ΣΠΟΡ

Α1 πόλο γυναικών: Περιμένοντας τον επόμενο τελικό Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη

Το πρωτάθλημα της Α1 πόλο Γυναικών αρχίζει το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, παραμένει ξεκάθαρα δύο ταχυτήτων, ενώ με την ολυμπιακή χρονιά, η κατάσταση μπερδεύεται ακόμα περισσότερο.

Α1 πόλο γυναικών: Περιμένοντας τον επόμενο τελικό Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη
Παίκτριες της Βουλιαγμένης και του Ολυμπιακού παρατάσσονται πριν από αναμέτρηση των τελικών της Α1 πόλο στο κολυμβητήριο του Λαιμού, Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / Eurokinissi Sports

Για την ακρίβεια του πράγματος, στην Α1 πόλο Γυναικών τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια είναι οι τελικοί της. Όταν, δηλαδή, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει το ΝΟ Βουλιαγμένης, ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται αδιάκοπα από το 2009, όταν οι ‘ερυθρόλευκες’ έφτασαν για πρώτη φορά σε αυτό το στάδιο από το 1998 και πήραν το πρώτο τρόπαιο πρωταθλήματος με την ονομασία Α1 πόλο Γυναικών. Ακόμα και στο μπάσκετ Ανδρών, δεν έχουν υπάρξει 11 διαδοχικοί τελικοί του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό και ειδικά φέτος, που οι ‘ερυθρόλευκοι’ δεν παίζουν στη Basket League, το δίπολο στο πόλο Γυναικών είναι το πιο ισχυρό από όλα τα ομαδικά σπορ. Από το 2009, δηλαδή, στους ημιτελικούς της Α1 Γυναικών έχει παιχθεί μόνο μία φορά σειρά ημιτελικών σε 3 παιχνίδια. Το 2010, όταν ο Εθνικός, που κατέκτησε το LEN Trophy εκείνη τη χρονιά, πήγε τον Ολυμπιακό σε 3ο ματς, όταν και έχασε. Από τότε κι έπειτα, όλοι γνωρίζουν ανάμεσα σε ποιες ομάδες θα κριθεί το πρωτάθλημα.

Ωστόσο, με το σύστημα που χρησιμοποιεί η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ) την τελευταία τετραετία, ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη… βαριούνται να παίζουν ο ένας με τον άλλον. Το σύστημα είναι πολύπλοκο κυρίως στην αφήγηση, κατά την οποία μοιάζει λίγο με ένα από τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Βραζιλίας. Επί της ουσίας, στον Α’ όμιλο, στον οποίο συμμετέχουν οι πρώτες 5 ομάδες της περυσινής περιόδου, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει δύο φορές τη Βουλιαγμένη. Αυτές οι δύο ομάδες θα παίξουν άλλες δύο φορές με τους ΑΝΟ Γλυφάδας, ΝΟ Ρεθύμνου και Εθνικό και στη Β’ φάση θα παίξουν ξανά δις, για να διαπιστωθεί ποια ομάδα θα μπει με πλεονέκτημα στη Γ’ φάση.

Στη Β’ φάση, επίσης -για την οποία υπήρξαν διαμαρτυρίες στην κλήρωση, όταν ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σε έναν γύρο, απόφαση που τελικά άλλαξε- θα παίξουν σε όμιλο για τα play off οι υπόλοιπες 3 ομάδες του Α’ ομίλου, που θα έχουν πάρει τις θέσεις 3-5, αλλά και οι δύο πρώτες του Β’ ομίλου, στον οποίο παίζουν οι ομάδες που στο προηγούμενο πρωτάθλημα κατέκτησαν τις θέσεις 6-8 (Νηρέας Χαλανδρίου, ΝΟ Λάρισας, ΝΕ Πατρών) και ο νεοφώτιστος Πανιώνιος, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει κλείσει για φουνταριστό την Τόνια Σολανάκη και άλλη τέτοια παίκτρια δεν έχει στο ρόστερ του (πηγή ΚΟΕ).

Στη Γ’ φάση θα γίνει εκ νέου όμιλος. Όποιος εκ των δύο πρώτων του Α’ ομίλου πάρει το πλεονέκτημα από τα δύο παιχνίδια, θα έχει 6 βαθμούς μπαίνοντας εκεί. Ο ηττημένος θα έχει 3. Ο πρώτος από τις 5 ομάδες που θα έχουν κάνει όμιλο στη Β’ φάση θα έχει 2, ο δεύτερος θα έχει 1 και ο τρίτος 0. Οι 4 πρώτες ομάδες από αυτόν τον όμιλο θα προκριθούν στα ημιτελικά, με την πρώτη, που θα συναντηθεί με την τέταρτη, να έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Οι ημιτελικοί κρίνονται στις 2 νίκες, οι τελικοί στις 3. Από την άλλη μεριά, οι δύο ομάδες που δεν θα προκριθούν από τον Β’ όμιλο στη Β’ φάση θα παίξουν δύο παιχνίδια μεταξύ τους, για να διαπιστωθεί ποια θα έχει το πλεονέκτημα στον όμιλο play out της Γ’ φάσης. Εκεί, θα φτιάξουν έναν όμιλο 4 ομάδων, με τις ομάδες που τερμάτισαν τρίτη και τέταρτη στον Β’ όμιλο. Οι δύο πρώτες από αυτόν τον όμιλο θα μείνουν στην κατηγορία, οι δύο τελευταίες θα παίξουν μπαράζ για το ποια θα μείνει στην κατηγορία, ενώ από την Α2 θα ανέβουν δύο ομάδες.

Μπέρδεμα; Όχι γιατί τελικά αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη θα παίξουν 6 φορές πριν καν μπουν στους τελικούς. Πέρυσι, έπαιξαν και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, κάτι που θα γίνει και φέτος, εκτός αν είναι στον ημιτελικό το ζευγάρωμά τους, αλλά και στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας. Με τη σειρά των περσινών τελικών να φτάνει στα 5 παιχνίδια, στο σύνολο έπαιξαν 13 φορές.

Η αρχηγός του Ολυμπιακού, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, πανηγυρίζει με το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Α1 πόλο, μετά τους τελικούς κόντρα στη Βουλιαγμένη στο 'Πέτρος Καπαγέρωφ', Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / Eurokinissi Sports

Η Βουλιαγμένη έχασε 5-7 στον 5ο τελικό του πρωταθλήματος, οπότε έμεινε χωρίς το βαρύτιμο τρόπαιο για 6η διαδοχική χρονιά. Από το 2014 και τον 5ο τελικό στον Λαιμό, όταν η Χρυσή Διαμαντοπούλου αποδείχθηκε εφτάψυχη στη διαδικασία των πέναλτι, ο Ολυμπιακός πάντα βρίσκει τον τρόπο να κατακτά το πρωτάθλημα. Αυτήν τη στιγμή έχει 6 συνεχόμενα, ωστόσο η φετινή χρονιά είναι και για τις δύο ομάδες περίεργη: είναι ολυμπιακή χρονιά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πολίστριες από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά παραμένουν στις πατρίδες τους για να προετοιμαστούν με την εθνική ομάδα. Ως εκ τούτου, ουδεμία εκ των ξένων πολιστριών που πέρυσι είχαν οι δύο ομάδες παρέμειναν. Η Αυστραλή Χάνα Μπάγκλινγκ και οι Καναδές Κίσα Γκόφερς και Μόνικα Έγκενς έφυγαν από τον Πειραιά, το ίδιο έκαναν και από τον Λαιμό με προορισμό την Αμερική η Άσλεϊ Τζόνσον και η Τζένιφερ Ράινι.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε την περιφερειακή Άλκηστη Μπενέκου, η οποία θέλει να επιστρέψει στην Εθνική, αλλά και τις νεάνιδες Βασιλική Δούλη, Ελένη Κανετίδου και Σταυρούλα Φουντωτού, οπότε μέχρι στιγμής δεν έχει αποκτήσει ξένη (κάτι που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αφού σε αρκετές περιπτώσεις έχει κλείσει πολίστριες που έχουν δικαίωμα μόνο για τα ευρωπαϊκά ματς), ενώ η Βουλιαγμένη επιστράτευσε ξανά την Ιταλίδα τερματοφύλακα Φεντερίκα Λάβι, ενώ επέστρεψε η Έλλη Πρωτόπαππα και αποκτήθηκε η επίσης νεαρή Ιουλιάννα Κοντονή.

Βεβαίως, οι ‘ερυθρόλευκες’ έχουν μία σημαντική απουσία, διότι μετά τον 5ο τελικό κρέμασε το σκουφάκι της η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, που το τιμούσε ανελλιπώς από το 2008 και από το φθινόπωρο του 2013 ήταν η αρχηγός της ομάδας. Πλέον, από εκείνη την ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2009 έχει μείνει μόνο η Άλκηστη Αβραμίδου, η οποία έχει για συμπαίκτριες δύο αντιπάλους της σε εκείνη τη σειρά: την Αλεξάνδρα Ασημάκη και τη Χριστίνα Τσουκαλά.

Η ολυμπιακή χρονιά έχει πάντα αναταράξεις. Το προολυμπιακό τουρνουά αρχές Μάρτη φέρνει προσαρμογή του προγράμματος, με τους προπονητές να χάνουν την πλειονότητα των πολιστριών τους, που αρχίζουν προετοιμασία με την Εθνική. Είναι πιθανό, λοιπόν, από τα Χριστούγεννα και έπειτα, που πιθανώς θα αρχίσει η βασική προετοιμασία της ‘γαλανόλευκης’, οι προπονητές να ξαναβρεθούν με τις πολίστριές τους κατευθείαν τον Μάρτιο, όταν και θα αρχίσει η Γ’ φάση του πρωταθλήματος. Μπορεί να φανταστεί κάποιος, λοιπόν, τη διαφορά των δεδομένων, αφού θα έχει αλλάξει μία ολόκληρη εποχή. Θα εξαρτηθεί, ασφαλώς, και από το τι θα κάνει η Εθνική ομάδα στην Τεργέστη, αν θα καταφέρει, δηλαδή, να πάρει ένα από τα 3 ‘εισιτήρια’ που οδηγούν στο Τόκιο.

Στο πρωτάθλημα πάντα υπάρχει κάτι ωραίο να δεις. Τρεις ‘ασημένιες’ ολυμπιονίκες θα αποτελούν τον πάγκο του Νηρέα Χαλανδρίου, η βασική προπονήτρια Ευτυχία Καραγιάννη, η Κατερίνα Οικονομοπούλου και η Γεωργία Ελληνάκη, ο ΝΟ Λάρισας απέκτησε την 35χρονη πρώην διεθνή με την εθνική Ρωσίας Γεβγκένιγια Πουστινίκαβα, τον Εθνικό ανέλαβε ο θαρρείς ‘ισόβιος’ τεχνικός του ΝΟ Ρεθύμνου, Κώστας Φιτσανάκης, τον οποίο αντικατέστησε στον πάγκο του ο Βασίλης Κουνδουράκης, που το καλοκαίρι του 2018 ανέβασε τον ΝΟ Λάρισας στην Α1, ενώ βέβαια, στον Ολυμπιακό ο Χάρης Παυλίδης παραμένει και ο ΝΟ Βουλιαγμένης εμπιστεύεται για άλλη μία την Αλεξία Καμμένου.

Ούτως ή άλλως, στα κολυμβητήρια τα παιχνίδια παρακολουθούν συγγενείς και φίλοι, ενώ φέτος το πρωτάθλημα άρχισε νωρίτερα από ποτέ: φέτος η Α’ φάση θα τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ πριν από 7 χρόνια, το 2012, το πρωτάθλημα είχε αρχίσει στις 9 του ίδιου μήνα.

Οι άνθρωποι που υπηρετούν το σπορ μπορεί να νοιάζονται για όλα αυτά, όμως ξέρουν ότι ο αθλητισμός σού δίνει πίσω αυτά που του δίνεις. Και αποδέχονται αγόγγυστα την κατάσταση, με τα καλά και τα κακά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK