ΣΠΟΡ

Το déjà vu μεταλλίων των Τεντόγλου – Παπαχρήστου γίνεται συνήθεια

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος και η Βούλα Παπαχρήστου το αργυρό στο τριπλούν, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά και συνεχίζοντας χέρι χέρι στις διακρίσεις και φέτος.

Το déjà vu μεταλλίων των Τεντόγλου – Παπαχρήστου γίνεται συνήθεια
Eurokinissi

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως; Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου; Ή Μίλτος Τεντόγλου και Βούλα Παπαχρήστου στο βάθρο; Τρεις φράσεις που έχουν ακριβώς το ίδιο νόημα. Μία πράξη που γίνεται ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα το διπλό βάθρο στο σκάμμα για τον ελληνικό αθλητισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Στη Γλασκόβη, αμφότεροι ταξίδεψαν με τον τίτλο του φαβορί -τουλάχιστον- για βάθρο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, πρωταγωνιστούν σε παρεμφερή αγωνίσματα και προ μηνών είχαν διακριθεί επίσης μαζί, σε πανευρωπαίκό επίπεδο.

Eurokinissi

Ήταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στο Βερολίνο στο οποίο δοκιμάζονταν ο νεαρός άλτης του μήκους (για πρώτη φορά σε επίπεδο ανδρών) και η πιο έμπειρη τριπλουνίστρια (για τρίτη φορά). Τα αποτελέσματα ήταν επίσης ίδια. Ο πρωταθλητής από τα Γρεβενά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,25μ. (καλύτερη επίδοση σεζόν), η Αθηναία πρωταθλήτρια ανέβηκε κι αυτή στο πρώτο σκαλί του βάθρου με 14,60μ.

Η κοινή πορεία τους υπό τις οδηγίες του Γιώργου Πομάσκι σε κορυφαίο επίπεδο άρχισαν περίπου σε αυτό το χρονικό διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, προϋπήρχε… έφεση βάθρου. Ο Τεντόγλου είχε πάρει το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 το 2016 στο Μπίντγκοστς, δείχνοντας από τότε τις διαθέσεις του. Ακολούθησε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κ20 το 2017 και λόγω της πορείας του ψηφίστηκε και κορυφαίος Έλληνας αθλητής στίβου για το 2018.

Eurokinissi

Η Παπαχρήστου επίσης είχε πολλές σπουδαίες διακρίσεις να ανατρέξει, τουλάχιστον εντός αγωνιστικών χώρων. Διόλου τυχαία, το πρώτο μετάλλιό της (χάλκινο) ήρθε στο Παγκόσμιο Κ20 του 2008 στο Μπίντγκοστς, όπως συνέβη και με τον Τεντόγλου. Στο Ευρωπαϊκό Κ23 το 2009 ανέβασε τις επιδόσεις της και πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο, όπως και δύο χρόνια αργότερα στην ίδια διοργάνωση.

Σε επίπεδο γυναικών, όταν επανήλθε μετά από τις γνωστές εξωαθλητικές περιπέτειες που είχε, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο κλειστού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2016 και λίγους μήνες αργότερα κατέκτησε ξανά το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό ανοιχτού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο τη βρήκαν στον τελικό του τριπλούν.

Eurokinissi

Εν έτει 2019, οι νέες διακρίσεις ουσιαστικά τους περίμεναν να τις αρπάξουν. Οι προπονήσεις που έκαναν τους τελευταίους μήνες είχαν τερματικό σταθμό το βάθρο. Το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο τέλος του 2018, όπου κατέκτησαν ξανά μετάλλιο, ήταν ένα καλό ζέσταμα, ένα τεστ για τις δυνάμεις τους.

Ο Τεντόγλου ήταν το απόλυτο φαβορί για το χρυσό, όμως η Παπαχρήστου αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού πριν από τους αγώνες κι έδωσε μάχη για να καταφέρει να εμφανιστεί σε υψηλό επίπεδο. “Ήμουν σε κατάσταση που δεν ερχόμουν να κάνω 14,50μ. και 14,60μ, αλλά να φύγω στα 14,80μ. και 14,90μ.”, εξήγησε η ίδια μετά από τον θρίαμβό της.

Eurokinissi

Έχοντας παράλληλη πορεία όλο αυτό το διάστημα, αναπόφευκτα θα ήταν μαζί και στη μάχη τους στον τελικό του αγωνίσματός τους. Ο Τεντόγλου ήταν εξ αρχής το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και το επιβεβαίωσε με το 2ο άλμα του (το 1ο ήταν άκυρο). Ο 20χρονος αθλητής πήδηξε στα 8,12μ. και πέρασε νωρίς στην πρώτη θέση.

Μπορεί ο Σουηδός Τομπίας Νίλσον να έκανε καλύτερο 3ο άλμα (8,17μ.), όμως κανείς δεν μπορούσε να κόψει τα φτερά του Τεντόγλου. Τέταρτο άλμα στα 8,16μ., 5ο άλμα στα 8,38μ., καλύτερη φετινή επίδοση παγκοσμίως. Ο Νίλσον δεν έκανε καλύτερη επίδοση από τα 8,17μ., ενώ μόνο ένας αθλητής ακόμη ξεπέρασε τα 8 μέτρα (ο Σέρβος Σταχίνια Γιοβάντσεβιτς με 8,03μ.).

Λίγα λεπτά της ώρας νωρίτερα, η Παπαχρήστου είχε δώσει κι αυτή τη δική της μάχη. Με το πρώτο άλμα της προσγειώθηκε στα 14,50μ., ατομικό ρεκόρ για τον κλειστό στίβο. Μετά από δύο άκυρα άλματα, η Ισπανίδα Άνα Πελετέιρο έκανε 14,56μ. και προσπέρασε για λίγο την Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Η Παπαχρήστου εμφανίστηκε επηρεασμένη από αυτό το προσπέρασμα και έκανε 3 σερί άκυρες προσπάθειες και μία 5η προσπάθεια στα 14,07μ. Όταν, δε, η Πελετέιρο πήδηξε στα 14,73μ., το χρυσό μετάλλιο είχε χαθεί, όμως όχι και η διάκριση. Στην 6η προσπάθεια δεν άλλαξε κάτι και η Ουκρανή Όλια Σαλάντουχα έμεινε στα 14,47μ. και στο χάλκινο μετάλλιο.

Το 31ο και το 32ο μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων κλειστού στίβου (το 30ό ήταν το σαββατιάτικο του Κώστα Μπανιώτη στο ύψος) ήρθαν σετ από το σκάμμα. Όπως συνηθίζουν οι δύο πρωταθλητές μας στις τελευταίες διοργανώσεις, μικρές και μεγάλες, διεθνείς και εγχώριες.

Το έκαναν όταν ήταν ακόμα στα juniors, το έκαναν το 2018 στον ανοιχτό στίβο, το έκαναν το 2019 στον κλειστό. Ακολουθεί το Παγκόσμιο της Ντόχα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τους επόμενους μήνες ίσως τα déjà vu μεταλλίων των Τεντόγλου – Παπαχρήστου να γίνουν συνήθεια.



Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ