ΣΠΟΡ

Γιαννουρής στο Contra.gr: “Καλλιέργεια των υποδομών, σεβασμός στον φίλαθλο”

Ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής πόλο, Γιάννης Γιαννουρής, ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου της 24 MEDIA, "Game Changer", έδωσε στο Contra.gr μια μικρή... γεύση όσων θα πει στην κορυφαία αθλητική συνάντηση και στάθηκε στη σημασία της καλλιέργειας των τμημάτων υποδομής για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Γιαννουρής στο Contra.gr: “Καλλιέργεια των υποδομών, σεβασμός στον φίλαθλο”

Η 24MEDIA σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας SYMEON G. TSOMOKOS, διοργανώνει το πρώτο συνέδριο με τίτλο “Game Changer” θέμα τον αθλητισμό και τη business & marketing πλευρά του, την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στο ξενοδοχείο Hilton Athens.

Κορυφαία ονόματα από τον χώρο του αθλητισμού θα δώσουν το “παρών” στο συνέδριο, είτε ως καλεσμένοι, είτε ως ομιλητές. Ανάμεσα σε αυτά και ο Γιάννης Γιαννουρής, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές πόλο, ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται στον πάγκο της Πεσκάρα.

Ο κ. Γιαννουρής θα είναι ένας εκ των ομιλητών που θα ασχοληθούν με την ενότητα “The future of the game” που μπορείτε να παρακολουθήστε από κοντά εάν κλείσετε κι εσείς θέσεις στο κορυφαίο αθλητικό συνέδριο. Το Contra.gr επικοινώνησε μαζί του λίγες ημέρες πριν από τη σπουδαία συνάντηση του αθλητισμού στο Hilton και μας έκανε ένα μικρό preview όσων θα πει στο συνέδριο ενώ παράλληλα μίλησε για όσα πρέπει να αλλάξουν στον χώρο του πόλο.

Που σας πετυχαίνουμε αυτή την εποχή;

Βρίσκομαι στη Πεσκάρα της Ιταλίας σαν προπονητής και τεχνικός διευθυντής της ομάδας Πόλο.

Ασχολείστε πολλά χρόνια με το πόλο. Τι βλέπετε να έχει αλλάξει και σε ποιους τομείς;

Αρχικά σαν αθλητής και στη συνέχεια σαν προπονητής σε σχετικά νεαρή ηλικία. Και βέβαια έχουν αλλάξει πολλά όπως είναι φυσικό. Στη ζωή υπάρχει πάντα εξέλιξη. Δεν είμαι από αυτούς που λένε κάθε πέρυσι και καλύτερα. Έχουμε περισσότερες πισίνες από τη δεκαετία του 80 πιο πολλά σωματεία, περισσότερα παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό και αναλογικά περισσότερα και στο πόλο. Οι προπονητές έχουν εξελιχθεί και αυτοί. Σε αυτούς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη στο άθλημα τις τελευταίες τρις δεκαετίας.

Παρατηρούμε ότι η Ελλάδα βγάζει… φουρνιές με καλούς παίκτες. Όταν φεύγει η μία, έρχεται μια άλλη. Πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται καθαρά στο ταλέντο των παικτών ή και στον τρόπο που γίνεται η δουλειά εδώ στην Ελλάδα;

Η καλή δουλειά σε επίπεδο βάσης έφερε σταδιακά πολύ καλά αποτελέσματα σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Οι επιτυχίες αυτές λειτούργησαν επαγωγικά αφού όλο και περισσότερα παιδιά βρήκαν ενδιαφέρον στο άθλημα. Βέβαια απέχουμε ακόμα από τις μεγάλες δυνάμεις και αυτό φαίνεται στη συχνότητα με την οποία οι Εθνικές μας Ομάδες κάνουν κάτι ξεχωριστό. Για παράδειγμα η Εθνική Ανδρών ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Μόντρεαλ το 2005. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να επαναλάβει την επιτυχία το 2015 στο Παγκόσμιο του Καζάν. Η συχνότητα αυτή των επιτυχιών μπορεί να βελτιωθεί ωστόσο είναι προφανές ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις σε απόδοση τόσο πιο δύσκολο είναι να κρατιέσαι.

Είναι εύλογο το ότι απαιτούνται βελτιώσεις σε όλους τους τομείς που συμβάλλουν στις επιτυχίες. Αυτό αφορά σε προπονητές και αθλητές αλλά αφορά και την οργανωτική δομή Σωματείων και Ομοσπονδιών δηλαδή και τους παράγοντες. Δυστυχώς οι παράγοντες μας δεν εξελίχθηκαν ανάλογα με τις επιτυχίες που ήρθαν και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει στο μέλλον να βελτιωθεί.

Τι διαφορές υπάρχουν με το εξωτερικό;

Με την Νότια Ευρώπη είμαστε πιο κοντά. Με την κεντρική και βόρεια ή ανατολική Ευρώπη έχουμε διαφορές και ιδιοσυγκρασίας. Σαν χώρα αθλητικά, έχουμε αντιγράψει την νοοτροπία κυρίως των Ιταλών κυρίως στα αθλήματα λαϊκής βάσης όπως το ποδόσφαιρο. Παλιά έβλεπες τις Ομάδες να αποτελούνται από Έλληνες παίκτες. Τώρα κατά πολύ λιγότερο. Πάντως στην Ιταλία δίνουν μεγάλη έμφαση στη καλλιέργεια των υποδομών παρ’ όλη την εμμονή τους στη Πολιτική των Πρωταθλητών όπως την ονομάζουν. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό γίνεται στη χώρα μας.

Στο Πόλο βέβαια επειδή τα χρήματα είναι λίγα οι ομάδες αναγκαστικά οργανώνονται καλύτερα γι αυτό και οι Εθνικές μας των μικρών ηλικιών τα καταφέρνουν καλά. Από αυτή την άποψη ειδικά για το Πόλο θα έλεγα ότι πάμε αρκετά καλά. Προφανώς βέβαια τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα.

Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αλλάξει;

Δεν είναι εύκολο να πει κανείς μονολεκτικά. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη. Σίγουρα από άποψη αθλητικής ηγεσίας, παρά τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας στην οικονομία της θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στον Αθλητισμό αφού τα οφέλη του στη νεολαία και τους ενήλικες είναι τεράστια.

Ο ρόλος της Αθλητικής Ηγεσίας είναι πολύ σημαντικός και θα μπορούσε να βοηθήσει την περαιτέρω εξέλιξη του Αθλητισμού στην Ελλάδα. Απαιτεί όμως ένα όραμα, μια στρατηγική προσέγγιση που εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει.

Τι θα αφορά η ομιλία σας στο συνέδριο;

Το θέμα μου αφορά στη ανάπτυξη του Αθλητισμού, τη σημασία της καλλιέργειας των τμημάτων υποδομής από τα σωματεία, την βελτίωση της οργανωτικής δομής που θα μπορούσε να υποστηρίξει.

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ανάπτυξη των υποδομών ενός αθλήματος σε μια χώρα για την εξέλιξή του;

Εξαιρετικά σημαντικό αφού η δουλειά στη βάση αργά η γρήγορα σχετίζεται με την πορεία των Εθνικών Ομάδων σε επίπεδο μεγάλων διοργανώσεων. Η ανάπτυξη των υποδομών υπακούσει σε κανόνες που η εφαρμογή τους φέρνει τα αποτελέσματα. Είναι σαν μια γραμμή παραγωγής όπου το τελικό προϊόν περνάει από επί μέρους φάσεις όπου η κάθε μία προσθέτει στην αμέσως προηγούμενη.

Προπονητές, διοικητική δομή και αθλητές έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Επειδή οι υποδομές απευθύνονται σε μικρά παιδιά ο ρόλος των οικογενειών είναι επίσης σημαντικός. Μην ξεχνάμε ότι δυστυχώς ότι δεν υπάρχει συνέργεια του εκπαιδευτικού συστήματος με τον Αθλητισμό μας, οπότε η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό στηρίζεται και επιβαρύνει κυρίως τους γονείς.

Στην Ελλάδα έχουμε τις προοπτικές να το εξελίξουμε;

Εννοείται. Σίγουρα θα υπάρξει εξέλιξη. Με τις επιτυχίες που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε περισσότερη γνώση και εμπειρίες. Αρκεί να τις αξιοποιήσουμε.

Με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο στο πόλο;

Στα μέρη όπου το άθλημα έχει ρίζες και καλλιεργείται συστηματικά υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί. Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον κόσμο ενός αγώνα ποδοσφαίρου η μπάσκετ. Πέρα από το θέαμα που προσφέρει το άθλημα, απαιτείται κάποια στιγμή η ανανέωση των εγκαταστάσεων μας. Δυστυχώς είναι αρκετά γερασμένες και αφιλόξενες. Όπως τα παλιά σινεμά σε σχέση με τις νέες αίθουσες κινηματογράφου.

Εκτός από την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερο σεβασμό τον φίλαθλο. Η ωραία ατμόσφαιρα ή στη διάρκεια των αγώνων, η μουσική επένδυση, το θέαμα και εκτός νερού, αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι το κυλικείο ή οι χώροι υγιεινής όλα παίζουν τον ρόλο τους. Τα παραπάνω ακούγονται απλά αλλά σίγουρα δεν είναι.

Το θέμα πάντως της ανταπόκρισης του κοινού πάντως έχει να κάνει με το τρόπο που επικοινωνεί και το άθλημα τις επιτυχίες του προς τα έξω. Εκεί δυστυχώς υστερούμε αφού σαν άθλημα δεν έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε επαρκώς το προϊόν που παράγουμε. Απαιτούνται ειδικοί στον τομέα της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν βρει τον χώρο τους μέσα στο άθλημα μας.

* Περισσότερες πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου, τα θέματα συζήτησης καθώς και τους τρόπους συμμετοχής είναι διαθέσιμα στο gamechanger.gr.

** Μπορείτε να μας βρείτε και στις σελίδες μας σε facebook και twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK