ΣΠΟΡ

Η ιστορία της Στεφανίδη έγινε το βάθρο

Η Κατερίνα Στεφανίδη πήρε ακόμα ένα μετάλλιο σε 5η διαδοχική μεγάλη διοργάνωση και πλέον βάζει το κοντάρι γερά στο έδαφος για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020.

Η ιστορία της Στεφανίδη έγινε το βάθρο
Η Κατερίνα Στεφανίδη με προσπάθεια στα 4,85μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Ντόχα (29/09/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Το δράμα στον τελικό του άλματος επί κοντώ στην Ντόχα, στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, επεκτάθηκε ως την τελευταία προσπάθεια. Εκεί, η τρομερή Ανζέλικα Σιντόραβα, μία αθλήτρια χωρίς πατρίδα, δίχως το εθνικό σύμβολο στη φόρμα της, πέρασε τα 4,95μ. και έγινε η τρίτη Ρωσίδα που κατακτά χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ. Πρώτη ήταν η Σβιετλάνα Φεαφάναβα, το 2003 στο Παρίσι και δεύτερη η Γελένα Ισινμπάιεβα, το 2005 στο Ελσίνκι, το 2007 στην Οσάκα και το 2013 στη Μόσχα. Στη θρυλική ‘Ίσι’ του στίβου η Σιντόραβα έκανε χάρη, αφού δεν άφησε την Κατερίνα Στεφανίδη να νικήσει. Τούτο δεν ισχύει επακριβώς, μια και στην Ελληνίδα άλτρια πέρασαν το χάλκινο μετάλλιο από το λαιμό, πάντως το ρεκόρ της Ισινμπάιεβα, με τις διαδοχικές επιτυχίες, το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο, τα χρυσά το 2005 και το 2007 στα Παγκόσμια των Ελσίνκι και Οσάκα, αλλά και την 1η θέση στο Ευρωπαϊκό του 2006 στο Γκέτεμποργκ, παραμένει… μόνο του.

Η Στεφανίδη έχει να επιδείξει… μονάχα το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 2016, το χρυσό στο Παγκόσμιο του Λονδίνου το 2017, και στα Ευρωπαϊκά των 2016 και 2018, ως εκ τούτου δεν θα έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει ό,τι έκανε η προγενέστερη της ίδιας κυρίαρχος του επί κοντώ, κατά τον ολυμπιακό κύκλο από το 2004 έως το 2008.

Βεβαίως, πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και άλλη μια τρομερή επιτυχία της 29χρονης αθλήτριας και συζύγου του Μίτσελ Κρίερ, η οποία είδε δύο αντίπαλους που τη συγκεκριμένη νύχτα βρίσκονταν εκτός της εμβέλειάς της. Όταν η Χόλι Μπράντσο από τη Μεγάλη Βρετανία έριξε τον πήχη στην 3η προσπάθεια που είχε δικαίωμα να κάνει, στα 4,90μ., αυτό που κατέστη μαθηματικά βέβαιο ήταν ότι η Στεφανίδη θα ανέβαινε στο βάθρο των νικητών σε ακόμα ένα Παγκόσμιο. Η σπουδαία Ελληνίδα άλτρια ακολουθούσε επί ποδός, χειρών και… κονταριού τις άχαστες του τελικού του άλματος επί κοντώ στην Ντόχα. Η Σάντι Μόρις και η Σιντόραβα ήταν σε απίστευτη κατάσταση. Αυτός δεν ήταν αγώνας, αλλά παραμύθι. Η Αμερικανίδα και η Ρωσίδα, που συμμετείχε στον αγώνα χωρίς… πατρίδα, μια και η Ρωσία είναι τιμωρημένη λόγω της υπόθεσης με τις απαγορευμένες ουσίες από το 2016, πήγαν… τρένο μέχρι και τα 4,90μ. Σε 5 προσπάθειες, από τα 4,50μ. και έπειτα, δεν έριξαν μία φορά τον πήχη.

Η Στεφανίδη, από την άλλη, βρέθηκε σε κατάσταση που να της επιτρέπει να κάνει καλύτερη φετινή επίδοση στον πιο σπουδαίο αγώνα της χρονιάς. Η ‘χρυσή’ ολυμπιονίκης και απερχόμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια του Λονδίνου, το 2017, πέρασε με τη 2η τόσο τα 4,80μ. όσο και τα 4,85μ., αλλά καθίστατο σαφές ότι χρειαζόταν κάτι ξεχωριστό, ώστε να αφήσει πάλι πίσω της τη Μόρις, η οποία την είδε να ανεβαίνει τελευταία στο βάθρο των νικητών τόσο στο Ρίο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όσο και στο Λονδίνο, αλλά και την εκπληκτική Ρωσίδα, η οποία σχεδόν απροειδοποίητα βρέθηκε στην τριάδα και εξασφάλισε ένα από τα δύο πρώτα μετάλλια. Για την Ελληνίδα άλτρια, το πλεονέκτημα στον αγώνα χάθηκε από το πρώτο χαμένο άλμα στα 4,80μ., καθώς οι δύο πρώτες δεν είχαν αποτυχημένη προσπάθεια. Η Στεφανίδη πέρασε με τη δεύτερη, επίσης, την επίδοση που είχε πετύχει στο Diamond League των Βρυξελλών, τα 4,83μ., τρεις εβδομάδες πριν, αλλά η πρώτη αποτυχημένη προσπάθειά της στα 4,90μ., την ώρα που οι άλλες δύο άλτριες πέρασαν τον πήχη με την πρώτη στο συγκεκριμένο ύψος, δεν της επέτρεψε να παραμείνει εκεί. Η Στεφανίδη έπρεπε αναγκαστικά να αλλάξει ύψος. Αυτό της έδινε το δικαίωμα να δει τι θα έκαναν η Μόρις και η Σιντόραβα στα 4,95μ. Όταν απέτυχαν αμφότερες, η Ελληνίδα άλτρια επιχείρησε να αλλάξει τη ροή του αγώνα και να πάρει το πλεονέκτημα. Δεν της βγήκε, οπότε απέμενε μία προσπάθεια, την οποία εν τέλει δεν αξιοποίησε.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου, από τη μεριά της, έμεινε εκτός νυμφώνος από πολύ νωρίς, με τις 3 αποτυχημένες απόπειρές της στα 4,70μ.

Αν το τελευταίο μισάωρο του αγώνα στο ‘Καλίφα’ είναι σκηνές από ταινία προσεχώς, το σίγουρο είναι ότι στο Τόκιο η Στεφανίδη θα κατακτήσει το δεύτερο διαδοχικό ολυμπιακό μετάλλιό της. Κι αν η επιτυχία της Σιντόραβα καλύφθηκε από το παγκόσμιο ρεκόρ (3.09.34) των ΗΠΑ (Γουίλμπερτ Λόντον, Άλισον Φίλιξ, Κόρτνεϊ Οκόλο, Μάικλ Τσέρι), στην πρώτη κούρσα 4Χ400μ. με Άντρες και Γυναίκες, η Ρωσίδα, στα 28 της, είναι άλλο ένα όνομα που θα μπει και θα υπογραμμιστεί στα μπλοκάκια των προπονητών. Είτε αγωνιστεί με πατρίδα είτε χωρίς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK