Η άμυνα του Ναδάλ στο υψωμένο δάχτυλο κυρίας ήρθε με ‘smash’ στην ευθεία
Πρώτα ενεργοποίησε το γέλιο του για ν' αποκρούσει την (λεκτική και όχι μόνο) επίθεση που ο Ράφα Ναδάλ δέχθηκε στο Αυστραλιανό Όπεν, αλλά μετά 'κάρφωσε' για να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω.
Η επιφάνεια των (μπλε) κορτ στο ‘Μέλμπουρν Παρκ’, εκσυγχρονισμένα από το 2020 με επιφάνεια ακρυλικής ρητίνης και διοξείδιο του πυριτίου, είναι το ένα τραχύ στοιχείο για το οποίο φημίζεται το Αυστραλιανό Όπεν – το πρώτο από τα τέσσερα major τουρνουά στο ετήσιο καλεντάρι του τένις.
Το άλλο, συγκριτικά τουλάχιστον με ό,τι ισχύει στα υπόλοιπα τρία (Ρολάν Γκαρός, Ουίμπλεντον, US Open), είναι η στάση του κοινού με την οποία ενίοτε καταπατάται το πρωτόκολλο παρακολούθησης των αγώνων, με συνέπεια να προκαλείται αναστάτωση, πότε-πότε και διακοπή. Συμπωματικά ή αποτέλεσμα της ιδιοσυγκρασίας μερίδας των θεατών, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί και εξακολουθούν να καταγράφονται είναι συχνότερα του μέσου όρου σε grand slam και δεν περιορίζονται σε απλά χειροκροτήματα, εν είδη αποθέωσης για έναν αθλητή που θέλουν να προχωρήσει, ή σε χλιαρές αποδοκιμασίες, όταν δεν τον συμπαθούν.
Το ότι μόλις το πρωί της Πέμπτης οι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Στέφανου Τσιτσιπά, έως ότου προκριθεί με 3-2 σετ, στον αγώνα του με τον (με ελληνικές ρίζες αλλά αυστραλιανή υπηκοότητα) Θανάση Κοκκινάκη δεν ήταν κάτι το αναπάντεχο. Θα το φανταζόταν εικάζουμε, όπως και ο ίδιος ο Έλληνας τενίστας, ή παλιότερα ο Κύπριος Μάρκος Παγδατής, είχαν στηριχθεί με συνθήματα και καπνογόνα από την ομογένεια.
Ο Ναδάλ είδε ένα υψωμένο δάχτυλο
Βέβαια η θεατής που παρενόχλησε τον Ράφα Ναδάλ, επιχειρώντας να τον αποσυντονίσει, εκτός του ότι δεν ήταν φαν του, εισέβαλε σε απαγορευμένη ζώνη. Το επεισόδιο συνέβη στον αγώνα του 34χρονου Ισπανού με τον Μάικλ Έμοχ, 23χρονο Σαουδάραβα με αμερικανικό διαβατήριο. Ο ‘ταύρος από το Μανακόρ’ είχε ήδη κατακτήσει το πρώτο σετ (6-1) και στο 10ο γκέιμ του δεύτερου σέρβιρε για να κάνει το 2-0. Έπειτα από το αρχικό 30-0 άρχισε ν’ ακούει παράπονα από την εξέδρα και μια ξανθιά γυναίκα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, να του φωνάζει “άντε, τέλειωνε, γαμ… ψυχαναγκαστικέ“.
Σε πρώτο επίπεδο ο Ναδάλ εκδήλωσε τον εκνευρισμό του, απευθυνόμενος στον διαιτητή του ματς, διότι δεν ήταν σε θέση να συγκεντρωθεί πριν σερβίρει. Όταν την είδε όμως να του υψώνει το μεσαίο δάχτυλο του χεριού της άρχισε να απορεί και να γελά, καταλαβαίνοντας ότι δεν είχε ουσία να δώσει συνέχεια σε μια παράλογη συμπεριφορά. Μαζί του και η πλειονότητα των υπόλοιπων θεατών.
Άλλωστε, γρήγορα επενέβησαν οι άνθρωποι ασφαλείας της ‘Rod Laver Arena’ και η άτακτη οπαδός (που συνέχισε να περπατά με υψωμένο το δάχτυλο) υποχρεώθηκε ν’ αφήσει τη θέση και να βγει εκτός, άσχετα από το εάν είχε προμηθευτεί εισιτήριο για να παρακολουθήσει όλο το παιχνίδι. Δεν είδε δηλαδή ότι ο Ναδάλ κέρδισε το γκέιμ και συνδυαστικά με το 6-2 του τρίτου σετ πήρε την άνετη πρόκριση για τον τρίτο γύρο και το συναπάντημα με τον Βρετανό Κάμερον Νόρι (Νο71 στον κόσμο).
Ούτε ο Ναδάλ πάντως ήταν αβρός, όταν μετά τη νίκη του, κλήθηκε ν’ απαντήσει αν είχε ιδέα ποια ήταν η ασεβής κυρία. Αρνούμενος πως τη γνώριζε αποκρίθηκε ότι “ούτε θέλω να τη μάθω” και συμπλήρωσε κάπως αμήχανα αλήθεια είναι, ότι “ίσως ήπιε περισσότερο τζιν ή τεκίλα. Δεν ξέρω“. “Ήταν ειλικρινά μια περίεργη κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή και κάπως χιουμοριστική“, επισήμανε κατόπιν ο Νο2 τενίστας του κόσμου, καταλήγοντας πως “κάποιες φορές στον κόσμο υπάρχουν κάποιοι για τα πάντα. Κάποιος σ’ εμένα ύψωσε το δάχτυλο του. Δεν ξέρω τον λόγο, εξεπλάγην, αλλά ταυτόχρονα σκεφτόμουν ‘φτωχή μου γυναίκα’, διότι πιθανόν ήταν μεθυσμένη ή κάτι άλλο“.
Αφού πρώτα έβγαλε την άμυνα, επέλεξε να καρφώσει δυνατά!