ΣΠΟΡ

Η Οσάκα είναι το Νο1 του παγκόσμιου τένις, αλλά ντρέπεται

Το κορτ είναι ο κόσμος της και η ρακέτα η φίλη της. Μην της πεις να μιλήσει δημόσια γιατί κομπλάρει. Η Ναόμι Οσάκα κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν, αλλά δεν ήξερε τι να πει αμέσως μετά.

Η Οσάκα είναι το Νο1 του παγκόσμιου τένις, αλλά ντρέπεται
Japan's Naomi Osaka poses with her trophy after defeating Petra Kvitova of the Czech Republic in the women's singles final at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Saturday, Jan. 26, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein) AP Photo/Mark Schiefelbein

Θεωρούσα ότι είναι κάτι παραπάνω από μια ντίβα, επειδή δεν μιλούσε πολύ. Δεν κοιτάει κάποιον στα μάτια, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί είναι ντροπαλή. Μέχρι τότε δεν ήξερα το λόγο.

Η πρώτη γνωριμία και η εξ όψεως εντύπωση του Σάσα Μπάγιν με τη Ναόμι Οσάκα ήταν διαφορετική από τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Στη διάρκεια της πορείας του ο Σερβο-Γερμανός προπονητής είχε δουλέψει με την Σερένα Γουίλιαμς, τη Βίκτορια Αζαρένκα και την Καρολίν Βοζνιάκι, κορίτσια εξωστρεφή και επικοινωνιακά, με αποτέλεσμα η συναναστροφή με τη Γιαπωνέζα να τον παραξενέχει σφόδρα. Προσπαθούσε να βρει τον τρόπο που θα την προσεγγίσει, που θα την ανοίξει.

Αυτή ωστόσο

ήταν και
είναι η 21χρονη νικήτρια του Αυστραλιανού Όπεν μετά το 7-6, 5-7, 6-4 επί της Τσέχας Πέτρα Κβίτοβα στο σαββατιάτικο τελικό. Μια νεαρή κοπέλα που δεν σηκώνει το βλέμμα, λαμβάνει οδηγίες και εκτελεί.

Ρομπότ, θα πεις. Όχι ακριβώς. ” Είναι ειλικρινής, αγνή και έχει μια κρυφή αίσθηση του χιούμορ“, είχε παραδεχθεί σε άλλη στιγμή ο άνθρωπος που ανέλαβε να την οδηγήσει ως το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης – ο ίδιος ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς για το 2018.

Τη Δευτέρα η Οσάκα θα είναι πλέον στην κορυφή ως η νεότερη μετά την Καρολίν Βοζνιάκι και η πρώτη εκπρόσωπος του ασιατικού τένις. Μόλις στις 16 του περασμένου Οκτώβρη έκλεισε τα 21 χρόνια της και καμαρώνει ήδη για δύο τίτλους στην τροπαιοθήκη της. Διαδοχικούς μάλιστα, σε τουρνουά grand slam. Είχε προηγηθεί ο θρίαμβος στο US Open επί της Σερένα Γουίλιαμς.

Στον τελικό της Μελβούρνης, εξίσου σκληρή η επιφάνεια του κορτ, η Κβίτοβα αντιστάθηκε περισσότερο απ’ όσο η Αμερικανίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο, σε μια κατά τ’ άλλα ισορροπημένη μάχη με αρκετές εναλλαγές συναισθημάτων και χτυπήματα υψηλού επιπέδου.

Η Οσάκα, που προτιμάει να παίζει τένις από τους πανηγυρικούς στα μικρόφωνα, είχε προετοιμαστεί για τη στιγμή. Ήταν το φαβορί, έπαιξε ως τέτοιο. Άσπρισε όμως όταν ανέβηκε στην εξέδρα για να παραλάβει το έπαθλο. Λευκό πανί. Ευχαρίστησε μέχρι και τα ball boys για τη βοήθεια που παρείχαν σ’ όλους τους αθλητές, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, το κοινό και την ομάδα της. Αλλά δεν είχε κάτι άλλο να πει. Κόμπιαζε σε κάθε φράση της, άφηνε τα χειροκροτήματα να καλύψουν τη σιωπή αμηχανίας.

Είχα διαβάσει σημειώσεις πριν απ’ αυτό, αλλά πάλι ξέχασα αυτά που θα έπρεπε να πω.

Τα λόγια δεν ήταν αναγκαία. Είχε ήδη εκφραστεί με τις πράξεις της λίγο πριν. Όταν τέλειωσε ο αγώνας, το πλατύ χαμόγελο και η συγκίνηση στα μάτια της πιτσιρίκας που γεννήθηκε στο Τσουό-κου από Αϊτινό πατέρα (Λέοναρντ Φρανσουά) και Γιαπωνέζα μητέρα (Ταμάκι Οσάκα) και μεγάλωσε σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα, είχαν την ίδια αξία με χίλιες λέξεις. Που δεν βγήκαν ποτέ από το στόμα της.