Η Εθνική Ελλάδας στο πόλο ανδρών τα έχει 13 τα μετάλλια

Η Εθνική Ελλάδας πόλο ανδρών ολοκλήρωσε την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το αργυρό μετάλλιο, την πιο σημαντική διάκριση στην ιστορία της.

Ο Μάριος Καπότσης της Εθνικής Ελλάδας πανηγυρίζει τη νίκη επί της Ουγγαρίας στα ημιτελικά του τουρνουά πόλο ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων 2020, Τόκιο | Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
Ο Μάριος Καπότσης της Εθνικής Ελλάδας πανηγυρίζει τη νίκη επί της Ουγγαρίας στα ημιτελικά του τουρνουά πόλο ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων 2020, Τόκιο | Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 © 2021 MARK HUMPHREY/ASSOCIATED PRESS

Η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο τουρνουά πόλο ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων, τη μεγαλύτερη επιτυχία της στην ιστορία.

Η νίκη επί της Ουγγαρίας στα ημιτελικά της εξασφάλισε μετάλλιο στον τελικό της Κυριακής, αλλά τελικά το χρυσό κατέληξε στη Σερβία, έπειτα από τη νίκη της με 13-10.

Όπως και να 'χει, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της ομάδας, της πιο πετυχημένης Εθνικής Ελλάδας σε όλα τα σπορ διαχρονικά. Δεν είναι τυχαίο ότι το μετάλλιο στο Τόκιο είναι το 13ο συνολικά σε μεγάλη διοργάνωση, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρυσό στη συλλογή.

Οι ολυμπιακές διακρίσεις

Η πρώτη παρουσία της Εθνικής πόλο ανδρών σε τελική φάση Ολυμπιακών Αγώνων ήρθε πριν από έναν αιώνα, το 1920 στην Αμβέρσα. Από εκείνη την 8η θέση ακολούθησαν άλλες δύο συμμετοχές χωρίς κάτι σημαντικό, μέχρι το 1968. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πόλης του Μεξικού μέχρι και φέτος, η Ελλάδα απουσίασε μόνο από μία διοργάνωση, εκείνη του 1976 στο Μόντρεαλ. Αυτό σημαίνει ότι από το 1980 στη Μόσχα μέχρι και το Τόκιο, η Εθνική πόλο ανδρών δίνει το "παρών" στο ολυμπιακό τουρνουά επί 11 διαδοχικά τουρνουά, κάτι ανεπανάληπτο για Εθνική ομάδα σε οποιοδήποτε άθλημα.

Μέχρι φέτος, όμως, από τις προηγούμενες 15 συμμετοχές, ξεχώριζε μόνο μία, εκείνη του 2004, στους Αγώνες της Αθήνας. Η Ελλάδα άγγιξε για πρώτη φορά το μετάλλιο, όμως το έχασε την ύστατη στιγμή. Ηττήθηκε στον ημιτελικό από τη Σερβία με 3-7 και τα έδωσε όλα για όλα στο μικρό τελικό για το χάλκινο. Η παρέα του Γιώργου Αφρουδάκη, του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, του Κώστα Λούδη, του Δημήτρη Μάζη, του Νίκου Δεληγιάννη δεν τα κατάφερε απέναντι στη Ρωσία και ηττήθηκε με 5-6, χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο.

Ακόμα και τότε, η πρόκριση της Εθνικής στα ημιτελικά ήρθε μέσω από τους ομίλους. Η πρώτη νίκη σε νοκ άουτ (όχι αγώνες κατάταξης) έγινε φέτος επί του Μαυροβουνίου και η νίκη επί της Ουγγαρίας είναι μόλις η 2η σε αυτήν την πορεία της Εθνικής ομάδας.

Τα παγκόσμια μετάλλια

Το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο είναι και το τελευταίο χρονικά του πλούσιου παλμαρέ της Εθνικής ομάδας. Δύο εξ αυτών έχουν έρθει σε ένα εξίσου υψηλό επίπεδο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2005 στον Καναδά και δέκα χρόνια αργότερα στη Ρωσία, η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο και πήρε το χάλκινο μετάλλιο νικώντας Κροατία και Ιταλία (στα πέναλτι) αντίστοιχα.

Μάλιστα, είχε ευκαιρία άλλες δύο φορές να πάρει ένα τέτοιου χρώματος μετάλλιο, όμως το 2003 ηττήθηκε από τη Σερβία-Μαυροβούνιο στην Ισπανία για τον μικρό τελικό, όπως και το 2017 από τη Σερβία στην Ουγγαρία.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί επίσης μία διεθνή διοργάνωση, που όμως αφορά τα μέλη της FINA. Η χώρα μας έχει και σε αυτήν τη διοργάνωση μία σπουδαία διάκριση, το αργυρό μετάλλιο της Αθήνας το 1997, όταν νίκησε και πάλι την Ουγγαρία στα ημιτελικά, αλλά ηττήθηκε 5-8 από τις ΗΠΑ στον τελικό.

Το γλέντι στα ελληνικά αποδυτήρια

Το World League, που άρχισε το 2002 και διοργανώνεται σε ετήσια βάση, είναι η διοργάνωση όπου η χώρα μας έχει τις περισσότερες επιτυχίες. Από την πρώτη διοργάνωση, στην Πάτρα, βρέθηκε στα ημιτελικά, αλλά τερμάτισε στην 4η θέση, ενώ από το 2004 άρχισε η συλλογή μεταλλίων. Στο τουρνουά του Λονγκ Μπιτς ήταν το χάλκινο, έπειτα από τη νίκη επί της Ιταλίας στο μικρό τελικό.

Δύο χρόνια αργότερα στην Αθήνα, η "γαλανόλευκη" επικράτησε με 11-10 της Αυστραλίας και πήρε ίδιο χρώμα μεταλλίου. Το 2016 ήταν ξανά η Ιταλία το θύμα της στο μικρό τελικό, ενώ το 2020 στην Τιφλίδα νίκησε με 12-7 το Μαυροβούνιο και κατέκτησε το 4ο χάλκινο στη διοργάνωση.

Οι υπόλοιπες διακρίσεις

Στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα η Εθνική πόλο ανδρών έχει επιδείξει μεγάλη σταθερότητα, αν και ποτέ δεν πανηγύρισε κάποιο μετάλλιο. Από το 1985 μέχρι και το 2020, μόνο δύο φορές βρέθηκε πιο χαμηλά από την 9η θέση. Μάλιστα, δύο φορές βρέθηκε και στα ημιτελικά, έστω κι αν στο τέλος δεν τα κατάφερε.

Το 1999 στην Ιταλία ηττήθηκε από την Κροατία στα ημιτελικά και από την Ιταλία με 6-7 στο μικρό τελικό, ενώ το 2016 στο Βελιγράδι έχασε από τους διοργανωτές Σέρβους στα ημιτελικά και από τους Ούγγρους στο μικρό τελικό.

Σε αριθμό μεταλλίων, η... αγαπημένη διοργάνωση της Εθνικής Ελλάδας είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες. Από το πρώτο τουρνουά, το μακρινό 1951, όταν κατέκτησε το χάλκινο, ακολούθησαν άλλα 4 μετάλλια.

Οι τέσσερις τέταρτες θέσεις μεταξύ 1971 και 1987 έγιναν χάλκινα μετάλλια το 1991 στην Αθήνα και το 1993 στο Ρουσιγιόν. Το 2013 ήρθε η επόμενη μεγάλη επιτυχία, με το χάλκινο μετάλλιο στη Μερσίνη της Τουρκίας και το 2018 ήρθε το αργυρό στην Ταραγόνα, όταν η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Σερβία στον τελικό.

Τα μετάλλια της Εθνικής πόλο ανδρών

  1. Μεσογειακοί Αγώνες 1951: Χάλκινο
  2. Μεσογειακοί Αγώνες 1991: Χάλκινο
  3. Μεσογειακοί Αγώνες 1993: Χάλκινο
  4. Παγκόσμιο Κύπελλο 1997: Αργυρό
  5. World League 2004: Χάλκινο
  6. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2005: Χάλκινο
  7. World League 2006: Χάλκινο
  8. Μεσογειακοί Αγώνες 2013: Χάλκινο
  9. World League 2016: Χάλκινο
  10. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015: Χάλκινο
  11. Μεσογειακοί Αγώνες 2018: Αργυρό
  12. World League 2020: Χάλκινο
  13. Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Αργυρό

News 24/7

24MEDIA NETWORK