ΣΠΟΡ

Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα ήθελε να είναι αθλητής

Ο δημιουργός του "Παραπέντε" και άλλων δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών, Γιώργος Καπουτζίδης, φανερώνει μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, την αγάπη του για τον αθλητισμό αλλά και τις συγκινήσεις που έχει ζήσει παρακολουθώντας αγώνες σε στάδια της Ευρώπης.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα ήθελε να είναι αθλητής

Αν ξεκινούσε την ζωή του από την αρχή θα επέλεγε να ασχοληθεί με τον στίβο. Αν και ποτέ δεν έβγαλε δελτίο σε κάποιο σύλλογο, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τα δρομικά αγωνίσματα και από την προσχολική κιόλας ηλικία έχει τις πρώτες του στιβικές παραστάσεις. Η πρώτη διοργάνωση που παρακολούθησε ήταν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πράγας το 1978.

Κρατούσε σε σημειώσεις τα μετάλλια των χωρών, τους χρόνους και τις επιδόσεις σε όλα τα αγωνίσματα. Αργότερα έζησε με πάθος τις ιστορικές επιτυχίες της Άννας Βερούλη και της Σοφίας Σακοράφα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1982 στην Αθήνα. Από το 2012 παρακολουθεί ανελειπώς όλες τις διοργανώσεις σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου και βρίσκεται στο πλευρό των ελληνικών αποστολών. Φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που έγινε στο Μπέρμιχαμ.

« Το 1978 ήμουν έξι ετών και παρακολουθούσα στην τηλεόραση τα αγωνίσματα που έδειχνε τότε η κρατική τηλεόραση από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πράγας. Μετά έβγαινα στις αλάνες και έτρεχα μιμούμενος τους αθλητές που έβλεπα. Δεν έκανα κάποιο αγώνισμα σε κάποιο σύλλογο αλλά εάν ξεκινούσα τη ζωή μου από την αρχή, θα ήθελα να ασχοληθώ με τον στίβο», λέει στο « Εθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Καπουτσίδης. Έχει καθιερωθεί μεταξύ των κορυφαίων σκηνοθετών, σεναριογράφων και φυσικά ηθοποιών της νέας γενιάς και όπως λέει η επαγγελματική του καριέρα ταυτίστηκε με την φιλοσοφία του στίβου: « Ο ηθοποιός έχει πολλά κοινά με τον αθλητή του στίβου. Ακολουθεί μοναχική πορεία, προσπαθεί πάντα να ξεπερνάει τα όρια του και είναι εκτεθειμένος στην κρίση του κοινού. Πρέπει να έχεις δυνατή προσωπικότητα και να μπορείς να διαχειριστείς τις αποτυχίες και τις επιτυχίες».

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

Λόγω καταγωγής είναι οπαδός του Πανσερραϊκού, του αρέσουν όλα τα σπορ αλλά όπως τονίζει ο στίβος κάνει τη διαφορά: « Μου αρέσει πολύ ο αθλητισμός και όλα τα αθλήματα. Στο ποδόσφαιρο είμαι Πανσερραϊκός αλλά τα ατομικά αγωνίσματα με εμπνέουν. Ειδικά το δέκαθλο και το έπταθλο θεωρώ πως είναι τα πιο δύσκολα και αναφερόμαστε σε υπεραθλητές. Θυμάμαι έντονα το Παγκόσμιο του στίβου το 1997 στην Αθήνα και το 2004 παρακολούθησα σχεδόν όλα τα αθλήματα, μέχρι και χόκεϊ επί χόρτου. Το 2012 αποφασίζω να ακολουθώ τις ελληνικές αποστολές σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις».

ΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

Η ενασχόληση του με τον στίβο άνοιξε νέους δρόμους στη ζωή του αλλά και στην έπμνευση του, εμψυχώνει τα μέλη των ελληνικών αποστολών, ενώ από τον χώρο της show biz συζητάει για στίβο με τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου: « Εχω κάνει πολύ καλούς φίλους. Ειδικά η γνωριμία μου με κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες μου έχει δώσει ενέργεια και έμπνευση. Γνώρισα όλους τους αθλητές που αγωνίστηκαν το 2004. Επίσης τη Νικόλ Κυριακοπούλου, τη Τόνια Στεργίου και τον προπονητή της, την Κατερίνα Στεφανίδη,

το σύζυγο και προπονητή της Μίτσελ και τους καταπληκτικούς γονείς της. Από το Πεκίνο γνώρισα τον Κώστα Δουβαλίδη και όλα τα παιδιά της νέας γενιάς του στίβου που μας κάνουν υπερήφανους. Κρατάω αρχείο με τα προγράμματα και τα αναμνηστικά, μασκότ από όλες τις διοργανώσεις. Κάθε φορά τα βάζω σε ένα κουτί μαζί με φωτογραφίες, αποτελέσματα και δημοσιεύματα. Κάποια στιγμή θα φτιάξω το αρχείο μου για να τα χαζεύω και να θυμάμαι ωραίες στιγμές».

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ «VOICE»

Το 2012 κάνει ένα ακόμα βήμα οργανώνοντας τις αποστολές του: « Εκτός του στίβου μου αρέσουν και τα ταξίδια. Ειδικά το ταξίδι στο Ελσίνκι το 2012 ήταν φοβερό. Πήγα οδικώς, γνώρισα πολλές χώρες ενδιάμεσα. Η διοργάνωση ήταν εκπληκτική με πολλά ρεκόρ. Ταξίδεψα στη Ζυρίχη το 2014 και στο Αμστερνταμ το 2016. Ξεχωριστή εμπειρία ήταν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παίδων Κ18 στην Τυφλίδα το 2016. Εκεί έλαμψαν τα αστέρια του Καραλή στο επί κοντώ και του Μουζενίδη στην σφαιροβολία.

Πέρυσι από το πλατό των τελικών του The Voice χωρίς καν να κοιμηθώ έφυγα για το Βελιγράδι. Προσπαθώ να προγραμματίζω τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις εκτός των ημερομηνιών των μεγάλων διοργανώσεων. Την ίδια χρονιά πήγα στο Λονδίνο για το παγκόσμιο και στη Λιλ για το Ευρωπαϊκό κύπελλο ομάδων».

ΣΤΟ ΜΠΕΡΜΙΧΑΜ

Όπως ήταν φυσικό ο Γιώργος Καπουτζίδης βρέθηκε και στο Μπέρμιχαμ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού: « Οι Άγγλοι έκαναν μία εξαιρετική διοργάνωση. Τυπικοί και οργανωτικοί σε όλα. Παραφωνία οι ακυρώσεις των δρομέων επειδή πάτησαν άλλο διάδρομο. Συνήθως σε μία διοργάνωση έχουμε πέντε με έξι ακυρώσεις και τώρα φτάσαμε στις είκοσι. Δυστυχώς την πλήρωσε η Μαρία Μπελιμπασάκη. Ενώ προκρίθηκε στον τελικό των 400μ. τελικά ακυρώθηκε. Είναι κρίμα γιατί ήταν σε καλή κατάσταση».

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΛΗΣ

Το μετάλλιο της Κατερίνας Στεφανίδη, η 5η θέση του Εμμανουήλ Καραλή αλλά και η παρουσία της Βούλας Παπαχρήστου και του Μίλτου Τέντογλου ήταν οι καλύτερες στιγμές των Ελλήνων στο Μπέρμιχαμ σύμφωνα με τον Γιώργο Καπουτζίδη: « Το μετάλλιο στο επι κοντώ γυναικών και το θέλαμα και το περιμέναμε. Δεν έχει σημασία που δεν ήταν το χρυσό. Η Κατερίνα αποκάλυψε πως αγωνίστηκε τραυματίας. Ετσι είναι ο αθλητισμός. Αυτό είναι το μεγαλείο του. Κανείς δεν αγοράζει τα μετάλλια. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως η Κατερίνα ήταν χαρούμενη και χαμογελαστή, χειροκρότησε τις αντιπάλους της. Απέδειξε πως δεν είναι συλλέκτρια μεταλλίων αλλά λάτρης της προσπάθειας.

Μεγάλη εντύπωση μου κάνει από την Τιφλίδα το 2016 ο Καραλής. Στα 18 του χρόνια πήρε την 5η θέση στο παγκόσμιο κλειστού με 5.80μ. και έχει καταρρίψει παγκόσμια ρεκόρ σε παίδες και εφήβους. Είναι καταπληκτικός και σαν αθλητής και σαν προσωπικότητα και αυτό το κάνει ξεχωριστό. Ο Κώστας Φιλιππίδης έμεινε σταθερός μέσα στην 8αδα σε άλλη μία μεγάλη διοργάνωση. Είναι θέμα χρόνου να κάνει πάλι άλλη μία μεγάλη υπέρβαση. Γενικά το επι κοντώ έχει αναδειχτεί σε εθνικό μας σπορ. Δεν ξεχνώ τη καλή μου φίλη Νικόλ Κυριακοπούλου. Δεν βρέθηκε στο Μπέρμιχαμ αλλά σύντομα θα δούμε μεγάλα πράγματα».

Η ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Για τις υπόλοιπες ελληνικές παρουσίες στο Μπέρμιχαμ είπε: « Ο Κώστας Δουβαλίδης ήταν εντυπωσιακός στον ημιτελικό των 60μ. εμπόδια και έδειξε πως είναι τεράστιος αθλητής. Ο Μίλτος Τέντογλου ήταν και πάλι συνεπής με τους τελικούς του μήκους. Σοβαρή και σταθερή πορεία και είναι μόλις 20 ετών.

Τα ίδια και η Ραφαέλα Σπανουδάκη στα 60μ. Είχε την πρώτη της συμμετοχή σε παγκόσμιο και τα πήγε καλά μετά την ακύρωση της στο Βελιγράδι. Η φίλη μου η Βούλα Παπαχρήστου τα πήγε περίφημα. Και η ίδια είπε πως μπορούσε ψηλότερα από την 6η θέση στο τριπλούν αλλά για μένα ήταν μία θαυμάσια και σταθερή παρουσία. Στεναχωρήθηκα πολύ με την Ελισάβετ Πεσιρίδου. Δεν της έφτανε η ίωση πριν την διοργάνωση είχε και την ατυχία με το εμπόδιο μέσα στον αγώνα».

ΣΤΙΒΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ

Τα επαγγελματικά αλλά και… στιβικά πλάνα του Γιώργου Καπουτζίδη για το υπόλοιπο της σεζόν περιλαμβάνουν ανασυγκρότηση και αποστολή στο Βερολίνο για το Ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου: « Επαγγελματικά το 2018 είναι χρονιά ανασύνταξης και δημιουργίας. Αυτή την περίοδο γράφω και κάνω τα πλάνα μου αλλά σίγουρα σχεδιάζω και ταξίδι στο Βερολίνο. Η ενασχόληση μου με τον στίβο μου έχει δώσει πολλά οφέλη στον τρόπο που ζω και σκέφτομαι.

Πριν χρόνια έκοψα το τσιγάρο και συμμετέχω σε διάφορα δρομικά δρώμενα μαζικού αθλητισμού αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς. Το κοινό που ασχολείται με τον στίβο είναι απαιτητικό και πολύ ποιοτικό. Κάποια στιγμή ίσως κάποιος ήρωας σε κάποιο σενάριο να είναι εμπνευσμένο από τον στίβο. Η ιδέα που βγάζει ο στίβος με εμπνέει σαν άνθρωπο και καλώ τους νέους να έχουν για φιλοσοφία ζωής τις αξίες του στίβου και του αθλητισμού».