Το τελευταίο hashtag του Λουτσέσκου ήταν για τον εαυτό του
Οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια. Σε κάθε ευκαιρία εξέφραζε την αφοσίωση του στον σύλλογο. Προκάλεσε πολλές φορές αντιδράσεις με τις δηλώσεις του. Και τελικά, ο Ραζβάν Λουτσέσκου φεύγοντας κράτησε το τελευταίο hashtag για τον εαυτό του.
Το σοκ του αποκλεισμού από την Έστερσουντ τον Αύγουστο του 2017, άνοιγε την πόρτα της εξόδου από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ στον Αλεξάντερ Στανόγεβιτς. Καλωσορίζοντας την ίδια στιγμή τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Έναν προπονητή γνώριμο από τη τριετή θητεία του στον πάγκο της Ξάνθης, αλλά όχι ιδιαίτερα ψημένο στις ανάγκες του πρωταθλητισμού, την στιγμή που η ομάδα της Θεσσαλονίκης έψαχνε τον τρόπο για να φτάσει στην κορυφή της Super League μετά από 34 χρόνια.
Κανείς δεν ξετρελάθηκε στην προοπτική της πρόσληψης του Ρουμάνου τεχνικού (το είχε παραδεχθεί και ο ίδιος), όλοι στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ πανηγύριζαν έξαλλα μαζί του δύο χρόνια αργότερα. Κάτοχος δύο τροπαίων Κυπέλλου στην πατρίδα του, αυτή η επιτυχία του Λουτσέσκου ήταν η πρώτη χρονικά στον πάγκο του “Δικεφάλου”. Η σεζόν 2017-2018 είχε τον ΠΑΟΚ φαβορί για το πρωτάθλημα φτάνοντας στο τρίτο μισό της διοργάνωσης, όμως ήρθαν εκείνα τα… χιλιοτραγουδισμένα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ στην Τούμπα, για να στέψουν πρωταθλητή έναν άλλο “Δικέφαλο”. Αυτόν που εδρεύει στη Νέα Φιλάδελφεια.
Σε εκείνα τα επεισοδιακά ματς, ένα που δεν ξεκίνησε ποτέ και ένα που ξεκίνησε αλλά τελείωσε στην εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με ένα όπλο στη ζώνη, οι αντοχές του Ραζβάν Λουτσέσκου δοκιμάστηκαν και έφεραν λεκτικά ξεσπάσματα που μάλλον ξεπέρασαν τα όρια. Τουλάχιστον κάποιες φορές. Το γεγονός πως ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήθελε να σταθεί στο πλευρό της διοίκησης είναι κατανοητό. Ότι δεν δίσταζε να κατηγορεί συναδέλφους του ίσως μπορούσε να δικαιολογηθεί ως “ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα”. Ο τρόπος που επέλεγε να τα κάνει όλα αυτά όμως δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Έστω κι αν κάποιος του αναγνώριζε το ελαφρυντικό του αυθορμητισμού, αυτός δεν αποτελεί δικαιολογία όταν επικαλείσαι ακόμη και την Γερμανία των Ναζί…
“Πιστεύω πως στην ιστορία του αθλητισμού, στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό συνέβη μόνο κατά την διάρκεια της Γερμανίας του Χίτλερ”, είχε δηλώσει μετά την απώλεια του τίτλου εκείνης της σεζόν προκαλώντας την δίωξη που κατόπιν του ασκήθηκε από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου. Αυτή η τοποθέτηση είχε έρθει ως συνέχεια άλλων, όπου είχε επιχειρήσει να δικαιολογήσει την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “δεν αναλύω τη χειρονομία, αλλά είμαι εκατό τοις εκατό με τον πρόεδρό μου… Ο διαιτητής αποφάσισε ότι κερδίσαμε 1-0 και η ΑΕΚ δεν ήθελε να επιστρέψει στο γήπεδο για λόγους ασφαλείας. Έτσι, προκλήθηκε η αντίδραση του προέδρου… Ήθελε να δώσει ένα μήνυμα”.
Σταδιακά ο Λουτσέσκου έριξε τους τόνους, καθώς αυτή ήταν και η επιθυμία – εντολή της διοίκησης του ΠΑΟΚ. Δεν είχε νόημα να σέρνεται κι άλλο αυτή η υπόθεση, που μόνο επικοινωνιακό κόστος είχε για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Οι απαντήσεις δίνονται στα γήπεδα εξάλλου. Εκεί δηλαδή που ο ΠΑΟΚ κατάφερε ένα ‘χτύπημα’ εκδίκησης στην ΑΕΚ, κερδίζοντας την στον τελικό του Κυπέλλου της ίδιας σεζόν και μάλιστα στο ΟΑΚΑ.
Έναν χρόνο αργότερα, στο ίδιο σκηνικό, η κατάληξη ήταν πανομοιότυπη. Μόνο που αυτή την φορά ο ΠΑΟΚ δεν πανηγύριζε μόνο το Κύπελλο, αλλά το νταμπλ. Λίγες μέρες πριν τον τελικό της σεζόν 2018-2019, ξανά στο ΟΑΚΑ, ο Λουτσέσκου είχε οδηγήσει τον ‘Δικέφαλο’ στην τρίτη κατάκτηση πρωταθλήματος της ιστορίας του και πρώτη μετά από 34 χρόνια.
Σημαντικό μέρος της επιτυχίας πιστώθηκε φυσιολογικά στον Ρουμάνο τεχνικό, που στο μεσοδιάστημα είχε διαψεύσει τις φήμες που τον ήθελαν να συνεχίζει την καριέρα του στην Τουρκία, τονίζοντας πως “είμαι σε ένα από τα πιο ‘καυτά’ κλαμπ της Ευρώπης, έχω συμβόλαιο μέχρι το 2020 και αυτή τη στιγμή δεν θέλω να συζητήσω τίποτα άλλο”.
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου συχνά μιλούσε για την σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη και τοποθετούσε το μέλλον του στον ΠΑΟΚ στα χέρια του μεγαλομετόχου του. “Είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου με τον ΠΑΟΚ και έχω πολύ καλή σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη. Υποσχέθηκα στον πρόεδρο ότι πρώτα θα μιλήσω μαζί του για ότι αφορά το μέλλον μου. Αν αποφασίσει να τελειώσει την συνεργασία μας θα φύγω, αν θέλει να συνεχίσω θα μείνω στον ΠΑΟΚ. Μου συμπεριφέρθηκαν άψογα στον ΠΑΟΚ και με στήριξαν στην αρχή όταν δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο τέλος του περασμένου Μάρτη. Προ ημερών μάλιστα, μετά την επίθεση του Γκεόργκι Χάτζι στον Ραζβάν Λουτσέσκου και με ξεκάθαρες αιχμές για τον Ιβάν Σαββίδη, στο twitter της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναρτήθηκε σχετική φωτογραφία με λεζάντα “Μην τα βάζετε με την οικογένεια μας”.
Τελικά στο πρόσωπο του Ρουμάνου τεχνικού αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, πως τα λόγια είναι εύκολα στο ποδόσφαιρο. Ο επαγγελματισμός έχει καταλάβει τον χώρο, κάνοντας πέρα οτιδήποτε άλλο. Και κάπως έτσι, το απόγευμα της Παρασκευής έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου αφήνει την ‘οικογένεια’ για να πάει στη Σαουδική Αραβία. Έβγαλε το αγαπημένο του σκουφάκι και αποχαιρέτησε. Τα χρήματα της Αλ Χιλάλ, που πλήρωσε και την ρήτρα των 2 εκατ. ευρώ, ήταν πάρα πολλά και παρά το γεγονός πως ο Ιβάν Σαββίδης επιχείρησε να τον μεταπείσει, ο Λουτσέσκου είχε πάρει την απόφαση του.
Μια απόφαση που φέρνει μπελάδες στα καλά του καθουμένου στον ΠΑΟΚ, που ήταν έτοιμος να μπει στην προετοιμασία της νέας σεζόν ήρεμος και ψάχνοντας 2 μεταγραφές ενδεκάδας, που θα τον ισχυροποιούσαν ενόψει των προκριματικών του Champions League και την προσπάθεια διατήρησης των κεκτημένων εντός συνόρων. Τώρα αυτή η σειρά ανατρέπεται, το ίδιο και η ηρεμία, καθώς χρόνος δεν υπάρχει και ο νέος προπονητής πρέπει να βρεθεί… χθες.
Στο διάστημα της παραμονής του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου πρόλαβε να κάνει μόδα μια σειρά από hashtags (και memes) που ξεκινούσαν με το αγαπημένο του “για εμένα…”. Πότε ήταν το “για εμένα είμαστε πρωταθλητές”, πότε το “για εμένα έπρεπε να κερδίσουμε” ή το “για εμένα το σύστημα της Αθήνας…”.
Μοιραία λοιπόν, το τελευταίο hashtag που άφησε ο Ρουμάνος τεχνικός φεύγοντας ήταν για τον εαυτό του. “Για εμένα ο Λουτσέσκου είναι ακόμη προπονητής του ΠΑΟΚ”.
Το Pod-όσφαιρο επιστρέφει με 4 ερωτήματα της επικαιρότητας. Οι Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργος Περπερίδης και Κώστας Μπράτσος αναλύουν την εθνική Βραζιλίας του μέλλοντος, την επικείμενη μεταγραφή του Κώστα Μανωλά από τη Ρόμα στη Νάπολι, τη μεταγραφική ενίσχυση της ΑΕΚ και συνέκριναν τους Μπράουν Ιντέγε και Απόστολο Βέλλιο.