Το Τατζικιστάν 'έδωσε' Super Cup -έχουμε τα highlights
Tέσσερις είναι οι χώρες που δεν έχουν διακόψει τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Για τη Λευκορωσία έχεις διαβάσει. Ας δούμε τη γίνεται στο Μπουρουντί, τη Νικαράγουα και το Τατζικιστάν, όπου ξεκίνησε τη σεζόν με το Super Cup.
Aυτήν την στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν τέσσερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου που διεξάγονται σαν να μην είχε γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης τον κορονοϊό. Για τη Λευκορωσία σου 'χω πει ήδη. Αλλάζουμε ήπειρο και πάμε στην Αφρική, όπου συνεχίζεται η λίγκα του Μπουρουντί, από εκεί περνάμε στην Κεντρική Αμερική και τη Νικαράγουα και τελειώνουμε με την Ασία και το Τατζικιστάν -μια εκ των 18 χωρών της γης που δεν έχουν δηλώσει έστω ένα -εργαστηριακά επιβεβαιωμένο- κρούσμα.
Το Google προσφέρει κάθε μέρα, ανανεωμένο το χάρτη του κόσμου, βάσει των -επιβεβαιωμένων- κρουσμάτων και των θανάτων σε κάθε χώρα, που σχετίζονται με τον Covid-19. Η ενημέρωση που λαμβάνει υπ' όψιν, είναι αυτή που παρέχεται από τις κυβερνήσεις και προφανώς, προκύπτει από τα τεστ που γίνονται καθημερινά -δηλαδή, όπου γίνονται και όσα γίνονται.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, υπάρχουν ακόμα και σήμερα έθνη που για να κρατήσουν υπό έλεγχο την όλη κατάσταση -για λόγους που 'χουν να κάνουν με την έξωθεν καλή μαρτυρία- αποφεύγουν να βάζουν το 'κορονοϊός' ως αιτία θανάτου, ακόμα και όταν αυτός δημιουργεί επιπλοκές σε προϋπάρχον πρόβλημα, με συνέπεια το θάνατο. Στο θέμα μας, στη Νικαράγουα, χώρα 6.460.411 κατοίκων που ζουν σε 129.294 τετραγωνικά χιλιόμετρα (για να καταλάβεις, η Ελλάδα έχει έκταση 132.049 χιλιόμετρα), υπάρχουν επιβεβαιωμένα 6 κρούσματα, εκ των οποίων οι 2 ανάρρωσαν, ενώ κατεγράφη ένας θάνατος.
Σε σύσκεψη που έκαναν οι ομάδες της Liga Primera, μόνο μία (Diriangén) τάχθηκε υπέρ της αναβολής του πρωταθλήματος, με τον GM να λέει πως 'οι παίκτες μας φοβούνται και δεν θέλουν να παίζουν'. Κάτι που ουδόλως συγκίνησε τους άλλους 9 συλλόγους που ψήφισαν να συνεχιστεί η σεζόν. Συμφώνησαν να βάλουν μια άνω τελεία 'όταν το πει ο Υπουργός Υγείας της χώρας'. Ο Υπουργός Υγείας της χώρας, δύσκολα θα το πει -σε αυτήν τη ζωή.
Όπως εξηγεί η Guardian “ό,τι συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα, οδηγεί στον πρόεδρο της, Ντανιέλ Ορτέγκα, για τον οποίο το ποδόσφαιρο είναι ένα ισχυρό 'όπλο' δύναμης εντός των συνόρων και έξωθεν καλής μαρτυρίας, ως προς τη σταθερότητα του έθνους. Ο Ορτέγκα είναι ο απόλυτος άρχοντας από το 2007 (είχε τη θέση και από το 1985 έως το 1990)". Από έφηβος ήταν μέλος των Σαντινίστας (σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα, που πήρε το όνομα του ανθρώπου, ο οποίος ηγήθηκε της επανάστασης κατά της αμερικανικής κατοχής, το '30 -Αουγούστο Σέσαρ Σαντίνο) και φυλακίστηκε για αυτήν του τη δράση. Πήρε μέρος στο αντάρτικο της Κούβας και πρωταγωνίστησε στο κίνημα που 'έριξε' το καθεστώς της χώρας (δηλαδή, τον δικτάτορα Αναστάσιο Σαμόσα, ο οποίος θεωρούνταν 'άνθρωπος των ΗΠΑ'), στα τέλη της δεκαετίας του '70.
Επί των Σαντινίστας (και στα πρώτα χρόνια του Ορτέγκα), προήχθη η αναδιανομή του πλούτου, ο αλφαβητισμός των κατοίκων (το moto ήταν 'σχολεία γα όλους'), βελτιώθηκε το σύστημα υγείας και υποστηρίχθηκε η ισότητα των δυο φίλων. Η αντιπολίτευση -η αντάρτικη οργάνωση 'Κόντρας' που φέρεται να υποστηριζόταν από τη CIA-, δεν διέκοψε ποτέ τις αντιδράσεις, επικαλούμενη την ανάγκη για να μπει ένα τέλος στο κρατικό συμφέρον που ήταν υπεράνω όλων -μεταξύ άλλων. Το κεντρικό σύνθημα ήταν πως ο Ορτέγκα κυβερνά διδακτορικά και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επήλθε η εξάντληση από τις συγκρούσεις και η πτώση, στις εκλογές του 1990 -όταν η ΄χώρα απειλήθηκε με λιμό. Τότε έγινε ειρηνευτική συμφωνία και προέκυψαν οι ελεύθερες εκλογές -υπό διεθνή παρατήρηση. Ο Ορτέγκα αποκατέστησε την 'τάξη' το 2006, έπειτα από τρεις σερί εκλογικές αποτυχίες. Έκτοτε είναι στο θώκο, μολονότι το Σύνταγμα απαγόρευε περισσότερες από δυο προεδρικές θητείες. Αλλά έγινε η εξαίρεση, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (πώς σου φάνηκε;). Για να καταφέρει να διατηρήσει τα κεκτημένα, έκανε τα πάντα. Όπου 'τα πάντα', πέρασε με νόμο την απαγόρευση της άμβλωσης, ακόμα και μετά βιασμού ή κίνδυνου ζωής της γυναίκας -έτσι πήρε με το μέρος του τους συντηρητικούς Χριστιανούς της χώρας, που περιττό να σου πω ότι είναι κυρίαρχοι.
Δεν δίστασε να παντρευτεί την επί 25 χρόνια σύντροφο του σε εκκλησία (έκανε τη Ροζάριο και αντιπρόεδρο της χώρας), αφότου κατηγορήθηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση κόρης που 'χε υιοθετήσει και να επικυρώσει συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ -που πια ελέγχει το μισό εμπόριο. Έκανε και mantra την ιδιωτικοποίηση. Όλα αυτά ενώ μεγάλωσε με τις άρδην αντίθετες αρχές -και κινούνταν αναλόγως έως ότου γίνει προτεραιότητα το πώς θα διατηρήσει την προεδρία. Τον Απρίλιο του 2018 ξέσπασαν νέες μαζικές αντιδράσεις, αφότου ο Ορτέγκα άλλαξε το Σύνταγμα κατά τρόπο που τον εξυπηρετούσε και προχώρησε στην καταστροφή των πολιτικών κομμάτων που θα μπορούσαν να γίνουν αντίπαλοι του. Έθεσε στο επίκεντρο τον στρατό και την αστυνομία και ζητούμενο την 'τυφλή υπακοή'. Ό,τι είχαν παλέψει για να καθιερώσουν οι Σαντινίστας, κατέρρευσαν (εκπαίδευση, ισονομία κλπ), με τον Ορτέγκα να γίνεται αυτά που πολεμούσε, στην αρχή της καριέρας του. Η κυβέρνηση απάντησε στις διαδηλώσεις με βία της αστυνομίας και του στρατού -που πυροβολούσαν αδιακρίτως-, 60.000 πολίτες αυτοεξορίστηκαν σε γειτονικές χώρες, 2000 τραυματίστηκαν, 500 φυλακίστηκαν και μεταξύ 325 και 535 δολοφονήθηκαν. Η οικονομία έκανε 'βουτιά', εκείνος δεν παραιτήθηκε (φευ) και συνεχίζει να είναι στο πόστο του.
Το ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ είναι δυο από τους πολύ βασικούς τρόπους που 'χει να αποδεικνύει πως όλα λειτουργούν φυσιολογικά, σε αυτήν τη χώρα.
Η Guardian ενημέρωσε πως “η κυβέρνηση είναι η βασική 'χορηγός' των ομάδων της πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Δηλαδή, όλων πλην της Diriangén. Τυπικά, όλοι οι σύλλογοι ανήκουν σε ιδιώτες. Στην πράξη, οι περισσότεροι λειτουργούν βάσει των άνωθεν εντολών που δέχονται”. Για να 'χεις μια εικόνα, η Walter Ferretti ανήκει στην αστυνομία και οι παίκτες πληρώνονται από το Δήμο. Και προφανώς το 'δεν δέχομαι' δεν είναι οption, για όποιον δεν θέλει να μπει στη φυλακή. Το 'Quédate a casa' (μείνετε σπίτι) είναι hashtag που trendαρει και σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη, με τα ματς να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και τους παίκτες να φορούν μάσκες.
Ας δούμε όμως, τι συμβαίνει και στο Μπουρουντί
Το Μπουρουντί βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική και σε 27.830 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζουν 11.215.578 άνθρωποι. Ανήκει στη λίστα με τις πιο φτωχές χώρες της γης (το προσδόκιμο ζωής είναι στα 60.1 χρόνια) και οι συρράξεις αποτελούσαν ανέκαθεν μέρος της ιστορίας του. Στον τελευταίο εμφύλιο (1993-2006, με τις φυλές Χούτου και Τούτσι στο επίκεντρο) έχασαν τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι. Ακολούθησε μια κάποια ηρεμία έως το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου της χώρας, Πιέρ Νκουρουνζίζα το 2015. Ως εκ των υπευθύνων είχε κατηγορηθεί ο Ρίτσαρντ Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, ελληνική και μπουρουντιανής καταγωγής, ο οποίος αθωώθηκε. Το πραξικόπημα απέτυχε.
Στο σήμερα, όπως ενημερώνει το BBC Sport Africa η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας αποφάσισε να συνεχιστεί η Primus Ligue 'έως ότου εξαπλωθεί ο κορονοϊός' που σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές τη σήμερον ημέρα υπάρχουν στο έθνος 3 κρούσματα. Τελεία. Στις οδηγίες που έδωσε η ομοσπονδία είναι α) να μην πανηγυρίζονται τα γκολ με αγκαλιές παικτών, β) να διατηρούνται οι αποστάσεις από τους διαιτητές και γ) να πλένουν οι παίκτες τα χέρια πριν μπουν στο γήπεδο και να μην ανταλλάσσουν χειραψίες. Το πρωτάθλημα είναι τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του και ο πρόεδρος της BFF, Ντικουρίγιο Ρεβέριεν δήλωσε πως “δεν βλέπουμε ποια θα είναι η χρησιμότητα του να σταματήσουμε, ενώ όλες οι άλλες δραστηριότητες στη χώρα είναι όπως συνήθως”. Δεν έχει επιβληθεί καν το social distancing και για αυτό οι φαν εξακολουθούν να πηγαίνουν στα γήπεδα. Υπάρχει η σκέψη να μειωθεί ο αριθμός τους. Για την ιστορία, η λίγκα δεν έχει χορηγό.
Και ας ολοκληρώσουμε με το Τατζικιστάν
Η χώρα που βρίσκεται στην κεντρική Ασία και εκτείνεται σε 143.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία ζουν 9.127.000 άνθρωποι (συνορεύει με το Αφγανιστάν, την Κίνα, το Κιγιστάν και το Ουζμπεκιστάν), είναι γνωστή ως “χώρα που θέλει να απαγορεύει πράγματα”. Το πρώην σοβιετικό κράτος (προηγήθηκε εμφύλιος χρόνων για την ανεξαρτησία) και εξ αυτών που 'χουν τη μεγαλύτερη διαφθορά -σε όλη τη γη-, δεν έχει νέο έτος (από το 2015 δεν γιορτάζεται), δεν έχει Halloween ή άλλες αμερικανιές, δεν επιτρέπονται οι μίνι φούστες και τα σορτς ή τα γένια ή τα 'ξενικά' ονόματα, όπως απαγορεύονται τα γενέθλια πάρτι σε μέρη εκτός της οικίας, οι γιορτές με το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι 'υπερβολικοί' γάμοι και οι 'υπερβολικές' εκδηλώσεις θρήνου σε κηδείες.
Παρ' όλα αυτά επετράπη η εκκίνηση της φετινής αγωνιστικής περιόδου, στην ποδοσφαιρική λίγκα (των 10 ομάδων), γιατί όπως λένε οι αρχές 'ακόμα δεν έχουμε καταγράψει έστω ένα κρούσμα κορονοϊού'. Και δεν απέκτησαν, λένε, ούτε μετά τις τεράστιες παρελάσεις και τις συναυλίες που γίνονταν κανονικά όλο τον Μάρτιο. Αυτό που δέχθηκαν να κάνουν είναι να μην επιτρέψουν την είσοδο φιλάθλων, αρχής γενομένης από το Tajik Super Cup (ας πούμε το Supercup της χώρας), που διεξήχθη πριν δυο ημέρες και το κατέκτησε η Istiklol, επικρατώντας 2-1 (με ανατροπή) της Khujand. Σημείωσε κάπου πως η κυπελλούχος που κράτησε το στέμμα για δεύτερη διαδοχική χρονιά, είναι ομάδα που 'χει δημιουργήσει ο γιος του Δημάρχου της πρωτεύουσας της χώρας.
Θες highlights; Έχω.