Είχε πεθάνει η γυναίκα που χτυπήθηκε από μπαλάκι του μπέιζμπολ
Η Λίγκα του επαγγελματικού μπέιζμπολ υποχρεώνεται να θέσει νέους κανόνες ασφαλείας στα γήπεδα διεξαγωγής του πρωταθλήματος με αφορμή το θάνατο 79χρονης και την εκ νέου ανακίνηση του θέματος από την οικογένεια.
Για 5.5 μήνες ουδείς είχε ασχοληθεί με την κατάληξη της υπόθεσης της Λίντα Γκόλντμπλουμ, η οποία είχε χτυπηθεί από μπαλάκι του μπέιζμπολ τον περασμένο Αύγουστο.
Την Τρίτη έγινε γνωστό πως η 79χρονη γυναίκα είχε αποβιώσει τέσσερις ημέρες μετά την διακομιδή της στο νοσοκομείο εξαιτίας 'οξείας ενδοκρανιακής αιμορραγίας'. Η κόρη της, Τζάνα Μπρόντι, μίλησε στην 'Washington Post' και ενημέρωσε για ό,τι είχε συμβεί σε αυτό το διάστημα.
" Μας πονάει πάρα πολύ. Δεν ήταν μια μπάλα που θα μπορούσε να την αποφύγει ή να την πιάσει", ανέφερε χαρακτηριστικά η κόρη της άτυχης οπαδού.
Η Λίντα Γκόλντμπλουμ, σύζυγος, μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά επτά εγγονών είχε επισκεφθεί -ως κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας- με μέλη της οικογένειά της το 'Dodger Stadium' του Λος Άντζελες προκειμένου να γιορτάσει τα γενέθλια και την 59η επέτειο του γάμου της στη διάρκεια του αγώνα της ομώνυμης ομάδας με τους Padres.
Αυτή ωστόσο η ξεχωριστή στιγμή εξελίχθηκε σε ανείπωτη τραγωδία. Στη διάρκεια της 9ης περιόδου ένας εκ των παικτών της φιλοξενούμενης ομάδας, ο Δομινικανός Φράνμιλ Ρέγες, χτύπησε άτσαλα το μπαλάκι, αυτό, που είχε φύγει από το χέρι του πίτσερ με 150 χλμ/ώρα, απέκτησε τροχιά προς την κερκίδα πίσω από την πρώτη βάση, πέρασε πάνω από το προστατευτικό δίχτυ και χτύπησε στο κεφάλι την άτυχη γυναίκα που έπεσε αναίσθητη.
Η διακομιδή της στο νοσοκομείο ήταν άμεση, μάλιστα υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Για τρεις ημέρες ήταν σε κώμα και δεν είχε επαφή με το περιβάλλον παραμένοντας στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Από τη στιγμή που οι γιατροί απέκλεισαν κάθε πιθανότητα να 'ξυπνήσει', η οικογένεια έλαβε την απόφαση να την αφήσουν ν' αναπαυτεί χωρίς να ταλαιπωρηθεί περαιτέρω.
Οι (μετέπειτα φιναλίστ του πρωταθλήματος) Dodgers δεν σχολίασαν το παραμικρό τότε, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης να μην ενημερωθούν για το τραγικό συμβάν. Ούτως ή άλλως στην τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα οι κάμερες δεν είχαν δείξει οτιδήποτε.
Αφού το θέμα ανακινήθηκε από τη οικογένεια, εκπρόσωπος της ομάδας του Λος Άντζελες ανέφερε πως "το θέμα έχει διευθετηθεί", άνευ περαιτέρω σχολίων. Ούτε η κόρη της αποθανούσας επέλεξε να δώσει λεπτομέρειες για οποιαδήποτε μορφή συμβιβαστικής συμφωνίας ή δικαστικής διαμάχης.
Απαίτησε όμως μέσα από τη συνέντευξή της ήταν περισσότερα μέτρα ασφαλείας, διότι το υπάρχον προστατευτικό δίχτυ αποδείχθηκε πως δεν επαρκεί. " Γιατί να μην το κάνουν ακόμα ψηλότερο; Αφήστε που ο απαρχαιωμένος κανονισμός εξακολουθεί να προστατεύει τις ομάδες", συμπλήρωσε.
Αυτός ήταν ο πρώτος θάνατος θεατή σε αγώνα του μπέιζμπολ μετά του 14χρονου Άλαν Φις τον Μάιο του 1970, στο ίδιο μάλιστα γήπεδο. Παρόλα αυτά μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017 ένα κοριτσάκι είχε δεχθεί το μπαλάκι στο πρόσωπο, σε αγώνα των Yankees στη Νέα Υόρκη. " Ήμασταν τόσο τυχεροί που δεν χάσαμε το παιδί μας", είχε αναφέρει ο πατέρας της μικρής στη 'New York Post'. " Μάλλον υπήρχαν φύλακες-άγγελοι στην κερκίδα".
Έκτοτε το προστατευτικό δίχτυ επεκτάθηκε, αποδείχθηκε ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη κενές ζώνες που εγκυμονούν κινδύνους για τους θεατές.
Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που από τις αρχές του προηγούμενο αιώνα απασχολεί έντονα τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Παρόλο πάντως που από το 1913, όταν πρωτοτέθηκε το ζήτημα της ασφάλειας του κοινού, έχουν μεσολαβήσει 100 χρόνια εξακολουθεί ν' αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μια και τα μέτρα δεν φαίνεται πως επαρκούν.
Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Elise Amendola