Γιατί η σεσημασμένη Ρωσία μένει εκτός Ολυμπιακών, αλλά εντός Euro
Τα τέσσερα χρόνια του νέου αποκλεισμού από τα διεθνή ραντεβού των σπορ αφορούν όλους τους Ρώσους αθλητές. Δεν αφορούν ωστόσο την UEFA!
Το οικοδόμημα του ρωσικού αθλητισμού δέχθηκε ένα δεύτερο ισχυρότατο πλήγμα στα ούτως ή άλλως σαθρά θεμέλια της τελευταίας 5ετίας. Αν και πότε θα καταρρεύσει, θα εξαρτηθεί από τις αντοχές στις σεισμικές δονήσεις που το συγκλονίζουν τις βάσεις από το 2015.
Η, από Λοζάνη προερχόμενη, επικύρωση του αποκλεισμού από κάθε δραστηριότητα που έχει ισχύ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφαιρεί από τη χώρα το δικαίωμα να εκπροσωπηθεί με σημαία και ύμνο σε κάθε διεθνές ραντεβού των σπορ, κυρίως δε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (24 Ιουλίου - 9 Αυγούστου) και στους Χειμερινούς του Πεκίνου (2022). Όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2016 στο Ρίο, όταν 111 στο σύνολο αθλητές στερήθηκαν του δικαιώματος να παραβρεθούν στο μεγαλύτερο ραντεβού του παγκόσμιου αθλητισμού. Η αποκλειστική διέξοδος πλέον για όσους καταφέρουν ν' αποδείξουν την 'καθαρότητά' τους είναι η παρουσία υπό το σύμβολο της ΔΟΕ και τον προσδιορισμό 'αθλητής ολυμπιακών αγώνων από τη Ρωσία'. Ήταν άλλωστε ο δρόμος που 168 Ρώσοι είχαν επιλέξει να πάρουν για να είναι παρόντες στους Χειμερινούς στην Πιονγκτσάνγκ.
Η ομόφωνη τιμωρία ήταν αναπόφευκτη από την ώρα που η Rusada, η αρμόδια επιτροπή αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας, απέτυχε να χορηγήσει αξιόπιστα και όχι παραποιημένα στοιχεία. Μια κίνηση που εκτιμήθηκε ως παραπλανητική από την WADA, καθώς είχε ως στόχο να μείνουν κρυφές οι παραβάσεις των κανονισμών για τη φαρμακοδιέγερση. Όπως ελέχθη διαπιστώθηκε πως η database που είχε σταλεί τον περασμένο Ιανουάριο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ ήταν 'πειραγμένη', αποκρύπτοντας τα πραγματικά ευρήματα από τα δείγματα των Ρώσων αθλητών και αλλοιώνοντας την ήδη θολωμένη αλήθεια.
Μια αλήθεια που άρχισε να φανερώνεται από την έκθεση του Καναδού δικηγόρου-καθηγητή Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν πριν από 4 χρόνια (Νοέμβριος του 2015) για σοβαρές ενδείξεις κρατικής εμπλοκής στην ενίσχυση με απαγορευμένες ουσίες τετραψήφιου αριθμού αθλητών σε 30 διαφορετικά αθλήματα. Ο ίδιος υποστήριζε τότε πως στους Χειμερινούς του Σότσι (2014) δείγματα ούρων είχαν αντικατασταθεί από καθαρά, χάρη στην επέμβαση μυστικών υπηρεσιών που λειτουργούσαν κατ' εντολή της Κυβερνήσεως Πούτιν. Προφανώς ουδείς έπεσε από τα σύννεφα, πόσο μάλλον μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ 'Icarus' με τον Μπράιαν Φόγκελ σε κεντρικό ρόλο.
Το 2018 η Rusada επανήλθε υπό τη σκέψη της WADA, έχοντας συμπράξει με την απαίτησης της απελευθέρωσης όλων των απαραίτητων στοιχείων της τριετίας 2012-2015 από τα εργαστήρια της Μόσχας. Μια συμφωνία που εκ των προτέρων είχε χαρακτηριστεί ύπουλη και ανεδαφική. Απεδείχθη τουλάχιστον τέτοια. Μόνο που απεδείχθη αναξιόπιστη και ασυνεπής, παρέχοντας ό,τι ήθελε και όχι όλα όσα ικανοποιούσαν την εντολή της WADA έτσι ώστε ν' αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και να επιβληθούν ποινές (αποκλεισμοί, αφαίρεση μεταλλίων). Ο επικεφαλής Γιούρι Γκάνους ισχυρίστηκε αργότερα ότι κάποιο 'άγνωστο χέρι' διέγραψε ή τροποποίησε χιλιάδες καταχωρήσεις από τη βάση δεδομένων.
"Η Ρωσία είχε κάθε ευκαιρία να βάλει σε τάξη τα πράγματα και να επανενταχθεί στην παγκόσμια κοινότητα του αντιντόπινγκ για το καλό των αθλητών της και την ακεραιότητα του αθλητισμού, αλλά αντ' αυτού επέλεξε να τηρήσει τη στάση εξαπάτησης και της άρνησης", ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε χωρίς ν' αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων, απαγορεύοντάς της τη διεκδίκηση οποιασδήποτε διοργάνωσης ή την αφαίρεση κάποιας της οποίας το χρίσμα έχει λάβει ήδη. Πάντως, η αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ, Λίντα Χέλελαντ θα ήθελε "κυρώσεις που δεν μπορούν ν' αποδυναμωθούν". Δεσμεύτηκε πάντως για εφαρμογή των ποινών με δυναμισμό διότι "το οφείλουμε στους καθαρούς αθλητές".
Ποιες οι επιπτώσεις στο ποδόσφαιρο
Σ' αυτό το σημείο έφτασαν τα πράγματα, διότι οι πράξεις των Ρώσων χαρακτηρίστηκαν ως συνεχιζόμενες και σκόπιμες, προκαλώντας κατόπιν τις ανάλογες συνέπειες. Είναι βέβαιο πως το Ρωσικό Υπουργείο αθλητισμού, που δεν είχε σχολιάσει οτιδήποτε ως σήμερα τηρώντας αμυντική στάση, θα προσφύγει στο CAS (Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο του Αθλητισμού) ποντάροντας στην ανατροπή της επιβληθείσας ποινής. Διότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες μέχρι και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα λείψει από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. Αντιθέτως, επειδή η UEFA δεν εντάσσεται στην κατηγορία των 'major event organisations', αλλά πρόκειται για μια περιφερειακή συνομοσπονδία, η παρουσία της ομάδας του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ στο EURO 2020, τέσσερα παιχνίδια του οποίου θα φιλοξενηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στην Αγία Πετρούπολη (Βέλγιο-Ρωσία, Φινλανδία-Ρωσία, Φινλανδία-Βέλγιο, ένας προημιτελικός), δεν αμφισβητείται.