ΣΠΟΡ

Ντανιίλ Μεντβέντεφ: Ο σωσίας του Ταραντίνο που δεν έχει φίλους στο τουρνουά

To Contra.gr αναλύει το σπουδαίο δεύτερο μισό του 2019, το οποίο έχει πετύχει ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ που απέκλεισε τον Στέφανο Τσιτσιπά στα ημιτελικά του Σανγκάη Όπεν και βρίσκεται πια στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ντανιίλ Μεντβέντεφ: Ο σωσίας του Ταραντίνο που δεν έχει φίλους στο τουρνουά
Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ με το τρόπαιο του Σανγκάη Όπεν, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 AP Photo/Andy Wong

Όπως φάνηκε από τα χείλη του Στέφανου Τσιτσιπά, όταν ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ τού έκανε break  στο 11ο game του 2ου σετ, την ώρα που ο Έλληνας τενίστας είχε ‘σπάσει’ το σερβίς του Ρώσου και εποφθαλμιούσε το tie-break, η επίθεση αφορούσε στον ίδιο τον αντίπαλό του. Από καλός τενίστας, τη χαραυγή του 2019, ο 23χρονος Ρώσος έχει γίνει δυσεπίλυτο σταυρόλεξο. Το δεύτερο μισό της χρονιάς του, μετά την καρατόμηση του Αλεκσάντερ Ζβέρεφ στον τελικό της Σανγκάης, το τουρνουά της ΑΤΡ1000, είναι ιστορικά σπουδαίο. Αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου και το παιχνίδι με τον Μπιορν Φραντάντζελο στην Ουάσινγκτον, ο Ρώσος έχει παίξει 33 παιχνίδια. Έχει χάσει μόλις 3 και όλα σε τελικούς.

Στο Σίτι Όπεν, της Ουάσινγκτον, έχασε από τον Νικ Κύργιο. Στο Ρότζερς Καπ, το ΑΤΡ1000 του Σινσινάτι, ηττήθηκε από τον Ράφα Ναδάλ. Ο Ισπανός τον νίκησε σε έναν τελικό 5 ωρών και στο US Open. Κι αυτό είναι όλο, τουλάχιστον ως τώρα. Στα δύο τελευταία τουρνουά του, στο Όπεν της Αγίας Πετρούπολης και το τουρνουά της Σανγκάης, ο Μεντβέντεφ δεν έχει νικήσει απλώς τους αντιπάλους του, έχει επικρατήσει εναντίον τους. Στα 9 τελευταία νικηφόρα παιχνίδια του, ο Ρώσος δεν έχει χάσει σετ και το εκπληκτικό στατιστικό, που έχει διαμορφωθεί έπειτα από το tie break που έπαιξε στον ημιτελικό με τον Τσιτσιπά, είναι ότι τις 10 τελευταίες φορές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτήν τη διαδικασία, λάθεψε… μηδέν φορές. Μετά την επικράτησή του επί του Μάρτον Φούκσοβις στη Σόφια, στις 11 Φλεβάρη, ο Μοσχοβίτης έχει πάρει άλλα δύο τουρνουά, αμφότερα ΑΤΡ1000. Ήταν στο Σινσινάτι που νίκησε στον ημιτελικό τον Νόβακ Τζόκοβιτς και στον τελικό τον Βέλγο Νταβίντ Γκοφέν για τον πρώτο τίτλο του σε τέτοιας κατηγορίας διοργάνωση.

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ο Μεντβέντεφ κάθεται γερά στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης. Δεν φαινόταν εφικτό αυτό, ως το Γουίμπλεντον. Όμως, από τον Αύγουστο κι έπειτα, αυτή η αρκούδα ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη της. Είχε μάλλον μακρύ χειμώνα το εγκεφαλικό πλέγμα του. Φαίνεται πως άργησε να τελειώσει ο χειμώνας στη στέπα της ψυχής και του μυαλού του, αλλά άπαξ και ξεπάγωσαν οι ποταμοί των αρτηριών του, ο ψηλόλιγνος τενίστας που μακελεύει το μυαλό του αντιπάλου του, έχει καταφέρει να είναι ένα από τα πρόσωπα του 2019 στα κορτ, σχεδόν ισοϋψές με τους 3 μεγάλους, που στην τελική δεν έχουν ανάγκη αναγνώρισης. Ούτε ο Ρώσος -που είχε δείξει ψήγματα της αξίας του μέχρι το μεγάλο βήμα στην DC- μοιάζει, πάντως, να ασχολείται με τέτοια ζητήματα. Η γκριμάτσα που παίρνει το στόμα του, όταν βρίσκεται σε πολεμική διάθεση, είναι έμπλεη ειρωνείας, καθώς το στραβώνει από την αριστερή πλευρά, βλέποντας τον αντίπαλό του να βουλιάζει σε έναν βούρκο τον οποίο δεν είχε δει.

Εξάλλου, μία από τις ιστορίες του US Open ήταν η εχθρότητα με την οποία τον αντιμετώπισε ο κόσμος και πώς εκείνος αντιγύρισε. Το “thank you guys” που έλεγε μετά τη λήξη κάθε ματς, για να γίνει σαφές το γεγονός πως το κοινό, αποδοκιμάζοντάς τον, τον έκανε πιο δυνατό, έγινε η ιστορία του τουρνουά. Δεν έκανε το γύρο του παγκόσμιου εικονικού χωριού, όσο θα έπρεπε για να μπει στη κατηγορία του ευρέως διαδεδομένου, η φωτογραφία με τον μέσο στα μαλλιά του που απευθυνόταν στον διαιτητή, μία αντίδραση για τις έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό της Νέας Υόρκης ειδικά μετά την επιθετική συμπεριφορά που επέδειξε σε ball boy στον 3ο γύρο του τελευταίου Major της χρονιάς, απέναντι στον Φελισιάνο Λόπες.

Ο Μεντβέντεφ λίγο έλειψε να κατακτήσει το Major και πάντως έδειξε χαρακτήρα που ήταν σμιλευτός: ο μόνος που κατάφερε να πάρει ματς από τον Ναδάλ σε παιχνίδι που ο Ισπανός προηγήθηκε 2-0 σετ ήταν ο Φάμπιο Φονίνι, στον 3ο γύρο του US Open το 2015. Σε τελικό, δε, μόνο ο Ρότζερ Φέντερερ είχε γυρίσει το 2008, στο Γουίμπλεντον, από 0-2 σε 2-2, για να χάσει τελικά στο κλασικότερο των κλασικών. Αλλά, όσο κι αν αυτό φαντάζει οξύμωρο, ο τότε 29χρονος Μαγιορκινός ούτε κατά διάνοια ήταν όπως φέτος. Δεν είχε κατακτήσει Major και είχε σχεδόν ατιμωθεί από τον Τζόκοβιτς στον προημιτελικό του Ρολάν Γκαρός. Το 2015 ήταν η μάλλον χειρότερη χρονιά της καριέρας του, αν αναλογιστεί κάποιος ότι μπήκε στο τουρνουά των Παρισίων ως νούμερο 6. Ο Σέρβος του έκανε ένα καθαρό 3-0 και το 3ο σετ ήταν 6-1. Τόσο ο Ναδάλ είχε να χάσει στο Παρίσι από τον Φέντερερ, στον τελικό του 2006.

Τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη ήταν σε φόρμα, αλλά για τον Ρώσο πρώτα έφυγε η ψυχή και μετά το χούι. Γύρισε από το 0-2 και παρά τα δύο breaks στο σερβίς του στο 5ο σετ, τού ανταπέδωσε το ένα, ενώ πλησίασε και σε δεύτερο. Αυτή η ήττα ήταν η σφραγίδα γνησιότητας για τον τενίστα που θα είναι διεκδικητής των Γκραν Σλαμ από τη νέα χρονιά.

Οι τετράωρες προπονήσεις

Η περίπτωση της σχέσης του Μεντβέντεφ και του Γάλλου προπονητή του, Ζιλ Τσερβαρά, είναι από εκείνες που δεν έχουν μείνει σε επαγγελματικό επίπεδο. Ούτως ή άλλως, ο Ρώσος έχει θέματα αυτοελέγχου. Δεν φύτρωσε ως εξωγενής εχθρικός παράγοντας στο προσφιλές δυτικό περιβάλλον του ‘Μεγάλου Μήλου’. Στον 2ο γύρο του Γουίμπλεντον 2017 και αφού είχε αποκλείσει τον Στάνισλας Βαβρίνκα, πέταξε κέρματα στην Πορτογαλίδα διαιτητή Μαριάνα Άλβες, μια πράξη πειστική της γνώμης του για τις αποφάσεις της στο χαμένο παιχνίδι με τον Ρούμπεν Μπέμελμανς. Κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 14.500 λιρών, το τρίτο μεγαλύτερο στην ιστορία των Major. Τον Απρίλη του 2016, δε, δύο μήνες αφού είχε κλείσει τα 24 χρόνια του, είχε αποβληθεί στο 1ο σετ ενός ματς με τον Ντόναλντ Γιανγκ στο Savannah Challenger, ένα τουρνουά στις ΗΠΑ που δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της ΑΤΡ.

Τότε, η διαιτητής Σάντι Φρεντς είχε δώσει ένα φόρχαντ του έξω και πλησιάζοντάς την, της είπε “ξέρω ότι είστε φίλοι, είμαι σίγουρος για αυτό”. Αυτός ήταν σαφής υπαινιγμός για τη φυλή της διαιτητή, η οποία είναι μαύρη όπως και ο Γιανγκ. Στο τέλος του game, που έφερε τον Αμερικανό μπροστά με 4-1, με τη σύμφωνη γνώμη του παρατηρητή Κιθ Κρόσλαντ, η Φρεντς έδωσε το παιχνίδι στον Γιανγκ. Τότε, ο Μεντβέντεφ ήταν νούμερο 267 στον κόσμο.

Ο Τσερβαρά δεν είναι μόνος του στο box. Μαζί του κάθεται και η γυναίκα του Μεντβέντεφ, Ντάρια, η οποία πέρυσι, όταν εκείνος έχασε από τον Λούκας Πούιγ ένα σετ 0-6 σε προπόνηση, είχε προβλέψει ότι πολύ σύντομα θα έμπαινε στην πρώτη δεκάδα. Στη Νέα Υόρκη, δε, παρέα τους ήταν ο ψυχοθεραπευτής του. Ήταν μία από τις αλλαγές που αποφάσισαν από κοινού ο Ρώσος με τον προπονητή του, μετά το Γουίμπλεντον. Τότε ήταν ο Γκοφέν που είχε μπει εμπόδιο. Στο 5ο σετ, ο Βέλγος νίκησε 7-5 και ο Τσερβαρά εντόπισε το πρόβλημα στην αντοχή. Οπότε ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τετράωρων προπονήσεων, το οποίο ουδείς τενίστας ήθελε να περάσει. Πόσω μάλλον κάποιος που δείχνει να βασανίζεται μέσα στο κορτ. Και που όσο βασανίζεται, τόσο καλύτερα παίζει. Όταν ο Τσερβαρά τού μιλάει, δεν τον κοιτάζει καν. Το στραβό στόμα του τενίστα του γίνεται ακόμα στραβότερο. Σηκώνει τους αντίχειρες. Ο Γάλλος αποφεύγει την επαφή.

Ο Μεντβέντεφ καταλαβαίνει τη γεωμετρία του παιχνιδιού. Οι Ρώσοι δίνουν ούτως ή άλλως τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα μαθηματικά και τη φυσική. Είναι το εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το διαμάντι της χώρας, αυτό που έδωσε στη γλώσσα τη μορφή που έχει τώρα, πριν από 270 χρόνια, όταν ο πανεπιστήμονας Μιχαήλ Λαμανόσαφ εξέδωσε την πρώτη σύγχρονη γραμματική. Ο 23χρονος ήταν καλός στα μαθηματικά. Αλλά βέβαια έχει κάποια ερωτήματα αναπάντητα. Θεωρεί ότι μοιάζει στον Κουέντιν Ταραντίνο και είναι εξαιρετικός στο σκάκι. Γι’ αυτό, παρά την απέχθεια που μπορεί να δείχνει ορισμένες φορές (πιθανότατα για το ίδιο το περιβάλλον που βρίσκεται), ο σχηματισμός του κορτ το καθιστά γνώριμο πεδίο του. Αυτήν τη στιγμή είναι σεσημασμένος για τα passing shots του. Στη Σανγκάη εκτέλεσε τον Ζβέρεφ.

Έχει όλα τα συστατικά ενός ήρωα της ρωσικής λογοτεχνίας. Πάντα νηφάλιος, με περίεργα ξεσπάσματα, αγγελικός όταν είναι γαλήνιος, ψηλός και φαινομενικά άχαρος, ο 198 εκατοστών Μεντβέντεφ είναι το ‘μαύρο άλογο’ της νέας γενιάς. Δεν έχει τη χάρη του Φέντερερ, το πάθος του Ναδάλ και την ακρίβεια του Τζόκοβιτς, αλλά διαθέτει κάτι άλλο πολύ σημαντικό: δεν έχει φίλους στο τουρ. Οπότε ο Τσιτσιπάς, ο Ζβέρεφ, ο Κύργιος και ο Ματέο Μπερετίνι μπορούν να βασίζονται στην αντιπάθειά τους γι’ αυτό ως επιπλέον κίνητρο. Μπαίνουμε στην εποχή που θυμίζει τα 80s, όταν ο Τζίμι Κόνορς, ο Τζον Μάκενρο και ο Ιβάν Λεντλ είχαν το ζωνάρι τους λυμένο για καβγά. Προσδεθείτε, διότι οι αβρότητες και οι ασπασμοί τελειώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ