6 αθλητές που έβγαλαν στο σφυρί τα τρόπαιά τους
Όταν τα (δεκάδες) εκατομμύρια δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσεις μια νέα ζωή ως βετεράνος. Πρώην αθλητές όπως ο Ράντι Μπράουν και ο Αντουάν Γουόκερ έγιναν οι καλύτεροι φίλοι των δημοπρατήριων.
Οι αθλητές νιώθουν (και είναι) ροκ σταρς. Όταν κλείνουν τα φώτα, όταν στερεύουν οι αντοχές και τα αθλητικά παπούτσια μαζί με την φόρμα καταχωνιάζονται σε κάποιο ντουλάπι, όταν η ‘σύνταξη’ όσο μίζερη κι αν ακούγεται σαν λέξη, είναι η μόνη διαφυγή, τότε συχνά ξεκινούν προβλήματα για πολλούς γνωστούς αθλητές.
Φυσικά, οι ιστορίες που ακολουθούν δεν έχουν καμία σχέση με εκείνη του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο οποίος – σαν πραγματικό είδωλο που είναι– πούλησε κάποια από τα δακτυλίδια Πρωταθλητή που έχει στη συλλογή του για να βοηθήσει μικρά παιδιά να αποκτήσουν μόρφωση. Οι ιστορίες όπως αυτή του Τζούλιους Έρβινγκ και του Ράντι Μπράουν είναι φτιαγμένες από χιλιάδες χαρτονομίσματα, πεταμένα στο βαρέλι σκληρών χρεοκοπιών.
Αντουάν Γουόκερ
Αλόνζο Μόρνινγκ, Σακίλ Ο’ Νιλ, Ντουέιν Γουέιντ, Γκάρι Πέιτον και μαζί τους, ο Άντουαν Γουόκερ: Οι Χιτ της σεζόν 2005-06 έπαιρναν το πρωτάθλημα και παράλληλα γινόταν η τελευταία ομάδα γεμάτη από υπερήρωες του ’90s showtime που έφτανε στην κορυφή. Ο Γουόκερ, ένας παίκτης που ανδρώθηκε στο λυκόφως των 00s, δυσκολεύτηκε όσο λίγοι στο να διαχειριστεί τη φήμη, τα χρήματα, τα πάθη και όλα όσα έπονται αυτών. Έχοντας κερδίσει συνολικά 108 εκατομμύρια δολάρια από το μπάσκετ, κατάφερε να χάσει σχεδόν τα πάντα.
“Έγινα ένα ανοιχτό ATM για όλους, φίλους, συγγενείς…”, έχει δηλώσει ο ίδιος, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι είχε εθιστεί στον τζόγο, δοκιμάζοντας συνεχώς από το 2007 ως το 2009 την τύχη του όπου υπήρχε πινακίδα με φώτα και πράσινη τσόχα ανά την επικράτεια της Νεβάδα. Το 2008, ο Γουόκερ κατάφερε να χάσει και τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του, με το χρέος του να φτάνει πλέον τα 20 εκατομμύρια δολάρια.
Η πώληση του δακτυλιδιού του πρωταθλητή έναντι 21.500 δολάρια μοιάζει σε εμάς πενταροδεκάρες, για τον Αντουάν ίσως να ήταν μια κάποια λύτρωση.
Λένι Ντάικστρα
Η ιστορία του Λένι ‘Nails’ Νταίκστρα θυμίζει το τραγούδι ‘Το Θολωμένο μου Μυαλό’ που τραγούδησε κάποτε ο Στέλιος Καζαντζίδης. Το πάλαι ποτέ κραταιό μέλος των Μετς, άφησε το αποτύπωμα του στη λίγκα του μπέιζμπολ και αγαπήθηκε όσο λίγοι για το επιθετικό του παιχνίδι και την αυταπάρνηση που έδειχνε σε κάθε αγώνα. Μέσα σε 12 σεζόν, κατάφερε να κερδίσει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και να του απονεμηθεί ο τίτλος του All-Star εις τριπλούν.
Επίσης, και τα 36,5 εκατομμύρια δολάρια από το σύνολο των αμοιβών του, έδειχναν ένα καλό ‘κομπόδεμα’ βετεράνου. Όμως ο Λένι όπως έζησε τη ζωή του ως αθλητής, με την ίδια ζέση και χωρίς φρένα αποφάσισε να συνεχίσει: Τζόγος, αλκοόλ, γυναίκες επί πληρωμή, ένα πλυντήριο αυτοκινήτων και μια εκδοτική προσπάθεια με το περιοδικό ‘A Player’s Club’ που έγιναν οι χαριστικές βολές σε μια σκληρή χρεωκοπία με νούμερα που ζαλίζουν: 40 εκατομμύρια δολάρια συνολικό χρέος και μόλις 56 χιλιάδες έσοδα από την πώληση του δακτυλιδιού του πρωταθλητή από το 1986.
Ράντι Μπράουν
Ποτέ δεν έγινε σταρ ο Ράντι Μπράουν, όμως ήταν πάντα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, πιο συγκεκριμένα ήταν παρών όταν οι Μπουλς έκαναν το δεύτερο three-peat πρωταθλημάτων στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν είχαν μια ανίκητη ομάδα. Στη συνέχεια, ο Μπράουν έπαιξε μερικά χρόνια ακόμα στους Σέλτικς και στους Σανς, κερδίζοντας ένα τίμιο μεροκάματο που ανερχόταν στα 15 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 12 χρόνια. Όμως η συνταξιοδότηση του Ράντι ήταν μια άλλη εποχή, που εξελίχθηκε σε θρίλερ.
Επενδύσεις σε ακίνητα και εστιατόρια, προσωρινές δουλειές ως βοηθός προπονητή στους Κινγκς και στους Μπουλς έμοιαζαν με χαλίκια στο δρόμο για την κόλαση ή στο δρόμο των δημοπρατήριων, που αγόρασαν τα δακτυλίδια πρωταθλητή του Ράντι.
Γουίλιαμ Πέρι
Εμβληματική μορφή των Σικάγο Μπέαρς, δοξασμένη φιγούρα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου των ’80ς-’90ς, ο Πέρι δοξάστηκε σε αγώνες Super Bowl και συνετέλεσε ώστε η επίθεση της ομάδας του να πυροβολεί διαρκώς με πόντους. Όμως ο Πέρι δεν μπόρεσε ποτέ να νικήσει έναν αντίπαλο: τη ζυγαριά. Το βάρος του αυξανόταν διαρκώς, η ροπή του προς το αλκοόλ επίσης και τα έξοδα νοσοκομείων κάλπαζαν κάθε χρόνο.
Η χρεωκοπία ήρθε λίγο μετά την αναγκαστική απόσυρση από τον αθλητισμό και η πώληση του δακτυλιδιού του Super Bowl για 200.000 δολάρια ήταν μια μικρή ανακούφιση για τον ίδιο, μέχρι να μείνει και πάλι εντελώς άπορος.
Τζούλιους Έρβινγκ
Ο Dr J. ήταν ένας από τους πρώτους μοντέρνους showmen του NBA, ένας φόργουορντ που αρνούνταν να μείνει στο έδαφος και προτιμούσε τις διαρκείς απογειώσεις και με την απόσυρση του το 1987 έγινε θρύλος για τους Σίξερς. Η συνέχεια του Δόκτορα ήταν μάλλον απογοητευτική: Επιχείρησε να ανοίξει ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης, να αγοράσει μια ομάδα του NASCAR και ένα members club στη Τζόρτζια. Επειδή κάποιοι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για να γίνουν ιδιοκτήτες ή εντεπρενέρ, ο Έρβινγκ οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και πούλησε αρκετά από τα βραβεία της μπασκετικής του εποχής για να επιβιώσει.
Λόρενς Τέιλορ
Δυο κατακτήσεις Super Bowl, τρία βραβεία MVP, 3 βραβεία Αμυντικού της Χρονιάς για ένα θρύλο του NFL. Ο πρωταθλητής των Τζάιαντς κατάφερε να κερδίσει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια δια μέσου μιας λαμπερής καριέρας. Εκτός γηπέδου, ο Τείλορ άφηνε στην άκρη την εκρηκτική του συμπεριφορά και γινόταν ακόμα χειρότερος. Ένα πραγματικό θηρίο, που έμπλεκε διαρκώς σε καυγάδες με ξυλοδαρμούς και ξόδευε 1000 δολάρια τη μέρα σε πόρνες, κατάφερε στο τέλος της καριέρας του να μπει στο χώρο της επιχειρηματικότητας, ιδρύοντας την εταιρεία All Pro Products με συμπληρώματα διατροφής.
Η εταιρεία του Τέιλορ έφτασε από το απόλυτο ζενίθ- όπου άξιζε 10 εκατομμύρια δολάρια- στο ναδίρ της χρεοκοπίας, με τον ίδιο να μην προφταίνει να πουλήσει τις μετοχές του. Τα 230.000 δολάρια της πώλησης του δακτυλιδιού του 25ου Super Bowl, ίσως λειτούργησαν σαν ασπιρίνη, σε μια ζωή γεμάτη ναυάγια.
Photo Credits: AP Ιmages