Τα μεγαλύτερα X-Files του σύγχρονου αθλητισμού
Από τον αγνώριστο Ρονάλντο στον τελικό του Μουντιάλ της Γαλλίας μέχρι τα 'νερά με την ΤΣΣΚΑ'. Το Contra.gr συγκεντρώνει ανεξήγητες υποθέσεις, ιστορίες που καλύφθηκαν από σκιές και σύννεφα.
Υπάρχουν κάποιες ιστορίες στον αθλητισμό, που έχουν αφήσει ένα μεγάλο ‘τι θα γινόταν εάν…’, μια τεράστια αμφιβολία πίσω τους. Κάποιες θα σας θυμίσουν αστικό θρύλο, άλλες fake news, άλλες ίσως μοιάζουν με πραγματικές ιστορίες που όντως έχουν συμβεί. Η αλήθεια επαφίεται στην κρίση σας, η αλήθεια ίσως βρίσκεται εκεί έξω.
Το ατύχημα Κεντέρη και Θάνου με το μηχανάκι
Είναι καλοκαίρι του 2004, η Αθήνα είναι το κέντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να προσελκύουν εκατομμύρια ζευγάρια μάτια σε όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η Αθήνα ζει στιγμές δόξας, αναμένοντας την εκκίνηση μιας λαμπερή Ολυμπιάδα και όλοι περιμένουν τους σταρ του ελληνικού αθλητισμού να χαρίσουν επιβλητικές εμφανίσεις και μετάλλια στα μάτια του ελληνικού κοινού. Ξαφνικά, πρώτο θέμα στις ειδήσεις, ένα ατύχημα. Ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου εισάγονται στο νοσοκομείο, ύστερα από ατύχημα με μηχανή. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και η κάτοχος του αργυρού μεταλλίου, υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν τηλεφώνημα από τη ΔΟΕ για να παραστούν σε έλεγχο ντόπινγκ, 60 λεπτά πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Στην προσπάθεια τους να φτάσουν στο Ολυμπιακό Χωριό όσο πιο γρήγορα γινόταν, είχαν ατύχημα με τη μηχανή του δρομέα από τη Μυτιλήνη.
Η έρευνα θα δείξει ότι η εισαγωγή των δυο αθλητών στο νοσοκομείο ήταν εικονική και είχε γίνει κατόπιν τηλεφωνικής εντολής. Στις 18 Αυγούστου, ο Κεντέρης και η Θάνου θα εξαιρεθούν από τους αγώνες. Στις 22 Δεκεμβρίου 2004, Κεντέρης και Θάνου θα δεχτούν ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την αγωνιστική δράση. Τον Ιούνιο του 2005, η πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ θα αθωώσει τους δυο αθλητές λόγω αμφιβολιών. Αντιθέτως, ο προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος, θα δεχτεί ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα, με την κατηγορία της μη έγκαιρης ενημέρωσης των αθλητών του για τον έλεγχο αντί-ντόπινγκ, ενώ θα αθωωθεί από κάθε κατηγορία περί εμπορίου αναβολικών. Η δικαστική περιπέτεια των δυο αθλητών ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2006, όταν και ήταν πλέον ελεύθεροι να επιστρέψουν σε αγωνιστική δράση.
Πραγματική επιστροφή δεν έκανε ούτε ο Κώστας Κεντέρης, ούτε η Κατερίνα Θάνου. Ο Κεντέρης απομονώθηκε στη Μυτιλήνη, δεν τον είδαμε ξανά να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο, ενώ η Θάνου, προσπάθησε να επανέλθει σε διακρίσεις, δεχόμενη ‘στοπ’ από τη ΔΟΕ στο ενδεχόμενη συμμετοχής της στην Ολυμπιάδα του Πεκίνο, λόγω ‘δυσφήμισης του αθλήματος’.
Τι συνέβη εκείνη τη μέρα, στο περιβόητο ‘ατύχημα’; Κεντέρης και Θάνου υπερασπίζονται μέχρι σήμερα την ιστορία τους και κουβαλούν αδιαμαρτύρητα το στίγμα εκείνης της περιπέτειας, που έγινε ο σταυρός του μαρτυρίου τους. Οι συμπτώσεις δείχνουν διαβολικές, η πιθανότητα μιας σκευωρίας, ενός σχεδίου εξόντωσης των δυο αθλητών, ενός αδέξιου χειρισμού που διέλυσε τη φήμη δυο σταρ, όλα δείχνουν πιθανά, τίποτα επιβεβαιωμένο. Στον απόηχο αυτής της ιστορίας, κανείς δεν θα κλάψει για τη Θάνου και τον Κεντέρη. Ήταν πιο βολικό να τους αποδοθεί το στίγμα της προδοσίας. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη, ανεξίτηλη αδικία.
Τα νερά στο Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας, το 1995
Παραμονές προημιτελικών Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ, το παιχνίδι είναι ‘do or die’, με τον νικητή να περνάει στο Final-4 και τον χαμένο να… χάνεται. Και ξαφνικά, πέντε παίκτες της Ρώσικης ομάδας εισάγονται στο Γενικό Κρατικό Νικαίας με δηλητηρίαση. “Το νερό είχε μέσα ψυχοφάρμακα”, θα υποστηρίξουν Ρώσοι παράγοντες. Ο Ολυμπιακός θα νικήσει 79-54, με ‘σκιές’ ως προς τη νομιμότητα του αγώνα. Ο Ολυμπιακός έχει ζητήσει από τη FIBA την αναβολή του ματς, αλλά το αίτημα του απορρίπτεται, ενώ ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ, Στάνισλαβ Ερέμιν, έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δολιοφθοράς από τον Ολυμπιακό.
Η Gazzeta dello Sport, έχει αναφέρει σε δημοσίευμα της το ενδεχόμενο να πρόκειται όλο αυτό για μια παρενέργεια ντοπαρίσματος των παικτών της ΤΣΣΚΑ. Στη συνέχεια, η ΤΣΣΚΑ μέσω του Μιχαήλ Ρέσνικοφ στήνει ένα σίριαλ εβδομάδων, κατηγορώντας τον Ολυμπιακό για δηλητηρίαση των παικτών του με μπουκάλια νερού που περιείχαν ‘στρυχνίνη'(!). Στην εξέλιξη αυτού του σίριαλ, ο Ρέσνικοφ, επικαλούμενος πόρισμα κάποιου ανώνυμου τοξικολογικού εργαστηρίου, αναφέρει πως στα μπουκάλια των παικτών του (ενώ βρίσκονταν στην Αθήνα), είχε μεταγγηθεί η ουσία ‘Χαλοπεριτόλ’, ένα ισχυρό αντι-ψυχωτικό φάρμακο. Προηγουμένως, ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει τη συμβολή του Τοξικολογικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις σχετικές εξετάσεις να μην έχουν ανιχνεύσει κάποια ουσία. Το καλοκαίρι του ’95, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ρωσίας, Σεργκέι Μπέλοφ, φέρνει ξανά τούμπα την υπόθεση, δηλώνοντας πως οι ρώσικες ομάδες πάντα φέρνουν τα δικά τους σφραγισμένα νερά, σε κάθε εκτός έδρας αγώνα.
Ο αγνώριστος Ρονάλντο στον τελικό του Μουντιάλ, το 1998
“Έτρεμε, είχε σπασμούς σε όλο του το σώμα, έβγαζε αφρούς από το στόμα”. Ο Εντμούντο περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την κρίση που βίωσε ο Ρονάλντο λίγες ώρες πριν πατήσει το χορτάρι του γηπέδου του Σεν Ντενί. Ο αθλίατρος, Χοακία Ντε Μάτα, είχε δηλώσει προηγουμένως στον Guardian πως για πρώτη φορά στη ζωή του είχε δει αθλητή να παθαίνει σπασμούς σε όλο του το σώμα. Είχε γίνει γνωστό πως ο Ρονάλντο έπαιρνε επί ένα μήνα το αναλγητικό ‘Βολταρέν’, προσπαθώντας να αναρρώσει από τραυματισμό στο γόνατο.
Εκείνη τη δύσκολη μέρα, ο Ρονάλντο είχε δεχθεί ισχυρή δόση ηρεμιστικών για να καταφέρει να κοιμηθεί, ώστε λίγες ώρες μετά να δώσει-τυπικά- το παρόν στο Σεν Ντενί. Ο τεχνικός Μάριο Ζαγκάλο είχε σβήσει το όνομα του από την αρχική ενδεκάδα, αλλά στη συνέχεια συνέβη κάτι περίπλοκο. Στα αποδυτήρια της ομάδας, παρουσία του Ρικάρντο Τεξέιρα, προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, ο οποίος είχε διαπραγματευτεί χορηγική συμφωνία ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων, το όνομα του Ρονάλντο είχε μπει ξανά στην αρχική ενδεκάδα της Βραζιλίας. Άλλοι υποστήριξαν ένθερμα ότι το ‘Φαινόμενο’ έπαθε καρδιακό επεισόδιο βγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο, άλλοι ότι έπαθε επιληπτικό επεισόδιο.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, o Ρονάλντο μάλλον έριξε την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας σχετικά με το επίμαχο βράδυ στο Παρίσι. “Νομίζω ότι αρέσουν στον κόσμο οι θεωρίες συνωμοσίας. Τόσες πολλές μ******ς έχουν γραφτεί. Δεν έκανα το καλύτερο παιχνίδι μου, όμως πάλεψα, έτρεξα. Ήμουν έτοιμος να παίξω… Κάποιες ημέρες δεν θα αισθανθείς καλά και κάποιες άλλες θα αισθανθείς τέλεια. Είναι δύσκολο να το εξηγήσεις αυτό. Βλέπεις τον Μέσι πώς παίζει με την Μπαρτσελόνα και πώς παίζει με την εθνική Αργεντινής. Είναι εντελώς διαφορετικός. Δεν είναι εύκολο να παίζεις με την εθνική ομάδα της χώρας σου σε μεγάλες διοργανώσεις”.
Είναι στημένο το επαγγελματικό τένις;
Η συγκεκριμένη θεωρία δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο τουρνουά κάποιας χώρας, αλλά στο σύνολο του το επαγγελματικό τένις και τα σχετικά τουρνουά ανά τον κόσμο. Μια επιστημονική έρευνα με τίτλο ‘Forensic Sports Analytics: Detecting and Predicting Match-Fixing in Tennis’ επιχείρησε να συγκρίνει μοντέλα πρόγνωσης αποτελεσμάτων αγώνων τένις με τα προγνωστικά στοιχηματικών εταιριών. Το πόρισμα της έρευνας ανέφερε πως από όλα τα επίσημα τουρνουά της διετίας 2013-14, ένα τοις εκατό των αγώνων πρώτου γύρου, είναι αρκετά πιθανό να έχουν ‘στηθεί’. Πρόκειται για 23 ματς.
Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η μέση ετήσια αμοιβή ενός προπονητή, ανέρχεται στα 50.000 δολάρια, ενώ ο κάθε επαγγελματίας αθλητής για να συμμετάσχει στα κορυφαία τουρνουά ανά τον κόσμο μπορεί να ξοδέψει συνολικά ακόμα και 100.000 δολάρια το χρόνο για τις μετακινήσεις του. Κανείς δεν μπορεί να ‘καταδικάσει’ το επαγγελματικό τένις στο σύνολο του ως στημένο, αλλά οι ψίθυροι για την παρουσία καλών αθλητών που δεν μπορούν να γίνουν ‘ακόμα καλύτεροι’ και επιδιώκουν να αποκομίσουν ‘σκοτεινά’ οφέλη, παραμένουν έντονοι.
Ήταν ο Λεν Μπάιας καλύτερος από τον Μάικλ Τζόρνταν;
Στις 19 Ιουνίου 1986, ο Λεν Μπάιας σε ηλικία 23 ετών, ήταν νεκρός, από overdose ναρκωτικών. Ο νεαρός Μπάιας ύστερα από εντυπωσιακές σεζόν στο κολέγιο του Μέριλαντ, είχε επιλεγεί για να παίξει με τους Σέλτικς του Λάρι Μπερντ, του Κέβιν ΜακΧειλ, του Ρόμπερτ Πάρις. Η ατάκα ‘Καλύτερος του Τζόρνταν‘ έγινε θέμα σοβαρής συζήτησης στο NBA, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Μπάιας έκανε εξωπραγματικές εμφανίσεις σε μια κολεγιακή ομάδα, της οποίας ο προπονητής (ο θρυλικός Ντιν Σμιθ) δεν έδινε περιθώρια σε νέους παίκτες να βγουν μπροστά, θυσιάζοντας το σύνολο.
Κανείς δεν μπορεί να εξάγει ρεαλιστικά συμπεράσματα για την εξέλιξη του Μπάιας, ο θάνατος μας έχει προλάβει όλους. Το σίγουρο είναι πως οι Σέλτικς εκείνης της εποχής, με ΜακΧέιλ, Πάρις, Τζόνσον, Μπερντ, Γουόλτον και με τον Μπάιας να έρχεται από τον πάγκο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό συν-διεκδικητή του τίτλου μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, μπαίνοντας εμβόλιμα στο δίπολο Μπουλς-Πίστονς, που μονοπώλησε τους τελικούς του NBA.
Οι ηλικίες των Νιγηριανών ποδοσφαιριστών
Η απάντηση μπορεί να καλυφθεί με μια και μόνο λέξη.ΟΧΙ. Όπως αναλύσαμε, ο θόρυβος περί ψεύτικων ηλικιών Νιγηριανών ποδοσφαιριστών, περί 18χρόνων που ενδεχομένως έχουν ακόμα και τα διπλάσια χρόνια, έχει πέρα για πέρα ρεαλιστική βάση. Ο Ζοζέφ Μιναλά θα είναι 18 ετών στα ποδοσφαιρικά όνειρα των φιλάθλων της Λάτσιο, που ήταν οι πρώτοι οι οποίοι τον υποδέχτηκαν στην Ευρώπη.
Ο ανεξήγητος θάνατος της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1998, η δρομέας Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ πέθανε στον ύπνο της. Ήταν μόλις 38 ετών. Ο Αλ Τζόινερ, σύντροφος και προπονητής της Φλόρενς, ήταν εκείνος που ανακοίνωσε στην συναθλήτρια και φίλη της, Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι, το θλιβερό νέο. Στο άκουσμα της είδησης, εκείνη έπεσε στο πάτωμα και έπαθε κρίση άσθματος παρουσία του προπονητή της, Μπομπ Κέρσι.
Στη συνέχεια, η Τζόινερ-Κέρσι ρωτήθηκε επίμονα τόσο από τον προπονητή της αδικοχαμένης φίλης της όσο και από τους συγγενείς, από τα media, ίσως ακόμα και από τα φαντάσματα των θρύλων του στίβου, τι είχε συμβεί στη Φλόρενς. Οι εικασίες που κάνουν λόγο για επιληπτική κρίση που προέκυψε από τη συνεχή χρήση αναβολικών πριν από επίσημες διοργανώσεις, δεν ήταν ποτέ ανυπόστατες, αλλά και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα.
Μετά το θάνατο της Τζόινερ, ο Αλεξάντρ ντε Μερόντ, Πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της ΔΟΕ εκείνη την εποχή, ισχυρίστηκε ότι με δική του προτροπή η Τζόινερ είχε περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο ντόπινγκ πριν από την Ολυμπιάδα του 1988, εξαιτίας φημών για χρήση στεροειδών. Ο Μερόντ στη συνέχεια κατηγορήθηκε για ‘κουκούλωμα’ περιστατικών ντόπινγκ στην Ολυμπιάδα του 1984 και το ‘σκοτεινό’ του παρελθόν έγινε μια από τις αφορμές για την δημιουργία της World Anti-Doping Agency, γνωστής και ως WADA.
Η υπόθεση με κατηγορούμενο τον Κόμπι Μπράιαντ για βιασμό
Πρωτάθλημα 2002-2003. Οι Λέικερς φτάνουν μέχρι τα ημιτελικά της Δυτικής Περιφέρειας, εκεί βρίσκουν τους Σπερς και γονατίζουν μπροστά στο momentum μιας ομάδας που λίγες εβδομάδες μετά, θα στεφθεί πρωταθλήτρια. O Κόμπι Μπράιαντ, θα τελειώσει τη σεζόν, έχοντας σκοράρει 30+ πόντους σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του, ενώ έχει πετύχει και το αδιανόητο ρεκόρ των 9 σερί αγώνων με 40+ πόντους στον καθένα. Τον Ιούλιο του 2003, ένα περιστατικό που έχει διαδραματιστεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Κολοράντο, προβάλει ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο στην καριέρα του. Μια 19χρονη υπάλληλος ξενοδοχείου, τον κατηγορεί για βιασμό.
Όλα συνέβησαν στις 30 Ιουνίου 2003, όταν ο Κόμπι βρέθηκε στο ξενοδοχείο Κορντιλιέρα της περιοχής Έντουαρντς, στο Κολοράντο. Ο λόγος της επίσκεψης, ήταν μια προγραμματισμένη επέμβαση από τον γιατρό Ρίτσαρντ Στίντμαν. Η υπάλληλος, κατηγόρησε τον Κόμπι πως τη βίασε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, την 1η Ιουλίου, το βράδυ πριν από την επέμβαση του. Ο Μπράιαντ ομολόγησε πως – όντας παντρεμένος- είχε ερωτική επαφή με τη νεαρή κοπέλα, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες περί βιασμού. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με τη νεαρή κοπέλα να υποβάλλει μήνυση στον αθλητή. Ο Μπράιαντ επιχείρησε να ζητήσει δημόσια συγνώμη στην 19χρονη, με την υπόθεση να ολοκληρώνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η ακροαματική διαδικασία ήταν ένα ‘one man show’ της υπεράσπισης του Κόμπι, που περίγραψε τις κατηγορίες της 19χρονης ως μια πλεκτάνη, μια full επίθεση, σε μια εποχή που το κίνημα του #MeToo δεν υπήρχε ακόμα ούτε ως σκέψη. Η δίκη ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Αν υπάρχουν ψήγματα ενοχής του σταρ του NBA, αυτά ίσως φαίνονται μέσα από τη ‘συγνώμη’ του: “Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη στην κοπέλα που εμπλέκεται σε αυτό το συμβάν. Θέλω να της ζητήσω να με συγχωρήσει για τη συμπεριφορά μου εκείνη τη νύχτα και για όσα υπέφερε στη συνέχεια […] Αν και πιστεύω ότι η επαφή μεταξύ μας ήταν αμοιβαία συναινετική, αναγνωρίζω ότι εκείνη είχε διαφορετική γνώμη και πως δεν βλέπει τα γεγονότα με την ίδια οπτική. Ύστερα από μήνες αξιολόγησης των ευρημάτων της έρευνας, ακούγοντας τον δικηγόρο της και την κατάθεση της αυτοπροσώπως, μπορώ να αντιληφθώ πλήρως ότι δεν είχε συναινέσει στην μεταξύ μας επαφή…”
O Κόμπι βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου, στα ‘μανταλάκια’ των σκανδαλοθηρικών εντύπων και στα γκρο πλαν των gossip μαγκαζίνο της τηλεόρασης και κατάφερε να διαχειριστεί τη ζημιά, υπογράφοντας αρχικά, νέο συμβόλαιο με τους Λέικερς και ένα χρόνο μετά, μια νέα συνεργασία με γνωστό brand αθλητικών ειδών. “Money rules the world And I made the loot So don’t make me shoot…”, ράπαρε ο Warren G στο ‘Prince Igor’ του 1997 και είναι ένας στίχος που μάλλον ταιριάζει σε αυτή την ιστορία του Κόμπι.
Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελισσόταν αυτή η ιστορία αν συνέβαινε σήμερα, στην εποχή του #MeToo και η υπεράσπιση του αθλητή είχε να αντιμετωπίσει την κατακραυγή του κινήματος. Αλλά, μπορείς να φανταστείς το NBA χωρίς τον Κόμπι;