X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η Αλιόνα Καστόρναϊα έκανε το πιο δύσκολο άλμα του πατινάζ

Μ' ένα πρόγραμμα απαράμιλλης ομορφιάς η Ρωσίδα πατινέζ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Τορίνο.

Η Αλένα Καστόρναϊα κατά τη διάρκεια του προγράμματός της στο Τορίνο AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Με τη σεζόν 2019-20 να έχει μπει στις ράγες στο καλλιτεχνικό πατινάζ, είναι λες και το 2014 βρίσκεται καμιά 20ετία μακριά. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του έτους, μια και τότε η Αντελίνα Σότνικαβα έγινε η πρώτη Ρωσίδα που κατακτούσε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο απλό Γυναικών.

Από εκεί και ύστερα, συμβαίνει το αντίθετο: οι Ρωσίδες δεν γίνεται να χάσουν. Είναι σπάνιο, όπως, παραδείγματος χάρη στο περυσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όταν το φαβορί Αλίνα Ζαγκίταβα έκανε ένα από τα πλέον σπαραξικάρδια προγράμματα των σύγχρονων καιρών και προήχθη η Καναδή Κέιτλιν Όσμοντ, να χάσουν οι Ρωσίδες. Σε αυτήν τη συχνότητα κινείται να χάσουν τα κορίτσια της Ετιέρι Τουτμπιερίτζε. Και ο λόγος δεν γίνεται καν για την κυριαρχία του πρώτιστου ξωτικού του ρωσικού καλλιτεχνικού πατινάζ, τη Γιούλιγια Λιπνίτσκαγια, την ιστορία της οποίας στους Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014 μπορείτε να διαβάσετε. Ούτε για την κυριαρχία της Ζένια Μιεντβιέντιεβα στις νεαρές ηλικίες και στις πρώτες μεγάλες διοργανώσεις της ως έφηβη-γυναίκα. Ούτε για το πρώτο μισό της προηγούμενης σεζόν, που τελείωσε τον Μάρτιο, με την επικράτηση της Ζαγκίταβα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που επίσης υπάρχει διαθέσιμη.

Η εντυπωσιακή Εβγκενία Μιεντβιέντιεβα σε εκτέλεση προγράμματος AP PHOTO/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Η διήγηση αφορά αποκλειστικά στα 8 Γκραν Πρι που έγιναν από την αρχή της νέας σεζόν στο απλό Γυναικών, με τις Ρωσίδες πατινέζ να κατακτούν τα 14 από τα 21 διαθέσιμα μετάλλια, μια απαράμιλλη κυριαρχία που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στα χρονιά. Τα μειράκια της Ετιέρι, δε, όλα τους ως 17 έτη, πήραν τα 11 εξ αυτών.

Ανεπανάληπτο.

Δεν υπήρχε ούτως ή άλλως αμφιβολία για την κυριαρχία τους. Από τα 7 Γκραν Πριν που έχουν γίνει, αρχής γενομένης από τις 18 Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας της Νεβάδα και το λεγόμενο Skate America, οι μικρές της 'σιδηράς κυρίας' του καλλιτεχνικού πατινάζ πήραν και τα... 7. Το ακόμα πιο τρομακτικό σε τούτη την τρομακτική περίπτωση είναι ότι τα κατέκτησαν τρεις αθλήτριες οι οποίες έκαναν το... ντεμπούτο τους στο γυναικείο πατινάζ.

Όποιος έχει διαβάσει τα κείμενα του Contra.gr για το σπορ, πιθανώς βρίσκεται ενώπιον μιας επανάληψης, η οποία, όμως, αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διάσταση της συγκέντρωσης.

Διότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας για το απλό Γυναικών κύλησαν ως εξής:

Skate America (18-20 Οκτωβρίου, Λας Βέγκας, Νεβάδα). Νικήτρια: Άννα Σερμπακόβα, η πρώτη που έκανε δύο τετραπλά λουτζ στο ίδιο πρόγραμμα.

Skate Canada (25-27 Οκτωβρίου, Κελόουνα, Βρετανική Κολούμπια). Νικήτρια: Αλιεκσάντρα Τρουσόβα, η πρώτη που έκανε τρία τετραπλά άλματα στο ίδιο πρόγραμμα.

Internationaux de France (1-3 Νοεμβριου, Γκρενόμπλ, Γαλλία). Νικήτρια: Αλιόνα Καστόρναϊα.

Cup of China (8-10 Νοεμβρίου, Τσονγκίνγκ, Κίνα). Νικήτρια: Άννα Σερμπακόβα.

Rostelekom Cup (15-17 Νοεμβρίου, Μόσχα, Ρωσία). Νικήτρια: Αλιεκσάντρα Τρουσόβα.

ΝΗΚ Trophy (22-24 Νοεμβρίου, Σαπόρο, Ιαπωνία). Νικήτρια: Άννα Σερμπακόβα.

Αυτά είναι έξι Γκραν Πρι. Για να μη μένουν κενά στη διήγηση, οι δύο αθλήτριες που δεν είναι της Ετιέρι και κατέκτησαν μετάλλιο σε αυτές τις διοργανώσεις, είναι η Ελιζαβιέτα Τουκταμίσεβα, αθλήτρια των Αλεκσέι Μίσιν και Τατιάνα Πρακόφιεβα (με τα χάλκινα στο Λας Βέγκας και το Τσονγκίνγκ) και η Ζένια Μιεντβιέντιεβα, που ξεκίνησε από την Τουτμπιερίτζε και τώρα ακούει προσεκτικά αυτά που της λέει ο Καναδός Μπράιαν Όρτερ, έχοντας κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στη Μόσχα.

Η μόνη, δε, αθλήτρια της Ετιέρι που δεν πήρε χρυσάφι είναι η Αλίνα Ζαγκίταβα, η οποία πήρε το ασημένιο στην Γκρενόμπλ και το χάλκινο στο Σαπόρο. Το τελευταίο μετάλλιο, δε, το χάρηκε σαν χρυσό, καθώς ήταν εκείνο που της έδωσε την πρόκριση για το Γκραν Πρι του Τορίνου, στη βόρεια Ιταλία, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή.

Σε αυτήν τη σπουδαία διοργάνωση, κάτι σαν τους ΑΤΡ Finals που κατέκτησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, πήγαν οι έξι καλύτερες πατινέζ από την πλευρά της βαθμολόγησης στα προηγούμενα Γκραν Πρι. Η Ζαγκίταβα προκρίθηκε τελευταία, ενώ τα τρία κορίτσια που κυριάρχησαν στις διοργανώσεις μπήκαν ασυζητητί. Οι δύο που μπήκαν και δεν είναι Ρωσίδες ήταν η Ρίκα Κιχίρα από την Ιαπωνία, που πήρε δύο ασημένια μετάλλια σε Κελοούνα και Σαπόρο, και η Αμερικανίδα Μπρέιντι Τενέλ, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Λας Βέγκας. Η συμπατριώτισσά της, Μαράια Μπελ, είχε δύο χάλκινα, σε Γκρενόμπλ και Μόσχα, αλλά η πρώτη την προσπέρασε στη βαθμολόγηση των πλασαρισμάτων που δεν περιείχαν θέση στο βάθρο.

Κι ενώ το Γκραν Πρι του Τορίνου αναμενόταν για την αναμέτρηση του Αμερικανού Νέιθαν Τσεν με τον Ιάπωνα Γιουζούρου Χάνιου, 'χρυσό' ολυμπιονίκη στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, το 2014 στο Σότσι και το 2018 στην Πιονγκτσάνγκ, η Τουτμπιερίτζε είχε στη διοργάνωση και τις τέσσερις αθλήτριές της που είχαν, ηλικιακά, δικαίωμα συμμετοχής.

Ο Αμερικανός Νέιθαν Τσεν είναι ο κορυφαίος του κόσμου AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Στο Τορίνο δεν γιόρτασαν, απλώς, την εξωφρενική πρόοδο του καλλιτεχνικού πατινάζ ως σπορ, αλλά και τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ.

Στην πολυαναμενόμενη αναμέτρηση, ο Τσεν έδειξε ξανά, όπως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του προηγούμενου Μάρτη, ότι είναι, πια, ο κυρίαρχος του αθλήματος. Ο Αμερικανός έκανε πέντε τετραπλά άλματα στο ελεύθερο πρόγραμμά του, ένα φλιπ, ένα λουτζ, ένα σάλτσοου και δύο τόλουπ, για να βαθμολογηθεί με 224.92, κορυφαία επίδοση στην ιστορία, και 335.30 στο σύνολο, επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός στα χρονικά. Ο Χάνιου έκανε ένα θαυμάσιο ελεύθερο πρόγραμμα, αλλά οι 194.00 βαθμοί του δεν έφταναν. Στο τέλος, κατέρρευσε στο παγοδρόμιο, εξαντλημένος από την ανήκεστη προσπάθεια.

Στις Γυναίκες, οι τρεις νεοφώτιστοι της Ετιέρι έκαναν το 1-2-3. Εδώ, η ομορφιά έπαιξε για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, ίσως μετά το ελεύθερο πρόγραμμα της Γιούνα Κιμ στο Σότσι, τον κυρίαρχο ρόλο, ενδεχομένως εφάμιλλο της τεχνικής.

Από τις τρεις, η Καστόρναϊα είναι η μόνη που δεν διαθέτει εύκαιρο στο οπλοστάσιό της ένα τετραπλό άλμα, αλλά μπορεί να κάνει κάτι παρεμφερές σε βαθμό δυσκολίας: το τριπλό άξελ. Το πιο δύσκολο άλμα στο πατινάζ, υπό την έννοια ότι ο πατινέρ δεν γυρίζει την πλάτη για να πηδήξει, αλλά κοιτάζει προς το μέρος που θέλει να πάει, η υπέροχη 16χρονη από τη Μόσχα, η οποία κοιτάζει τον κόσμο από τα μόλις 151 εκατοστά, το εκτίναξε. Χορεύοντας υπό τους ρυθμούς του 'Νοέμβρη', της θεσπέσιας μελωδίας του Μαξ Ρίχτερ, σε μία χορογραφία σχεδιασμένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια από το γοητευτικό και αινιγματικό προπονητή της (έναν από τους δύο, μαζί με τον Σεργκέι Ντουντάκαφ, στο τεχνικό επιτελείο), Ντανιίλ Γκλέικενχαους, η Καστόρναϊα χάρισε στον κόσμο ένα πρόγραμμα απαράμιλλης ομορφιάς, σχεδόν ισοϋψούς με εκείνη της ίδιας. Το 85.45, βαθμολογία για το σύντομο, είναι παγκόσμιο ρεκόρ, όπως και το συνολικό 247.59, που πήρε μετά το ελεύθερό της.

Η Αλιεκσάντρα Τρουσόβα, που κατέχει ακόμη την κορυφαία βαθμολογία για το ελεύθερο πρόγραμμα, το τρομακτικό 100.20, δεν τα κατάφερε όπως θα ήθελε. Δεν της κόστισε τόσο το πέσιμο στο πρώτο τετραπλό άλμα της, όσο η κακή απόδοση του σάλτσοου, που της βγήκε διπλό, ενώ το ήθελε τετραπλό. Η Τρουσόβα, ωστόσο, ούσα πέμπτη μετά το σύντομο πρόγραμμα, έγινε η πρώτη Γυναίκα που έκανε τετραπλό φλιπ. Αυτό την έβαλε στο βάθρο, πίσω, όμως, από την Καστόρναϊα και, βέβαια, την Άννα Σερμπακόβα, η οποία πήγε πολύ κοντά στα δικά της στάνταρ.

Και μπορεί στο τέλος των προγραμμάτων να πετάγονται αρκουδάκια της αγάπης και να δίνεται ο τόνος από χέρια που ενώνονται με δύναμη, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι σε κάθε μία από αυτές τις 7 διοργανώσεις τα κορίτσια της Ετιέρι έμοιαζαν με τους αιμοσταγείς κατακτητές του Αττίλα, αφήνοντας πίσω τους βομβαρδισμένο τοπίο για οποιονδήποτε άλλον. Η Ζαγκίταβα, μπερδεμένη και σχεδόν βετεράνος από τα 17 της, έμεινε έκτη, ενώ η Κιχάρα ήταν τέταρτη και η Τενέλ από πίσω της.

Τρία κορίτσια, συνολικά 45 ετών, πόζαραν με τη σημαία της Ρωσίας στο κέντρο του παγοδρομίου, κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι πότε θα χάσουν. Η περίοδος συνεχίζεται από το νέο έτος, με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκρατς στην Αυστρία, από τις 20 έως τις 26 Ιανουαρίου, και το Παγκόσμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά, από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου.

Καστόρναϊα, Σερμπακόβα και Τρουσόβα. Οι τρεις Ρωσίδες πατινέζ που κυριάρχησαν στο Τορίνο AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Οι Ολυμπιακοί, βέβαια, αργούν ακόμη, ωστόσο, αφού είναι προγραμματισμένοι για το Πεκίνο, από τις 4 έως τις 20 Φλεβάρη. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα για τρεις συμμετοχές, οπότε είναι κατανοητό ότι στη Ρωσία θα γίνει... σφαγή. Διότι από πίσω έρχεται ένα κορίτσι γεννημένο στις 26 Απριλίου του 2006, η Καμίλα Βαλίγεβα, που κυριαρχεί στη μικρή ηλικιακή κατηγορία. Στο Τορίνο, η Βαλίγεβα, που είχε έναν τραυματισμό στο πόδι και δεν πρόλαβε να κάνει προετοιμασία για πάνω από τέσσερις εβδομάδες, νίκησε την Αλούσα Λιου από τις ΗΠΑ και πήρε το χρυσό, στο Γκραν Πρι για τους τζούνιορ. Στην πρώτη συμμετοχή της φέτος, στην Κουρσεβέλ, έγινε η τέταρτη στις μικρές ηλικίες που έκανε πάνω από 200 πόντους συνολική βαθμολογία στο πρόγραμμά της (200,71). Οι τρεις προηγούμενες ήταν η Τρουσόβα, η Σερμπακόβα και η Καστόρναϊα. Το 2022 η Βαλίγεβα θα είναι 16 και το αμέσως προηγούμενο φθινόπωρο θα έχει κάνει και εκείνη τις πρώτες συμμετοχές της σε επίπεδο Γυναικών.

Μαντέψε ποιας προπονήτριας αθλήτρια είναι.