Γιατί οι 6 τενίστριες που αναστάτωσαν το Παρίσι δεν θα αφήσουν εποχή
Το απλό Γυναικών στο Ρολάν Γκαρός ήταν η χαρά των νέων ονομάτων. Από τον 3ο γύρο και έπειτα νέες τενίστριες ξεπήδησαν, δημιουργώντας προσδοκίες για κυριαρχία στο παγκόσμιο τένις. Αλλά όσο περισσότερες οι προσδοκίες, τόσο πιο θορυβώδης η πτώση.
Σε μία χρονική προσομοίωση, ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί, στις 25 Μαΐου, ότι η τετράδα στο απλό Γυναικών του Ρολάν Γκαρός θα ήταν αυτή με την οποία στην… πραγματική πραγματικότητα στελεχώθηκε το δεύτερο major της χρονιάς. Τουλάχιστον στα δύο τέταρτά του το τελικό κουαρτέτο ήταν εντελώς απροσδόκητο.
Δύο από τις τενίστριες, η Αυστραλή Άσλεϊ Μπάρτι και η Βρετανίδα Τζοάνα Κόντα, βρίσκονταν αρκετά πάνω από το 100 της παγκόσμιας κατάταξης, στο νούμερο 8 η πρώτη και στο νούμερο 26 η δεύτερη. Τούτο δικαιολογείται, αφού το σύγχρονο γυναικείο τένις, εκείνο που εξαρτάται από το γυμναστήριο, καθιστά το χώμα ένα μυστήριο τόπο. Εν ολίγοις, όταν το μπαλάκι γκελάρει στο χώμα, λόγω του κραδασμού του εδάφους, χάνει πολλή από την ταχύτητά του και αυτό επιτρέπει σε μία καλή αμυντικό να βγάζει το χτύπημα, κάνοντας την επιτιθέμενη να παίξει ακόμα ένα, που, δίχως άλλο και αφού έχει δαπανήσει ενέργεια, θα της δώσει τις ίδιες πιθανότητες να αστοχήσει.
Αυτό φέρνει εκπλήξεις, των οποίων θύματα πέφτουν, θεωρητικά, οι αθλητές με το περισσότερο ταλέντο. Εκείνοι που θα μπορούν να παίξουν ένα χτύπημα στη σκληρή επιφάνεια το οποίο θα γράψει 'κατευθείαν', διότι ο αμυνόμενος δεν θα προλάβει να καλύψει την πλευρά ή να τρέξει στο μπροστινό μέρος του κορτ για να σώσει ένα drop shot. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι απαξιώνεται με κάποιον τρόπο η τενίστρια, σε αυτήν την περίπτωση, που φτάνει ψηλά στο Ρολάν Γκαρός. Τα πολλά νέα ονόματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες της διοργάνωσης δημιουργούν προσδοκίες, διότι όταν η Σερένα Γουίλιαμς αποφασίσει να φύγει, μία περίοδος 20 ετών, με τενίστριες όπως η ίδια και η αδελφή της, Βένους, η Κιμ Κλάιστερς, η Λίντσεϊ Ντέιβενπορτ, η Ζιστίν Ενάν, θα έχει παρέλθει. Η Σερένα είναι η μόνη που την κρατάει ζωντανή, αλλά και την… επόμενη: Πέτρα Κβίτοβα, Βέρα Ζβονάρεβα, Μαρία Σαραπόβα, Αντζελίκ Κέρμπερ, Βικτόρια Αζαρένκα, Σιμόνα Χάλεπ, Κάρολιν Βοζνιάκι, για να αναφερθούν μερικές.
Η Σερένα, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν η τελευταία νικήτρια του Ρολάν Γκαρός και του Γουίμπλεντον την ίδια χρονιά, δηλαδή το 2015, πριν χάσει, στην έκπληξη της χρονιάς, από τη Ρομπέρτα Βίντσι στον ημιτελικό του US Open. Η αμέσως προηγούμενη φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν το 1996, με την υπέροχη Στέφι Γκραφ, δηλαδή τη μόνη τενίστρια στην ιστορία που έχει κάνει το Calendar Slam (δηλαδή τα τέσσερα Γκραν Σλαμ της ίδιας χρονιάς), ενώ έχει κατακτήσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Όλα αυτά όταν ήταν πιτσιρίκα και τα μαλλιά της έμοιαζαν με του επικείμενου συζύγου της, Άντρε Άγκασι, το 1998.
Οι δύο τελευταίες νικήτριες, πλην Μπάρτι, δεν έχουν πάρει άλλο Γκραν Σλαμ. Η Σιμόνα Χάλεπ και η Γελένα Οσταπένκο έχουν μόνο μία επιτυχία, αν και η Ρουμάνα έχει πλησιάσει πολύ να τα καταφέρει και στο Αυστραλιανό Όπεν της ίδιας χρονιάς, δηλαδή του 2018, όταν έχασε από τη Δανή Κάρολιν Βοζνιάκι, η οποία βρήκε το δικό της πρώτο Γκραν Σλαμ όταν δεν την περίμενε κάποιος και ενώ ήταν πάνω από ένα χρόνο νούμερο 1, από τις 11 Οκτωβρίου 2010 έως τις 29 Ιανουαρίου 2012 με το διάλειμμα μίας εβδομάδας, από τις 14 έως τις 20 Φεβρουαρίου, όταν στάθηκε στην κορυφή της κατάκτησης της η Βικτόρια Αζαρένκα, χωρίς να έχει κατακτήσει Γκραν Σλαμ. Τότε, μάλιστα, είχε γίνει θέμα συζήτησης, ειδικά στους Άνδρες, καθώς δεν νοείται στο μονό Ανδρών να υπάρχει τενίστας στο νούμερο 1 χωρίς να έχει κατακτήσει Γκραν Σλαμ.
Η προηγούμενη νικήτρια, Γκαρμπίν Μουγκουρούθα, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, αφού πλην του τροπαίου των 'Σωματοφυλάκων' το 2016, κατέκτησε και το Γουίμπλεντον του 2017. Κι ενώ δημιουργεί εντύπωση η παρουσία νέων παικτριών στο τένις, οι πιθανότητες για να δημιουργήσουν κυριαρχία στο παγκόσμιο τένις Γυναικών είναι πολύ μικρή.
Οι διάδοχοι της Σερένα Γουίλιαμς είναι σαφείς: η Ναόμι Οσάκα και η Σλόαν Στέφενς. Αν καταφέρουν να βρουν σταθερότητα (και η πρώτη, πολυνίκης των Major με 23), θα είναι εκείνες που θα μπορέσουν να στήσουν το δικό τους ιστό. Η Οσάκα έχει πάρει δύο διαδοχικά Major, το US Open του 2018 και το Αυστραλιανό Όπεν το 2019, η Στέφενς, που έχει κατακτήσει το US Open του 2017, μοιάζει περισσότερo με τη Βένους Γουίλιαμς στο παιχνίδι της και αυτό που ίσως χρειάζεται είναι ένα κλικ στο μυαλό της. Πάντως, δεν είναι το ένα ή το άλλο, δηλαδή δεν είναι κυριαρχία ή… μηδέν.
Μία καριέρα θα μπορούσε να κρίνεται επιτυχημένη όχι με βάση τις προσδοκίες που αναπτύσσονται στο μυαλό και οι οποίες μπορεί να είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα, αλλά σε σχέση με τη στατιστική. Οι τενίστριες που βρήκαν το πρόσφορο έδαφος για να αφήσουν το αποτύπωμά τους στο Ρολάν Γκαρός μπορεί να μην βρουν τον τρόπο να φτάσουν όχι τη Σερένα, αλλά τη Μόνικα Σέλες, τη Λίντσεϊ Ντέιβενπορτ ή τη Μαίρη Πιρς, αλλά ακόμα και η μία κατάκτηση Γκραν Σλαμ θα καταστήσει απευθείας επιτυχημένη την πορεία τους στο γυναικείο τένις.
Άσλεϊ Μπάρτι
Η νικήτρια του Ρολάν Γκαρός είχε μερικές πειστικές εμφανίσεις, ωστόσο το ταμπλό τη βόλεψε, διότι δεν ήρθε σε επαφή με τενίστρια που θα μπορούσε να ματσάρει τα στοιχεία της. Η Μπάρτι βασίζεται στη δύναμη περισσότερο από την τεχνική και με αυτόν τον τρόπο καλύπτει το μειονέκτημα του ύψους της, δηλαδή τα 166 εκατοστά που την χωρίζουν από το έδαφος. Η Μπάρτι είχε καλύτερη παρουσία τα προημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν, το 2019 και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι σταδιακά θα βρίσκεται στα τελευταία στάδια των τεσσάρων μεγάλων τουρνουά. Είναι σχετικά γρήγορη στο κορτ και τα χτυπήματά της, ως επί το πλείστον, είναι βαριά και ευθύβολα, που κονταίνουν τα ράλι.
Παρ' όλα αυτά, βρέθηκε στην προνομιούχο θέση να παίξει με άγουρες τενίστριες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ούτε τις ικανότητες ούτε βρίσκονται στη σωματική κατάσταση να αντέξουν το ισχυρό παιχνίδι της, όπως η Σοφία Κενίν, η Αμάντα Ανισίμοβα και η Μαρκέτα Βοντρούσοβα. Η νίκη της στα προημιτελικά επί της Μάντισον Κις ήταν η πιο πειστική στη διοργάνωση, αλλά η τελευταία εδώ και αρκετό καιρό δεν παίζει σύμφωνα με ό,τι αναμενόταν από εκείνη.
1-3 Γκραν Σλαμ: 73%, 4-7: 24%, 7 και πάνω: 3%
Μαρκέτα Βοντρούσοβα
Είναι 19 ετών και ήταν unseeded μπαίνοντας στο Ρολάν Γκαρός. Η Τσέχα έχει πολύ καλά στοιχεία και θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την Πέτρα Κβίτοβα. Μόνο που η πιο καλή Τσέχα τενίστρια είναι πιο γρήγορη, το forehand της είναι πιο δυναμικό, τα drop shot της παίζονται με υψηλότερη ακρίβεια. Η Βοντρούσοβα έγινε η πρώτη έφηβη που έπαιξε σε τελικό Ρολάν Γκαρός από το 2007 και την Άνα Ιβάνοβιτς και η πρώτη έφηβη που έπαιξε σε τελικό Γκραν Σλαμ γενικώς από το 2008 και την Καρολίν Βοζνιάκι. Κάθε μία από τις δύο προαναφερθείσες έχει από ένα τρόπαιο.
0 Γκραν Σλαμ: 28%, 1-3: 66%, 4-7: 5%, 7 και πάνω: 1%
Αμάντα Ανισίμοβα
Μπορείτε να δαπανήσετε πέντε ποιοτικά λεπτά χωρίς να ασχοληθείτε με το κόστος ευκαιρίας για να διαβάσετε την προσωπογραφία που έγραψε για εκείνη η Νίκη Μπάκουλη. Η Ανισίμοβα θα βγάλει λεφτά από το τένις, αλλά είναι αμφίβολο αν θα είναι περισσότερα από εκείνα που θα αποσβέσει από τις διαφημίσεις. Το παιχνίδι της δεν έχει ελλείψεις και η τεχνική της βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που μπόρεσε να κοντράρει την Άσλεϊ Μπάρτι στον ημιτελικό και να πετάξει έξω τη Σιμόνα Χάλεπ από τον προημιτελικό στο Παρίσι.
Η ρώσικης καταγωγής Αμερικανίδα, που δεν έχει πάει ποτέ στη Ρωσία, έχει τελειοποιήσει το slice της, το οποίο ενδεχομένως να αποτελέσει όπλο στο μέλλον, ενώ μπορεί να πάρει την μπάλα χαμηλά και να την παίξει σε ένα χρόνο, αφού το ύψος της, 1,80μ., της το επιτρέπει. Αυτό ήταν το τρίτο Γκραν Σλαμ, στα 17 της, και πηγαίνει αποφασισμένη στο Γουίμπλεντον. Αυτό το τουρνουά θα είναι μία ένδειξη για το μέλλον. Οι ήττες τη δεύτερη εβδομάδα, τώρα, μόνο καλό της κάνουν, αρκεί να μη γίνουν συνήθεια.
Είναι η τενίστρια, από όλες αυτής της κατηγορίας, που φαίνεται πιο παιδεμένη στο κορτ και πιο εξοικειωμένη με το χώρο. Ο χαρακτήρας της, επίσης, μοιάζει να αντλεί αισιοδοξία από προηγούμενες επιτυχίες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να μιλήσει κάποιος για μία ασφαλή προοπτική. Πρόβλεψη, θα κατακτήσει Major ως τον Ιούλιο του 2021
0 Γκραν Σλαμ: 19%, 1-3: 39%, 4-7: 37%, 7 και πάνω: 5%
Τζοάνα Κόντα
Η Βρετανίδα επίσης βασίζεται στη δύναμη, μπορεί να παίξει ένα ευθύ διαγώνιο backhand πάνω από το φιλέ που να είναι winner ενώ έχει λυγίσει το κορμί της. Έχει φτάσει σε τρεις ημιτελικούς, σε ένα εκ των οποίων δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού, το 2017, λίγο πριν ανταμώσει με την Αντζελίκ Γκέρμπερ, και μόνο στο US Open δεν έχει καταφέρει να βρεθεί εκεί, άρα ψάχνει τον πρώτο της τελικό, σε πρωταρχικό στάδιο. Ήταν η ελπίδα του βρετανικού τένις από το 2012, έστω κι αν αποκλείστηκε από την Κριστίνα ΜακΧέιλ από τον πρώτο γύρο του Γουίμπλεντον. Είναι 28 χρόνων, που σημαίνει ότι η ηλικία της δεν είναι απαγορευτική, αλλά δεν μπορεί να μη βρίσκεται σε εγρήγορση. Το σήμα που κοκκινίζει είναι γραμμένη η λέξη επείγον, αλλά όχι υπερεπείγον. Συνήθως ηττάται από αθλήτριες στη σωματική κατηγορία της, αλλά η Βοντρούσοβα την έπιασε εξαπίνης με τα ευθεία running forehand της στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός.
0 Γκραν Σλαμ: 46%, 1-3: 46%, 3-7: 7%, 7 και πάνω: 1%
Σοφία Κένιν
Το πείσμα της είναι εκείνο που έκανε αίσθηση στο Παρίσι, πριν αποκλειστεί στον τέταρτο γύρο από την Άσλεϊ Μπάρτι. Στο παιχνίδι της καμπουριάζει συνήθως και αυτό σημαίνει ότι δαπανά πολλή ενέργεια, κάτι που είναι ηλικιακά επιτρεπτό. Η 20χρονη Αμερικανίδα, που γεννήθηκε στη Μόσχα, έγινε το talk of the town όταν απέκλεισε στον τρίτο γύρο τη Σερένα Γουίλιαμς, αλλά αυτό μπορεί και να ήταν το πυροτέχνημα της μίας βραδιάς. Πάντως, ο τέταρτος γύρος είναι προσωπικό ρεκόρ της. Η Κένιν μπορεί να καλύψει μεγάλες αποστάσεις στο κορτ χωρίς να προβληματιστεί ιδιαιτέρως και να κάνει σχετικά καλές επιστροφές, όμως απέναντι σε τενίστριες που μπορούν συναπτά να την δοκιμάζουν στις αδυναμίες του παιχνιδιού της, όπως είναι τα drop shot, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα, κυρίως ψυχολογικό. Κάτι που θα διορθωθεί με τα χρόνια.
0 Γκραν Σλαμ: 32%, 1-3: 59%, 3-7: 8%, 7 και πάνω: 1%
Κατερίνα Σινιάκοβα
Περισσότερο ένας φόρος τιμής και λιγότερο προσδοκία αυτό το κομμάτι για την κοπέλα που απέκλεισε την μπερδεμένη Ναόμι Οσάκα στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός. Η Τσέχα, που έφτασε στο πικ της σε αυτό το Ρολάν Γκαρός και αφού απέκλεισε τη Μαρία Σάκκαρη, περίπου περίμενε από την Οσάκα να καταρρεύσει, όπως και έγινε. Η περίεργη μηχανική στο σερβίς δείχνει ότι είναι σε διαδικασία μάθησης, ενώ προτιμά τα χτυπήματα στο σώμα της αντιπάλου. Στα 23 της, η Σινιάκοβα δεν δείχνει ότι θα μπορεί να προοδεύσει τόσο ώστε να γίνει αληθινή σφετερίστρια για τα Γκραν Σλαμ.
0 Γκραν Σλαμ: 87%, 1-3: 10%, 4-7: 2%, 7 και πάνω: 1%