Η γενναία παραίτηση του Κεντέρη από την αεροπορία παρά τη δικαστική δικαίωση του
Σε μία περίοδο που η Ελλάδα μαστιζόταν από την οικονομική κρίση και παρά τη δικαίωσή του στο ποινικό δικαστήριο, ο Κώστας Κεντέρης παραιτήθηκε από το αξίωμα του υποσμηναγού. Ήταν για εκείνον ένα χρέος προς την πατρίδα.
Σπάνια οι αθλητές παραιτούνται των αξιωμάτων τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Διορίζονταν σε αυτές ως επιβράβευση για τις διακρίσεις τους κι αφήνουν τη θέση τους συνήθως όταν θέλουν να πολιτευτούν. Ο Κώστας Κεντέρης παραιτήθηκε από το αξίωμα του υποσμηναγού τον Σεπτέμβριο του 2011, αφότου δικαιώθηκε από το ποινικό δικαστήριο για την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Μια τέτοια δικαίωση -για τους αθλητές που έχουν αξιώματα- είναι πολύ σημαντική, καθώς διατηρούν τα προνόμιά τους. Ωστόσο, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, αν και μπορούσε να επωφεληθεί από τη θέση του υποσμηναγού, ζήτησε να διαγραφεί από τα μητρώα των αξιωματικών με σχετική επιστολή που έστειλε στις 22 Σεπτεμβρίου.
Ο -σήμερα- 47χρονος Κεντέρης κλήθηκε να παρουσιαστεί στην 98 ΑΔΤΕ της Μυτιλήνης, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2011. Αντίστοιχο φύλλο πορείας είχαν λάβει ακόμη 156 αξιωματικοί Ολυμπιονίκες. Έπρεπε να παρουσιάζονται καθημερινά στις μονάδες και στις υπηρεσίες που είχαν επιλέξει.
Ο Κεντέρης -που ήταν ήδη κάτοικος Ιωαννίνων- είχε δηλώσει ως μονάδα υπηρεσίας την 98 ΑΔΤΕ της Μυτιλήνης. Εκεί, θα πρόσφερε τις υπηρεσίες του. Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί με μετάθεση στα Ιωάννινα, αλλά δεν μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία, διότι δεν ήθελε τη θέση, έναν καλό μισθό και μια σίγουρη σύνταξη.
Εγκλωβίστηκε εκείνες τις ημέρες. Αναγνώριζε την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν ήταν εύκολο να πει "ευχαριστώ, δεν θα πάρω". Ανέκαθεν πίστευε ότι οι αθλητές πρέπει να διορίζονται σε πόστα που μπορούν να προσφέρουν με τις γνώσεις τους, αλλά δεν μπορούσε να το εκφράσει. Εκμεταλλεύτηκε την απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, δεν ζήτησε μετάθεση και παραιτήθηκε.
Στην επιστολή παραίτησης έγραφε ότι επιστρέφει τη θέση που τιμητικά έλαβε και πως θεωρεί ότι αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για την Ελλάδα, η οποία ήδη βίωνε βαθιά οικονομική ύφεση. Πρόσθεσε ότι θα προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του στις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν του ζητηθεί.