ΣΠΟΡ

Ο εκνευριστικός αστερίσκος που στερεί τη wild card από τον Πετρούνια

Το Contra.gr αναλύει τους δύο τρόπους με τους οποίους μπορεί να βρεθεί ο Λευτέρης Πετρούνιας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Δυστυχώς, ο δεύτερος τρόπος έχει έναν (εκνευριστικό) αστερίσκο.

Ο εκνευριστικός αστερίσκος που στερεί τη wild card από τον Πετρούνια
Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των κρίκων προπονείται υπό την καθοδήγηση του προπονητή του Δημήτρη Ράπτη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 Contra.gr / Θεοφύλακτος Μιχαήλ

Στις 5 Νοεμβρίου, θα συμπληρωθούν 12 μήνες από την ημέρα που χειρουργήθηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας στον αριστερό ώμο. Έκτοτε έδωσε το μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του στον αθλητισμό. Ο χρόνος δεν ήταν απλά ο μεγάλος αντίπαλός του, αλλά ο μπαμπούλας που τον φοβέριζε τα βράδια και τις μέρες, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στον Αγ. Κοσμά. “Θα είμαι έτοιμος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης;”. Η διοργάνωση έκρινε το μεγαλύτερο όγκο των προκρίσεων στο Τόκιο και μια τέτοια απορία για τους αθλητές με τον εγωισμό του και τους τίτλους του, μετατρέπεται σε εμμονή. Ένας ελάχιστος πόνος στην αποθεραπεία, ένα τσίμπημα στην προπόνηση εγείρει επιπλέον άγχη και νεύρα. Ήθελε να είναι συνεπής. Δεν εξαντλήθηκαν οι ευκαιρίες του. Θα μπορούσε να έχει ακόμη μία εξωαγωνιστική, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα. Αναλύεται παρακάτω.

Ο Λευτέρης μιλούσε συχνά για την επέμβασή του. Ρωτούσε άλλους αθλητές που έχουν υποστεί μια αντίστοιχη δοκιμασία. “Όλοι μου είπαν ότι έπαψαν να έχουν ενοχλήσεις ένα χρόνο μετά. Δηλαδή, δεν θα πονάω ένα μήνα μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μετά τη Στουτγκάρδη, τον Νοέμβριο”, μου είχε εξηγήσει τον Σεπτέμβριο. Τότε, ήξερε ότι έχει προλάβει να ‘φτιάξει’ σε μεγάλο βαθμό το ‘πακέτο’ που απαιτείται, για να είναι στα μετάλλια. Επειδή μπορεί, επειδή είναι ο Πετρούνιας. Άλλος, δύσκολα θα είχε φτάσει σε αγωνιστικό επίπεδο. Όμως υπέστη και φλεγμονή πριν από τη διοργάνωση. Με ένεση αγωνίστηκε.

Το φιλαράκι που έγινε… εμπόδιο

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στην προσπάθειά του στον τελικό των Κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης, όπου κατετάγη τέταρτος AP Photo/Matthias Schrader

Μέχρι τρεις προκρίσεις έδινε το κάθε όργανο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης και ο Λευτέρης ήταν μέσα στο στόχο του, μέχρι και τον προτελευταίο αθλητή που ανέβηκε στους κρίκους. Ήταν τρίτος. Το βάθρο ισοδυναμούσε με πρόκριση. Ο τελευταίος ήταν το φιλαράκι του, ο Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ. Με τον Γάλλο είναι στα τηλέφωνα, αλλά προσπαθούν να προπονούνται και παρέα. Είναι από τους πολύ ‘δικούς’ του ανθρώπους στη γυμναστική κι ένας από τους ελάχιστους που μπορούσαν να νιώσουν την αγωνία του αυτούς τους μήνες, λόγω του ανατριχιαστικού τραυματισμού του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο Σαμίρ άφησε εκτός πρόκρισης τον Πετρούνια. Ήταν αυτός που τον ανάγκασε ν’ ανέβει και δεύτερο Γολγοθά, για να προκριθεί στην κορυφαία των διοργανώσεων. Η τετάρτη θέση είναι έτσι κι αλλιώς άθλος. Είναι ο τρίτος κατά σειρά άθλος του Πετρούνια, μετά τα μετάλλια που κατέκτησε -με αφόρητους πόνους- πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης και στο Παγκόσμιο στην Ντόχα.

Ο Λευτέρης δεν εξαρτάται, πλέον, μόνο από τα δικά του χέρια, χρειάζεται και τύχη. Δύο ‘εισιτήρια’ είναι διαθέσιμα για τους αθλητές των κρίκων (το δεύτερο μπορεί να δοθεί και σε αθλητή άλλου αγωνίσματος), αλλά έχει πρόσβαση μόνο στο ένα.

> Το πρώτο μπορεί να το λάβει μέσω αγωνιστικής οδού. Ο αθλητής που θα είναι πρώτος στην κατάταξη των κρίκων, μόλις ολοκληρωθεί η σειρά των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

> Το δεύτερο αποφασίζεται στα γραφεία από την Τριμερή Επιτροπή της ΔΟΕ και παρόλο που ο χρυσός Ολυμπιονίκης πληροί τις προϋποθέσεις ως αθλητής, όσα δηλαδή απαιτεί η Ολυμπιακή Χάρτα, δεν μπορεί να το πάρει.

Η μάχη στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ας δούμε αρχικά τι συμβαίνει με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήδη έχει διεξαχθεί ο πρώτος κύκλος της σειράς (Κότμπους, Μελβούρνη, Μπακού, Ντόχα) και απομένουν άλλοι τέσσερις αγώνες, οι ίδιοι. Δηλαδή, οι αθλητές αρχίζουν και πάλι την προσπάθειά τους από το Κότμπους (21-24 Νοεμβρίου). Ο Πετρούνιας δεν έχει μετάσχει σε κάποιον αγώνα και θα ξεκινήσει από μηδενική βαθμολογική βάση.

Η κατάταξη έως τώρα στους κρίκους:

1.Γιανγκ Λιου (Κίνα) 60

2. Κόρτνεϊ Τούλοτς (Μ. Βρετανία) 58

3.Γιου Χάο (Κίνα) 57

4.Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία) 52

5.Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 51

6.Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία) 44

7.Αρτούρ Τοβμασιάν (Αρμενία) 39

8.Αλί Ζαχράν (Αίγυπτος) 34

9.Μάρκο Λοντάντιο (Ιταλία) 34

10.Νικίτα Σιμόνοφ (Αζερμπαϊτζάν) 31

Η Κίνα ναι μεν έχει προκρίνει την ομάδα της, αλλά μπορεί να έχει ακόμη δύο αθλητές, όπως και κάθε άλλη ομάδα που έχει πάρει την πρόκριση. Ωστόσο αυτοί οι δύο δεν μπορούν να στελεχώσουν την ομάδα το 2020, θα μετάσχουν σε ατομικά αγωνίσματα και ενδεχομένως να προκύψουν από τα Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Γιανγκ Λιου που προηγείται στην κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν μετείχε στους δύο τελευταίους αγώνες (Μπάκου και Ντόχα) και ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο εμπόδιο όσο φαίνεται. Ο συμπατριώτης του, Γιου Χάο έχει λάβει μέρος σε τρεις αγώνες και ενδεχομένως να έχει περισσότερες πιθανότητες από τον Λιου.

Ο ‘φίλος’ του Ζοζέ Μουρίνιο, Κόρτνεϊ Τούλοτς ήταν δίπλα στην ομάδα της Μ. Βρετανίας, που προκρίθηκε στο Τόκιο μέσω της Στουτγκάρδης, αλλά δεν αγωνίστηκε με αυτή. Είναι οπαδός της Γιουνάιτεντ και λέει ότι θέλει κι αυτός να γίνει ‘Special One’ στην ενόργανη γυμναστική. Τώρα, αυτό είναι καλό; Ως οπαδός της Glory ρωτάω. Ο Τούλοτς, λοιπόν, δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να προκριθεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Ίγκορ Ραντιβίλοφ, Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ, Ιμπραΐμ Τσολάκ, Μάρκο Λοντάντιο έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι υπόλοιποι δεν αποτελούν φόβητρο και κανείς, μα κανείς(!), δεν είναι καλύτερος του Πετρούνια. Απλά, έχουν προλάβει να συλλέξουν κάποιους βαθμούς. Με τέσσερις πρωτιές ο Λευτέρης θα φτάσει τους 120 βαθμούς και λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να πάρει την πρόκριση. Η πρώτη θέση σε έναν αγώνα δίνει 30 βαθμούς, η δεύτερη 25, η τρίτη 20 (και η βαθμολόγηση συνεχίζεται ως εξής: 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5).

Ο Τούλοτς που έχει λάβει μέρος στις τέσσερις πρώτες διοργανώσεις δεν είναι σταθερός. Έχει συλλέξει 12, 16, 30 και 10 βαθμούς. Οι θέσεις κάποιου εξαρτώνται και από το επίπεδο των αθλητών, οι οποίοι μετέχουν σε κάθε αγώνα. Ο Πετρούνιας χρειάζεται πρωτιές και ίσως τους Ίγκορ Ραντιβίλοφ, Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ, Ιμπραΐμ Τσολάκ, Μάρκο Λοντάντιο να λάβουν μέρος σε κάποιους από τους επόμενους αγώνες (ως προετοιμασία), ώστε να πέσουν βαθμολογικά οι υπόλοιποι.

Τι γίνεται όμως με την Τριμερή Επιτροπή της ΔΟΕ; Έστειλε προσκλήσεις στις Ολυμπιακές Επιτροπές για να δηλώσουν ονομαστικά αθλητές ως υποψήφιους για τη μία wild card που θα δώσει στους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής (άλλη μία παίρνουν οι γυναίκες), αλλά όχι στην Ελλάδα.

Ο αστερίσκος που εμποδίζει την ‘ελεύθερη μετάφραση’

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των κρίκων προπονείται υπό την καθοδήγηση του προπονητή του Δημήτρη Ράπτη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 Contra.gr / Θεοφύλακτος Μιχαήλ

Ο Πετρούνιας καλύπτει τις τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις (δεν έχει αγωνιστεί πρόσφατα με άλλη σημαία, περνάει κανονικά από ελέγχους ντόπινγκ και έχει μετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019) και όσες απαιτεί η Ολυμπιακή Χάρτα, αλλά οι σημαντικοί αστερίσκοι δεν επιτρέπουν να δηλωθεί ως υποψήφιος αθλητής για τη μία wild card.

Η λογική της χρήσης της wild card είναι για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή χωρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό δίνεται κυρίως, πάντα σε συνεργασία με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες, οι οποίες εκφράζουν τις δικές τους παραμέτρους και δίνουν μια πιο ‘ελεύθερη μετάφραση’ αυτής της λογικής, όταν χρειαστεί. “Η Ελλάδα δεν θεωρείται αδύναμη χώρα, με μικρή συμμετοχή στη διοργάνωση”, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος στο Contra.gr, εξηγώντας ότι wild card φροντίζουν για την παγκοσμιότητα των Αγώνων.

Όμως, στην ‘ελεύθερη μετάφραση’ θα μπορούσε να ενταχθεί ο Πετρούνιας, ως απόλυτος πρωταγωνιστής των κρίκων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του. Ωστόσο, μια λεπτομέρεια στους κανονισμούς, ένας ‘αστερίσκος’ αποκλείει και το ελάχιστο ενδεχόμενο να είναι έστω λόγω υψηλής αθλητικής αξίας μεταξύ των υποψηφίων. Αυτός ο αστερίσκος λέει ότι μια χώρα για να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για wild card σ’ ένα σπορ, θα πρέπει να έχει λιγότερες από οκτώ συμμετοχές στο άθλημα στους δύο προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, εν προκειμένω στο Ρίο και στο Λονδίνο. Φυσικά δεν υπολογίζονται τα ομαδικά σπορ. Για παράδειγμα, οι καταδύσεις δεν περιορίζονται από το πόλο, με το οποίο ανήκουν στην ίδια ομοσπονδία, σε μια αντίστοιχη περίπτωση.   

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε και στο ανσάμπλ στο Λονδίνο και έχει ξεπεράσει τις οκτώ συμμετοχές, διότι το ανσάμπλ παραδόξως δεν θεωρείται ομαδικό αγώνισμα. Η ρυθμική και η ενόργανη γυμναστική ανήκουν στην ίδια παγκόσμια ομοσπονδία και ‘αλληλοεξουδετερώνονται’ σε μια τέτοια περίπτωση! Αυτή η λεπτομέρεια δεν αναγράφεται στα κριτήρια πρόκρισης που έδωσε η παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής, ούτε στην παράγραφο που εξηγεί τις προϋποθέσεις για την ‘πρόσκληση συμμετοχής’ σε αθλητή. Δεν εξηγεί ποιες χώρες αποκλείονται, παρά μόνο ποιοι αθλητές. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο αστερίσκος εξασφαλίζει έμμεσα ότι η wild card θα υπηρετεί το στόχο της, που είναι η παγκοσμιότητα των Αγώνων.

Ποιοι έχουν προκριθεί έως τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Ο Λευτέρης Πετρούνιας σε προσπάθεια του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκώβης τον Αύγουστο του 2018 AP Photo/Darko Bandic

Ομάδες: Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Μ. Βρετανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Κινεζική Ταϊπέι, Ν. Κορέα, Βραζιλία, Ισπανία, Γερμανία

Σύνθετο ατομικό: Κάρλος Γιούλο (Φιλιππίνες), Μανρίκε Λαρδουέτ (Κούβα), Λουντοβίκο Εντάλι (Iταλία), Μιλάντ Καρίμι (Καζακστάν), Λορίς Φρασκά (Γαλλία), Ρόμπερτ Tβόρογκαλ (Λιθουανία), Aλεξάντερ Σατίλοβ (Iσραήλ), Φεράτ Aρικάν (Tουρκία), Aτούρ Νταβτιάν (Aρμενία), Ντέβιντ Χάντλεστον (Bουλγαρία), Μπαρτ Ντόρλοο (Ολλανδία), Ντάνιελ Κοράλ (Mεξικό)

Ασκήσεις εδάφους: Aρτέμ Ντολγκοπιάτ (Iσραήλ)

Πλάγιος Ίππος: Ρις ΜακΚλίναγκαν (Iρλανδία), Σιρίλ Τομασόν (Γαλλία)

Κρίκοι: Ιμπραίμ Τσολάκ (Tουρκία), Mάρκο Λοντάντιο (Iταλία), Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία)

Άλμα: Σεκ Γουάι Χουνγκ (Χονγκ Κονγκ), Λε Ταν Τουνγκ (Βιετνάμ), Μάριαν Ντραγκουλέσκου (Ρουμανία)

Παράλληλοι ζυγοί: Αχμέτ Οντέρ (Τουρκία)

Μονόζυγο: Tιν Σρμπιτς (Κροατία), Τάισον Μπουλ (Aυστραλία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK