ΣΠΟΡ

Γιατί ο Ζεράρ Πικέ θέλει να αλλάξει το τένις

Η μεταβολή του Davis Cup σε... Παγκόσμιο Κύπελλο έχει προκαλέσει την οργή του τενιστών. Πού ακριβώς εμπλέκεται ο Ζεράρ Πικέ και τι έχει εκνευρίσει τους Φέντερερ και Χιούιτ.

Γιατί ο Ζεράρ Πικέ θέλει να αλλάξει το τένις
FC Barcelona soccer player and founder of investment group Kosmos, Gerard Pique delivers his speech during the presentation of the city of Madrid as hosts of the new Davis Cup for the next two years in Madrid, Spain, Wednesday, Oct. 17, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez) AP Photo/Manu Fernandez

Ο ‘Kosmos’ αυτοπαρουσιάζεται διαδικτυακά ως μια εταιρία παραγωγής που ‘επαναπροσδιορίζει αθλητικά events και μιντιακές επιχειρήσεις του χθες για το κοινό του αύριο’.

Τον ‘Kosmo’ αυτό κουβαλούν στους ώμους τους, σαν άλλοι Άτλαντες, ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Ζεράρδ Πικέ, ο Ιάπωνας Χιρόσι Μικιτάνι (το αφεντικό της Rakuten – εταιρία τηλεπικοινωνιών) και ο Κινέζος Έντμουντ Τσου (υψηλόβαθμο στέλεχος της SECA). Οι τρεις τους συνθέτουν την ιδρυτική ομάδα και συναποφασίζουν για το καθετί.

Η κολεγιά τους έχει λίγους μήνες ζωής, καθώς συμφωνήθηκε μόλις το 2017 στη Βαρκελώνη, αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα, τον περασμένο Αύγουστο, κατάφεραν να κλείσουν μια τεράστια συμφωνία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις. Τι πέτυχαν; Την ανάληψη για 25 χρόνια της διεξαγωγής και προβολής του Davis Cup, το οποίο αλλάζει εντελώς μορφή και μετατρέπεται σ’ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο!

Ακριβώς εδώ έρχεται η ένσταση διάσημων παικτών. Οι οποίοι αντιδρούν στην ‘παραχάραξη’ της ιστορίας του παλαιότερου θεσμού, ο οποίος αριθμεί 119 χρόνια ζωής και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα του τένις. Μια ένωση του παλιού με το νέο.

Οι σαρωτικές μεταβολές

Το φρέσκο format ανατρέπει το status quo του Davis Cup και κόντρα σε ό,τι ίσχυε μέχρι πέρυσι (εντός-εκτός αγώνες) θα υπάρχουν προκριματικοί γύροι και μία τελική φάση 18 ομάδων που θα διεξάγεται στα μέσα Νοεμβρίου κάθε χρονιάς, σε διαφορετική πόλη.

Εφέτος τα τελικά θα φιλοξενηθούν στη Μαδρίτη από τις 18 ως τις 24 Νοεμβρίου. Εξασφαλισμένη θέση έχουν ήδη οι πρώτες τέσσερις χώρες της προηγούμενης διοργάνωσης (Κροατία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ), ενώ η Αργεντινή και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη λάβει τις δύο wild cards.

Οι υπόλοιπες 12 κενές θέσεις της τελικής φάσης θα καλυφθούν από τους νικητές των ζευγαριών: Βραζιλία-Βέλγιο, Ουζμπεκιστάν-Σερβία, Αυστραλία-Βοσνία, Ινδία-Ιταλία, Γερμανία-Ουγγαρία, Ελβετία-Ρωσία, Καζακστάν-Πορτογαλία, Τσεχία-Ολλανδία, Κολομβία-Σουηδία, Αυστρία-Χιλή, Σλοβακία-Καναδάς, Κίνα-Ιαπωνία.

Αφού συμπληρωθεί το παζλ, οι 18 ομάδες θα χωριστούν σε τρεις ομίλους των 6, θα παίξουν μεταξύ τους (σε αγώνες των τριών σετ) και οι πρώτες δύο συν τις δύο καλύτερες δεύτερες θα προχωρήσουν στα προημιτελικά και ούτω καθ’ εξής ως τη στιγμή που θα αναδειχθεί η παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Η έναρξη των προκριματικών, την προσεχή Παρασκευή (1 Φεβρουαρίου), άνοιξε εκ νέου την κουβέντα για τη χρησιμότητα αυτά της καινοτομίας. Διότι οι ‘πολέμιοι’ της νέας τάξης πραγμάτων στο παγκόσμιο τένις είναι πάρα πολλοί και η φωνή τους στεντόρεια.

Όχι στο… Pique Cup, ναι στα 3 δισ.

Εκ των καθοδηγητών στο κίνημα του ‘όχι αλλαγές στο Davis Cup’, είναι ο Αυστραλός Λέιτον Χιούιτ. Ο οποίος κάρφωσε τη φωτογραφία Πικέ στον τοίχο κι άρχισε να εξαπολύει τα βέλη του. ” Τρέχουμε πίσω από έναν ποδοσφαιριστή. Δεν ξέρει τίποτα από τένις. Θα ήταν σαν να ρωτούσαν εμένα για αλλαγές στο Champions League. Είναι γελοίο το σύστημα με τα τελικά.

Ούτε ο Ρότζερ Φέντερερ, που αποφάσισε να μην εκπροσωπήσει την Ελβετία παρά το γεγονός από το 1999 ήταν συνεπής στα ραντεβού των εθνικών ομάδων, συμφώνησε με την αναπροσαρμογή λέγοντας ότι ” το Davis Cup δεν πρέπει να εξελιχθεί σε Pique Cup. Στεναχωριέμαι, διότι δεν θα είναι ποτέ το ίδιο“.

Βέβαια, ο Άντι Μάρεϊ επέλεξε να τηρήσει μια στάση ουδετερότητας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι κάτι έπρεπε ν’ αλλάξει, διότι ” δεν δούλευε“.

Προφανώς ο Ζεράρ Πικέ, ως διευθύνων σύμβουλος του Kosmos, υπερασπίστηκε την ιδέα, υποστηρίζοντας πως είναι ” η έναρξη μιας νέας εποχής που διασφαλίζει την παράδοση του Davis Cup, αλλά το προσαρμόζει στις απαιτήσεις του επαγγελματικού αθλητισμού“.

Money talks, που λένε. Διότι τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκαν ο Καταλανός επιχειρηματίας (για την περίσταση) και οι συνεργάτες του σε βάθος 25ετίας δεν ήταν μια επένδυση που η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα μπορούσε να φανταστεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK