Η Μαρία Σάκκαρη χρειαζόταν περισσότερες δυνάμεις για την υπέρβαση
Στην αρχή φάνηκε ότι η Μαρία Σάκκαρη θα μπορούσε να βρεθεί στους προημιτελικούς του Αυστραλιανού Όπεν. Αλλά η Πέτρα Κβίτοβα... ανένηψε στο 2ο σετ και πήρε το 3ο και τον αγώνα με 2-1 (6-7, 6-3, 6-2), για να γίνει εκείνη που θα φτάσει στα προημιτελικά του πρώτου Major της χρονιάς και να παραμείνει στη Μελβούρνη τουλάχιστον 2 μέρες ακόμα.
Όπως συχνά συμβαίνει στο τουρνουά Γυναικών, όπου τα μπρέικ δεν υποδηλώνουν αποτέλεσμα, με την έναρξη του παιχνιδιού με την Πέτρα Κβίτοβα στη 'Ροντ Λέιβερ Αρίνα' προσγειώθηκε ένα για λογαριασμό της Μαρίας Σάκκαρη. Η οποία έπρεπε απλώς να επιστρέψει το μπαλάκι με έναν αρκετά ψηλό δείκτη δυσκολίας στο μέρος της αντιπάλου της κι έπειτα να περιμένει να κάνει το λάθος. Η Σάκκαρη ήξερε ότι θα είχε δυσεύρετους τους winners σε κάθε περίπτωση, εξ αρχής, με το νούμερο 8 της παγκόσμιας κατάταξης, πάντως στην ήττα της με 1-2 σετ στον 4ο γύρο τα ξημερώματα της Κυριακής, η Κβίτοβα ήταν εκείνη που την ώθησε να μην ασχοληθεί.
Η Κβίτοβα ήταν από τον πρώτο πόντο επιθετική. Έμοιαζε λες και δυσανασχετούσε για τους ελάχιστους πόντους πού κρίθηκαν από μπαράζ χτυπημάτων. Η 29χρονη δις πρωταθλήτρια του Γουίμπλεντον φαίνεται ότι είχε έναν άλφα προβληματισμό, για το πώς έπρεπε να οριοθετήσει την τακτική που θα ακολουθούσε. Για τα προσόντα και τις ικανότητές της, επέλεξε να επιτεθεί και να ψάξει τον τρόπο που θα έβγαζε τη Σάκκαρη εκτός ισορροπίας. Αυτό το ρίσκο που πήρε η Κβίτοβα στο παιχνίδι της απέδωσε αμέσως καρπούς για την... Ελληνίδα. Από το 1ο γκέιμ κιόλας, η 29χρονη τενίστρια προσπαθούσε να βρει winners σε βαθιά χτυπήματα, για να κρατάει τη Σάκκαρη εκτός ισορροπίας. Αλλά υπήρχαν και χτυπήματα που ήταν δύσκολο να γίνουν. Με πολύ απλό τρόπο, κατέληξε στο σπάσιμο του σερβίς η Σάκκαρη, που από νωρίς οσμίστηκε τη δουλειά, προσπαθώντας να δυσκολέψει τις θέσεις που η Κβίτοβα θα βρισκόταν, ώστε να επιστρέφει το μπαλάκι σε συνθήκες ανασφάλειας.
Αυτό το προβάδισμα δεν εμπόδισε τη Κβίτοβα, σχεδόν σε κάθε πόντο, να κυνηγάει το winner στο σερβίς της Σάκκαρη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τσέχα να βρίσκει σχεδόν πάντα return winner από το δεύτερο σερβίς και, άρα, την Ελληνίδα αθλήτρια να ρισκάρει στο πρώτο. Η Σάκκαρη δεν δίστασε να μηχανευτεί κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να κρατά την Κβίτοβα μακριά από την εμβέλειά της, ωστόσο το πρώτο σερβίς της, το οποίο πραγματικά ήθελε να αποτελέσει κέρδος, δεν περνούσε στο αγωνιστικό μέρος του κορτ της αντίπαλου. Και στο δεύτερο, η προσπάθεια για winner, είτε με το φόρχαντ είτε με το μπάκχαντ, ήταν δεδομένη. Η Ελληνίδα προσπάθησε να 'χαλάσει' το δεύτερο σερβίς της, ώστε να εμποδίσει την ανενόχλητη επιστροφή της αντιπάλου της.
Οι συνέπειες αυτές φάνηκαν όταν η Σάκκαρη προσπάθησε να κλείσει το σετ στο υπέρ της 5-4. Η Κβίτοβα βρήκε εκεί ένα 'παραθυράκι', το οποίο εκμεταλλεύθηκε κατά το δοκούν, χωρίς να αφήσει τη Σάκκαρη να βρει σετ πόιντ. Αυτή η διαφοροποίηση ίσχυσε και λίγο αργότερα. Η Ελληνίδα κατάφερε να ξανασπάσει το σερβίς της Τσέχας με ένα εντυπωσιακό running backhand στην ευθεία, που της έδωσε εκ νέου προβάδισμα για να μείνει στο σετ, όμως δεν μπόρεσε, δεύτερη φορά, να υπερασπιστεί το σερβίς της. Όμως, αυτό που κράτησε ήταν πολύ σημαντικό, ενόψει του τάι μπρέικ: τον χαρακτήρα της.
Η Σάκκαρη δεν έμεινε, σε καμία περίπτωση, εκτός παιχνιδιού. Τουναντίον, στη διαδικασία των 7 πόντων, η Κβίτοβα ήταν που έκανε το πιο κραυγαλέο λάθος: ένα double fault στο σερβίς της, με το σκορ στο 5-4 υπέρ της Ελληνίδας. Κι ενώ δεν ήταν κάτι εύκολο στο παιχνίδι της 'Ροντ Λέιβερ', η Σάκκαρη κατάφερε να δραπετεύσει με το 1ο σετ, έχοντας στην ούγια επιδείξει την πιο σταθερή απόδοση σε βάθους χρόνου του σετ, χωρίς πολλά αβίαστα λάθη, που στην πλειονότητά τους προέρχονταν από την πίεση που ασκούσε η Κβίτοβα.
Της έκοψε το βήχα
Αν και δεν υπάρχει θέσφατο σχετικά με το πώς λειτουργεί το 1ο γκέιμ του αμέσως επόμενου σετ για τον τενιστα που βρίσκεται πίσω, η Κβίτοβα ήθελε να πάρει από νωρίς τον έλεγχο του 2ου σετ. Με ένα εντυπωσιακό slice backhand, που λειτούργησε ως τροχοπέδη για τη Σάκκαρη, η οποία υπέπεσε σε αβίαστο λάθος, η Κβίτοβα έκανε το μπρέικ και φάνηκε ότι θα 'καθάριζε' το σετ. Αλλά η Ελληνίδα, πιστή στο πλάνο της, με τα χτυπήματα στα πόδια της αντιπάλου της και την ίδια τη Κβίτοβα να μην καταφέρνει να περάσει πρώτα σερβίς, βρήκε τον τρόπο να καταστήσει το break game μη γενόμενο. Αμέσως, αυτό που εμφανίστηκε ήταν μια ισορροπία τρόμου. Έσωσε δύο μπρέικ πόιντ στο σερβίς της και μετά έκανε το ίδιο η Τσέχα στο δικό της.
Ακόμα κι όταν η Κβίτοβα έσπασε το σερβίς της Σάκκαρη στο αμέσως επόμενο γκέιμ, για να προηγηθεί 3-2, η Ελληνίδα δεν έκανε κάτι εξεζητημένο. Το μόνο ρίσκο που πήρε ήταν τα βαθιά χτυπήματα. Περιόρισε τον χώρο δράσης στη γραμμή ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί τετράγωνο και ανάγκαζε τη Κβίτοβα να παίζει χτυπήματα με λυγισμένο το θαυματουργό αριστερό χέρι, με αποτέλεσμα νέα αβίαστα λάθη. Η Σάκκαρη είχε διακρίνει το άγχος της Κβίτοβα, όπως αυτό αποτυπωνόταν στα double fault και ό,τι έκανε ήταν να την πιέσει να επιτεθεί. Το χάος με τα μπρέικ συνεχίστηκε, αφού ναι μεν ισοφάρισε σε 3-3, σε ένα γκέιμ που κράτησε περίπου 6 λεπτά, αλλά δεν έβρισκε με τίποτα τον τρόπο να περάσει την μπάλα στο πρώτο σερβίς της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 3 return winners και ένα double fault, που έβαλε ξανά την Τσέχα στη θέση του οδηγού στο σετ.
Από εκεί, η Κβίτοβα είχε σχεδιάσει άλλο πλάνο εκπόνησης για τον στόχο της. Τα χτυπήματά της αφορούσαν περισσότερο στο να αναγκάσει τη Σάκκαρη να επιστρέφει το μπαλάκι με ανάποδα φάλτσα, ψηλότερα από το φιλέ, ώστε να βρει χρόνο για να στέλνει το φόρχαντ ή το μπάκχαντ εκεί που το ήθελε. Και, πραγματικά, η Τσέχα, το διάστημα που πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού... έβαφε με πινέλο τις γραμμές και μπόρεσε, όχι μόνο να κρατήσει το δικό της σέρβις γκέιμ άνετα αλλά, να κάνει άλλο ένα μπρέικ και να ισοφαρίσει το σετ.
Κατανάλωση δυνάμεων
Στη Σάκκαρη υπήρχε κάποιος εκνευρισμός, που δεν της επέτρεψε να διαχειριστεί σωστά το ζητούμενο. Αρκετές φορές γύρισε εκνευρισμένη στο μποξ της, ενώ και τα μηνύματα των Ελλήνων στη 'Ροντ Λέιβερ' δεν έφταναν για να της δώσουν την ώθηση που θα ήθελε. Το 3ο σετ από την αρχή ανήκε στη Κβίτοβα, η οποία πανηγύρισε έξαλλα για πρώτη φορά όταν κράτησε το σερβίς της, για το 4-1. Η Σάκκαρη είχε διεκδικήσει το 2ο σετ με πολλή ένταση, διότι παρά το 11-8 πέρυσι στα τρίτα σετ, έχει συνολικά αρνητικό ρεκόρ, με 33 κερδισμένα και 41 χαμένα. Η Σάκκαρη βρέθηκε πολύ νωρίς να κυνηγά χίμαιρες, αφού η Κβίτοβα έκανε δύο μαζεμένα μπρέικ στην αντίπαλό της. Η Κβίτοβα δεν της χάρισε το δικό της σερβίς, ούσα ιδιαιτέρως προσεκτική. Η Σάκκαρη πήρε δύο, για να μείνει ζωντανή, αλλά το καντήλι έσβηνε κι η Τσέχα δεν ήταν διατεθειμένη να χαρίσει κάτι άλλο στο δρόμο για τον προημιτελικό του Αυστραλιανού. Το 3ο και τελευταίο γκέιμ που σέρβιρε η Σάκκαρη ήταν το τελευταίο του ματς.
Η 24χρονη τενίστρια πάλεψε να μείνει ζωντανή ως την τελευταία στιγμή. Έσωσε έναν ματς πόιντ, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η Σάκκαρη έφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα της στον 4ο γύρο ενός Major και είναι σχεδόν βέβαιο, ότι μπορεί να μπει στην πρώτη 20άδα την επόμενη Δευτέρα και να πλησιάσει έτι περαιτέρω το νούμερο 14, όπου είχε φτάσει το 2003 η Λένα Δανιηλίδου. Προς το παρόν, πάντως, μπορεί να απολαύσει την πορεία της στη Μελβούρνη, η οποία ναι μεν δεν την οδήγησε στη δεύτερη εβδομάδα, ωστόσο έπαιξε για ένα δέλεαρ που πρώτη φορά εμφανίστηκε. Κι αυτό, βεβαίως, δεν καθιστά το Αυστραλιανό έναν τόπο επιτυχίας μόνον, αλλά αποτελεί κι ένα σκαρίφημα για τις μελλοντικές κινήσεις της.