Αυτοί που βγάζουν εκατομμύρια παίζοντας video games
Mέσα στο 2019 χορηγοί και διαφημιζόμενοι επένδυσαν στα eSports το ποσό των 3.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Mολονότι οι Ασιάτες είναι οι περισσότεροι επαγγελματίες video gamers, αυτοί που βγάζουν τα περισσότερα είναι κοντά στα 30 και από τις ΗΠΑ.
Video games παίζετε πολλοί. Aν με ρωτάς, χωρίς λόγο και αιτία. Εκτός και αν ζεις από αυτά. Όπως συμβαίνει με πολλούς εκεί έξω. Κάποιοι eGamers είναι εκατομμυριούχοι. Χωρίς απαραίτητα να ‘σαρώνουν’ τα πρωταθλήματα. Να σου εξηγήσω.
Ο Ninja που ακούει και στο ‘Τάιλερ Μπλέβινς’ έβγαλε πέρυσι 17.000.000 δολάρια. Από το διαγωνιστικό κομμάτι πήρε λιγότερα από 100.000 δολ. Δεν προκρίθηκε καν στο Παγκόσμιο του Fortnite, τον περασμένο Ιούλιο. Αλλά ούτε που τον ένοιαξε. Όσο τον ακολουθούν εκατομμύρια τύποι στα κανάλια του -και άρα είναι κοντά του εταιρίες που θέλουν να του δίνουν χρήματα για να διαφημίζει τα προϊόντα τους, ο 28χρονος είναι μια χαρά. Δηλαδή, 17 εκατομμύρια χαρές, όσα και τα εκατομμύρια των δολαρίων που πήρε πέρυσι.
Τo eMarketer έκανε τους υπολογισμούς και βρήκε πως οι χορηγοί και οι διαφημιζόμενοι ‘ξόδεψαν’ στo gaming το ποσό των 3.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στο 2019.
Ο Μπλίβινς είδε τη φάτσα του από τα κουτάκια της Red Bull, μέχρι στα διαφημιστικά του Super Bowl στο NFL. Μέχρι που έγινε και avatar της Epic Games, όπου ανήκει το Fortnite. Έχει 2.800.000 ανθρώπους να τον ‘ακολουθούν’ στο Mixer (πλατφόρμα gaming της Microsoft που έγινε ο ανταγωνιστής του Twitch -το οποίο έπαιζε μπάλα μόνο του-, με τον Ninja να κάνει την αρχή και άλλους να τον ακολουθούν), 22.7 εκατομμύρια ‘ακολούθους’ στο YouTube και 14.9 εκατομμύρια στο Instagram. Ζει λοιπόν, από αυτά. Για την ακρίβεια, κάνει μεγάλη ζωή. Είναι αυτός που ‘έβγαλε’ τα περισσότερα, από όλους τους video gamers του πλανήτη. Σημείωσε σε παρακαλώ πως -σύμφωνα με το Forbes – οι δέκα πρώτοι έχουν μαζί 270 εκατομμύρια followers στο YouTube, το Twitch και το Mixer.
Το επαγγελματικό video gaming παραμένει, όπως γράφει το Forbes ‘άγρια δύση’, αφού δεν υπάρχει κάποια αρχή να ελέγχει όσα γίνονται στις πλατφόρμες και με τα streaming. Μηδέ τους παίκτες. Και κάπως έτσι, προκύπτουν φαινόμενα όπως ο FewDiePie (ο Σουηδός Felix Kjellberg, δεύτερος πιο πλούσιος video gamer του 2019), να απευθύνει ρατσιστικού περιεχομένου μηνύματα και να ‘χαλάει’ τη δουλειά όλων. Παρεμπιπτόντως, ο Kjellberg ζήτησε συγγνώμη και έδωσε 50.000 δολάρια στην Anti-Defamation League -διεθνής εβραϊκή οργάνωση που μάχεται εναντίον του αντισημιτισμού και του μίσους.
Για την ιστορία, ο pro gamer που ‘χει πάρει τα περισσότερα λεφτά από νίκες και έπαθλα, είναι ο 26χρονος Δανός Johan Sundstein (Ν0tail). Έχει κερδίσει 6.358.350 ευρώ, από το 2014 έως σήμερα.