ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιάγια Τουρέ: Ένας σύγχρονος σκλάβος με αφέντη τον Σέλουκ

Παίζοντας ποδόσφαιρο, ο Γιάγια Τουρέ πέτυχε να εξασφαλίσει δόξα και χρήματα. Στην ουσία όμως δεν ήταν ποτέ ελεύθερος.Έμοιαζε με έναν σύγχρονο σκλάβο στην υπηρεσία του περιβόητου μάνατζερ του. Ίσως πλέον να μην φοβάται να κάνει την επανάσταση του. Ποτέ δεν είναι αργά.

Γιάγια Τουρέ: Ένας σύγχρονος σκλάβος με αφέντη τον Σέλουκ
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΝΤΟΥΝΤΕΛΑΝΖ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) Eurokinissi Sports

Η σχέση του Γιάγια Τουρέ με τον Ντμίτρι Σέλουκ είναι από τις πλέον εξαρτώμενες που θα συναντήσει ποτέ κανείς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, στον… πλανήτη παικτών – μάνατζερ.

Πάνε σχεδόν 15 χρόνια από τότε που ένα ψιλόλιγνος Αφρικανός με προϋπηρεσία στο ουκρανικό ποδόσφαιρο, προσγειωνόταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Το όνομα του προκαλούσε γέλιο με ξεκάθαρη ειρωνική διάθεση.

Ένας άγνωστος μεταξύ αγνώστων, σε μια ομάδα που είχε κλείσει θέση διαρκείας στο Champions League, με κόσμο που πάντα διψούσε για μεταγραφές αεροδρομίου.

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Photo credits: eurokinissi

Και ο Τουρέ μέσω αεροδρομίου έφτασε στη χώρα μας, αλλά λίγοι -αν όχι κανένας- του έδωσε σημασία. Αυτό που δεν ήξερε σίγουρα άνθρωπος, ήταν το γεγονός πως στα ερυθρόλευκα ντυνόταν ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης αλλά μαζί του ερχόταν και ο ιδιόρρυθμος, αλαζόνας μάνατζερ του.

Ο Σέλουκ αποφάσιζε, ο Τουρέ ήξερε

Πολύ γρήγορα έγινε ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά σύνορα ήταν σαν φυλακή για το ταλέντο του Γιάγια Τουρέ. Και ο Ολυμπιακός ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει τον παίκτη για πολύ ακόμη στον Πειραιά.

Αυτό που δεν είχε φανταστεί, ήταν ο τρόπος που θα τον αποχωριστεί. Με τον Ντμίτρι Σέλουκ να εκβιάζει τους “ερυθρόλευκους” για την παραχώρηση του παίκτη στη Μονακό.

Με μεθόδους κάθε άλλο παρά επαγγελματικές και πολύ περισσότερο μακριά απο κάθε έννοια σεβασμού και αναγνώρισης στην ομάδα που έβαλε τον πελάτη του στον ευρωπαϊκό χάρτη, ο ιδιόρρυθμος Σέλουκ πέτυχε τον σκοπό του.

Το αντίτιμο (λιγότερο από 8 εκατ. ευρώ) που εισέπραξε ο Ολυμπιακός από τους Μονεγάσκους ήταν εντελώς δυσανάλογο με την αξία του Τουρέ, όπως άλλωστε αποδείχθηκε από την μετέπειτα πορεία του Ιβοριανού σε Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Τουρέ δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια του μπροστά από την αλήθεια. Ήξερε και το είχε παραδεχτεί στο περιβάλλον του, πως δεν είχε φύγει με σωστό τρόπο από τον Ολυμπιακό.

EUROPA LEAGUE / ÌÉËÁÍ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) Eurokinissi Sports

Photo credits: eurokinissi

Το έφερε βαρέως. Σίγουρα ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω, αλλά όχι έτσι. Δεν συμφωνούσε με την τακτική του μάνατζερ του, όμως δεν μπορούσε να κάνει και πολλά.

Ή δεν βρήκε το θάρρος, με τον φόβο να κλείσουν οι πόρτες των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, εφόσον ερχόταν σε ρήξη με τον Σέλουκ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τουρέ είχε επαναλάβει πολλάκις την επιθυμία του να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, θεωρώντας αυτή την προοπτική ως εξιλέωση για τον τρόπο που αποχωρίστηκε τους Πειραιώτες το 2006.

“Χάρηκα πάρα πολύ που ήρθα στην Αθήνα και είδα τους φίλους μου στον φιλανθρωπικό αγώνα κόντρα στην ομάδα των Ζιντάν και Ρονάλντο.

Γυρίζοντας πίσω και εξιστορώντας στην οικογένειά μου τα όσα είχαν συμβεί, ήμουν πια σίγουρος ότι θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα και να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό.

Για να καταλάβετε, εδώ στην Αγγλία έχω δορυφορική κεραία και βλέπω τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2011.

Τον έμαθε και η Μπαρτσελόνα

Ωστόσο τα προβλήματα δεν τελείωσαν με την αποχώρηση του Τουρέ από το Λιμάνι. Και επειδή ο κατάλογος είναι μακρύς, ας θυμηθούμε κάποια από τα… greatest hits του Ντμίτρι Σέλουκ για τον πελάτη του.

Ως πρωταγωνιστικό μέλος της Μπαρτσελόνα που κατέκτησε 6 τρόπαια σε μια σεζόν, ο Τουρέ είχε φτάσει πλέον στο απόγειο της καριέρας του και ο Ουκρανός μάνατζερ έτριβε τα χέρια του, καθώς πλησίαζε η ώρα που θα έπρεπε οι δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο συμβόλαιο.

Προφανώς και μύριζε χρήμα ο Σέλουκ και δεν… κρατιόταν.

“Περιμένουν και περιμένουν μέχρι να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Γιάγια. Αλλά όταν κλαμπ κερδίζει το πρωτάθλημα και το Champions League, οι παίκτες σκέφτονται ‘τι γίνεται εδώ’; Και φεύγουν. Μετά τι γίνεται; Ποιος θα παίζει; Ο Χλεμπ;”, είχε δηλώσει ο ιδιόρρυθμος μάνατζερ τον Φλεβάρη του 2009, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Τουρέ απέναντι στον σύλλογο αλλά και τον Λευκορώσο συμπαίκτη του.

Την σεζόν που ακολούθησε, το πρόβλημα δεν ήταν πλέον τα χρήματα αλλά ο χρόνος συμμετοχής του Ιβοριανού, καθώς ο Μπουσκέτς είχε πάρει προβάδισμα ενδεκάδας.

“Η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να χάσει έναν παίκτη σαν τον Τουρέ. Θα πάθει ό,τι και η Λίβερπουλ όταν πούλησε τον Τσάμπι Αλόνσο”, ήταν η ατάκα του Σέλουκ, που ήταν γεμάτη από έμμεσο εκβιασμό και… προειδοποίηση.

Όσο κι αν ο ίδιος ο Τουρέ προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους λέγοντας για τον ατζέντη του “δεν χρειάζεται να παίρνετε σοβαρά όλα όσα υποστηρίζει. Τη μια μέρα λέει ένα πράγμα και την επόμενη ένα άλλο”.

Και ο Ιβοριανός είχε δίκιο, καθώς στα τέλη εκείνου του χρόνου ο Σέλουκ δήλωνε πως “αν φύγει ο Γιάγια από την Μπαρτσελόνα δεν θα πάει στην Μάντσεστερ Σίτι, αλλά σε έναν σύλλογο πολύ σημαντικότερο”

Είχε όμως και συνέχεια. “Στον Βενγκέρ αρέσει πολύ ο παίκτης, το ίδιο και στην Άρσεναλ. Αν οι συνθήκες είναι σωστές, μπορεί να τελειώσει σύντομα. Η Σίτι μιλάει πολύ, αλλά όταν δίνει γραπτώς την προσφορά της δεν μοιάζει σαν ένας πλούσιος σύλλογος, αλλά σαν χρεωκοπημένος”, δήλωσε ο Σέλουκ τον Ιούνιο του 2010. Στις 2 Ιουλίου, ο παίκτης υπέγραφε στους “πολίτες”…!

Η αγγλική κόντρα με τον Γκουαρδιόλα

Και βέβαια δεν άργησε η στιγμή που ο Ουκρανός μάνατζερ ήρθε σε δημόσια, σκληρή κόντρα με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, όταν αυτός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2016.

Ο Τουρέ ήταν τότε 33 ετών και έπαιξε πολύ (31 συμ., 7 γκολ, 3 ασίστ, 2501′ για όλες τις διοργανώσεις) στην πρώτη σεζόν του Καταλανού τεχνικό στον πάγκο των “πολιτών”.

Όμως η Σίτι τερμάτισε στην 3η θέση της Premier League και ήταν ξεκάθαρο για τον Γκουαρδιόλα πως θα έπρεπε να αλλάξει ταχύτητα στην ομάδα του για να διεκδικήσει τον τίτλο. Μοιραία σε ένα πολύ γρήγορο στυλ παιχνιδιού, ο Τουρέ έμοιαζε με περιττή πολυτέλεια.

Πριν από αυτή την διαπίστωση, είχε σημειωθεί ο πρώτος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Σέλουκ – Γκουαρδιόλα, όταν ο δεύτερος είχε αφήσει εκτός ευρωπαϊκής λίστας τον Τουρέ (μπήκε σε αυτή στους “16” κόντρα στη Μονακό, που απέκλεισε την Σίτι) για την φάση των ομίλων του Champions League.

“Είναι η απόφαση του Πεπ και πρέπει να γίνει σεβαστή. Αν η Σίτι κερδίσει το Champions League, τότε θα ταξιδέψω στο Λονδίνο και μπροστά από τις κάμερες θα δηλώσω πως είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο.

Αν όμως δεν το κερδίσει, ελπίζω ο Πεπ να έχει τ’ @ρχίδι@ να παραδεχθεί πως ήταν λάθος να ξεφτιλίσει έναν μεγάλο παίκτη όπως ο Τουρέ”, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβρη του 2016 ο Σέλουκ.

Ο Γκουαρδιόλα ενημέρωσε τον Τουρέ πως τίθεται εκτός πλάνων μέχρι ο Σέλουκ να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του.

Ποια η αντίδραση του Ουκρανού μάνατζερ;

“Ο Πεπ κερδίζει κάποια παιχνίδια και νομίζει πως είναι ο βασιλιάς. Μένω στην Ευρώπη οπότε θα λέω ό,τι θέλω και ο Γκουαρδιόλα δεν μπορεί να με σταματήσει. Θα του ζητήσω συγγνώμη, αν αυτός πρώτα ζητήσει συγγνώμη στον Πελεγκρινί γι΄αυτό που του έκανε. Αν είσαι κύριος, αυτό δεν συμβαίνει.

Ο Πελεγκρίνι υπέγραψε νέο συμβόλαιο πέρσι και μετά εκδιώχθηκε για να πάρει τη θέση του ο Γκουαρδιόλα. Ο Πελεγκρίνι ήταν τζέντλμαν. Ο Γκουαρδιόλα θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και στον Τζο Χαρτ. Δεν είναι σωστό να έρχεσαι στην Αγγλία και να πετάς έναν από τους λίγους σπουδαίους παίκτες της χώρας”.

Ποια η απάντηση του Γκουαρδιόλα;

“Δεν μπορώ να φανταστώ στην εποχή που ήμουν ποδοσφαιριστής, να πηγαίνει ο μάνατζερ μου στα ΜΜΕ και να μιλάει εναντίον του Γιόχαν Κρόιφ, για το ένα για το άλλο. Σήμερα είναι ίσως μια άλλη εποχή, αλλά εγώ είμαι ένας παλιός τύπος. Είμαι της παλιάς γενιάς…

Αν έχει πρόβλημα, ας πάει στον Τσίκι Μπεγκιριστάιν (τεχνικός διευθυντής), στον σύλλογο και ας μιλήσουν. Μέχρι να γίνει αυτό, ο Γιάγια δεν πρόκειται να παίξει”.

Ο Τουρέ ανέλαβε και πάλι να διορθώσει την κατάσταση που είχε δημιουργήσει ο μάνατζερ του. Ζήτησε από τον Σέλουκ να σταματήσει τις δηλώσεις και να βρει ένα σημείο επαφής με τον Γκουαρδιόλα.

Δεν ήταν εύκολο. Έτσι μέσω προσωπικής του δήλωσης και μιλώντας με τον προπονητή του, επιχείρησε να αντιστρέψει το εις βάρος του σκηνικό.

Το τέλος της 2017-2018 βρήκε τον Τουρέ με 17 συμμετοχές για την Σίτι, αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Από την άλλη ο Σέλουκ είχε ξεθάψει τα τσεκούρια του πολέμου και ήταν έτοιμος για μάχη.

Τον Μάιο του 2018 είχε προαναγγείλει ουσιαστικά τις εξελίξεις, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το γεγονός πως η Σίτι δεν είχε ετοιμάσει τούρτα – έκπληξη για τα γενέθλια του πελάτη του! Και τον Ιούνιο, θυμήθηκε ξανά την… αγάπη του για τον Γκουαρδιόλα.

“Τι έχει καταφέρει ο Γκουαρδιόλα; Αν βάλεις την γιαγιά μου να προπονήσει την Μπάγερν Μονάχου θα πάρει το πρωτάθλημα. Ο τρόπος που τελείωσε την καριέρα του Γιάγια στην Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι λάθος, αλλά έγκλημα.

Έχει στρέψει εναντίον του ολόκληρη την Αφρική, θα πέσει πάνω του η κατάρα της ηπείρου και θα είναι χειρότερη από εκείνη του Μπέλα Γκούτμαν στην Μπενφίκα, όσα χρήματα κι αν έχει στη διάθεσή του.

Είναι χειρότερος από σκυλί, το σκυλί είναι ένα συμπαθητικό, φιλικό προς τον άνθρωπο πλάσμα, αν οι ιδιοκτήτες της Σίτι νομίζουν ότι τους αγαπάει πραγματικά είναι γελασμένοι”.

Δέσμιος του Ουκρανού ο Τουρέ

Στα 35 του χρόνια ο Γιάγια Τουρέ ήταν πλέον ελεύθερος, για να εκπληρώσει την υπόσχεση του στον Ολυμπιακό. Ή έτσι νόμιζε. Στην πραγματικότητα ήταν ακόμη δέσμιος του Ντμίτρι Σέλουκ.

Όπως σε όλη του την καριέρα. Από τότε που βρέθηκε ως νεαρός Αφρικανός στην Ουκρανία, μέχρι η παρουσία του στον Ολυμπιακό τον σπρώξει στην αφρόκρεμα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2018, η πειραϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε την επιστροφή του Τουρέ. Παρά το γεγονός ότι ο Σέλουκ είχε προλάβει στο ενδιάμεσο να εκνευρίσει τους ανθρώπους των “ερυθρολεύκων” με την πολυλογία του, η θέληση του Ιβοριανού ήταν ξεκάθαρη και ειλικρινής: ήθελε να γυρίσει και να ανταποδώσει στον Ολυμπιακό όσα του χάρισε, συστήνοντας τον στον κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο και τις Μονακό, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι. Ήθελε να εξιλιεωθεί για τον τρόπο που έφυγε.

Η ιστορία όμως δεν εξελίχθηκε το ίδιο ιδανικά. Και αυτό γιατί ο Σέλουκ πίστευε πως βρισκόμαστε πίσω στο 2006. Ότι θα έκανε ότι γούσταρε με τον πελάτη του στον Ολυμπιακό. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2018, Ολυμπιακός και Τουρέ ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους. Η επανένωση δεν τράβηξε.

Όχι γιατί ο Τουρέ το έπαιζε βεντέτα. Ούτε γιατί κορόιδευε. Ότι ήθελε να παίζει περισσότερο είναι θεμιτό. Το αν ήταν πλέον σε θέση να ακολουθήσει τις προσταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου είναι μια άλλη κουβέντα.

Όμως αν δεν υπήρχε ο Σέλουκ, το πιθανότερο είναι πως θα έβγαζε τη σεζόν και μετά θα αποχωρούσε. Σε κάθε περίπτωση, ο Ιβοριανός έδωσε την δική του εκδοχή δίχως την παραμικρή διάθεση να πει οτιδήποτε κακό για την σχέση του με τον Ολυμπιακό.

“Η απόφαση να επιστρέψω ήταν συναισθηματική. Όταν έφυγα από εκεί το 2006, ένιωσα ότι είχα προδώσει το κλαμπ και τους οπαδούς. Όταν μου παρουσίασαν το πρότζεκτ τους, συμφώνησα αμέσως.

Όταν κατάλαβα ότι δεν προχωρούσαν τα πράγματα, δεν θέλησα να κάνω την κατάσταση πιο δύσκολη και ζήτησα να χωρίσουν οι δρόμοι μας”, είχε τονίσει με ειλικρίνεια ο Τουρέ.

Ο Σέλουκ πάλι δεν είχε καμία διάθεση να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Προφανώς εκείνος δεν είχε ποτέ καμία συναισθηματική δέσμευση με τους “ερυθρόλευκους”, παρά μόνο με τα ταμεία τους…

“Ο Τουρέ είχε προτάσεις από την Κίνα, αλλά τις αρνήθηκε. Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει πρωταθλητής και να μην πάει κάπου μόνο και μόνο για τα χρήματα. Στον Ολυμπιακό δεν πήγε για να συνεχίσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.

Ο Τουρέ έπρεπε να είναι παίκτης, προπονητής και αθλητικός διευθυντής. Ήταν μία καλή ευκαιρία για τον Γιάγια να μάθει πως πρέπει να εργάζεται σε έναν νέο ρόλο. Ήταν ένας μεγάλος ρόλος για τον Γιάγια. Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο και υπογράψαμε συμβόλαιο.

Η συμφωνία δεν τηρήθηκε γιατί κανείς στο σύλλογο δεν ήθελε να αποχωρήσει από τη θέση του. Τρεις μήνες μετά ο Γιάγια τερμάτισε τη σύμβαση του και εγκατέλειψε την Ελλάδα. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δούμε τον Γιάγια στο νέο του σταθμό”, είχε τονίσει ο Ουκρανός μάνατζερ.

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI) Eurokinissi Sports

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει να δώσει στον Τουρέ τις αρμοδιότητες του Φορτούνη, του Μαρτίνς, του Μοδεστό και του Καρεμπέ. Αφού ο Σέλουκ δεν μας είπε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε συμφωνήσει να αφήσει τον Γιάγια να ασκεί και τη διοίκηση στον πειραϊκό σύλλογο, πάλι καλά!

Ίσως ο Γιάγια να μην φοβάται πια

Μέχρι που φτάσαμε στην… κολοκυθιά των τελευταίων ημερών. Που ίσως κρύβει μια τελευταία προσπάθεια του Ιβοριανού σταρ να σπάσει τις αλυσίδες που τον κρατούν δέσμιο του Ντμίτρι Σέλουκ εδώ και χρόνια.

Στις 10 Μαΐου ο Ουκρανός ατζέντης ανακοίνωσε πως ο Τουρέ εγκατέλειψε την ενεργό δράση για να ξεκινήσει καριέρα προπονητή.

Αφήνοντας ξανά αιχμές για τον Ολυμπιακό, υποστηρίζοντας πάνω – κάτω όσα είχε πει μετά την αποχώρηση του Γιάγια από τους “ερυθρόλευκους” τον περασμένο Δεκέμβρη.

Όμως δύο ημέρες αργότερα, ο Ιβοριανός διέψευσε τον ατζέντη του και μάλιστα με έναν μάλλον επιθετικό τρόπο.

“Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το μέλλον μου τελευταία. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω πως λατρεύω το ποδόσφαιρο και είμαι σε κατάσταση για να αγωνίζομαι λίγα χρόνια ακόμη.

Ναι, αρχίσω να προετοιμάζω τον εαυτό μου για τα διπλώματα προπονητικής, αλλά δεν σκέφτομαι από τώρα να ακολουθήσω την καριέρα προπονητή. Είμαι έτοιμος και συγκεντρωμένος για νέες προκλήσεις παίζοντας ποδόσφαιρο.

Και μην ανησυχείτε, όταν η ώρα θα έρθει, θα ανακοινώσω την απόσυρση μου επίσημα εγώ προσωπικά”, έγραψε ο Τουρέ στο twitter, “καρφώνοντας” τον Ντμίτρι Σέλουκ.

Ο 36χρονος σήμερα χαφ κατάφερε μέσα από το ποδόσφαιρο να εξασφαλίσει δόξα και χρήματα. Να φτιάξει ένα στέρεο μέλλον για το υπόλοιπο της ζωής του. Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν ποτέ ελεύθερος.

Έμοιαζε με έναν σύγχρονο σκλάβο στην υπηρεσία του περιβόητου μάνατζερ του. Ίσως πλέον να μην φοβάται να κάνει την επανάσταση του. Ποτέ δεν είναι αργά για να πετάξει τις “αλυσίδες” και να πάρει ο ίδιος τις αποφάσεις της ζωής του από εδώ και στο εξής.

Ίσως ήρθε και η ώρα για την FIFA να ερευνήσει εις βάθος τι ακριβώς συμβαίνει στον αδυσώπητο κόσμο των μάνατζερ. Ειδικά μετά την σπαρακτική ιστορία του Εμιλιάνο Σάλα…

Photo credits: AP Photo/Jon Super

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ