Ο Χρυσός Ήλιος: Οι μεγαλύτερες αθλητικές διακρίσεις επί ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή την επέτειο 45 ετών από την ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούμε μια αναδρομή στις αθλητικές διακρίσεις που συνόδεψαν τα χρόνια της διακυβέρνησης αυτού.
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας με αμφίσημες εκδοχές και μηνύματα. Είναι ο μήνας που κάθε ρομάντσο εκπληρώνεται μετά από ένα καλοκαίρι αναμονής, αν είσαι ο Φοίβος Δεληβοριάς. Είναι ο μήνας που μαθητές και εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως η καλοκαιρινή ανεμελιά πρέπει να κλειδωθεί στο ‘ψυγείο’, γιατί αρχίζουν οι δουλειάς ή/και τα μαθήματα. Για όσους αρέσκονται στις εγχώριες πολιτικό-ιστορικές αναφορές, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που γιορτάζεται κάθε χρόνο η επέτειος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ! Φέτος, συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, κι αυτό το κείμενο θα βουτήξει στο σεντούκι των αναμνήσεων, εκείνων όπου ήμασταν “στον έβδομο ουρανό, αδέλφια”, πανηγυρίζοντας αθλητικές διακρίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο των πιο δημοφιλών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία. Για κάποιους, συνειρμικά, αυτή συζήτηση μπορεί να καταλήγει σε νοσταλγία και χαρακτηρισμούς όπως “ωραία χρόνια αυτά”. Αυτή είναι μια τελείως διαφορετική συζήτηση, που δεν εντάσσεται σε τούτο το εορταστικό καλεντάρι.
1981-1984: Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου
1983-1984: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΓΙΑΞ 2-0 (0-0)
O Ολυμπιακός με τους Πέτρο Μίχο, Βαγγέλη Κουσουλάκη, Τάκη Λεμονή, Νίκο Σαργκάνη αντιμετωπίζει τον Άγιαξ των Μάρκο φαν Μπάστεν, Ρόναλντ Κούμαν, Γιαν Μέλμπι, Φρανκ Ράικαρντ και καταφέρνει να περάσει στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με μια ιστορική νίκη εντός έδρας και μια λευκή ισοπαλία στην Ολλανδία!
1984-1985: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 0-1 (0-4)
O Παναθηναϊκός, με μπροστάρηδες τους Δημήτρη Σαραβάκο, Βέλιμιρ Ζάετς, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Γιάννη Κυράστα και με τον Γιάτσεκ Γκμοχ στον πάγκο του, κάνει μια μαγική χρονιά, φτάνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έχοντας αποκλείσει μια σπουδαία ομάδα της εποχής, τη σουηδική Γκέτεμποργκ. Εκεί συναντά τη Λίβερπουλ του Ίαν Ρας και τα όνειρα κάνουν ‘διάλειμμα’, για να συνεχιστούν 10 χρόνια αργότερα.
1985-1989: Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου
1985-1986: ΑΕΚ-ΡΕΑΛ 1-0 (1-5)
Στον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, η ΑΕΚ συναντά τη Ρεαλ Μαδρίτης, που εκείνη την εποχή είχε στο ρόστερ της τον μετέπειτα προπονητή του Ολυμπιακού, Μίτσελ. Με σκόρερ τον Παύλο Παπαϊωάννου θα σημειώσει μια εντυπωσιακή νίκη με 1-0, η οποία δυστυχώς δεν θα έχει συνέχεια, καθώς η ρεβάνς στο ‘Σαντιάγο Μπερναμπέου‘ θα ολοκληρωθεί με το βαρύ 1-5. Από τότε το ‘θηρίο’ είχε αρχίσει να τρομάζει κόντρα στην ΑΕΚ.
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 1987: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑ
Η θρυλική στιγμή του ελληνικού μπάσκετ, το χέρι του “τίμιου γίγαντα” Αργύρη Καμπούρη, που άνοιξε τη στρόφιγγα των ονείρων για διακρίσεις σε συλλογικό επίπεδο, για αφίξεις σταρ που ως τότε κατοικούσαν μόνο στα όνειρά μας.
1988-1989: ΑΡΗΣ, Η ΡΑΨΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ
Η μαγική τριετία του Άρη, οι 3 σερί προκρίσεις σε Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (η 3η επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας), είχαν ως τελικό απολογισμό την κατάκτηση της 4ης θέσης εις διπλούν (1988, 1990) και της 3ης θέσης το 1988, με την επικράτηση στον μικρό τελικό επί της Μπαρτσελόνα. Ακόμα και ο Νίκος Γκάλης ήπιε μπύρα, ύστερα από τόσες προκρίσεις.
1993-2000: Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου – Κώστας Σημίτης
1994-1995: Η ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League
Μια ονειρεμένη βραδιά του Σαραβάκου, ένα μαγικό ματς ενάντια στους Ρέιντζερς και η υπέρ-ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς προκρίνεται σε έναν όμιλο – φωτιά, κόντρα σε θηρία. Μίλαν και Άγιαξ, αλλά και η αυστριακή Ζάλτσμπουργκ προσκαλούν την ΑΕΚ σε ζόρικες βραδιές. Τελικός απολογισμός: δυο ισοπαλίες (Μίλαν, Ζάλτσμπουργκ).
1995-1996: Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
To 1-0 του Παναθηναϊκού ενάντια στον Άγιαξ έρχεται με έναν τρόπο σχεδόν αβίαστο. Είναι η χρόνια που η αρμάδα των Κριστόφ Βαζέχα, Γιόζεφ Βάντσικ, Χουάν Χοσέ Μπορέλι, Γιώργου Δώνη, Στράτου Αποστολάκη και των άλλων τρομερών παιδιών του Ρότσα μπαίνει σε κάθε ματς Ελλάδας και Ευρώπης με το μαχαίρι στα δόντια. Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης θα έχει άδοξο φινάλε εντός ελληνικών συνόρων, όμως κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί για τούτο το επικό ταξίδι.
1998-1999: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΑΧΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΕΣ
O Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς είναι το μεγάλο αφεντικό του ελληνικού πρωταθλήματος. Η διάκριση στην Ευρώπη μοιάζει θέμα χρόνου. Με Βασίλη Καραπιάλη, Αλέκο Αλεξανδρή, Σίνισα Γκόγκιτς, Δημήτρη Ελευθερόπουλο, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Στέλιο Γιαννακόπουλο ‘αγγίζει’ την τετράδα του Champions League, χάνοντας την πρόκριση κόντρα στη Γιουβέντους, από ένα ΄σατανικό’ γκολ του Αντόνιο Κόντε στο Φάληρο.
Ειδική μνεία: Πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, το 1994. Η πρώτη φορά που η χώρα μας μετράει τις δυνάμεις της σε τέτοιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης φοράς, δεν ήταν και τόσο θετικά. Έπρεπε να σουτάρουμε κι ας είχε παίκτες.
1994-2000: Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς κατατροπώνει τη Στεφανέλ Μιλάνο και φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης, ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη θα γινόταν η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, αν Εκείνη η Βολή του Ζάρκο Πάσπαλι έβρισκε το στόχο της κι αν ο Άρβιντας Σαμπόνις δεν ήταν στο ρόστερ μιας επικής Ρεάλ Μαδρίτης το 1995.
Ο Παναθηναϊκός του Ντομινίκ Ουίλκινς, ο Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Ρίβερς, η ΑΕΚ του Ιωαννίδη και ξανά ο Παναθηναϊκός με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αυτήν τη φορά στο τιμόνι θα φτάσουν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και θα γνωρίζουν την αποθέωση.
Ο Άρης με Γουόλτερ Μπέρι, Παναγιώτη Λιαδέλη, Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ θα ζήσει μια δεύτερη εποχή δόξας, κατακτώντας το Κύπελλο Κόρατς, επικρατώντας της Τόφας Μπούρσα στην Κωνσταντινούπολη.
2000-2004: Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης
2001-2002: “ΜΙΧΑΛΑΚΗ, ΕΙΣΑΙ ΤΡΕΛΑ“
Βλέποντας ξανά το γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου στο ξεκίνημα της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του Champions League, μπορείς να γράψεις το ‘τρέλα’ με άπειρα λάμδα, να αναφωνήσεις “ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ” όπως ένας γνωστός ριάλιτι σταρ της εποχής, να νοσταλγήσεις το μεγαλείο εκείνης της εποχής του Παναθηναϊκού.
2002-2003: ΤΣΑΡΤΑΣ-ΖΙΝΤΑΝ 3-3
Κανονικά, η παραπάνω επικεφαλίδα θα έπρεπε να γράφει και πάλι ΑΕΚ-Ρεάλ και να αναφέρεται στη δοξασμένη βραδιά της Ένωσης ενάντια στα αστέρια της ισπανικής ομάδας, στους ομίλους του Champions League. Η χρόνια εκείνη είχε θεαματικές ισοπαλίες, είχε νέους (Κώστας Κατσουράνης) και βετεράνους (Θοδωρής Ζαγοράκης) σε μαγικές εμφανίσεις και το ταξίδι να τελειώνει στους 16 του Κυπέλλου UEFA κόντρα στη Μάλαγα.
2001-2002: Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
Ο Παναθηναϊκός που χτίζει ο Ομπράντοβιτς είναι μεγάλος, είναι ανυπέρβλητος. Η νίκη στον τελικό του Final Four της Ευρωλίγκα ενάντια στην οικοδέσποινα Κίντερ Μπολόνια με 89-83 είναι η επισφράγιση ενός μπασκετικού θαύματος.
2009-2012: Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
2010-2012: ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΤΕΛΟΣ (;;;) ΜΙΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ
Το πληγωμένο θηρίο που λέγεται Παναθηναϊκός (των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων) δύσκολα μπορείς να το ξεγράψεις. Όμως η ιστορία μέχρι στιγμής γράφει ότι με ηγέτη τον Ομπράντοβιτς, πήρε την τελευταία ευρωπαϊκή κούπα το 2010, επικρατώντας της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 78-70.
Ο Ολυμπιακός με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο του και τους Σπανούλη-Γιώργο Πρίντεζη ως καθοδηγητές εντός γηπέδου θα καταφέρει όχι μόνο να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης (αν και εδώ είχαν γίνει εκλογές στο μεσοδιάστημα), με ένα μυθικό ματς ενάντια στην ΤΣΣΚΑ, αλλά να κατακτήσει ξανά το τρόπαιο την επόμενη χρονιά. Οι αθλητικές αναμνήσεις πασοκικών αποχρώσεων κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους, δίνοντας ραντεβού με τα όνειρα χιλιάδων οπαδών, στο ξεκίνημα κάθε σεζόν που ακολούθησε. Αυτή η Κάρμινα Μπουράνα είναι αρκετά ύπουλη τελικά.