Βάρντι: Από την απόρριψη και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην παγκόσμια υπόκλιση!
Η ιστορία του Τζέιμι Βάρντι θα μπορούσε να αποτελέσει παραμύθι. Ένα παραμύθι ικανό να εμπνεύσει εκατομμύρια παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Με αφορμή το απίστευτο ρεκόρ σκοραρίσματός του, το Contra.gr, κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του επιθετικού που μέχρι τα 25 του βρισκόταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας!
Με το γκολ που πέτυχε ενάντια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-1), ο Τζέιμι Βάρντι έγραψε ιστορία στην Premier League. Κατέρριψε το ρεκόρ συνεχούς σκοραρίσματος της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας της Αγγλίας που κατείχε εδώ και 12 χρόνια ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ, βρίσκοντας δίχτυα για 11ο σερί παιχνίδι. Μια επίδοση που είναι απίστευτη αν λάβουμε υπόψιν μας ποιους έχει συμπαίκτες ο Βάρντι για να τον "τροφοδοτούν" και ποιους είχε τότε ο Ολλανδός.
Αυτή τη στιγμή ο επιθετικός της Λέστερ μοιάζει ικανός να σκοράρει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Έχει καταφέρει να κάνει γνωστό το όνομά του σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ενώ δημοσιεύματα από την Ισπανία αναφέρουν ότι βρίσκεται μέχρι και στο μπλοκάκι της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν πάντως έλεγε κάποιος στον Βάρντι πριν μερικά χρόνια πως θα καταφέρει όλα αυτά, θα τον θεωρούσε το λιγότερο... τρελό!
Κι αυτό γιατί πριν τρία χρόνια αγωνιζόταν στην Φλίτγουντ Τάουν, η οποία βρισκόταν στην Κόνφερενς, στο ερασιτεχνικό δηλαδή πρωτάθλημα! Η ιστορία του 28χρονου πλέον Άγγλου θα μπορούσε να αποτελέσει παραμύθι. Ένα παραμύθι ικανό να εμπνεύσει οποιοδήποτε παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Μια ζωντανή απόδειξη πως όλα μπορούν να συμβούν, αν έχεις πίστη. Με αφορμή το απίστευτο ρεκόρ του, το Contra.gr μια αναδρομή στην μέχρι τώρα καριέρα του αποκαλύπτοντας γνωστές και άγνωστες ιστορίες.
Η απόρριψη, τα μπλεξίματα και η δουλειά στο εργοστάσιο
Γεννήθηκε στο Σέφιλντ στις 11 Ιανουαρίου του 1987 και είχε από μικρός τρέλα με το ποδόσφαιρο. Έτσι οι γονείς του τον έγραψαν στις ακαδημίες της τοπικής Γουένσντεϊ. Ωστόσο στα 16 του η ομάδα τον άφησε ελεύθερο και δεν τον προώθησε στην ανδρών γιατί όπως δήλωσε ο ίδιος λίγα χρόνια μετά, τον θεώρησαν μικρόσωμο: "Πολλές ομάδες διώχνουν παίκτες, ενώ έχουν ταλέντο. Για εμένα συνέβη όταν ήμουν 16 χρονών στην Σέφιλντ Γουένσντεϊ, επειδή θεώρησαν πως είμαι μικρόσωμος για να γίνω επαγγελματίας. Θυμάμαι το πώς ένιωσα. Ήταν πολύ δύσκολο τότε για μένα, όχι απλά το να σκεφτώ να γίνω επαγγελματίας, αλλά το να συνεχίσω να παίζω".
Δεν το έβαλε όμως κάτω. Πήγε και ζήτησε από την γειτονική Στοκμπριτζ Παρκ Στιλς (τότε βρισκόταν στην έβδομη κατηγορία της Αγγλίας) να τον δοκιμάσει και στη συνέχεια εντάχθηκε στις ακαδημίες της. Γρήγορα προωθήθηκε στην δεύτερη ομάδα, ενώ το 2007 κατάφερε να ανέβει στην πρώτη. Εκεί εισέπραξε και τα πρώτα του χρήματα από το ποδόσφαιρο: 40 ευρώ την εβδομάδα!
Για να μπορέσει να ζήσει ωστόσο, παράλληλα δούλευε σε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε ανθρακονήματα. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αργότερα, αναγκαζόταν να δουλεύει 12ωρες βάρδιες στο εργοστάσιο και στη συνέχεια να πηγαίνει για προπόνηση χωρίς να προλαβαίνει καν να γυρίσει σπίτι του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τρώει μόνο junk food για κάποια περίοδο.
Δεν έλειψαν βέβαια και τα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Στα 20 του χρόνια αναγκάστηκε να φορέσει για ένα διάστημα ένα ειδικό βραχιόλι της αστυνομίας στο πόδι του, μετά από καταδίκη του για επίθεση στο δρόμο. Ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο πως επιτέθηκε σε κάποιους νέους που χλεύασαν έναν κωφάλαλο φίλο του. Δεν γλίτωσε όμως την τιμωρία. Έτσι του απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μετά τις 18.00 και έπρεπε να γυρίζει σπίτι του. Τα ματς όμως γινόντουσαν συνήθως νωρίς το απόγευμα, έτσι γινόταν αλλαγή πριν την ολοκλήρωσή τους προκειμένου να προλάβει να γυρίσει έγκαιρα!
Ο απόλυτος σκόρερ των μικρών κατηγοριών
Μετά τα 66 γκολ που πέτυχε σε 107 αγώνες με την Στοκμπριτζ, αρκετοί σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του. Το 2009 πέρασε μια εβδομάδα δοκιμαστικών στην Κρου Αλεξάντρα, αλλά η μεταγραφή του δεν ολοκληρώθηκε. Επίσης, είπε όχι σε ένα συμβόλαιο μικρής χρονικής διάρκειας που του πρότεινε η Ρόδεραμ Γιουνάιτεντ την ίδια περίοδο.
Ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2010 η Χάλιφαξ που αγωνιζόταν στην Κόνφερενς πλήρωσε 20.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Αυτή ήταν μάλιστα και η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα δαπανούσε κάποιο ποσό για να αγοράσει παίκτη. Στο ντεμπούτο του κατάφερε να σκοράρει, ενώ η πρώτη του σεζόν στην ομάδα ήταν ονειρική. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου με 27 τέρματα και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην ψηφοφορία που έκαναν οι παίκτες της κατηγορίας.
Η εξαιρετική επίδοση του Βάρντι δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, με πολλές ομάδες να τον παρακολουθούν στενά. Η σεζόν 2011-12 ξεκίνησε το ίδιο ονειρικά. Πέτυχε 3 γκολ στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της Χάλιφαξ και ανάγκασε την Φλίτγουντ Τάουν που αγωνιζόταν στην Κόνφερενς Πρέμιερ να τον κάνει δικό της, με τα δεκαπλάσια χρήματα! Ο Βάρντι που ξεκίνησε με 40 ευρώ την εβδομάδα στην Στοκμπριτζ, πλέον αμειβόταν με 1.200 ευρώ την εβδομάδα.
Στην Φλίτγουντ ήταν που πήρε πραγματικά "φωτιά" και άρχισε να βομβαρδίζει χωρίς έλεος τα αντίπαλα δίχτυα. Σχεδόν σε κάθε ματς ήταν στον πίνακα των σκόρερ, ενώ τον Ιανουάριο του 2012 μετά από αγώνα ενάντια στη Μπλάκπουλ, ο προπονητής των αντιπάλων έκανε προσφορά 1.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Η ομάδα του όμως την απέρριψε ζητώντας 1.500.000 ακατέβατο.
Οι άνθρωποί της είχαν διακρίνει το ταλέντο του Βάρντι και γνώριζαν πως ο παίκτης αυτός αποτελούσε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου. Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς, τα γκολ του Βάρντι χάρισαν στη Φλίτγουντ τον τίτλο και μαζί την άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία της στις επαγγελματικές κατηγορίες.
Η μεταγραφή ρεκόρ και τα προβλήματα
Το όνομα του Άγγλου επιθετικού με το απίστευτο ποσοστό σκοραρίσματος είχε φτάσει στα αυτιά μάνατζερ που συνεργάζονταν με ομάδες της Championship. Η Λέστερ τον διεκδίκησε, ήρθε σε επαφές με την Φλίτγουντ και τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2012. Η μεταγραφή του έφτασε το 1.500.000 ευρώ, πώληση που αποτελεί ρεκόρ για ομάδα που δεν συμμετείχε σε επαγγελματική κατηγορία, ενώ το ποσό μπορούσε να ξεπεράσει και τα 2.000.000 ευρώ με κάποια μπόνους που προστέθηκαν.
Η πρώτη του χρονιά στη Λέστερ η αλήθεια είναι πως δεν κύλησε όπως περίμενε. Κι αυτό είναι λογικό γιατί οι απαιτήσεις του πρωταθλήματος δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είχε συνηθίσει ο Βάρντι στην Κόνφερενς. Οι οπαδοί της Λέστερ τον αποδοκίμασαν, η ψυχολογική του κατάσταση ήταν πολύ άσχημη, ενώ έφτασε μέχρι και στο σημείο να σταματήσει το ποδόσφαιρο! Ο τότε προπονητής της ομάδας όμως, Νάιτζελ Πίρσον και ο βοηθός του, Κρεγκ Σέξπιρ, τον έπεισαν να συνεχίσει.
Νέο συμβόλαιο και κλήση στην Εθνική
Η εμπιστοσύνη που του έδειξαν φαίνεται πως άλλαξε απότομα την ψυχολογία του Άγγλου επιθετικού. Την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε "μεταμορφωμένος" προς το καλύτερο και άρχισε σιγά σιγά να θυμίζει τον Βάρντι που όλοι ήξεραν στις μικρές κατηγορίες. Τελείωσε τη σεζόν με 16 γκολ, η Λέστερ κέρδισε την άνοδό της στην Premier League ως πρώτη και ο ίδιος ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, από την ψηφοφορία που έκαναν μεταξύ τους οι παίκτες των "αλεπούδων". Μαζί με την άνοδο, ήρθε και η ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι του 2018 με απολαβές που ξεπερνούσαν τις 60.000 ευρώ την εβδομάδα.
Αφού έχασε τα δύο πρώτα παιχνίδια λόγω τραυματισμού, ήρθε η ώρα για το ντεμπούτο του στην Premier League. Κάτι που έμοιαζε άπιαστο όνειρο, στις 31 Αυγούστου του 2014 έγινε πραγματικότητα. Ο Βάρντι μπήκε ως αλλαγή στον αγώνα της Λέστερ με την Άρσεναλ για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το πρώτο του γκολ ήρθε ένα μήνα μετά. Στις 21 Σεπτέμβρη σε ένα ματς που λίγοι θα ξεχάσουν, καθώς η Λέστερ επικράτησε με 5-3 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βάρντι όχι μόνο σκόραρε, αλλά έφτιαξε και το τέταρτο γκολ της ομάδας του, παίρνοντας τον τίτλο του κορυφαίου της αναμέτρησης.
Συνέχισε να σκοράρει σε κρίσιμα ματς χαρίζοντας πολύτιμους βαθμούς στη Λέστερ, κάτι που οδήγησε το σύλλογο σε μια σχετικά εύκολη εξασφάλιση της παραμονής. Παράλληλα, ήρθε και η κλήση για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας. Στις 21 Μαΐου του 2015 ο Βάρντι κλήθηκε για το φιλικό με την Ιρλανδία, αλλά και για το ματς των προκριματικών του Euro 2016 κόντρα στη Σλοβενία. Το επίσημο ντεμπούτο με το εθνόσημο το έκανε στις 7 Ιουνίου στο φιλικό με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο (0-0), αντικαθιστώντας τον αρχηγό της ομάδας, Γουέιν Ρούνεϊ.
Κι αν όλα αυτά ήταν από μόνα τους εντυπωσιακά, κανείς δεν περίμενε να δει τον Βάρντι να μετατρέπεται στον απόλυτο επιθετικό της Premier League τη φετινή σεζόν.
Τα όνειρα έγιναν πραγματικότητα
Πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας για τη σεζόν 2015-16 στην Premier League στη νίκη εντός έδρας με 4-2 κόντρα στη Σάντερλαντ στις 8 Αυγούστου. Ξανασκόραρε μετά από 21 ημέρες στην ισοπαλία (1-1) της Λέστερ με την Μπόρνμουθ κι από τότε δεν υπάρχει ματς πρωταθλήματος που να μην έχει βρει δίχτυα! Άστον Βίλα, Στόουκ, Άρσεναλ, Νόριτς, Σαουθάμπτον, Κρίσταλ Πάλας, Γουέστ Μπρομ, Γουότφορντ, Νιούκαστλ και τέλος η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν όλες πέσει θύματα του δολοφονικού του ενστίκτου.
Σε 14 αγώνες μετράει 14 τέρματα, αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Οι εκπληκτικές του επιδόσεις του χάρισαν το βραβείο του παίκτη του μήνα για τον Οκτώβριο στην Premier League, το οποίο δόθηκε για πρώτη φορά σε ποδοσφαιριστή της Λέστερ μετά από 15 χρόνια!
Ενδεικτικά να πούμε πως τα επόμενα πέντε ματς της Λέστερ είναι ενάντια σε Σουόνσι (εκτός), Τσέλσι (εντός), Έβερτον (εκτός), Λίβερπουλ (εκτός) και Μάντσεστερ Σίτι (εντός), στα οποία θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει ακόμη περισσότερο το σερί του.
Υ.Γ. Να σημειωθεί τέλος πως τον Νοέμβριο του 2015 ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός καλοκαιρινού καμπ, το οποίο θα φέρει το αρχικό γράμμα του επιθέτου του και τον αριθμό της φανέλας του (V9) και θα έχει στόχο την ανάδειξη παικτών που αγωνίζονται σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Εκεί θα τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους μπροστά σε σκάουτ ομάδων της Championship και της Premier League και γιατί όχι να ακολουθήσουν την πορεία του ίδιου.
Έχουν πει...
Κλαούντιο Ρανιέρι (προπονητής Λέστερ): "Ο Μπατιστούτα είχε σκοράρει σε 11 συνεχόμενα παιχνίδια υπό τις οδηγίες μου στη Φιορεντίνα, είναι το καλύτερο σερί παίκτη ομάδας μου. O Βάρντι κατάφερε να το πετύχει. Είναι απίστευτο που αυτοί οι δυο είναι στην ίδια πρόταση σκεπτόμενοι πως έπαιζε πριν από 4 χρόνια σε ερασιτεχνικές κατηγορίες.
Στην καριέρα μου ξέρω μόνο έναν ακόμα παίκτη που είχε την ίδια διαδρομή. Ήταν ένας παίκτης της Γιουβέντους και λεγόταν Μορένο Τοριτσέλι. Ξεκίνησε από την ερασιτεχνική Καρατέζε και έφτασε να κερδίσει το πρωτάθλημα με τη Γιουβέντους".
Τζον Μόρις (μάνατζερ του Βάρντι): "Θυμάμαι έλαβα μια μέρα ένα τηλεφώνημα και μου είπαν για έναν επιθετικό που βοηθάει μόνος του με τα γκολ του τη Χάλιφαξ να κερδίσει την άνοδο. Μετά πήγα εγώ ο ίδιος να τον δω να αγωνίζεται. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το ματς. Ήταν γρήγορος, παθιασμένος, πέτυχε δύο γκολ. Ένιωσα ότι αυτό το παιδί είχε κάτι ξεχωριστό. Τον βρήκα μετά στο σπίτι του το 2011 και του είπα πως μπορεί να αγωνιστεί μέχρι και στην εθνική Αγγλίας. Η μητέρα του γέλασε. Δεν νομίζω να πίστεψε ούτε λέξη απ' όσα είπα".
Ντάνι Μουρ (φροντιστής του γηπέδου της Φλίτγουντ): "Υπήρξε μια πολύ αστεία στιγμή κατά την περίοδο που αγωνιζόταν στην Φλίτγουντ. Την ημέρα των γενεθλίων του μάγειρα της ομάδας, οι παίκτες αποφάσισαν να του κάνουν πλάκα, τυλίγοντας το αυτοκίνητό του με μεμβράνη! Ο Βάρντι ήταν ο εμπνευστής του αστείου. Πάντα του άρεσαν οι πλάκες".
Κλιφ Τζινέτα (Πρόεδρος των οργανωμένος οπαδών της Λέστερ): "Είναι ο ήρωάς μας. Είναι ένας από εμάς. Δεν είναι σαν τους άλλους ποδοσφαιριστές, τους σταρ. Ο Βάρντι πονάει γι' αυτή την ομάδα. Θα μπει να παίξει ακόμη κι αν έχει δύο σπασμένα κόκαλα. Πάντα έχει χρόνο για τους οπαδούς. Όλοι τον αγαπούν. Θα ήθελα να μείνει πολλά χρόνια, αλλά αν πάει σε κάποια ομάδα επιπέδου Champions League δεν θα μπορεί κανείς να του πει κάτι. Δεν θα υπάρχει άλλωστε καλύτερο τέλος για το παραμύθι του".
Ο Βάρντι σε αριθμούς
Μέχρι και την 13η αγωνιστική της Premier League ο Βάρντι ήταν ο δεύτερος στη λίστα με τους επιθετικούς που έχουν διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα. Επίσης έχει καταγράψει το γρηγορότερο σπριντ παίκτη στη φετινή σεζόν πιάνοντας τα 35.4 χλμ/ώρα!
Τέλος έχει τα περισσότερα σουτ στο στόχο από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή της Premier League (25).
Όσο για την τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή; Αγγίζει τα 6.000.000 ευρώ! Το ερώτημα που γεννάται ασφαλώς πλέον είναι... μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Τζέιμι Βάρντι;
Για περισσότερο Λέστερ και Βάρντι τα λέμε και στο twitter: