Το φως του Vichai Srivaddhanaprabha έσβησε
Η Λέστερ 'χήρεψε', καθώς το δυστύχημα με το ελικόπτερο έξω από το 'King Power Stadium' την άφησε χωρίς τον ιδιοκτήτη της. Ο Vichai Srivaddhanaprabha σκοτώθηκε και η ποδοσφαιρική Αγγλία πενθεί την απώλεια ενός επενδυτή που υπέγραψε την πιο αναπάντεχη επιτυχία της σύγχρονης εποχής.
Το όνομα της οικογένειας Srivaddhanaprabha μεταφράζεται ως 'το φως του προοδευτικού μεγαλείου'. Της δόθηκε από τον μονάρχη της Ταϊλάνδης το 2012, King Bhumibol the Great, ως ανταμοιβή για τη φιλανθρωπική δράση της και την εν γένει προσφορά της στην κοινωνία.
Το γεγονός
Ένα φως σαν αυτό που 'σκόρπισε' το αεροπορικό δυστύχημα με το ελικόπτερο, έξω από το 'King Power Stadium', το οποίο, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν όλα τα αγγλικά μέσα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από την αστυνομία, έστειλε στο θάνατο πέντε ανθρώπους. Μεταξύ των οποίων τον Ταϊλανδό ιδιοκτήτη της Λέστερ Vichai Srivaddhanaprabha και άλλες τέσσερις ψυχές. Στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν ακόμη οι δύο χειριστές και δύο συνεργάτες του Ταϊλανδού. Δεν είχε επιβιβαστεί ούτε ο Aiyawatt Srivaddhanaprabha, ο ένας εκ των γιων του Vichai, και αντιπροέδρου της αγγλικής ομάδας, ούτε η μία από τις δύο κόρες του - όπως είχε μεταδοθεί αρχικά.
Ο Vichai Srivaddhanaprabha είχε παρακολουθήσει τον αγώνα με τη Γουέστ Χαμ (1-1) και -ως συνήθιζε μετά από κάθε εντός έδρας παιχνίδι- αποχωρούσε με το ιδιωτικό choper του μέσα από τον αγωνιστικό χώρο. Απογειώθηκε στις 22:30 (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου και λίγα λεπτά μετά, αφού έχασε ύψος, συνετρίβη στο πάρκινγκ που χρησιμοποιεί το προσωπικό του αγγλικού συλλόγου, σε απόσταση 200 μέτρων από το γήπεδο. Εκείνη τη στιγμή οι φίλαθλοι αποχωρούσαν ακόμα. Αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, επιχειρώντας να σβήσουν τη φωτιά. Μάταια. Ο χώρος εκκενώθηκε.
Δείτε τη στιγμή της απογείωσης του AgustaWestland AW169, τι εκτυλίχθηκε λίγα λεπτά μετά, καθώς και ρεπορτάζ από το χώρο της τραγωδίας.
Η άνοδος και η εξάπλωση
Ο 60χρονος Ταϊλανδός επιχειρηματίας, 'βασιλιάς' των καταστημάτων duty free στην πατρίδα του, αφού κατείχε το μονοπώλιο που του είχε παραχωρήσει ο περίφημος Thaksin Shinawatra προτού ανατραπεί με πραξικόπημα, είχε αγοράσει τη Λέστερ το 2010 και είχε συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναγέννησή της. Άρχισε να χτίζει την περιουσία του από ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Μπανγκόκ το 1989, στην Mahatun Plaza. Πουλούσε ταϊλανδέζικες χειροτεχνίες. Ακολούθησε δεύτερο κατάστημα, στο μοναδικό τότε διεθνές αεροδρόμιο, το Don Muang, για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του. Τα δύο έγιναν τρία και τέσσερα. Μέχρι που ίδρυσε την King Power, η οποία του άνοιξε τις κυβερνητικές πόρτες και 30 χρόνια μετά είχε φτάσει να είναι ο τρίτος πιο πλούσιος πολίτης της χώρας, με την περιουσία του σύμφωνα με το Forbes να εκτιμάται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
"Πλούτισε όντας κοντά στους πολιτικούς. Πριν από αυτό ήταν ένας μέσος επιχειρηματίας", είχε πει ανώνυμος Ταϊλανδός περιγράφοντας την απότομη άνοδο του Srivaddhanaprabha στην πυραμίδα της χώρας.
Η ευκαιρία της Λέστερ
Με το κομπόδεμα που έφτιαξε μετά το 2000, άρχισε να βλέπει με ενδιαφέρον την επένδυση στα σπορ. Ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας ήταν φαν, δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει. Της Λέστερ όμως; Το 2010, αφού προέκυψε η ευκαιρία, έγινε ο ιδιοκτήτης της διαδεχόμενος τον άκρως αμφιλεγόμενο Milan Mandaric.
Το αντίτιμο της αγοραπωλησίας ήταν μόλις 39 εκατομμύρια λίρες, τη στιγμή που η αξία του συλλόγου έχει εκτοξευτεί πλέον στα 436 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την έρευνα της 'Private Company Financial Intelligence' - 11 φορές μεγαλύτερη αξία. Μεσολάβησαν φυσικά πρώτα η επάνοδος στην κορυφαία κατηγορία και κατόπιν η προ διετίας απροσδόκητη κατάκτηση του τίτλου στην Premier League (2015-16), που έφερε τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Χωρίς καν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για δαπάνη 180 εκατομμυρίων λιρών σε μεταγραφές - είχε ξοδευτεί μονάχα το 1/3 αυτών των χρημάτων.
Προφανώς τα εν λόγω επιτεύγματα ήταν που μετέβαλαν το status ολόκληρου του οργανισμού των 'αλεπούδων'.
Οι σχέσεις του με το κλαμπ
Αν και άνθρωπος διαφορετικής καταγωγής και ιδιοσυγκρασίας, περιγράφεται ως ένας παράγοντας που ήταν πάντα κοντά στους φιλάθλους, προσπαθώντας να συνδέσει τη δική του κουλτούρα με την παράδοση ενός κλαμπ 134 ετών. Πριμοδοτούσε όσους πήγαιναν στο γήπεδο με προσφορές υλικών αγαθών, ναύλωνε λεωφορεία για να γεμίσει το γήπεδο. "Ο Vichai σέβεται την κληρονομιά του κλαμπ", είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο τότε πρόεδρος των 'Foxes Trust', του οργανωμένου συνδέσμου οπαδών της Λέστερ.
Είχε επίσης φροντίσει να επενδύσει στις υποδομές του συλλόγου δημιουργώντας παράλληλα ποδοσφαιρικά camps με έμφαση στην προπονητική εξειδίκευση. Το ότι στην Ταϊλάνδη ο φίλαθλος κόσμος, ανεξαρτήτως προτίμησης, αναζητούσε τρόπους παρακολούθησης των αγώνων της άσημης μέχρι το 2010 Λέστερ ήταν δικό του αποκλειστικά επίτευγμα.
Ταυτόχρονα, βέβαια, ως απόλυτος άρχων ήθελε να επιβάλει τη δική του κοσμοθεωρία στ' αποδυτήρια. Μια εβδομάδα πριν από της σεζόν 2014-15, πήρε στο προσωπικό jet του Βουδιστές μοναχούς, θρησκεία που ασπαζόταν, και τους μετέφερε στην Αγγλία προκειμένου να μεταδώσουν θετικό κάρμα στους ποδοσφαιριστές. Δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν αυτό το ταξίδι, ούτε η τελευταία.
Ο Τζέιμι Βάρντι είχε πειστεί πως "το μυστικό αυτής της ιστορίας είναι η μοναχοί που μας επισκέφθηκαν στα αποδυτήρια. Είχαν στα χέρια τους κλαδιά που σε άγιο νερό και μετά μας μαστίγωσαν στα πόδια και τις πατούσες, χωρίς δύναμη. Ήταν σαν να είχαμε βγει από το ντους. Είχαμε νερά παντού. Αυτή είναι η κουλτούρα στην Ταϊλάνδη και τους ευχαριστούμε για ό,τι μας έδωσαν".
Αυτός ήταν ο λόγος που ο Srivaddhanaprabha δεν ήθελε να συνεργάζεται με ανθρώπους που εξέπεμπαν αρνητική ενέργεια, έχοντας διώξει ποδοσφαιριστές και προπονητή (Νάιτζελ Πίρσον), καθώς είχε κρίνει ότι διαταράσσουν την ισορροπία εντός της ομάδας έχοντας κακή επίδραση στους υπόλοιπους.
Αντάμειβε αντιθέτως όσους θεωρούσε ότι προσέφεραν. Ξόδευε χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει την ακριβότερη σαμπάνια για τους καλεσμένους του, κερνούσε δείπνο όλη την ομάδα στο πιο ακριβό εστιατόριο του δυτικού Λονδίνου προσφέροντας πριμ 1500 λιρών στον καθένων μετά την άνοδο στην Premier League, ενώ χάριζε 19 BMW i8, ίδιου χρώματος και αξίας 100.000 λιρών η καθεμία στους πρωτεργάτες της κατάκτησης του τίτλου - μόνο ο Ενγκολό Καντέ δεν είχε λάβει για κάποιο λόγο.
Η μεταπρωταθληματική περίοδος είχε σκαμπανεβάσματα και δεν εξελίχθηκε ιδανικά. Ο Ρανιέρι απολύθηκε και η Λέστερ κατέληξε 9η - εκτός Ευρώπης. Ο Vichai Srivaddhanaprabha ωστόσο δεν είχε στερέψει από φιλοδοξίες, προσλαμβάνοντας τον Κλοντ Πιέλ, ξοδεύοντας πάνω από 100 εκατομμύρια για μεταγραφές, με τα 75 εξ αυτών βέβαια να προέρχονται από τις πωλήσεις των Μαχρέζ - Μούσα.
Εφέτος πρόλαβε να δει μόνο πέντε εντός έδρας παιχνίδια. Το φως του Vichai Srivaddhanaprabha 'έσβησε' μετά το πέμπτο.