτε να έχουν μία ανταγωνιστική ομάδα.

Η ομάδα της Ελλάδας είναι μια τέτοια περίπτωση. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ασφαλώς, είναι ο πάτερ φαμίλιας της, εκείνος που θα είναι ο… ελεγκτής ρυθμού, κυρίως του δικού του. Ο σπουδαίος Έλληνας γυμναστής, τύραννος στο αγώνισμα των κρίκων, δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του. Για την ακρίβεια, δεν έχει κάνει αγώνα μετά την Ντόχα και το χρυσό μετάλλιο που πήρε στην ίδια διοργάνωση, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι από τις 2 Νοεμβρίου, όταν ανέβηκε στο βάθρο των νικητών, παίρνοντας την απόφαση να συμμετέχει στον αγώνα παρά τον ταλαιπωρημένο αριστερό ώμο, που για έναν αθλητή των κρίκων είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις καφέ χωρίς κουτάλι και μίξερ, για να μην προκύψει η υπερβολή της ζάχαρης.

Ο Πετρούνιας, για να κυνηγήσει τη δική του απίθανη ιστορία, μπήκε στο χειρουργείο στις 5 Νοεμβρίου και ο γιατρός τού συνέστησε πλήρη ακινησία για 5 μήνες. Άλλο τόσο πήραν οι αποθεραπείες, οπότε φτάσαμε στον Αύγουστο όταν μπορούσε να μπει σε ρυθμό αγώνων. Όμως ο χρόνος δεν βγήκε και ο 29χρονος αθλητής ταξίδεψε στο Παρίσι για τον αγώνα του World Challenge στις 15 Σεπτεμβρίου. Δοκίμασε στους κρίκους και αποφάσισε ότι δεν ήταν έτοιμος για τον αγώνα.

Βεβαίως, το δέλεαρ τώρα είναι πολύ μεγάλο. Όταν είπε στη Μαρία Καούκη ότι στο Σετζίν της Πολωνίας είδε το φόβο στα μάτια των αντιπάλων του, που τον αντίκρισαν λες και ήταν ο Μπιλ Μάρεϊ στην κουζίνα του σπιτιού του ενώπιον του φαντάσματος που τον έκανε διάσημο, αναδεικνύει το αθλητικό διαμέτρημά του και τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τους αντιπάλους του. Μπορεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα να πλανάται ότι ισοβίως θα μπαίνει στις διοργανώσεις και θα νικάει, λες και κάποιος τον κινεί με τηλεχειριστήριο, αλλά προφανώς η κατάσταση παρασάγκας απέχει να θεωρείται δεδομένη.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να λογίζεται ως κεκτημένο είναι ότι με τη δική του παρουσία επηρεάζει τους συναθλητές και τους ανταγωνιστές. Συν ότι μία εμφάνιση αρκετά κάτω από τον μέσο όρο του στον προκριματικό των κρίκων, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, ανάμεσα στις 17:30 και τις 20:00, όταν και θα διεξαχθεί το σύνθετο ατομικό Ανδρών (για το οποίο, πάντως, τα οριστικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά την επομένη), θα του δώσει μια πρόκριση στον τελικό του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου. Η οποία θα είναι εξόχως σημαντική, αφού μπορεί να δίνει, ακόμα κι αυτή, το ‘εισιτήριο’ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (24 Ιουλίου-9 Αυγούστου 2020).

Ούτως ή άλλως, η αξία αυτής της διοργάνωση, ειδικά στο κλειστό γυμναστήριο με τις σκόνες και τα όργανα, μεγεθύνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον Βιτάλι Σέρμπα και τον Αλιεκσιέι Νέμαφ θυμούνται οι περισσότεροι, τον Αλιεκσάντρ Ντιτιάτιν, τον Πολ Χαμ και τα τελευταία χρόνια τον Κουχέι Ουτσιμούρα, τον Μπαρτ Κόνερ και τον Βαλιέρι Λιούκιν, ούτως ειπείν τους ολυμπιακούς ήρωες.

Το σύστημα πρόκρισης

Επιγραφικά μιλώντας, το εισιτήριο για το Τόκιο παίρνουν οι 3 πρώτοι των αγωνισμάτων τους. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει στη Στουτγάρδη. Τα 12 ‘εισιτήρια’ πρόκρισης που δίνει η διοργάνωση για τα 6 αγωνίσματα (ασκήσεις εδάφους, άλμα, κρίκοι, δίζυγο, πλάγιος ίππος, μονόζυγο) δεν αφορούν σε όλους τους αθλητές, παρά μόνο σε εκείνους από χώρες που οι ομάδες τους δεν έχουν πάρει την πρόκριση από το ομαδικό.

Κάτι που σημαίνει ότι αν, επί παραδείγματι, ο Αρτούρ Ζανέτι, ο θρυλικός Βραζιλιάνος που είναι ‘χρυσός’ ολυμπιονίκης των κρίκων το 2012 στο Λονδίνο, πάρει ένα από τα 3 μετάλλια και η ομάδα της Βραζιλίας βρεθεί στις 12 του ομαδικού, τότε αυτομάτως θα προκριθεί ο 4ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν, λοιπόν, σημειωθούν στο τεφτέρι οι πιο αξιοπρόσεκτοι αντίπαλοι του Πετρούνια, ο Ζανέτι και ο Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ, από τη Γαλλία, ο Νικίτα Ναγκόρνι και ο Ντενίς Αμπλιάζιν από τη Ρωσία, ‘ασημένιος’, πίσω από τον Έλληνα εννοείται, στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ το 2017, ο Γιου Χάο και ο Λιου Γιανγκ από την Κίνα, ο Μάρκο Λοντάντιο από την Ιταλία, οι Ουκρανοί Ίγκαρ Ραντιβίλαφ και ο Βρετανός Μπριν Μπίβαν, όλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να προκριθούν μέσω του ομαδικού. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο Πετρούνιας όσο και ο έτερος Έλληνας των κρίκων, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, μπορούν να ελπίζουν ότι η είσοδος αρχικά στον τελικό και στη συνέχεια στην οκτάδα θα τους δώσει κατευθείαν το εισιτήριο, αφού αυτός είναι ο πρώτος στόχος.

Ο ανταγωνισμός σε αυτό το κομμάτι προέρχεται από την Αρμενία και τους δύο Αρτούρ, τον Νταφτιάν και τον Τουμασιάν, που εγείρουν τις δικές τους αξιώσεις για πρόκριση και διάκριση.

Ακόμα κι αν ο Πετρούνιας, λοιπόν, χαλάσει το σερί των 3 χρυσών, από το 2015 έως το 2018 (την ολυμπιακή χρονιά δεν γίνεται Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), ο πρώτιστος στόχος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο είναι η πρόκριση στο Ρίο. Σε περίπτωση που στραβώσει πάρα πολύ η διοργάνωση, πάντως, υπάρχει κι άλλος δρόμος, αλλά δεν είναι της παρούσης και ασφαλώς, αν και εφόσον χρειαστεί, θα αναφερθεί αργότερα.

Για τον Κωνσταντινίδη, ειρήσθω εν παρόδω, υπάρχουν ελπίδες ότι σε περίπτωση που κάνει ένα τέλειο πρόγραμμα, η οκτάδα είναι και στις δικές του δυνατότητες. Ο Έλληνας γυμναστής έχει συμμετοχή σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2017, ενώ στο Παγκόσμιο της ίδιας χρονιάς, στο Μόντρεαλ, πλασαρίστηκε 20ός, που ουδόλως αμελητέο θεωρείται.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο Έλληνα, ο Νίκος Ηλιόπουλος θα πάρει μέρος και στα 6 όργανα, με στόχο τους 80 βαθμούς. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, αλλά ο πολυνίκης, με 19 χρυσά, του πανελλήνιου πρωταθλήματος, έστω και εξ ημισείας με το θρυλικό (και αδικημένο σφόδρα από την ολυμπιακή ιστορία) Βλάση Μάρα, θα διεκδικήσει όλες τις πιθανότητές του.

Σύνθετα… Αφράτη

Η 21χρονη γυμνάστρια Αργυρώ Αφράτη θα πάρει μέρος και στα 4 αγωνίσματα του σύνθετου ατομικού (ασκήσεις εδάφους, άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας), όπως και η πρωταθλήτρια Ελλάδος Ιωάννα Ξουλόγη, αλλά και η Ελβίρα Κατσέλη, και θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στους Αγώνες του Τόκιο.

Δίνονται 20 εισιτήρια στις Γυναίκες και ισχύει ό,τι και στους Άνδρες: οι 12 πρώτες εθνικές του ομαδικού στέλνουν απευθείας τις αθλήτριές τους στην Ιαπωνία, οπότε απομένουν οι 20 επιλαχούσες, στην πραγματικότητα. Η Αφράτη θέλει να είναι μέσα σε αυτές και ο στόχος της είναι ένα σταθερό πρόγραμμα, χωρίς μεγάλο δείκτη δυσκολίας, χωρίς πτώση και αστάθεια στην προσγείωση, που θα καταστήσει δυσκολότερο το έργο της. Πρέπει να είναι σταθερή σε όλα τα αγωνίσματα, δηλαδή να μην έχει απόκλιση στη βαθμολόγησή της.

Η μάχη των κοριτσιών, που όπως και η υπόλοιπη ελληνική αποστολή βρίσκονται από το προηγούμενο Σάββατο στη γερμανική πόλη, αρχίζει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 19:00, δηλαδή άμα τη ενάρξει της διοργάνωσης. Τα οριστικά πλασαρίσματα, όμως, δεν θα γίνουν γνωστά παρά την επομένη το απόγευμα.

Η ελληνική αποστολή, συνολικά, ελπίζει να γυρίσει με σφραγισμένα διαβατήρια και όσο το δυνατόν πιο ανακουφισμένη γίνεται. Μαζί με τους γυμναστές, στη Στουτγάρδη βρίσκονται οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Θεόφιλος Λαλεχός, Κώστας Χατζηζήσης, Ντιάνα Ντούντεβα Γιορντάνοβα, η φυσικοθεραπεύτρια Ιβάνα Τζούριτς, ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός και οι διεθνείς κριτές Νίκος Προβιάς, Μαρία Σολομωνίδου, ενώ στο πλευρό των Ελλήνων αθλητών θα βρεθούν επίσης ο πρόεδρος της ΕΓΟ, Θανάσης Βασιλειάδης, και το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Θανάσης Καπνίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK