ΣΠΟΡ

Η Α1 πόλο αρχίζει με απόλυτο φαβορί και μια θέση στον τελικό

Σε ένα καλοκαίρι που ο Ολυμπιακός έχασε αρκετούς παίκτες, η αντικατάστασή τους ήταν εκκωφαντική. Με την Α1 πόλο Ανδρών να αρχίζει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, υπάρχει περίπτωση να σταματήσει κάποια ομάδα το εκπληκτικό σερί του στην κανονική περίοδο;

Η Α1 πόλο αρχίζει με απόλυτο φαβορί και μια θέση στον τελικό
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΕΔΥ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΥΔΡΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Απριλίου 2012. Ο Ολυμπιακός έχασε 4-6 στο κολυμβητήριο του Λαιμού από τον ΝΟ Βουλιαγμένης. Ο Θοδωρής Βλάχος βρισκόταν στην πρώτη χρονιά του στον πάγκο. Με αυτήν την ήττα, γινόταν μαθηματικά απίθανη η κορυφή της βαθμολογίας και, κατά συνέπεια, το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα play offs. Επρόκειτο για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 πόλο Ανδρών. Τέσσερις μέρες μετά, ο Ολυμπιακός νικούσε τον Πανιώνιο. Αυτή η επικράτηση ήταν η πρώτη του ευρύτερου σερί στην ιστορία της κανονικής περιόδου σε νίκες. Για την ακρίβεια, ‘τρέχει’ ακόμη. Από τότε, ο Ολυμπιακός έχει παίξει 155 παιχνίδια. Έχει νικήσει σε όλα.

Από την έναρξη της σεζόν 2012-2013, για την ακρίβεια, έχει χάσει μόνο 3 ματς. Τον πρώτο τελικό πρωταθλήματος του 2013, 5-7 από τη Βουλιαγμένη του Τεό Λοράντου. Τον τελικό Κυπέλλου 2017 με 7-8, που του είχε σταματήσει ένα σερί 125 εγχώριων νικών και στις δύο διοργανώσεις, πάλι από τον ΝΟΒ, αυτήν τη φορά του Κώστα Λούδη. Και το 2ο τελικό της προηγούμενης σεζόν με 8-9, πάλι από τη Βουλιαγμένη του, δεύτερου προπονητή του Ολυμπιακού τη σεζόν 2017-2018, που κατέκτησε το Champions League, Κροάτη Χρβόγε Κόλιανιν.

Η πιο πειστική σύγχρονη κυριαρχία σε ομαδικά σπορ στην Ελλάδα ενδέχεται να συνεχιστεί και φέτος. Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι έχασε 4 βασικούς παίκτες του στην υπέροχη πορεία της προηγούμενης τετραετίας, που έφερε 3 τελικούς Champions League (2016, 2018, 2019), τους Γιάννη Φουντούλη, Γιόζιπ Πάβιτς, Άντρο Μπούσλιε και Πάουλο Ομπράντοβιτς, αλλά η αντικατάστασή τους κάθε άλλο παρά πενιχρή ήταν. Οι ‘χρυσοί’ ολυμπιονίκες με την εθνική Κροατίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, Ιβάν Μπουλιούμπασιτς και Μάρο Γιόκοβιτς, έπιασαν λιμάνι, και μαζί τους ήρθε ο σπουδαίος, επίσης πρώτος, στους Αγώνες του Ρίο, Σέρβος Στέφαν Μίτροβιτς. Στο τέρμα, πλην του επίσης Σέρβου Στέφαν Ζιβογίνοβιτς, που ήρθε από τη ρουμανική Οραντέα, ο Μανώλης Ζερδεβάς, βασικός της Εθνικής Ελλάδας στα παιχνίδια που μετρούσαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του καλοκαιριού, στην Γκουανγκτσού της Κίνας, φαίνεται έτοιμος να αναλάβει όλη την ευθύνη για μία θέση γεμάτη ιστορία, με τον Μάκη Βολτυράκη, τον Νικόλα Δεληγιάννη και τον Πάβιτς να την υπερασπίζονται στο παρελθόν.

Η Α1 χρησιμεύει περισσότερο ως σκηνικό για τα ευρωπαϊκά ματς της ομάδας του Βλάχου, που βρίσκεται για 9η χρονιά στο ‘τιμόνι’ των Πειραιωτών, έχοντας από καιρό σπάσει το ρεκόρ μακροβιότητας. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ θα ξεκινήσουν την πορεία τους για το 8ο διαδοχικό πρωτάθλημα, που θα σπάσει το σερί τους με τα 7 συνεχόμενα από το 1999 έως το 2005, από το κολυμβητήριο του Γουδή, αφού το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 19:00, θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό. Αντίπαλοι στους τελικούς του 2015, στα τελευταία βήματα της καριέρας του σπουδαίου Γιώργου Αφρουδάκη σε υψηλό επίπεδο, οι δύο ομάδες δεν γίνεται να συγκριθούν. Αν υπολογιστεί ότι ο ‘αιώνιος’ αντίπαλος στο πόλο είναι ο Εθνικός των 37 πρωταθλημάτων, έναν αριθμό που ο Ολυμπιακός κυνηγά, έχοντας 33, βάσει της επίσημης μέτρησης από την Κολυμβητική Ομοσπονδία, τα ντέρμπι συνήθως καταλήγουν σε πολλά με λίγα. Η τελευταία φορά, από τις μετρημένες, που ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό ήταν στις 17 Φεβρουαρίου του 2001, όταν με τον Βαγγέλη Πάτερο προπονητή και τον Λοράντο στο νερό, σημείωσε μια άνευ προηγουμένου έκπληξη. Τότε, μάλιστα, οι αναταραχές λίγο έλειψε να αφήσουν τον πάγκο χωρίς τον προπονητή που είχε αναλάβει από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή τον Κροάτη Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς, με τον οποίο ο Ολυμπιακός έπαιξε εκείνη τη χρονιά τον πρώτο τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τη Γιουγκ στο Ντουμπρόβνικ, όταν έχασε 7-8 στην παράταση.

Τώρα, ο ‘νεοφώτιστος’ Παναθηναϊκός, πρωταθλητής στην Α2 τον προηγούμενο χρόνο, δεν έχει τύχη, όπως άλλωστε και οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ομάδες. Η Βουλιαγμένη αποδυναμώθηκε, χάνοντας τον τερματοφύλακα Άντονι Χρύσανθο, τον Δημήτρη Τίγκα και τον φουνταριστό Μανώλη Σολανάκη, αν και απέκτησε τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο, που θα της δώσει σταθερότητα στο τέρμα, αλλά και το φουνταριστό Νίκολα Βούκτσεβιτς από την Μπρέσια, ενώ στο ρόστερ της υπάρχουν 14 millennials, δηλαδή γεννημένοι μετά το 2000. Απτόητος, βεβαίως, συνεχίζει ο θρυλικός αρχηγός της, Χρήστος Αφρουδάκης.

Ο 3ος Απόλλων Σμύρνης, με προπονητή τον Γιάννη Κατρουζανάκη και σημαντικά ονόματα τον Κώστα Γαλανίδη στο τέρμα, και τους Γιάννη Μπεριστιάνο και Κωνσταντίνο Βιτέλλα, έχει οριοθετήσει την 3η θέση ως στόχο, ενώ ο 4ος Εθνικός, του Φάνη Κουντουδιού, συνεχίζει να βασίζεται στον αειθαλή, στα 42 του, πορτιέρε Φίλιππο Καραμπέτσο, και τον αμυντικό Χρήστο Κουτσιαλή. Ο Δημήτρης Κραβαρίτης, στον Υδραϊκό, έχει συναντηθεί με παιδιά από την ακαδημία του Ολυμπιακού, στην επανέναρξη της οποίας ήταν ο υπεύθυνος. Πρώτος προπονητής στην καριέρα του Στέφανου Γαλανόπουλου, του Μανώλη Πρέκα, του Γιώργου Γούρα και του Μανώλη Τσαχιλίδη, έχει συνεργαστεί και με τον θαυμάσιο και συνεπή Φώτη Μπλάνη τη διετία του τελευταίου στον Ολυμπιακό, από το 2011 έως το 2013. Εκεί παίζει και το άλλοτε ταλέντο του ελληνικού πόλο, ο παίκτης που ‘κόπηκε’ τελευταίος από την Εθνική του 2005, που πήρε το χάλκινο μετάλλιο το Παγκόσμιο του Μόντρεαλ, Μάριος Χατζηκυριακάκης.

Ο ΠΑΟΚ του Πάνου Βέργου είναι σταθερή αξία στην Α1 όλα τα χρόνια, και θα βασιστεί στον Κροάτη Νίνο Μπλάζεβιτς και τον Σέρβο Ντιόρντιε Λέκιτς, πλην του ντόπιου στοιχείου, ενώ ο ΝΟ Χανίων του Ηλία Μαχαίρα, 8ος πέρυσι στην Α1, είναι ο τόπος που παίζει ο ‘χάλκινος’ παγκόσμιος πρωταθλητής του 2005, 39χρονος φουνταριστός Μάνθος Βουλγαράκης, αλλά και οι έμπειροι Γιώργος Κατσουλάκης και Μάξιμος Πετρόχειλος. Έβδομος είχε τερματίσει ο ΑΝΟ Γλυφάδας. Ο Δημήτρης Μάζης κάνει δημιουργική εργασία εκεί, γι’ αυτό κιόλας μπαίνει στην 4η σεζόν του ως τεχνικός της ομάδας. Ο Θωμάς Γαβαλάς στο τέρμα, οι Μάριος Χατζηγούλας και Νίκος Αλβέρτης, αλλά και ο Σπύρος Φωτόπουλος θα είναι οι πυλώνες του. Στο ρόστερ της ομάδας στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας υπάρχει και ο Νίκος Παπανικολάου, ο φουνταριστός που έχει κάνει θραύση στις διεθνείς διοργανώσεις των μικρών ηλικιών (MVP και ‘χρυσός’ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Σομπατέλι, το 2018), ωστόσο για την επόμενη 4ετία θα συνεχίσει στο κολέγιο των ΗΠΑ, Μπέρκλεϊ, με ολική υποτροφία. Ο ΑΝΟΓ, πάντως, έχει το συμβόλαιό του όταν με το καλό επιστρέψει ή αν τύχει να βρίσκεται στην Αθήνα σε υποχρεώσεις του.

Υπάρχει το Παλαιό Φάληρο, του Λοράντου, μόνιμος θαμώνας της Α1 και μεγάλη δύναμη στις μικρές ηλικίες, που δίνει το δικαίωμα στον προπονητή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και ταυτοχρόνως πρωταθλήτριας Ευρώπης Εθνικής Νέων Ανδρών, να δουλεύει με παίκτες από τις συγκεκριμένες ηλικίες. Μόνο ο 36χρονος Γιάννης Γαβαλάς είναι γεννημένος πριν από το 1997, ενώ μια απορία είναι η θέση του φουνταριστού, που αυτήν τη στιγμή απλώς… δεν υπάρχει. Για τον ΝΟ Χίου, του ασκητή στις πράξεις και Λάκωνα στα λόγια Γιώργου Ντόσκα, στόχος είναι η παραμονή στην Α1, την οποία πέτυχε πέρυσι στο μπαράζ με τον ΓΣ Περιστερίου. Οι Νίκος Ντούλος, Στέλιος Μιμίδης και Γιώργος Κουλιεράκης, στους φουνταριστούς, αλλά και ο Γιάννης Κουρλιάφτης στην περιφέρεια θα εργαστούν με αυτόν το στόχο στο μυαλό. Τέλος, ο Πανιώνιος, που πήρε το καλοκαίρι την άνοδο στην Α1, έχει βλέψεις που γίνεται να αναχθούν μέχρι και την οκτάδα. Ο Κώστας Φλέγκας… επαναπατρίστηκε, μια και η Πλατεία είναι έθνος αφ’ εαυτού, οι Γρηγόρης Γιαννόπουλος και Σπύρος Γαβαλάς, με τα καλύτερα χρόνια μπροστά τους, θα δώσουν πνοή στην περιφέρεια, ενώ ο Μιχάλης Καζάζης, γιος του πρώην αθλητή του βόλεϊ και τώρα προπονητή, Στέλιου, θα είναι ο κύριος αναχαιτιστής.

Αυτές είναι οι 12 ομάδες της Α1. Ο ομαδάρχης των σπορ αξίζει την προσοχή του φιλοθεάμονος κοινού, μια και πρόκειται για περίφημους αθλητές, που καθιστούν ακόμα πιο συναρπαστικό ένα ούτως ή άλλως εντυπωσιακό παιχνίδι. Πλην του Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, ο Εθνικός υποδέχεται τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο Πανιώνιος το Παλαιό Φάληρο, η Βουλιαγμένη τον Υδραϊκό, ο ΑΝΟΓ τον ΠΑΟΚ και ο ΝΟ Χίου τον ΝΟ Χανίων, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Η κανονική περίοδος αποτελείται από 22 αγωνιστικές. Η 1η και η 2η της βαθμολογίας περνούν στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, ενώ η 3η αντιμετωπίζει την 6η και η 4η την 5η. Οι δύο προημιτελικές σειρές και οι ημιτελικοί κρίνονται στις 2 νίκες, οι μικροί τελικοί και οι τελικοί στις 3. Φέτος είναι ολυμπιακή χρονιά, ως εκ τούτου θα υπάρξει μια αρκετά μεγάλη διακοπή, αφού η Εθνική έχει το Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης (12-26 Ιανουαρίου 2020) και, αν δεν καταφέρει να πάρει το ένα από τα δύο ολυμπιακά ‘εισιτήρια’ που δίνει η διοργάνωση, θα παίξει στο προολυμπιακό τουρνουά, που είναι προγραμματισμένο να γίνει από τις 29 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ