X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

17 facts για την 17χρονη Αμάντα Ανισίμοβα που 'έριξε' τη Χάλεπ από το θρόνο

Η Αμάντα Ανισίμοβα άφησε την Πέμπτη 6/6 εκτός Roland Garros το #3 του κόσμου και κάτοχο του στέμματος, Σιμόνα Χάλεπ. Οι Αμερικανοί τη συστήνουν ως αθλήτρια που 'διαθέτει τα χτυπήματα της Σαράποβα, την επιβλητικότητα στους μεγάλους πόντους της Κρις Έβερτ και την ομορφιά της Κουρνίκοβα'.

Η Αμάντα Ανισίμοβα πανηγυρίζει τη νίκη της επί της Σιμόνα Χάλεπ και την πρόκριση στους '4' του Roland Garros AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

H 17χρονη Amanda Anisimova (Αμάντα Ανισίμοβα) προφανώς και έχει Instagram, όπου -όπως λέει- παρουσιάζει τη ζωή της σε φωτογραφίες (duh). Στις τελευταίες (φωτογραφίες), από το Παρίσι είναι παρέα με την 21χρονη Αυστραλή, Πρίσιλα Χον, #132 στην παγκόσμια κατάταξη. Η Αμάντα είναι στο #51. Από την Πέμπτη 6/6 είναι το κορίτσι που δεν επέτρεψε στην Σιμόνα Χάλεπ,  το #3 του κόσμου, να κρατήσει το στέμμα που κατέκτησε πέρυσι στο Roland Garros.

“Τα ταξίδια που κάνω για το τένις τα απολαμβάνω. Δεν πηγαίνω σχολείο, κάνω τα μαθήματα σπίτι μου. Και δεν με νοιάζει να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος. Θέλω να κάνω αυτό που απολαμβάνω. Άλλοι μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά. Εμένα μου αρέσει η καριέρα μου και το πώς εξελίσσεται”.

★ Όπως άφηνε εκτός Grand Slam τη Χάλεπ, η Ανισίμοβα έφτανε για πρώτη φορά στην -μικρή- καριέρα της, σε ημιτελικό κορυφαίας διοργάνωσης, δίχως να χάσει σετ.

H Σιμόνα Χάλεπ, κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αμάντα Ανισίμοβα, στο Ρολάντ Γκαρός (AP Photo/Michel Euler) AP

 ★ Είχε ήδη γίνει η πρώτη περίπτωση αθλητή/αθλήτριας που γεννήθηκε τη δεκαετία του 2000 και προκρίθηκε στους '8' ενός major. Έγινε και η μικρότερη σε ηλικία, αθλήτρια που πήγε σε ημιτελικό major, μετά την Τσέχα Νικόλ Βαϊντίσοβα, το 2006, στην Αυστραλία.

★ Προφανώς, έγινε και η νεαρότερη Αμερικανίδα, μετά τη Βίνους Ουίλιαμς που πήγε στους '4' σε Grand Slam (1997, US Open).

★ Είναι η μικρότερη που έφτασε στους '4' του Roland Garros, μετά τη Τζένιφερ Καπριάτι το 1990.

★ Το Παρίσι είναι η πόλη της, αν σκεφτείς πως είχε φτάσει έως τα τελικά του Roland Garros Juniors το 2016. Εκείνη τη χρονιά έπαιξε και το πρώτο της παιχνίδι, ως επαγγελματίας στο US Open Qualifying Tournament.

★ Το 2017 ήταν η μικρότερη, σε ηλικία αθλήτρια στο ΤΟΡ300 (την έβρισκες στο #262). Έγινε η μικρότερη που έπαιξε σε μονό του French Open, μετά το 2005 και την Αλιζέ Κορνέ -που είχε αγωνιστεί με wild card στα 15. Δεκαπέντε ήταν και η Αμάντα, όταν πήρε τη δική της wild card για τη διοργάνωση. Δεν ήταν δώρο, αλλά κατάκτηση.

★ Είχαν προηγηθεί τουρνουά, σε χωμάτινα γήπεδα, όπου αντιμετώπισε μεγαλύτερες σε ηλικία, αθλήτριες και διέπρεψε: κέρδισε την wild card, αφότου έφτασε σε back to back τελικούς.

★ Στα μέσα του περασμένου Απριλίου κατέκτησε το πρώτο της τουρνουά. Ήταν το Claro Open Colsanitas, που διεξήχθη στην Μπογκοτά και αφορούσε χωμάτινα γήπεδα. Ήταν το #6 του ταμπλό.

★ Η ύψος 1.80 αθλήτρια, γεννημένη στις 31/8 του 2001, στο Freehold Township (των 36.184 κατοίκων) του Νιου Τζέρσι, είναι γόνος μεταναστών από τη Ρωσία, του Κονσταντίν και της Όλγκα, που ήταν λογίστρια στο τραπεζικό σύστημα της Μόσχας και ο σύζυγος της ασχολείτο με τα οικονομικά και τα τραπεζικά.

★ Αν δεν ήταν η αδελφή της, Μαρία το πιθανότερο είναι να μην είχε συστηθεί με το τένις. Η -τη σήμερον ημέρα διευθύντρια τραπέζης- Μαρία ήταν 10 χρόνων, όταν μετανάστευσαν οι γονείς της στις ΗΠΑ, το 1998. Αν δεν ήταν συγγενείς που επέμεναν να γίνει το ταξίδι, το ζευγάρι θα πήγαιναν στην Ισπανία.

★ Η Μαρία ήταν αυτή που δοκίμασε πρώτη το σπορ. Το 2003 την ακολούθησε η -τότε δίχρονη- Αμάντα και οι γονείς τους, που έγιναν οι πρώτοι προπονητές της δευτερότοκης, όταν έφτασε τα 7. Έως τότε έκανε ό,τι ήθελε.

★Για χάρη της η οικογένεια μετακόμισε στη Φλόριντα, ώστε να 'χει καλύτερες ευκαιρίες για εξέλιξη. Εγκαταστάθηκε εκεί όπου είχαν πάει οι Μαρία Σαράποβα και Άνα Κουρνίκοβα, για να δουν προκοπή. Εν αντιθέσει με αυτά τα κορίτσια, η Αμάντα εκπροσωπεί τις ΗΠΑ. Μιλά ρωσικά, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Δεν έχει επισκεφτεί καν, τη Ρωσία. Θέλει να το κάνει.

★ Θέλει και να γίνει το Νο1 του κόσμου “όπως και να κατακτήσω όλα τα Grands Slam” είχε πει στους The New York Times. “Θέλω ένα από το καθένα”.

★ Ο πατέρας της έχει εξηγήσει ότι “επειδή έχουμε δει πολλούς γονείς να γίνονται παρανοϊκοί και να πιέζουν τα παιδιά τους να κάνουν ατελείωτες ώρες προπόνησης, έχουμε αποφασίσει να το διαχειριστούμε διαφορετικά”. Είναι δίπλα της, χωρίς να είναι διαρκώς από 'πάνω' της.

★ Η Αμάντα λατρεύει το Grey's Anatomy “και αν δεν έπαιζα τένις, θα ήθελα να γίνω χειρουργός. Μετά το σχολείο, θέλω να παρακολουθήσω online μαθήματα σε πανεπιστήμιο, ώστε μετά την καριέρα μου να πάω σε ιατρική σχολή”.

★  Στις 11 Μαρτίου του 2018, στο Indian Wells νίκησε για πρώτη φορά, μέλος του ΤΟΡ10 της παγκόσμιας κατάταξης, την Πέτρα Κβίτοβα. Ακολούθησε το δεύτερο Miami Open της καριέρας της, όπου τραυματίστηκε στο πόδι και αποσύρθηκε από τον αγώνα εναντίον της Γκαμπρίν Μουγκουρούθα (τότε #3). Έπαθε κάταγμα και ήταν με νάρθηκα για έξι εβδομάδες. Το καλοκαίρι πήγε στις εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας για δουλίτσα.

★ Οι Αμερικανοί έχουν γράψει πως διαθέτει τα χτυπήματα της Σαράποβα, την επιβλητικότητα στους μεγάλους πόντους της Κρις Έβερτ και την ομορφιά της Κουρνίκοβα. Η Λίντσι Ντέιβενπορτ, πάλαι ποτέ Νο1, έχει προειδοποιήσει πως καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε το όνομα, γιατί θα το βλέπουμε συχνά την ερχόμενη δεκαετία.