Top10: Τι μας άφησε η 8η αγωνιστική
Ο ΠΑΟΚ που δεν αντέχεται, το ντέρμπι που δεν μας έμαθε τίποτα, η λάθος κουβέντα για Μήτρογλου και ο Γκατούζο. Τζενάρο, αποφάσισε! Ο Θέμης Καίσαρης γράφει τα 10 πράγματα που μας άφησε η 8η αγωνιστική και το ντέρμπι των "αιωνίων".
10. Ατρόμητος που δεν τρομάζει
Την Παρασκευή αναρωτιόμασταν πως θα επιτεθεί ο Ατρόμητος χωρίς Παπάζογλου και Ναπολεόνι, ενώ είχε μόλις τέσσερα γκολ στα προηγούμενα ματς και σε κανένα παιχνίδι δεν είχε πετύχει πάνω από ένα γκολ. Κόντρα στον Εργοτέλη οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν. Ελάχιστη επιθετική παραγωγή, το γκολ ήρθε πάλι από στημένη φάση. Καλή η άμυνα, αλλά έτσι δεν πάει μπροστά ο Ατρόμητος.
9. Έρικ Μπαλοτέλι Μορένο
Συνεχίζεται η ευλογία στα γένια μας. Για τη συνεργασία του παιχταρά Μαρτίνες με τον Μορένο μιλάμε στο Top10 εδώ και πολλές αγωνιστικές. Οι δυο τους συνεργάστηκαν για τις δύο ισοπαλίες που πήρε εκτός έδρας ο Παναιτωλικός σε Παγκρήτιο και Τρίπολη, εννοείται πως οι δυο τους θα πρωταγωνιστούσαν και στην πρώτη νίκη της ομάδας του Χάβου, έστω κι αν αυτή τη φορά ήταν σε στημένες φάσεις.
Ανακαλύψτε τους επιτέλους, είναι και οι δύο πολύ καλοί παίκτες. Επιπλέον, ο Μορένο παρουσίασε και μια Μπαλοτέλια ομοιότητα και πάντα έχουμε ανάγκη από τέτοιες φιγούρες.
8. Ακάθεκτος Αστέρας
Το έργο στο Γεντί Κουλέ θα ήταν εξ ορισμού δύσκολο για τον Αστέρα, πόσω μάλλον όταν η ομάδα του Βεργέτη ήταν αναγκασμένη να δώσει δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι. Όμως στην Κρήτη μίλησε η ποιότητα και το βάθος του ρόστερ. Ο Γιαννιώτας ξεκίνησε βασικός και πήρε το πέναλτι, ο Μπαράλες έπαιξε αντί του Πάρα, οι υπόλοιποι έβγαλαν αυταπάρνση που ο Βεργέτης χαρακτήρισε συγκινητική.
Και ναι, λάθος του Αντελέγε, αλλά η φάση του 1-2 φανερώνει ποιότητα. Ρόλε και Μάσα το κάνουν να φαίνεται πολύ απλό.
7. Τζενάρο, αποφάσισε
Όταν όλοι ασχολούνταν με τις βρισιές, εμείς σταθήκαμε στο “δεν πάω πουθενά, ένας χρόνος εδώ είναι δέκα χρόνια αλλού”. Μεγάλη η νίκη στη Λεωφόρου, ωραίες οι δηλώσεις για τις καθυστερήσεις, αλλά αγαπητέ Τζενάρο αποφάσισε. Μπορείς ή δεν μπορείς; Ναι, δύσκολο το έργο στην Κρήτη, ναι, είσαι προπονητής και όχι πρόεδρος, αλλά δεν γίνεται να πορευτεί μια ομάδα με ήξεις, αφήξεις, δεν πάω πουθενά, φεύγω, αλλά μένω τελικά.
6. Το ντέρμπι του φόβου
Το περιμέναμε και στην ανάλυση της Παρασκευής. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πήγαιναν στο Φάληρο με προβλήματα, που μάλλον θα τους απασχολούσαν περισσότερο κι απ'τον αντίπαλο. Ο Μίτσελ ήξερε τα αμυντικά χάλια της ομάδας του στους αγώνες που είναι αφεντικό (Περιστέρι, Σουηδία, Κρήτη), ο Αναστασίου ήξερε πως ο Παναθηναϊκός κάνει καλά ελάχιστα πράγματα με συνέπεια. Αμφότεροι προφύλαξαν περισσότερο την ομάδα τους απ'τα ίδια της τα προβλήματα, παρά απ'τα όπλα του αντιπάλου
5. Αφελάι, για πάμε
Με τον Τσόρι πολύ κουρασμένο και κλεισμένο καλά απ'τον Λαγό, ο Αφελάι ήταν εξ ορισμού ο παίκτης που θα αναλάμβανε την δημιουργία για τον Ολυμπιακό. Ο Ολλανδός έχει παρουσιαστεί βαρύς μέχρι τώρα, χωρίς να φτιάχνει ρήγματα με προσωπικές ενέργειες ή να παίζει χωρίς την μπάλα για να λειτουργήσει ως δεύτερος επιθετικός.
Μπορεί να είχε το γκολ με την Ατλέτικο, αλλά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν μάλλον το πρώτο ματς που είχε ουσιαστική συνεισφορά. Και η αλήθεια είναι πως και πάλι ο Αφελάι δεν είχε πραγματικά “γεμάτο” ματς. Ορέξεις στις αρχές των δύο ημιχρόνων, αλλά κάπου χανόταν στη συνέχεια. Περιμένουμε περισσότερα.
4. Κόουτς, άστα στη διοίκηση
Οι παράγοντες/ιδιοκτήτες είθισται να λένε ο,τι θέλουν. Πλούσιοι είναι, επιτυχημένοι είναι, μπάλα δεν ξέρουν, ας λένε τα δικά τους. Αλλά οι προπονητές οφείλουν να μένουν έξω απ'αυτό όσο περισσότερο γίνεται. Δεν είναι τοποθέτηση/παρουσία αυτή απ'τον Αναστασίου στη συνέντευξη Τύπου, άσχετα αν ο Καλογερόπουλος ήθελε να δώσει τα σπόρια στον Ολυμπιακό ή όχι.
Πήγαινε, μίλα για την ομάδα και τους παίκτες, γι'αυτά που πέτυχαν ή δεν πέτυχαν. Όχι σώνει και ντε για τον Τύπο, αλλά για τον κόσμο της. Ας πει ο Αλαφούζος πως του Παναθηναϊκού του έκλεψαν τη νίκη, αλλά ο προπονητής ας μιλήσει για ποδόσφαιρο.
3. Λάθος κουβέντα για Μήτρογλου
Κακός χαμός από χθες για την απόφαση του Μήτρογλου να παρακούσει τον Μίτσελ για 2η φορά και να πάρει αυτός το πέναλτι απ'τον Τσόρι. Και τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός, και πως θα το χειριστεί ο Μίτσελ και η διοίκηση και τι τρέχει με τον Μήτρογλου που κάνει πάλι τα ίδια.
Λάθος κουβέντα. Η βασική συζήτηση (πρέπει να) είναι η αγωνιστική του εικόνα. Βαρύς, ακούνητος, με παραπάνω κιλά. Από παίκτη που μπορούσε να φτιάξει για πλάκα προσωπικές φάσεις απ'το τίποτα έχει μετατραπεί σε παίκτη που περιμένει στο κουτί για να βάλει γκολ με μια επαφή, ένας ψηλός Φάνης Γκέκας.
Η εικόνα του Μήτρογλου είναι το θέμα, όχι το πέναλτι. Το γεγονός πως είχε μηδαμινή συμμετοχή στο παιχνίδι στη μία ώρα που ο Ολυμπιακός είχε κατοχή και προσπαθούσε να ανοίξει την άμυνα του Παναθηναϊκού. Το γεγονός πως βγήκε τετ-α-τετ και έκανε τόσο ανοιχτό κοντρόλ, που δεν κατάφερε να τελειώσει τη φάση και η μόνη του επιλογή ήταν να σύρει το δεξί πόδι για να κερδίσει πέναλτι, με την μπάλα να έχει βγει τέρμα αριστερά.
2. Δεν μάθαμε τίποτα
Και τελικά το ντέρμπι δεν μας προσέφερε καμία απάντηση. Με προβλήματα πήγαν οι “αιώνιοι” στο Φάληρο, αυτά κοίταξαν να κρύψουν και έφυγαν απ'το ντέρμπι χωρίς να μπορούν να κρατήσουν κάτι θετικό. Ο Ολυμπιακός έχει ακόμα δρόμο μέχρι να παρουσιαστεί πραγματικά καλός σε παιχνίδια που είναι το αφεντικό αγώνα και έχει αντίπαλο που τον περιμένει καλά οργανωμένο. Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να έχει πολύ λιγότερα “μπορώ” απ'την περσινή χρονιά για λόγους που έχουμε ήδη εξηγήσει.
Ο ένας νίκησε, ο άλλος έχασε, αλλά κανείς δεν κέρδισε κάτι χειροπιαστό στο χορτάρι του “Καραϊσκάκης”.
1. Δεν αντέχεται ο ΠΑΟΚ
Αρκετές ερωτήσεις στο live chat για το γεγονός πως ο Δικέφαλος δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά στην Ευρώπη. Απλή η απάντηση: ο ΠΑΟΚ ζει με τρέξιμο, πίεση, κίνηση χωρίς μπάλα. Αλίμονο αν πχ μια ομάδα σαν τη Φιορεντίνα θα "ψάρωνε" με αυτά. Αντιθέτως, οι ελληνικές ομάδες "δεν τα αντέχουν". Η Βέροια, μια καλή ομάδα με την μπάλα, δεν είχε τρόπους να ανταπεξέλθει σ'αυτήν την συμπεριφορά του ΠΑΟΚ.
Χαρακτηριστικό του τρόπου παιχνιδιού της ομάδα του Αναστασιάδη το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ βρίσκει καθαρές ευκαιρίες χωρίς να προηγείται ατομική ενέργεια, ντρίμπλα. Πέρσι το έργο εν πολλοίς ήταν "κύριε Στοχ πάρε την μπάλα, πέρνα παίκτη για να κάνουμε φάση". Φέτος οι φάσεις έρχονται από πίεση, κλέψιμο, αλλά και πολλή κίνηση χωρίς μπάλα, με συγχρονισμένα ανεβάσματα των μπακ.