Χεσούς Τομιγέρο: Ενας gay με 100 κιλά αρχ…α!
Είναι gay, το έχει πει δημόσια και ανοιχτά. Ταυτόχρονα είναι και διαιτητής ποδοσφαίρου. Αμετανόητος ρατσισμός από μερίδα της ισπανικής κοινωνίας δεν του επιτρέπει να σφυρίζει. Τον απείλησαν χιλιάδες φορές ότι θα τον σκοτώσουν. Αλλά ο Χεσούς Τομιγέρο δεν το βάζει κάτω. Και στο τέλος θα νικήσει.
“Αντε μωρή αδελφάρα που θα σφυρίξεις και πέναλτι…Πούστη, ε πούστη”. Η φράση που μόλις προηγήθηκε ήταν μία… συνηθισμένη ημέρα στη δουλειά για τον Χεσούς Τομιγέρο, τον πρώτο Ισπανό διαιτητή ποδοσφαίρου που δήλωσε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Ο στενά ομοφοβικός χώρος του ισπανικού ποδοσφαίρου αυτήν την παραδοχή δεν του την συγχώρεσε ποτέ. Από τη στιγμή λοιπόν που έγινε γνωστό ότι ο Τομιγέρο έχει διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις από την πλειοψηφία των συναδέλφων του, το bullying έδινε και έπαιρνε σε κάθε παιχνίδι που σφύριζε.
Τον έβριζαν σκαιότατα 7χρονα και 8χρονα παιδιά σε αγώνες ακαδημιών. Παιδιά των οποίων οι γονείς αντί να τα μαζέψουν τα καμάρια τους και να τους πουν δυο πράγματα για το στοιχειώδη σεβασμό (πρώτα από όλα), σιγοντάριζαν από την εξέδρα με τις ίδιες αλλά και πιο προσβλητικές εκφράσεις! Μaricon, maricon, maricon. Αδερφή σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά. Συνεχώς και παντού.
Θα ήταν αστείο αν δεν γινόταν τραγικά επικίνδυνο τον προηγούμενο Απρίλιο όταν ο Τομιγέρο αποφάσισε να σφυρίξει πέναλτι σ’ έναν αγώνα νέων στην Ανδαλουσία (από την οποία κατάγεται και ο ίδιος). Το γήπεδο συγκλονίστηκε από τα χυδαία ομοφοβικά συνθήματα. Ειδικά ένας… παλικαράς (πατέρας παίκτη που αγωνιζόταν στο ματς) ξέφυγε τελείως. Ο Τομιγέρο μίλησε με τον παρατηρητή και του είπε ότι ο εν λόγω πρέπει να βγει εκτός γηπέδου. Εγινε αλλά ο πολλά βαρύς αυτός άντρας επέστρεψε στο γήπεδο και άρχισε να απειλεί τον Ισπανό ρέφερι.
ΑΠΟΣΥΡΣΗ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Ο Τομιγέρο είναι μόλις 21 ετών. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, ο πατέρας του δολοφονήθηκε όταν ο ίδιος ήταν τριών ετών. Η μητέρα του τον άφησε σε ορφανοτροφείο απ’ όπου τον πήραν μετά από περίπου έξι μήνες ο παππούς και η γιαγιά του. Μ’ αυτούς μεγάλωσε τελικά. Μ’ αυτούς και με τον αδερφό του ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έμαθε ότι ο Χεσούς είναι ομοφυλόφιλος. Είναι ένας άνθρωπος, κοντολογίς, που ξέρει από δυσκολίες, τα πράγματα στη ζωή από τα τρυφερά παιδικά του χρόνια δεν ήταν ρόδινα, κάθε άλλο.
Εκείνο το σκηνικό στο παιδικό ματς τον τρόμαξε. Τον τρομοκράτησε τόσο πολύ που πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει, προσωρινά, το ποδόσφαιρο. Αφραγκος, έπιασε δουλειά σε καφετέρια για να ζήσει. Το παλικάρι είναι μαχητής είπαμε, η δουλειά δεν τον φοβίζει. Αλλά το ποδόσφαιρο του έλειπε και έτσι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ξαναγύρισε. Λάθος έμπνευση, όπως αποδείχθηκε.
Το ίδιο, σχεδόν, σκηνικό συνέβη και πάλι. Υπόδειξη πέναλτι σε βάρος μιας ομάδας, maricon, maricon η εξέδρα, οι θερμόαιμοι δεν εγκατέλειπαν το σπορ των χυδαίων ύβρεων ακόμα και όταν απομακρύνονταν από το γήπεδο. Οι ποδοσφαιριστές να βρίζουν επίσης χυδαία, να μιλούν σ’ έναν άνθρωπο μεγαλύτερό τους για τις “π…ες που τρως ρε γαμη…ε”. Παιδιά, ανήλικοι να προσβάλλουν κατά αυτόν τον τρόπο.
Ο Τομιγέρο είχε ήδη γίνει μέλος (αλλά και πρόεδρος αργότερα) της Roja Directa, μίας κίνησης στην Ανδαλουσία που μάχεται εναντίον της ομοφοβίας στον αθλητισμό. Είχε ήδη δώσει μερικές συνεντεύξεις, και τηλεοπτικές μεταξύ αυτών, για το συγκεκριμένο θέμα. Ηταν πια ένας γνωστός “πούστης”. Η εξέδρα αυτό το θυμόταν στην επιστροφή του.
H κατάσταση πλέον είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το πράγμα μύριζε έγκλημα. Αυτό ο Τομιγέρο το κατάλαβε καλά όταν άρχιζε να λαμβάνει απειλές θανάτου στα social media αλλά και στο ταχυδρομείο του σπιτιού του. “Θα σε γεμίσουμε με aids για να πεθάνεις ρε πούστη” έγραφαν στον instagram του Ισπανού ρέφερι. Ο Τομιγέρο δεν αντιδρούσε μέχρι που πήρε ένα γράμμα… Το άνοιξε, είδε τη φωτογραφία ενός όπλου και λίγο πιο πάνω το ξεκάθαρο μήνυμα “Maricon, tiene poco de vida”. Πούστη, έχεις λίγη ζωή ακόμα. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η ειδοποίηση των αρχών, κυρίως της Αστυνομίας, αποτελούσε πλέον μονόδρομο. Ο Τομιγέρο έσπευσε και πράγματι οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν όσους απειλούσαν το νεαρό ρέφερι. Αυτομάτως έβαλαν και φρουρά κάτω από το σπίτι του Τομιγέρο υπό το φόβο των Ιουδαίων. Μέχρι όμως και την 1η του Δεκέμβρη κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν είχαν οι έρευνες κάτι που σχολίασε στο twitter το υποψήφιο θύμα.
Η ουσία βέβαια του πράγματος δεν άλλαζε. Απειλές θανάτου σ’ έναν άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή έχει διαφορετικά γούστα στο κρεβάτι. Δεν ενόχλησε κανέναν, δεν πρόσβαλλε κανέναν, δεν έθιξε κανέναν και όμως, απειλούσαν να τον σκοτώσουν. Οχι στην Ασία, ούτε στην Αφρική. Αλλά στην πολιτισμένη, υποτίθεται, Ισπανία η οποία πράγματι, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι από τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες για να ζει ένας ομοφυλόφιλος.
Φυσικά οι στατιστικές είναι άψυχες και σίγουρα δεν βοηθούσαν τον Τομιγέρο όταν, ας πούμε, άγνωστοι του έριχναν αυγά έξω από το σπίτι του για να τον γελοιοποιήσουν. Η όταν του πετούσαν πέτρες στο γήπεδο μετά τη λήξη ενός ματς παιδιά 14 και 15 χρόνων. Δεν βοηθούν εκεί τα νούμερα αλλά μόνο οι άνθρωποι. Και η αλήθεια είναι ότι βρέθηκαν πολλοί. Παιδιά, συνομήλικα μ’ αυτά που πρόσβαλλαν και έβριζαν σ’ άλλα γήπεδα, πλησίασαν τον Τομιγέρο και του ανύψωσαν το ηθικό: “Μην φοβάσαι, εμείς είμαστε μαζί σου”. Το συνδικάτο των διαιτητών στην Ισπανία επίσης στάθηκε στο ύψος του.
ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ
Στο ψυχόδραμά του τού συμπαραστάθηκαν επίσης πολλοί συνάδελφοί του, ανώνυμα. “Εντυπωσιάστηκα και εγώ. Είναι και άλλοι σαν και εμένα, απλώς φοβούνται να βγουν και να μιλήσουν δημόσια. Πήρα πάρα πολλά μηνύματα μετά από όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες” δήλωσε ο Τομιγέρο ο οποίος έδειξε να καταλαβαίνει τη διστακτικότητα των συναδέλφων του να μπουν στα δικά του παπούτσια.
Ο Ανδαλουσιάνος ρέφερι έχει βρει πλέον ένα νέο νόημα στη ζωή του. Ταξιδεύει ανά τον κόσμο και επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στα θέματα της ομοφοβίας αλλά και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Πρόσφατα φωτογραφήθηκε γι’ αυτό το σκοπό στο “Καμπ Νόου” μαζί με τον Αντρές Ινιέστα ο οποίος του έβγαλε το καπέλο για το θάρρος και την τόλμη που έχει μέχρι στιγμής επιδείξει.
Ο Χεσούς δηλώνει παράλληλα ερωτευμένος. Συζεί με τον αγαπημένο του Νταβίντ σ’ ένα μικρό σπίτι στο Κάντιθ. Το ζευγάρι σκέφτεται μάλιστα να παντρευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Oσα πρεσβεύει, ο Τομιγέρο προσπαθεί να τα υποστηρίξει με το παράδειγμά του μέσα από την προσωπική του ζωή. Οταν αγωνίζεται έτσι ώστε να θεσπιστεί κάποιου είδους νομικό πλαίσιο κόντρα στην ομοφοβία στη χώρα του (και όχι μόνο), ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλά και πράττει. Εχει φτάσει μακριά, έχει μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει κλέψει λίγο από το χρόνο του Ισπανού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, έχει εμφανιστεί σε πολύ δημοφιλή talk-show της ισπανικής τηλεόρασης.
Μην προσπαθήσετε να κάνετε συγκρίσεις με την Ελλάδα, δεν αξίζει τον κόπο. Αν στην Ισπανία ο Τομιγέρο εισέπραξε απειλές θανάτου για το σεξουαλικό του προσανατολισμό, αντίστοιχος Ελληνας συνάδελφός του, αν μιλούσε (που δεν θα μιλούσε, να είστε σίγουροι) θα πέθαινε χιλιάδες φορές μόνο από αυτά που θα διάβαζε στα social media και θα άκουγε στα γήπεδα!
Ο Τομιγέρο, τουλάχιστον, πήρε κουράγιο από τον ίδιο του το φόβο να παλέψει, να αντισταθεί στην αθλιότητα και να ορθώσει ανάστημα. Ποιος Ελληνας διαιτητής ή και αθλητής ακόμα θα έκανε κάτι ανάλογο και θα παρέμενε όρθιος σχεδόν μετά από ένα χρόνο μάχης; Ρητορικό το ερώτημα, προφανέστατη η απάντηση.
Ακόμα και αν υπολογίσει κανείς ότι στην πρόσφατη έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης ILGA-Europe (τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Μαϊο) για το βαθμό αποδοχής αλλά και νομικής προστασίας των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν πήρε άσχημο βαθμό (58, αρκετά πάνω από τη βάση αλλά πολύ μακριά από τις πρωτοπόρες χώρες, τη Μάλτα, την Αγγλία και το Βέλγιο).
(Περισσότερες πληροφορίες για την εν λόγω έρευνα και τις ελληνικές επιδόσεις εδώ)
Αλλωστε στη χώρα μας δεν έχει θεσπιστεί ακόμα το δικαίωμα του γάμου μεταξύ των ομοφυλοφίλων. Στην Ισπανία του Χεσούς Τομιγέρο έλυσαν το συγκεκριμένο θέμα από το 2005. Οπως και στη… Νότιο Αφρική από το 2006.
Πηγές: telegraph, downtown, elpais
Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την elconfidencial.