Χριστίνα Λιναρδάτου, η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε παγκόσμιο τίτλο
Η Χριστίνα 'Μέδουσα' Λιναρδάτου νίκησε την αήττητη (8-0) Καναδή Κάντι Γουάιατ στο ΔΑΪΣ, την Κυριακή 24 Μαρτίου. Ο Λευτέρης Ελευθερίου βρέθηκε εκεί για να περιγράψει τα κρίσιμα χτυπήματα που έριξαν (πολλές φορές) κάτω την αντίπαλό της.
Στα σημαντικά events στην Ελλάδα πιθανώς δεν κατατάσσεται ο πρώτος αγώνας επαγγελματικής πυγμαχίας που φιλοξένησε η χώρα, συγκεκριμένα το κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΪΣ, την Κυριακή 24 Μαρτίου. Επίσης, είναι έως και βέβαιον ότι δεν κατατάσσεται ούτε το γεγονός ότι η WBO, η παγκόσμια ομοσπονδία που αναγνωρίζει παγκόσμιους πρωταθλητές στην πυγμαχία, έδινε τη ζώνη της σε μία από τις δύο αθλήτριες που μπήκαν στο ρινγκ, για να αγωνιστούν στο πιο σημαντικό επαγγελματικό ματς σε επίπεδο Γυναικών, στην κατηγορία των 63 κιλών.
Μάλλον δεν πρέπει να παίζει ρόλο ούτε το ότι στον έκτο γύρο η Χριστίνα Λιναρδάτου Ντουράν πέτυχε τεχνικό νοκ άουτ έναντι της αντιπάλου της, της Κάντι Γουάιατ από το Κάλγκαρι του Καναδά, για να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που παίρνει τη ζώνη. Αν υπολογίσει κάποιος ότι για την 31χρονη πυγμάχο αυτή ήταν η 13η νίκη της, με τη μία ήττα της να έχει προέλθει από τη Ντελφίνε Πέρσουν (ρεκόρ 43-1), στις 4 Ιουνίου 2016, τότε το νούμερο αποκτά αυτομάτως μία γούρικη υφή.
Η Γουάιατ, που έφτασε αήττητη από τη βόρεια Αμερική, με 8 νίκες σε ισάριθμα ματς, δεν κατάφερε να συγκρατήσει την Ελληνίδα που προπονείται υπό τις οδηγίες του Μανώλη Λαβδάκη, προπονητή του Περσέα, αλλά και του ατζέντη και promoter, Αμερικανού Μπράιαν Κόεν.
(φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)
Τίποτα από όλα αυτά μοιάζει να έχει σημασία για κάποιον, πλην των παροικούντων τη Ιερουσαλήμ του αγωνίσματος. Του Περσέα, της ομάδας στο Γαλάτσι που η Λιναρδάτου προπονείται, των σχολών που βρέθηκαν ομαδόν στα Εκπαιδευτήρια, των ερασιτεχνών πυγμάχων, που η καθημερινότητα δεν τους απορροφά από το να είναι γνώστες των σπουδαίων αγώνων ή να εντρυφούν όσο γίνεται στο σπορ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα σηκωθούν στις 6 το πρωί για τρέξιμο ή θα κάνουν προπόνηση στην αργία. Για τη νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια, να καθίσει σε αργία προφανώς είναι η εξαίρεση.
Η Λιναρδάτου, στον αγώνα-κορωνίδα για τη σειρά Gods of War, ήτοι οι Θεοί του Πολέμου, ακολούθησε τη Γουάιατ ώσπου εκείνη να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα διαολεμένα δυνατά δεξιά χουκ της. Ο αγώνας τίτλου, αποτελούμενος από 10 γύρους διάρκειας 2 λεπτών ο καθένας, δεν έφτασε ως το τέλος του. Από τη στιγμή που η Ελληνίδα πρωταθλήτρια 'ξεκλείδωσε' το γρίφο της μέσης και της κοντινής απόστασης, ήταν θέμα χρόνου η επικράτησή της, ώστε να εκπληρωθούν και οι προφητείες διά στόματός της. Τον Ιούλιο, όταν είχε πάρει τον τίτλο της WBC στη light featherweight, από την Αλίσια Μπάουμγκαρντνερ στο Λούιβιλ, είχε δηλώσει ότι θα έφερνε τη ζώνη.
Απλώς, δεν μιλούσε μόνο για την WBC, αλλά για την άλλη, την... καλή, που κατέκτησε στο γυμναστήριο του ΔΑΪΣ.
Όσο η Γουάιατ δεν άφηνε τη Λιναρδάτου να την πλησιάσει, βρισκόταν σε ασφαλές σημείο. Τα τζαμπ της και το αριστερό κροσέ την κρατούσαν στην επιθυμητή απόσταση, αφού η διαφορά ύψους και βάρους γινόταν εμφανής αμέσως. Η Καναδή προσπάθησε να αποφύγει την Ελληνίδα και τα κατάφερε στους δύο πρώτους γύρους. Η Λιναρδάτου δαπάνησε αρκετή ενέργεια στο δεύτερο, αφού προσπάθησε να πλησιάσει τη Γουάιατ, μόνο που αυτό δεν έφερε αποτέλεσμα, αφού ακόμα και όταν πλησίαζε την κρατούσαν τα μεγάλα άκρα της και τα πιασίματα ωφελούσαν εκείνη που ήθελε να 'παγώσει' τη δράση.
Μετά το καμπανάκι άλλαξε τακτική. Αφού δεν μπορούσε να την χτυπήσει, δεν θα δεχόταν χτυπήματα. Με το βάρος και το ύψος της αυτήν τη φορά για συμμάχους της, χρησιμοποίησε το πλεονέκτημα της ταχύτητάς της ώστε η Καναδή να μην μπορεί να τη βρει. Η Λιναρδάτου μπόρεσε για πρώτη φορά να τελειώσει ένα γύρο χωρίς οι κριτές να δώσουν πλεονέκτημα στην Καναδή πυγμάχο και στον τέταρτο εξαπέλυσε την αντεπίθεσή της. Η Γουάιατ αιφνιδιάστηκε από την αλλαγή ρυθμού και τα overhead έκαναν τη διαφορά, μαζί με τη δυνατότητα που έχει να μπορεί να εξαπολύει επίθεση διαρκείας.
Οι συνδυασμοί χτυπημάτων είχαν στόχο το κεφάλι και τα πλευρά και μπορεί η Καναδή να έμεινε όρθια, αλλά η χρονική συγκυρία ευνοούσε καταφανώς την 31χρονη, με τις ρίζες και από τη Δομινικανή Δημοκρατία, μια και γεννήθηκε στο Σαντιάγκο ντε λος Καμπαγέρος. Βρίσκοντας, πια, τον τρόπο για να αποκτήσει προβάδισμα, δεν είχε λόγο να τον αλλάξει. Η Γουάιατ δεν ήταν, μόνο, αλλά έμοιαζε κουρασμένη.
Οι κινήσεις της έγιναν αργές και παρά το πείσμα της, που την κράτησε ζωντανή και στον πέμπτο γύρο, οι τελευταίοι κόκκοι της κλεψύδρας υποκλίνονταν στη βαρύτητα και δέχονταν στωικά τη μοίρα τους
Ένα αρχικό χουκ στο κεφάλι ζάλισε τη Γουάιατ, αλλά η αμέσως επόμενη επίθεση συνοδεύτηκε από ένα εντυπωσιακά δυνατό τζαμπ με το δεξί, το οποίο την έστειλε στο ρινγκ, πέφτοντας προς τα μπρος. Η Καναδή μπορεί να σηκώθηκε, αλλά οι μέρες της αφθονίας της ήταν μετρημένες. Η Λιναρδάτου επιδόθηκε σε λυσσαλέα επίθεση, με διαδοχικά overhead με το δεξί, τα οποία συνδύαζε με επίπονα χτυπήματα με το αριστερό στα πλευρά. Πάρ' την ξανά κάτω. Η Ελληνίδα σήκωσε για πρώτη φορά τη γροθιά της, πηγαίνοντας στην αντίθεση γωνία. Το χουκ και το άπερκατ, με το που η Γουάιατ σηκώθηκε, σήμαναν το τρίτο νοκ ντάουν και τη λήξη της αναμέτρησης, αφού ο διαιτητής δεν έλαβε σήμα από τα μάτια της Γουάιατ.
Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη της βραδιάς, μετά από εκείνη του μποξέρ Στέλιου Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι κάτοικος ΗΠΑ και ο οποίος χρειάστηκε λιγότερο από ένα γύρο για να κατακρεουργήσει τον αντίπαλό του, που έφερε την πρώτη Ελληνίδα πρωταθλήτρια στην ιστορία. Τη Χριστίνα 'Μέδουσα' Λιναρδάτου, γνωστή και ως 'Black Mamba'.
Και πού να ήξεραν οι δημιουργοί της μυθολογίας ότι κάποτε, δεκάδες χιλιάδες χρόνια αργότερα, μία Μέδουσα θα έβρισκε έναν Περσέα να την αγκαλιάζει και δυνητικά να την οδηγεί στην παγκόσμια κορυφή.