Η μάχη της Εθνικής πόλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αρχίζει στη Βουδαπέστη
Το ευρωπαϊκό πόλο στη Βουδαπέστη (12-26 Ιανουαρίου) δίνει δύο 'εισιτήρια' για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Εθνική Ελλάδας ελπίζει να είναι το 'μαύρο άλογο' στη διοργάνωση.
Η νοστιμάδα των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων πόλο, που διεξάγονται τα δίσεκτα έτη, είναι ότι, εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι οι κύριες διοργανώσεις. Συχνά είναι πολύ συναρπαστικά, διότι οι εθνικές ομάδες δεν προλαβαίνουν να κάνουν προετοιμασία στιλ καλοκαιριού, οπότε ουσιαστικά είναι πιο ευάλωτες. Μερικά ωραία πραγματάκια που έχουν συμβεί στα τελευταία 3 Ευρωπαϊκά που συνοδεύονται από Ολυμπιακούς Αγώνες;
- Το Μαυροβούνιο κατέκτησε το 2008, στη Μάλαγα, το χρυσό μετάλλιο, νικώντας 6-5 τη Σερβία στον τελικό της 13ης Ιουλίου, στη Μάλαγα. Ήταν η πρώτη διοργάνωση που το Μαυροβούνιο συμμετείχε ως ανεξάρτητη χώρα και όχι στο άρμα των Σέρβων. Το νικητήριο γκολ πέτυχε ο θρυλικός αριστερόχειρας Βέλικο Ουσκόκοβιτς, ένας δεξιός ακραίος-αρτίστας.
- Η Γερμανία νίκησε 10-9 την Κροατία και την άφησε εκτός οκτάδας της διοργάνωσης του Αϊντχόφεν, το 2012. Για να προκριθούν την τελευταία αγωνιστική, οι Κροάτες ήθελαν να μη νικήσουν οι Μαυροβούνιοι τους Σέρβους για να προκριθούν. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη και κινήθηκε στα όρια της ταπείνωσης. Οι Μαυροβούνιοι νίκησαν 11-7 ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα που ο Ντέγιαν Ουντόβιτσιτς κάλεσε τάιμ άουτ και δεν είπε ούτε λέξη στους παίκτες του. Ο Γιόζιπ Πάβιτς μού είχε πει ότι η επιθυμία τους για την ολυμπιακή δόξα (και τη ρεβάνς του Αϊντχόφεν) ήταν τόσο μεγάλη, που στο Λονδίνο οι παίκτες του Ράτκο Ρούντιτς, οι οποίοι κατέκτησαν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, δεν είχαν δει έστω ένα ματς διά ζώσης ή στην τηλεόραση.
- Συνέντευξη Τύπου πριν από την πρεμιέρα. Σερβία-Κροατία, στο Βελιγράδι. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ‘ορλόβι’, Ντέγιαν Σάβιτς, φορούσε μία μπλούζα που απεικόνιζε τον Νίκολα Τέσλα με ένα σκουφάκι. Ο Πάβιτς τού είπε περιπαικτικά: “Χαίρομαι που σε βλέπω να φοράς μία μπλούζα με έναν συμπατριώτη μου”. Για ελάχιστο χρόνο, ο Σάβιτς έχασε το κουλ του χαρακτήρα του και αρνήθηκε μετά βδελυγμίας την παραπάνω πρόταση. Για την ιστορία, ο Τέσλα γεννήθηκε στην περιοχή Σμίλιαν της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, στις 10 Ιουλίου 1856, ένα χωριό που τώρα ανήκει στην Κροατία. Οι Σέρβοι τον θεωρούν συμπατριώτη τους, άλλωστε τη μία φορά στη ζωή του που βρέθηκε στο Βελιγράδι, όπου και ετάφη το 1943, είχε εκδηλώσει εθνικό φρόνημα. Η Σερβία, παίζοντας με τρομερή ένταση, νίκησε 13-6 τους Κροάτες και έφτασε άνετα στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, με το 10-8 επί του Μαυροβουνίου στον τελικό. Μάλιστα, στον ημιτελικό της διοργάνωσης είχε νικήσει 13-7 την Εθνική Ελλάδας και αυτό είναι ένα παιχνίδι που η Εθνική δεν συνηθίζει να δίνει το ‘παρών’ σε αυτό το τουρνουά.
Η Ελλάδα έχει φτάσει, εξαιρουμένου του Βελιγραδίου, μόνο μία φορά σε τετράδα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Του τελευταίου, μάλιστα, του 20ού αιώνα, στη Φλωρεντία το 1999. Αυτή ήταν η τελευταία σημαντική διάκριση της φουρνιάς που είχε τερματίσει 5η στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και είχε φτάσει στον τελικό του FINA Cup στην Αθήνα, έναν χρόνο μετά. Όσο μεγάλωναν οι έφηβοι της Δουνκέρκης, όλο και περισσότερο αντικαθιστούσαν τους διεθνείς που λόγω ηλικίας αποχωρούσαν της ‘γαλανόλευκης’. Στην αρχιτεκτονικά άρτια πόλη της κεντρικής Ιταλίας, η ομάδα του Κούλη Ιωσηφίδη είχε ηττηθεί 7-10 από τους Κροάτες στον ημιτελικό και λύγισε στις λεπτομέρειες στο μικρό τελικό, 6-7 από την Ιταλία.
Δηλαδή την ομάδα που θα βρει απέναντί της στις 14 Ιανουαρίου, μέρα Τρίτη, στις 22:00, στο παιχνίδι που ουσιαστικά θα κρίνει την 1η θέση του ομίλου στη φετινή διοργάνωση. Και βέβαια, την ομάδα που βρίσκει πάντα στα μεγάλα ραντεβού: Ήταν εκείνη που νίκησε στο μικρό τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Καζάν, το 2015, για να πάρει το 2ο χάλκινο μετάλλιο στην ιστορία της στη διοργάνωση, μετά το 2005. Ήταν αυτή επί της οποίας επίσης επικράτησε στο μικρό τελικό του World League τον επόμενο χρόνο και κατέκτησε επίσης το χάλκινο, 3ο στο εν λόγω τουρνουά. Αλλά και αυτή που την απέκλεισε στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο την ίδια χρονιά, αλλά και στα προημιτελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Γκουανγκτζού πέρυσι. Στα παιχνίδια τους νικάει όποια φτάσει τα 7 γκολ πρώτη. Η Εθνική είχε ηττηθεί από τους ‘σετεμπέλο’ 8-11, στο τουρνουά προετοιμασίας στο Κούνεο.
Με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα παιχνίδια της είναι με τη Γεωργία, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 16:00, και τη Γαλλία, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις 14:00, η Ελλάδα παίζει για την 1η θέση και το bye πέρασμα στα προημιτελικά. Το ίδιο θα συμβεί και με τους πρώτους των υπόλοιπων 3 ομίλων, ενώ οι δεύτεροι θα παίξουν χιαστί με τους τρίτους. Το μπαράζ ως 2η θα είναι ίσως το πιο δύσκολο που θα μπορούσε να έχει, αφού θα παίξει με Ρουμανία ή Ρωσία (ενώ στον 3ο όμιλο θα είναι 3η η Τουρκία ή η Μάλτα και στον 1ο η Σλοβακία ή η Γερμανία), ενώ πιθανότατα θα βρεθεί και απέναντι στην Κροατία στον προημιτελικό, αν κι εφόσον προκριθεί. Σε άλλη περίπτωση, όμως, θα παίξει με τον 2ο του 1ου ομίλου, δηλαδή πιθανώς το Μαυροβούνιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση αναδιάταξης, αλλά που οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες πέρυσι, 10-10, στη Νότια Κορέα.
Ο βασικός στόχος μπορεί να είναι η σπουδαία διάκριση, αλλά το Ευρωπαϊκό δίνει ένα ‘εισιτήριο’ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Γι’ αυτό, το ματς με τους Ιταλούς είναι τόσο σημαντικό, αφού θα μένει ουσιαστικά ένα παιχνίδι για είσοδο στην τετράδα. Η Ελλάδα μπορεί να πάρει το ‘εισιτήριο’ φτάνοντας αυτονόητα στον τελικό της διοργάνωσης, ως 3η, εφόσον η Ιταλία και η Ισπανία ξαναπαίξουν, όπως πέρυσι, στον τελικό, αλλά και ως 4η, αν στην τετράδα βρίσκονται, πλην των ‘σετεμπέλο’ και της ‘ρόχα’, οι Σέρβοι, που έχουν πάρει το ‘εισιτήριο’ με την κατάκτηση του World League 2018. Αυτό θα σημαίνει, όμως, ότι τόσο η Κροατία όσο και η Ουγγαρία, μέσα στο σπίτι της, θα βρεθούν εκτός τετράδας.
Οι Σέρβοι στις πύλες της μυθολογίας
Στη φθινοπωρινή συνέντευξή του στο Contra.gr, ο Ντένες Βάργκα, ηγέτης της εθνικής Ουγγαρίας που θα παίξει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ως οικοδέσποινα, εστίασε σε αυτήν τη διοργάνωση, πολύ περισσότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έπειτα από τον χαμένο τελικό από τους Σέρβους στη Βουδαπέστη το 2016, ο Βάργκα θέλει ένα χρυσό μετάλλιο στη χώρα του, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει. Είναι βέβαιο ότι με αυτό το σύνθημα, οι Ούγγροι θα παίξουν μανιασμένα μπροστά στους απαιτητικούς συμπατριώτες τους, αλλά οι Σέρβοι θέλουν να κάνουν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: να πάρουν το 5ο διαδοχικό χρυσό σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Ο Βάργκα είχε δηλώσει, γλαφυρά και με ειλικρίνεια, ότι “όταν οι Σέρβοι θέλουν κάτι πολύ, το κάνουν”. Από το 2012 στο Αϊντχόφεν, στο 2014 στη Βουδαπέστη, και από το 2016 στο Βελιγράδι, στο 2018 στη Βαρκελώνη, όταν και νίκησαν τους Ισπανούς στα πέναλτι, οι ‘ορλόβι’ πανηγυρίζουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Για την ακρίβεια, κι η Ουγγαρία είχε κατακτήσει τα 5 χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά το είχε κάνει σε βάθος 13 χρόνων με τα πρώτα τουρνουά, δηλαδή από το 1926 έως το 1938. Αυτές οι δύο ομάδες, λοιπόν, έχουν διπλό κίνητρο που οι άλλες δεν διαθέτουν.
Δηλαδή, η Εθνική του Θοδωρή Βλάχου πρέπει να φτάσει πάνω από την Ουγγαρία. Αν δεν τα καταφέρει, πάντως, θα θέλει να πάρουν το ‘εισιτήριο’ οι Μαγυάροι ή οι Κροάτες. Δεν θα αποφύγει την ατραπό του προολυμπιακού τουρνουά στο Ρότερνταμ, από τις 29 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου μεν, θα διεκδικήσει ένα από τα 4 τελευταία ‘εισιτήρια’ με αντιπάλους ως επί το πλείστον του χεριού της δε.
Τους εξής 13 έχει πάρει μαζί του ο ομοσπονδιακός τεχνικός: Μανώλης Ζερδεβάς, Κώστας Γαλανίδης (τερματοφύλακες), Κώστας Γεννηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Μάριος Καπότσης, Γιάννης Φουντούλης (αρχηγός), Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος, Κώστας Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Αλέξανδρος Γούνας, Άγγελος Βλαχόπουλος.
Λοξοκοιτάζοντας τον… Μάρτιο
Στο πρόσφατο τουρνουά του Ντουναϊβάρος, η εθνική πόλο Γυναικών έχασε εύκολα από την Κίνα και την Ουγγαρία. Αυτήν τη στιγμή, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το ένα ‘εισιτήριο’ που δίνει μοιάζει κάπως μακριά από την εμβέλεια των κοριτσιών του Γιώργου Μορφέση. Για πρώτη φορά από το 2007 και το Παγκόσμιο της Μελβούρνης θα παραταχθεί η Εθνική χωρίς την αρχηγό της Αλεξάνδρα Ασημάκη, που έθεσε εαυτόν εκτός ‘γαλανόλευκης’.
Η Εθνική πιθανότατα θα ξεκινήσει με 3 νίκες στη διοργάνωση, μάλιστα πολλά με λίγα: θα νικήσει τη Σερβία την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, στις 14:00, θα επικρατήσει της Κροατίας τη Δευτέρα, την ίδια ώρα, θα νικήσει και τη Σλοβακία την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στις 15:30. Από εκεί, όμως, αρχίζουν τα ζόρια: αντιμετωπίζει την Ουγγαρία την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 20:00 και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα παίξει με τη Ρωσία, στις 17:30. Για να περάσει 1η στον όμιλο και να παίξει με μία εκ των Ισραήλ, Γαλλίας και Γερμανίας, ομάδες των οποίων αισθητά υπερέχει, πρέπει να νικήσει και τις δύο αντιπάλους ή να επωφεληθεί μίας τριπλής ισοβαθμίας.
Αλλιώς, θα παίξει με την Ολλανδία, την Ισπανία ή την Ιταλία, με την τελευταία να μοιάζει η ευκταία αντίπαλος σε σύγκριση με τις άλλες δύο. Η Εθνική είχε νικήσει την Ισπανία στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού πριν από δύο χρόνια, αλλά είχε χάσει στον τελικό από την Ολλανδία. Τώρα, με τη διεθνή φουνταριστό στα… πιτς και τη Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη στα 2μ. ως αντικαταστάτρια, το έργο της γίνεται πολύ πιο δύσκολο, ωστόσο θα εξαρτηθεί από τα δύο νοκ άουτ και την κατάσταση που θα βρεθεί τη δεύτερη εβδομάδα του τουρνουά. Παραμένουν, ούτως ή άλλως, υψηλής ποιότητας οι υπόλοιπες πολίστριες, προεξαρχούσης της αρχηγού, που είναι στην εθνική Γυναικών από… μωρό, Χριστίνας Τσουκαλά.
Ο Μορφέσης επανέφερε στο ρόστερ, βλέποντας την προσπάθεια που κάνει τη φετινή σεζόν, τη Μαργαρίτα Πλευρίτου. Αν η Εθνική φτάσει στον τελικό και παίξει με την Ισπανία, θα πάρει το ‘εισιτήριο’ από εκεί. Αλλιώς, υπάρχει και το προολυμπιακό από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου. Αυτή η διοργάνωση δίνει 3 ‘εισιτήρια’, δεν θα βρίσκονται εκεί οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Αυστραλία, αλλά και μία εκ των Ουγγαρίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Ρωσίας, που θα βγει από τη Βουδαπέστη. Αυτές οι 3 θα είναι οι βασικοί αντίπαλοι, αφού από τον υπόλοιπο κόσμο δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να εγείρει ρεαλιστικές αξιώσεις. Από εκεί κι ύστερα, η εικόνα της ομάδας στο Ευρωπαϊκό θα κρίνει την παρουσία, στην κρίσιμη διοργάνωση, κάποιων από τους ανθρώπους που εργάζονται στο τεχνικό επιτελείο. Αυτό μοιάζει δεδομένο.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός πήρε τις εξής 13 στη Βουδαπέστη: Χρυσή Διαμαντοπούλου, Ιωάννα Σταματοπούλου (τερματοφύλακες), Χριστίνα Τσουκαλά, Βασιλική Διαμαντοπούλου, Νικόλ Ελευθεριάδου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Άλκηστη Αβραμίδου, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Άλκηστη Μπενέκου, Χριστίνα Κότσια, Ειρήνη Νίνου, Ελευθερία Πλευρίτου, Ελένη Ξενάκη. Απουσία λογίζεται και η τραυματίας Ιωάννα Χυδηριώτη.