ΣΠΟΡ

Η ΔΟΕ έβαλε deadline στον εαυτό της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη οι 'αθάνατοι' αποφάσισαν πως δεν τίθεται θέμα ακύρωσης Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Πλέον συζητούν το ενδεχόμενο αναβολής. Θα αποφασίσουν σε ένα μήνα. Οι Καναδοί και οι Αυστραλοί 'διεγράφησαν' από μόνοι τους.

Η ΔΟΕ έβαλε deadline στον εαυτό της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
123 ημέρες πριν την προγραμματισμένη εκκίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων, η ΔΟΕ δεν έχει καταλήξει στο τι θα γίνει. AP Photo/Jae C. Hong

H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δέχεται διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις να αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τελευταίο στη λίστα αυτών που θέλουν άμεσα μια απάντηση, ήταν το Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, όπου ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ομολόγησε πως “ίσως να είναι αναπόφευκτη η αναβολή“, πριν συμφωνήσουν όλοι ότι η ΔΟΕ πρέπει να καταλήξει κάπου το συντομότερο.

Οι ‘αθάνατοι’ δεν ‘ένιωσαν’. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των κορυφαίων στελεχών της ΔΟΕ (εντός της σαββατοκύριακου) αποφασίστηκε κάτι που είναι το ίδιο πρωτόγνωρο (για το σύμπαν) με τη συνθήκη που ‘σπρώχνει’ προς το να μη γίνουν οι Αγώνες, στην ημερομηνία που ‘χαν προγραμματίστεί από το 2013, όταν πήρε η πόλη τους Αγώνες. Ναι, με τον κορονοϊό.

Στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε η ΔΟΕ αναφέρεται πως δίνει προθεσμία 3 έως τεσσάρων εβδομάδων, για να αποφασίσει επί της αναβολής ή όχι, του μεγαλύτερου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη. Τώρα θέλω να σκεφτούμε ποιος θα αποφασίσει για το αν θα γίνουν οι Αγώνες. Ναι, καλά θυμάσαι. Υπεύθυνη είναι η ΔΟΕ. Και σε ποιον έδωσε προθεσμία; Στον εαυτό της!

Με το πέρας ενός μήνα, θα συσκεφθούν οι ‘αθάνατοι’ για να καταλήξουν στην κίνηση που θα γίνει. Δεν σου είπα πως ο τίτλος της ανακοίνωσης ήταν ‘η υγεία και η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας, ενώ οι ιθύνοντες συμφωνούν να πλάνο νέου σχεδιασμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο’.

Ποιο είναι το σενάριο

Αυτό που σκέφτονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι είναι να τροποποιήσουν τα υπάρχοντα επιχειρησιακά πλάνα των Αγώνων, ώστε να γίνουν στην ημερομηνία που ‘χουν οριστεί (24/7), ενώ σκέφτονται και την αλλαγή της ημερομηνίας εκκίνησης αυτών. “Αυτό το βήμα θα επιτρέψει την καλύτερη προβολή της ταχέως μεταβαλλόμενης εξέλιξης της κατάστασης υγείας σε όλον τον κόσμο και στην Ιαπωνία. Θα γίνε η βάση για την καλύτερη δυνατή απόφαση, σύμφωνα με το συμφέρον των αθλητών και όσων άλλων εμπλέκονται”.

Θέλω να ‘χεις πρόχειρο ότι η ΔΟΕ γενικά, δεν ακυρώνει εύκολα Αγώνες. Αυτό είναι κάτι που ‘χει συμβεί τρεις φορές στην ιστορία. Ο λόγος ήταν Παγκόσμιοι Πόλεμοι (1916, 1940, 1944).

To γράμμα του Μπαχ προς τους αθλητές ήταν η χαρά του ‘ναι μεν, αλλά’

Μετά την τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής (δικηγόρος και Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία) Τόμας Μπαχ έγραψε επιστολή προς τους αθλητές, για να τους διαβεβαιώσει πως απόλυτη προτεραιότητα της ΔΟΕ είναι η ασφάλεια τους. Περίμενε. Έχω κι άλλα.

Αναγνώρισε ότι η προετοιμασία τους αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω του Covid-19, όπως και ότι υπάρχουν αθλητές που εξακολουθούν να διεκδικούν την πρόκριση τους στους Αγώνες. Έγραψε για ‘καταστροφή ελπίδας’, πως ‘κάποιοι φοβούνται ακόμα και για την ίδια τους την ύπαρξη’ και κατέληξε στο ότι ‘ουδείς μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της μάχης με τον κορονοίό. Αυτή είναι η αλήθεια για τα σπορ, τα media, την επιστήμη, την πολιτική και όλη την κοινωνία. Και για αυτό η ΔΟΕ δυστυχώς, δεν μπορεί να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις’. Ξεκαθάρισε πως υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μετά ήλθε το εξής:

Ως επιτυχημένοι αθλητές, ξέρετε πως να μην παραιτήστε ποτέ. Ακόμα και αν είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να τα καταφέρετε. Η δέσμευση μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 βασίζεται σε αυτήν την εμπειρία. Είναι οι εμπειρία μας, ως αθλητών που μας κάνει να προσαρμοζόμαστε πάντα στις νέες συνθήκες. Και για αυτό σκεφτόμαστε διαφορετικά σενάρια”.

Ομολόγησε πως γνωρίζει ότι οι απανταχού αθλητές δεν είναι ακριβώς χαρούμενοι με τον τρόπο που έχει χειριστεί η ΔΟΕ το θέμα, έως τώρα (δεν παίρνει μια απόφαση) και διευκρίνισε ότι “όπως εσείς, είμαστε και εμείς σε δίλημμα: η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα καταστρέψει το Ολυμπιακό όνειρο 11.000 αθλητών από 206 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, της ομάδας προσφύγων και των αθλητών των Παραολυμπιακών αγώνων, όπως και όσων έχουν δίπλα τους (προπονητές, γιατροί, φίλοι, συγγενείς). Η ακύρωση δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Ούτε θα βοηθήσει κάποιον. Και για αυτό δεν είναι στην ατζέντα μας”.

Κάπως έτσι, πέρασε στο πιθανότερο σενάριο που είναι να αναβληθούν οι Αγώνες “απόφαση που επίσης, δεν μπορούμε να πάρουμε σήμερα, αφού δεν μπορούμε να θέσουμε νέα ημερομηνία, εξαιτίας της αβεβαιότητας, σε δυο κατευθύνσεις: τη βελτίωση, όπως βλέπουμε περισσότερες χώρες να λαμβάνουν ισχυρότερα μέτρα ή την επιδείνωση σε άλλες χώρες. Εν αντιθέσει με άλλα αθλητικά events, το να ακυρώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μια πολύ περίπλοκη πρόκληση”. Μια στάση εδώ, για μια ατάκα που είπε επίσης, στο Economic Times< σε συνέντευξη.

“Σε αντίθεση με όλους τους άλλους αθλητικούς οργανισμούς, εμείς είμαστε 4 1/2 μήνες μακριά από τους Αγώνες. Πολλοί είναι πιο αισιόδοξοι από εμάς, λέγοντας πως τα events θα αρχίσουν ξανά στα τέλη του Απρίλη ή στις αρχές του Μάη. Εμείς μιλάμε για τον Ιούλιο. Το χρωστάμε στους αθλητές, στον κόσμο που λατρεύει να βλέπει τους Αγώνες να πούμε πως η ακύρωση δεν είναι ενδεχόμενο. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε σε αυτούς τους Αγώνες“.

Άντε όμως, και πες πως δεν ‘σώζουν’ την αναβολή. Τι σημαίνει ‘είναι πιο περίπλοκη η πρόκληση από άλλα αθλητικά events’;

Ένας αριθμός κρίσιμων venues που χρειάζονται για τους Αγώνες, δεν είναι πια διαθέσιμος. Η κατάσταση με τις χιλιάδες κρατήσεις σε ξενοδοχεία είναι επίσης, κάτι δύσκολο για να το διαχειριστούμε και το αθλητικό καλεντάρι για τουλάχιστον 33 ολυμπιακά σπορ, θα πρέπει να αλλάξει. Αυτές είναι κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και για αυτό μελετούμε άλλα σενάρια, για τα οποία χρειαζόμαστε την απόλυτη δέσμευση και συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής Tokyo 2020 και των αρχών της Ιαπωνίας, όπως και όλων των Εθνικών Ομοσπονδιών, των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των μετόχων”.

έρω πως αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση αφήνει πολλά ανοιχτά ερωτήματα. Επίσης ξέρω πως η λογική προσέγγιση μπορεί να μην εναρμονίζεται με τα συναισθήματα που ‘χετε πολλοί. Όπως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σας και τα ερωτηματικά που ενδεχομένως έχετε με την προετοιμασία ας, τα συστήματα πρόκρισης και τη συμμετοχή σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σας ενθαρρύνουμε να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις του Athlete365 (επίσημο όργανο αθλητών Ολυμπιακών Αγώνων) και να είστε σε επαφή με τις ομοσπονδίες και τις ολυμπιακές επιτροπές”.

Στο ‘αντίο’ υπήρχε το επικολυρικό “στο τέλος του σκοτεινού τούνελ θα είμαστε όλοι μαζί. Δεν ξέρουμε πόσο θα χρειαστεί για να φτάσουμε εκεί, αλλά η Ολυμπιακή Φλόγα θα είναι φως που θα δούμε στο τέλος του τούνελ”.

Το ‘άκυρο’ του Καναδά και της Αυστραλίας

Οι Καναδοί και οι Αυστραλοί, είδαν το φως λίγο νωρίτερα: αποφάσισαν (oμόφωνα, η κάθε ολυμπιακή επιτροπή, ξεχωριστά) να μην περιμένουν την απόφαση της ΔΟΕ και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ενημερώνοντας πως δεν θα στείλουν αθλητές στο Τόκιο, για τον προφανή λόγο. Οι Αυστραλοί ανακοίνωσαν τα εξής:

Οι αθλητές μας πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τη δική τους υγεία και των ανθρώπων που ‘χουν γύρω τους και να μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειες τους. Είναι ξεκάθαρο πως οι Αγώνες δεν μπορούν να διεξαχθούν τον Ιούλιο. Οι αθλητές μας υπήρξαν μοναδικοί σε ό,τι αφορά τη θετική συμπεριφορά στις προπονήσεις και την προετοιμασία, αλλά το άγχος και η αβεβαιότητα αποδείχθηκαν μεγαλύτερες προκλήσεις. Θέλουν να πάμε στους Αγώνες, αλλά όχι εις βάρος της υγείας τους”.

Η ΔΟΕ έχει προβλέψει τα πάντα -για την πάρτη της

Πέραν του προφανούς προβλήματος, που είναι να βρεθεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων (σκέψου τι γίνεται παγκοσμίως και πως όταν με το καλό, βρεθεί το φάρμακο και επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όλα θα ‘χουν πάει ‘πίσω’), η ΔΟΕ έχιε να διαχειριστεί και άλλα ζητήματα. Με πρώτο το οικονομικό. Το Τόκιο είχε προετοιμαστεί να φιλοξενήσει 11.000 αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και 4.400 των ΠαραΟλυμπιακών Αγώνων, συν τους προπονητές, τους επικεφαλής των ομάδων, τους τοπικούς διοργανωτές, την ηγεσία της χώρας, το λαό, τα διεθνή media και τους χορηγούς. Δεν τελείωσα: το project αφορά ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες, οδηγούς ταξί και 80.000 εθελοντές.

Θα έλεγες πως η ΔΟΕ κρατάει καθυστερήσεις, για τα λεφτά. Η αλήθεια είναι πως στα καταστατικά της υπάρχουν οικονομικές διασφαλίσεις που αφορούν την ακύρωση Αγώνων, κάτι που ‘χει γίνει ΜΟΝΟ σε Παγκόσμιους Πολέμους. Μια πρόσφατη έκθεση έδειξε πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διαθέτει αποθεματικό κοντά στα 2.000.000.000 δολάρια, που μπορούν να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα έως τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου (2022).

Ετήσια έκθεση της ΔΟΕ ενημερώνει πως πληρώνει και ασφάλεια προστασίας -για παν ενδεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση- που φτάνει στα 14.400.000 δολάρια (τόσα είχε δώσει στο Ρίο, ενώ στους Χειμερινούς Αγώνες της Κορέας, το 2018, είχε δώσει 12.8 εκατομμύρια).

Σύμφωνα με το Economic Times, σε πρόσφατη σύσκεψη μέλη της ΔΟΕ ρώτησαν τον Μπαχ αν αύξησε το ποσό της ασφάλειας για το Τόκιο, στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Είχε απαντήσει “δεν ξέρω”.

Στο συμβόλαιο που υπεγράφη το 2013 μεταξύ της ΔΟΕ και του Τόκιο -και της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής-, έκτασης 81 σελίδων, αναφέρεται ότι “οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αποκλειστική ιδιοκτησία της ΔΟΕ, στην οποία ανήκουν όλα τα δικαιώματα {…}, σε επίπεδο οργάνωσης, εκμετάλλευσης, μετάδοσης, καταγραφής, αναπαραγωγής, εκπροσώπησης {…} σε ό,τι υφίσταται ήδη ή πρόκειται να αναπτυχθεί στο μέλλον, σε όλον τον κόσμο”. Η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, για την τετραετία 2013-2016 έδωσε στη ΔΟΕ 5.700.000 δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 73% των εισοδημάτων της. Ένα 18% είναι από χορηγούς.

Το NBC που έδωσε 4.3800.000.000 δολάρια για να αγοράσει τέσσερις Αγώνες (από το 2014 έως το 2020) έχει πάρει τα μέτρα του, ώστε να μην πληγεί (έχει κάνει σχετικές ασφάλειες). Το ίδιο μέσο έδωσε 7.750.000.000 για τους Αγώνες από το 2022 έως το 2032.

Σημείωσε κάπου και ότι το Τόκιο έχει δώσει ήδη 12.6 δισεκατομμύρια δολάρια, για να ‘φτιάξει’ ό,τι χρειάζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες -μολονότι υπάρχουν κάποιοι στην κυβέρνηση που λένε πως το ποσό είναι διπλάσιο. Τα 5.6 δισεκατομμύρια είναι από ιδιώτες (χορηγούς). Τα υπόλοιπα τα έδωσαν φορολογούμενοι. Αν τυχόν γίνουν οι Αγώνες χωρίς κόσμο, οι Ιάπωνες έχουν εκτιμήσει πως θα χάσουν 1.000.000.000 δολάρια. “Κάθε απώλεια θα στοιχίσει στην τσέπη κάποιου, ανάλογα με το τι αναφέρεται σχετικά στα συμβόλαια”, επισημαίνουν οι ειδικοί. Εννοούν τις τσέπες των άλλων. Όχι της ΔΟΕ.

Οι Ιάπωνες έχουν ήδη αρχίσει να ‘δουλεύουν’ επί της αναβολής

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, παρά τα όσα συνεχίζει να λέει και να κάνει η ΔΟΕ μήπως και σώσει -έστω την τελευταία στιγμή- την ‘παρτίδα’, αλλά και αυτά που δηλώνει επισήμως η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο, οι Ιάπωνες έχουν ξεκινήσει τις συσκέψεις με θέμα το πώς θα διαχειριστούν τυχόν αναβολή. Ο Σίνζο Άμπε είναι για συγκεκριμένους λόγους ο πιο πρωθυπουργός με το χρόνο-ρεκόρ θητείας και έκρινε πως είναι χρήσιμο να μελετήσει το τι θα γίνουν τα 3.000.000.000 δολάρια των εγχώριων επενδύσεων (αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων) και όσων έχουν ήδη δαπανηθεί για τους Αγώνες -θέλω πάντα να θυμάσαι, ότι εκεί δεν είναι της τελευταίας στιγμής. Το Reuters αποκάλυψε πως οι διοργανωτές έλαβαν το αίτημα “να κάνουμε προσομοίωση, σε περίπτωση αναβολής. Έχουμε ήδη αρχίσει τα εναλλακτικά πλάνα (Β, C, D), αναζητώντας κάθε πιθανό πλαίσιο“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ