Κορονοϊός: Τα μέτρα στον αθλητισμό στην περίοδο του lockdown και ποιους αδικούν
Τα μέτρα που αφορούν τον αθλητισμό στην περίοδο του lockdown επιτρέπουν κάποιες δραστηριότητες και κάποιες άλλες όχι. Ιδού όλη η λίστα.
Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο σπίτι, αφού το lockdown που αποφασίστηκε σε όλη την επικράτεια μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κρίθηκε αναγκαίο ώστε να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού. Η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον αθλητισμό στη χώρα, ακόμα κι αν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα συνεχίζονται υπό ένα καθεστώς σχετικής ομαλότητας.
Η γενική γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύουν γι’ αυτόν τον μήνα, τα οποία αποφασίστηκαν κατόπιν οδηγιών από τους αρμόδιους λοιμωξιολόγους και δεν είναι καθόλου… ενθαρρυντικά για πολλούς τομείς του αθλητισμού. Ήδη, λίγο πριν από την απόφαση για το πανελλαδικό lockdown, η Κατερίνα Στεφανίδη είχε εκφράσει την αντίθεσή της, γράφοντας στο twitter, ως απάντηση στη δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ότι “ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν διαλύεται επειδή θα μείνει κλειστός έναν μήνα”: “Γρίφος. Μόνο το 2% του πληθυσμού της χώρας θα καταφέρει να βρει τη λύση. Αν Μάρτιος + Απρίλιος + Μάιος + Νοέμβριος = 1 μήνας, τότε πόσους μήνες έχει ο χρόνος;”
Ο δε Περικλής Ιακωβάκης, ο οποίος εκτός από κορυφαίος Έλληνας όλων των εποχών στα 400μ. εμπόδια είναι πλέον και πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, έγραψε στην ίδια πλατφόρμα, όταν έγινε γνωστό ότι η χώρα οδεύει προς lockdown (με την κορυφαία επικοντίστρια του κόσμου τα τελευταία χρόνια να του απαντά):
Οι εξαιρέσεις στη γενική αναστολή λειτουργίας και χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, με τα νέα έκτακτα μέτρα ενάντια στην πανδημία, όπως θα εφαρμοστούν πανελλαδικά από το Σάββατο και για όλο τον Νοέμβριο, δεν ικανοποιούν όλους τους αθλητές. Η Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβλέπει τα εξής για τις αθλητικές δραστηριότητες:
Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:
1. Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως 3 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:
- στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης)
- κολύμβηση (αποκλειστικά σε ανοικτά κολυμβητήρια)
- αντισφαίριση
- σκοποβολή
- τοξοβολία
- ιστιοπλοΐα
- κωπηλασία
- κανόε καγιάκ
- θαλάσσιο σκι
- ποδηλασία
- γκολφ
- ιππασία
- μηχανοκίνητος αθλητισμός
- ορειβασία/αναρρίχηση
2. Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν:
- στη Super League Interwetten
- στη Basket League
- στους ευρωπαϊκούς αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague, FIBA)
- Εθνικές ομάδες, ανδρών ή γυναικών, ομαδικών αθλημάτων που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης είναι δυνατή μόνο εφόσον οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.
3. Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.
4. Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για την ολοκλήρωση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων που είναι σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση της παρούσας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
5. Λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον
- έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και
- προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Επιπλέον, απαγορεύεται η παραμονής πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
Διευκρινίζονται τα εξής:
- Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.
- Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα και της προετοιμασίας αθλητών για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα οποία πρόκειται να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021, με ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης των αντιστοίχων Ομοσπονδιών τους.