ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τσίκινης στο Contra.gr: “Δεν μπορείς με το αυτοδιοίκητο να κάνεις κακουργήματα”

Ο Ηρακλής Τσίκινης που ετοιμάζεται να ηγηθεί της ΕΠΣ Μεσσηνίας, μιλά στο Contra.gr για τις σκέψεις του για το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο.

Τσίκινης στο Contra.gr: “Δεν μπορείς με το αυτοδιοίκητο να κάνεις κακουργήματα”
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έχοντας βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη σφυρίχτρα και τη στολή του διαιτητή, ο Ηρακλής Τσίκινης ετοιμάζεται να φορέσει το…κοστούμι του παράγοντα και να ηγηθεί της ΕΠΣ Μεσσηνίας. Ο άλλοτε διεθνής ρέφερι μιλά στο Contra.gr έξω από τα δόντια για τα φαινόμενα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, το αυτοδιοίκητο, το λόγο που έφυγε από τη διαιτησία αλλά και για τις σκέψεις του για το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο.

Γιατί άραγε θα πρέπει να εμπιστευτούν στη Μεσσηνία έναν πρώην διαιτητή για την ηγεσία της τοπικής ΕΠΣ κ. Τσίκινη;

“Ωραία ερώτηση. Νομίζω ότι ένας διαιτητής, που έχει κάνει μια καριέρα που έχει περάσει από διάφορες θέσεις, κατέχει καλύτερα το άθλημα. Ξέρει τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, γνωρίζει πως κινείται το ποδόσφαιρο, τους κανονισμούς, τους παράγοντες. Εγώ ξεκίνησα και δημιούργησα μέσα από τους τοπικούς ερασιτέχνες παράγοντες και θεωρώ πλέον ότι πρέπει να επιστρέψω κάποια πράγματα πίσω στα σωματεία για να αναβαθμιστεί το ποδόσφαιρο της περιοχής”.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

“Κυρίως να δημιουργήσουμε μία ομάδα νέων ανθρώπων, άφθαρτων οι οποίοι θα προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Να παλέψουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τα δεδομένα. Να εκμεταλλευτούμε τις ήδη υπάρχουσες δομές του νομού, να φτιάξουμε νέες, να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση όπου αυτό είναι εφικτό. Να εκμεταλλευτούμε γι’ αυτούς τους σκοπούς προγράμματα της ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της UEFA/FIFA. Nα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλες τις ομάδες στο θέμα της ιατρικής περίθαλψης έτσι να μην κινδυνεύει κανένας ποδοσφαιριστής. Να δημιουργήσουμε, κοντολογίς, όλες εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψει στην ποδοσφαιρομάνα Μεσσηνία να αναγεννηθεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα εκμεταλλευτούμε και όλα τα μεγάλα ονόματα που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της περιοχής, τον Νίκο τον Λυμπερόπουλο, τον Σωκράτη τον Παπασταθόπουλο και άλλους. Δεν περισσεύει κανείς σ’ αυτήν την προσπάθεια”.

Ενδιαφέρον ακούγεται αυτό το τελευταίο. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;

“Ολα αυτά τα παιδιά, είτε παίζουν ακόμα, είτε έχουν περάσει στην επόμενη φάση μπορούν να απαρτίσουν μία έξτρα ομάδα ανθρώπων. Θα τους πλησιάσουμε για τις λεπτομέρειες έτσι ώστε με τις γνώσεις και τις παραστάσεις τους να φτιάξουμε όλοι μαζί κάτι καλύτερο. Μπορούμε ας πούμε να κάνουμε τουρνουά υπό την παρουσία τους ή να δημιουργήσουμε σχολές με εκείνους ως άξονες ή ακόμα και να διοργανώσουμε διεθνή σεμινάρια με τη βοήθειά τους τα οποία εν τέλει θα έχουν τη δική τους σφραγίδα”.

Να ρωτήσουμε κάτι απλό εδώ: Εσείς είστε με το “σύστημα” ή με τους “άλλους”¨;

“Ούτε με τους μέσα είμαστε ούτε με τους έξω. Με το ποδόσφαιρο θέλουμε να πορευτούμε μαζί σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Σ’ αυτό το σημείο μηδέν που έχει φτάσει η ΕΠΟ με την επιτήρηση της FIFA εμείς θέλουμε να παλέψουμε για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, πρώτα στον τόπο μας. Δεν ανήκουμε πάντως σε κανένα μπλοκ και ούτε φιλοδοξούμε να μπούμε σε κάποιον στο μέλλον. Δεν έχουμε καμία οικονομική και παραγοντική εξάρτηση από κανέναν. Ευελπιστούμε τέλος ότι στην ΕΠΟ θα υπάρξει μία νέα διοίκηση με όραμα για το καλύτερο μέλλον του ποδοσφαίρου”.

Ναι άλλα όταν έρθει η ώρα των εκλογών εσείς, ως επικεφαλής της ΕΠΣ Μεσσηνίας, τι θα ψηφίσετε;

“Θα δούμε όταν έρθει εκείνη η ώρα. Ακόμα δεν ξέρουμε πότε και πως θα γίνουν, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι με ασφάλεια από το τώρα. Αυτήν την ώρα που μιλάμε η κατάσταση θυμίζει κινούμενη άμμο. Οταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, εμείς θα πάρουμε συγκεκριμένη θέση”.

Μία λογική ερώτηση που θα μπορούσε να σας κάνει ο καθένας. Ασχοληθήκατε χρόνια με το ποδόσφαιρο, προφανώς θα είδατε βρωμιά. Γιατί επιμένετε να ασχολείστε μ’ αυτό;

“Επειδή ακριβώς το έχω ζήσει από μέσα και το έχω φάει με το κουτάλι σ’ όλα τα επίπεδα, θεωρώ ότι αν οι άνθρωποι που πράγματι αγαπούν το ποδόσφαιρο και θέλουν να προσφέρουν, κάνουν στην άκρη, δεν υπάρχει καμία, μα καμία ελπίδα. Δεν πρέπει να μας φάει η μιζέρια και η καχυποψία. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που το παλεύω. Ξέρω καλά που βρίσκομαι και τι είναι το ποδόσφαιρο, δεν έχω αυταπάτες. Πάει να γίνει κάτι καλό και είμαι αισιόδοξος. Θέλουμε να βγει κάτι καλό μέσα από τις στάχτες”.

Τι ακριβώς γίνεται στο σώμα του ελληνικού ποδοσφαίρου όλα αυτά τα τελευταία χρόνια; Γιατί το κάρο δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το βούρκο;

“Είναι πολλές οι αιτίες λόγω των οποίων το ποδόσφαιρο έφτασε στο τέλμα. Φταίνε, για μένα, οι πάντες. Η Πολιτεία, οι παράγοντες που διοίκησαν, ο Τύπος. Η κοινωνία, έτσι και αλλιώς, βάλλεται ηθικά από όλες τις πλευρές. Στο ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε ένα απόστημα από ανθρώπους που δεν είχαν καλές προθέσεις, ήθελαν πράγματα για τον εαυτό τους και μόνο. Ετσι μεγάλωσε η φούσκα και τελικά έσπασε. Το υγιές κομμάτι του ποδοσφαίρου, που παραμένει πολύ μεγάλο, πρέπει να τώρα να παλέψει. Χρειάζεται ένα restart στο μυαλό όλων και ακόμα επενδύσεις στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και χτίσιμο του επαγγελματικού. Μπορούμε, ακόμα και τώρα, να δομήσουμε το νέο ποδόσφαιρο πάνω στο θαύμα του 2004 και σ’ εκείνη την Εθνική ομάδα”.

Η διαφθορά όμως δεν έχει ονοματεπώνυμα; Ποια είναι ας πούμε η άποψή σας για τις προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ;

“Εχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης όλες και συγκεκριμένοι άνθρωποι μαζί. Το ποδόσφαιρο όμως δεν είναι μόνο η ΕΠΟ. Είναι και η Λίγκα, είναι οι Υφυπουργοί Αθλητισμού, ο αθλητικός Τύπος. Ολοι άφησαν το ποδόσφαιρο να σαπίσει. Οι της ΕΠΟ βέβαια έχουν την κύρια ευθύνη και τα σχετικά ονοματεπώνυμα τα βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας. Το ζητούμενο πλέον είναι να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα και να ξεφύγουμε από το παρελθόν”.

Οσο ήσασταν διαιτητής στο υψηλό επίπεδο, φοβηθήκατε ότι μπορεί και σας να σας αγγίξει και τελικά να σας αλλοιώσει η διαφθορά του χώρου;

“Είχα πειρασμούς είναι η αλήθεια. Οταν κατάλαβα όμως ότι ίσως γινόμουν και εγώ ένα κομμάτι του σάπιου συστήματος, προτίμησα να αποχωρήσω. Θα μπορούσα να σφυρίξω για αρκετά χρόνια ακόμα, δεν το έκανα. Εφυγα ως διεθνής το 2008 για να μην γίνω μέρος του κυκεώνα”.

Τελευταία ερώτηση: Πως κρίνετε τις προσπάθειες της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου;

“Γίνεται μία προσπάθεια να παρέμβει η Πολιτεία όσο μπορεί μέσα στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου για να έρθει το καλύτερο. Οι παρεμβάσεις, μέχρι τώρα, ήταν θετικές. Επειδή όμως υπάρχει μία κρίσιμη ισορροπία μεταξύ του αυτοδιοίκητου και της κρατικής παρέμβασης, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Απομένει να δούμε πως θα καταλήξει το όλο εγχείρημα με την παρέμβαση της FIFA. To ποδόσφαιρο πρέπει να προχωρήσει. Το αυτοδιοίκητο είχε παρερμηνευτεί και είχε γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Δεν μπορείς με το αυτοδιοίκητο να κάνεις κακουργήματα. Η Πολιτεία ορθώς παρενέβη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ